Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Beyin göçü geri bırakıyor

ERZURUM - Türkiye’de, 1960’larda doktorların terk etmesiyle başlayan beyin göçünün ülkenin bilimsel ve teknolojik çalışmalarda geri kalmasına sebep olduğu belirtildi. Vasıfsız insan göçünü önlemek için çok sert tedbirlere başvuran batı ülkeleri, yaptıkları bilimsel ve teknolojik çalışmalarla kendilerini kabul ettiren bilim adamlarının ülkelerine yerleşmesi için her türlü kolaylığı sağlaması dikkat çekiyor.

Beyin avcısı ülkelerin başında gelen ABD’de 4 bine yakın Türk hekim hem yaptıkları bilimsel çalışmalar hem de geliştirdikleri tıbbî yöntemlerle bilim dünyasında çığır açıyorlar. Beyin avcısı ülkeler arasında Kanada, Avustralya, İngiltere, Fransa, Almanya ilk sıralarda yer alıyor.

Düşük ücret politikası, vergi oranlarının yüksek olması, gelecek endişesi, üniversite mezunları iş bulamaması, mezun oldukları bölümlerin dışında bir iş sahasında çalışmak zorunda kalmaları beyin göçünün önemli etkenleri arasında yer alıyor. Kayırmacılık, Ar-Ge çalışmalarına yeterli kaynağın ayrılmaması, bilim ve teknolojiye değer verilmemesi, fikir üretiminin, buluşun para etmemesi ve desteklenmemesi de beyin göçünü tetikliyor.

Yurtdışında okuyan 50 bini aşkın öğrenci bulunurken, eğitimleri tamamlayıp geri dönmeyenlerin oranının yüzde 30’larda olduğu veriler arasında.

Özellikle fen bilimlerinde mastır ve doktora çalışmasını tamamlayan Türk öğrencilerin ülkeye dönmemesinin en büyük nedeni ise bulundukları ülkede sağlanan maddi imkânlar. Mastır ve doktora öğrencileri eğitim gördüğü ülkelerin araştırma merkezleri ve teknoparklarda kısa sürede yüksek ücretle çalışma imkânı bulabiliyorlar.

Eğitimlerini tamamlayarak Türkiye’ye dönenler ise bilgi birikimleri ve deneyimleri doğru yerlerde değerlendirilmediği, aldıkları ücretlerin yetersizliği ve meslekî gelişimlerinin sekteye uğradığı için bilimsel çalışmalara önem vermiyorlar.

/ ERZURUM

11.06.2006


 

Sendikalar toplu görüşme hazırlıklarına başladı

Her yıl 15 Ağustos’ta hükümet ve yetkili sendikalar arasında gerçekleştirilen Toplu Görüşmeler için sendikalarda çalışmalar başladı.

Sağlık-Sosyal Hizmet kolunda yetkili sendika olan Türk Sağlık-Sen başlattığı çalışmayla sağlık çalışanlarının sorunlarını tesbit edip toplu görüşme masasına götürecek. Çalışma takvimini 65 şube ve 6 İl temsilciliğine gönderen sendika şube yöneticilerinin İşyeri temsilcileri ile toplantılar yaparak sağlık çalışanlarının sorunlarını belirleyecek. Sendika ayrıca sorunların belirlenmesi amacıyla hazırladığı formu şubeleri vasıtasıyla üyelerine ulaştıracak.

Sağlık çalışanlarının taleplerini ilettiği bu formlar sendika genel merkezinde kurulacak bir komisyon tarafından incelenerek toplu görüşme stratejisi oluşturulacak. Toplu Görüşme çalışmalarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, tüm sağlık çalışanlarının toplu görüşme sürecine dahil olabilmesini sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Ahmet TERZİ / ANKARA

11.06.2006


 

İŞ-KUR’dan hem kurs, hem günlük

Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) ülkenin en büyük problemlerinden biri olan işsizliğin azaltılması amacıyla kendisine kayıtlı işsizlik sigortasından faydalanan işsizlere ücretsiz bilgisayar kursu veriyor.

İşsizlere ayrıca, kurs boyunca işsizlik sigortası fonundan kurs boyunca günlük 10 YTL ödeniyor.

/ OSMANİYE

11.06.2006


 

The Wall Street Journal Europe Türkiye’de basılmaya başlıyor

Dünya Şirketler Grubu ile işbirliği yapan The Wall Street Journal Europe, 12 Haziran 2006 Pazartesi gününden itibaren Dünya “Globus” Basınevi’nde basılmaya başlıyor.

The Wall Street Journal Europe’un İstanbul’da basılması ile; gazete sabahın erken saatlerinden itibaren okurları ile buluşacak. Bu işbirliği ile Dünya, Wall Street Journal Europe’un Avrupadaki 10. baskı merkezi olacak.

/ İSTANBUL

11.06.2006


 

TOKİ, konut satışında şartları hafifletti

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), konut satışlarını hızlandırmak amacıyla, İstanbul-Halkalı’da, orta gelir grubuna yönelik projede satış şartlarını hafifletti. İdare, 5 Haziran’da satışa sunduğu, ‘’orta gelir grubuna’’ yönelik 2 bin 480 konut projesinde, 100 metrekarenin üzerindeki konutlarda, ‘’konut sahibi olmama’’ şartını kaldırdı.

İdare ayrıca, aynı projeye başvurmak için İstanbul’da en az 5 yıldır oturuyor olmak şartını da 2 yıla indirdi. Konutlar için başvurular 16 Haziran’a kadar Ziraat Bankası şubeleri tarafından kabul edilecek. Başvuruda, 2+1 nitelikteki konutlar için 10 bin YTL, 3+1 nitelikteki konutlar için 15 bin YTL başvuru bedeli alınıyor. Proje kapsamında satışa çıkarılan konutların fiyatları 90,5 bin-313 bin YTL arasında değişiyor. Peşin alımlarda yüzde 25 indirim yapılacak. Ayrıca yüzde 20 peşinat için 48 ay vade, yüzde 30 peşinat için 60 ay vade ve yüzde 10 indirim, yüzde 40 peşinat için 72 ay vade ile yüzde 15 indirimli ödeme alternatifleri bulunuyor.

/ ANKARA

11.06.2006


 

Çiftçi de, tüccar da mennun kalmadı

Çorum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Güney, önceki gün açıklanan buğday taban fiyatlarından çiftçinin de tüccarın da memnun kalmadığını söyledi.

Güney, yaptığı yazılı açıklamada, taban fiyattan ne çiftçinin ne tüccarın memnun kaldığını kaydeden Güney, şunları kaydetti: ‘“Geçmiş yıllarda 1 kilogram buğdayla 2,5 litre mazot alınırken, bugün 7 kilogram buğdayla 1 litre mazot alınır hale gelinmiştir. Tüccar ve sanayici boyutuna baktığımızda, fiyatlar çok yüksek gelmektedir. Dünya fiyatlarının üzerindedir. Dünyada buğday fiyatları tonu 90-140 dolar arasındayken bizde 250 doları bulmaktadır. Bu fiyatlarla dünya ile rekabet etmek, ticaret yapmak mümkün değildir.’’

/ ÇORUM

11.06.2006


 

Al Omar: Türkiye’ye yatırımlarımız sürecek

Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkanı Mohammad Al Omar, Türkiye’deki hızlı değişim ve büyümeyi desteklediklerini belirterek, sağlık, demiryolu, toplu konut projelerine yatırım yapmak istediklerini söyledi.

2. Türk-Arap Ekonomi Forumu’na katılan Mohammad Al Omar, “Kuveyt Finance House’un Türkiye’de Yatırım Tecrübesi” konulu bir konuşma yaptı.

Al Omar, Türkiye’nin potansiyeli ve gelişimine duydukları güven sonucu Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın, 2 milyar dolar toplam varlığı, yaklaşık bin 300 çalışanı, 2006 sonunda 80’e ulaşacak şube ağının yanı sıra, Autoland ve Körfez Gayrimenkul gibi iştirakleri vasıtasıyla Türk ekonomisine doğrudan yatırımlar yaptığını ve Türkiye’deki hızlı değişim ve büyümeyi desteklediklerini belirtti.

Mohammad Al Omar konuşmasının devamında, Türkiye’nin reel sektörüne milyarlarca dolarlık katkı yapmanın yanısıra, yatırım bankacılığı alanında önemli hizmetler veren en önemli katılım bankalarından biri olduklarını, son dönemde de Türk Hava Yolları için 250 Milyon USD’lık leasing işlemi yaptıklarını ve 5 adet uçağın THY’nin kullanımına sunulduğunu kaydetti. Türkiye’de özellikle sağlık, demiryolu, toplu konut projelerine yatırım yapmak istediklerinin altını çizen Al Omar ayrıca GAP bölgesinde de muhtelif yatırım projelerini değerlendirebileceklerini belirtti.

/ İSTANBUL

11.06.2006


 

Kapıkule’de TIR kuyruğu

Kapıkule Sınır Kapısı’ndan, yurt dışına çıkış yapacak 160 civarında TIR, 4 kilometre uzunluğunda kuyruk oluşturdu.

Kapıkule gümrük yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ihracatın artması ve TIR’ların ihracat yüklerini gidecekleri ülkedeki firmalara Pazartesi günü teslim etmeye çalışması sebebiyle, Türk tarafında TIR kuyruğu oluştu.

/ EDİRNE

11.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004