Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Olmert’in derdi başka

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın terör örgütlerini silahsızlandırmak için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi. İngiltere ve Fransa’ya gitmeye hazırlanan Olmert, İngiliz Sky News televizyonuna verdiği demeçte, ‘’Ebu Mazen çok içten biri, kendisine saygım sonsuz. Ancak terör örgütleri eylemlerine devam ederse bu yeterli değil. Teröristleri silahsızlandırmak ona düşer. Kendisine elimden gelen her yardımı yapacağım’’ ifadesini kullandı.

Olmert, ‘’Bir şeyin açık olması lazım: Her zaman statükoya bağlı kalmayacağız. İlerlemek istiyoruz, değişmek istiyoruz, Ortadoğu’da barış için daha iyi koşullar yaratmak istiyoruz’’ dedi. İsrail Başbakanı’nın bugün Londra’da İngiltere Başbakanı Tony Blair, çarşamba günü de Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile görüşmesi bekleniyor. Olmert, İsrail’in Batı Şeria sınırlarını tek taraflı çizmeyi öngören planını geçen ay ABD, daha sonra Mısır ve Ürdün’de liderlerle ele almıştı.

/ LONDRA

12.06.2006


 

Türkiye ağırdan alsa da müzakereler başlayacak

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, reform sürecinde ciddi düşüş olduğu uyarısında bulunarak, “Türkiye’nin AB reformlarını ağırdan alması ilişkileri olumsuz etkiliyor” dedi.

Brüksel’de 9-10 Haziran’da düzenlenen Uluslararası Avrupa Hareketi Federal Konseyi toplantısına katılan Rehn, yaptığı konuşmada, Türkiye ile fiili müzakerelerin yakında başlayacağını belirterek, müzakere sürecinin uzun süreceğini, bu süreçte hem AB’nin hem de Türkiye’nin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi. “ABhaber.com” internet sitesinin haberine göre, yazar Pamuk olayına dikkati çeken Olli Rehn, bu çerçevede hala Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü alanında sorunlar var görüşünü dile getirdi.

Rehn, Türkiye’nin AB yolunda üstüne düşen yükümlülükleri yerine getirdiğine işaret ederek, “Ancak reform sürecinde ciddi düşüş var. Türkiye’nin AB reformlarını ağırdan alması ilişkileri olumsuz etkiliyor” dedi. Ek Protokol’ün Türkiye tarafından uygulanmasının beklendiğinin de altını çizen Rehn, Türkiye’nin bu yönde AB’ye karşı yükümlülüğü bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin diğer aday ülkeler ile aynı şartlarda değerlendirileceğini vurgulayan Rehn,’’Türkiye ile yapılan Katılım Ortaklığı Belgesi KOB’da ortaya koyduğumuz gibi müzakerelerin ucu açık. Türkiye’nin boyutu gereği diğer aday ülkelerden farklı. Hazmetme kapasitesi AB’ye üye olacak ülkeler için kritik öneme sahip. Verimli çalışmayan bir AB’nin kimseye yararı olamaz. AB’nin genişleme dalgası tarihi bir başarıdır. Yeni üyeler AB’ye dinamizm getirdi’’ diye konuştu.

“AB’Yİ COĞRAFİ AÇIDAN

DEĞERLENDİRMEK YANLIŞTIR”

Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht ise toplantıda yaptığı konuşmada özetle şunları kaydetti: “Genişleme hem AB üyesi hem de yeni katılan ülkeler için büyük bir başarı. AB’nin yeni üyelere getirdiği istikrar, ekonomik kalkınma tüm Avrupa için önemli. İnsan hakları ve demokratik özgürlükler alanında sağlanan ilerlemenin kıtada refah ve barışı güçlendirdi. Bulgaristan ve Romanya’nın üyeliğinden sonra gerçekleşecek olan genişlemeye AB kendini hazır hissettiği zaman onay vermesi gerekir. AB’nin karar alma mekanizmalarının yeni bir genişlemeden önce verimliliğini ve etkinliğini tekrar tesis etmesi gerekir. Bu açıdan Avrupa anayasasının kabul edilip hayata geçirilmesi önem taşıyor.

AB’yi coğrafi açıdan değerlendirmek yanlıştır. Aday ülkelerin Kopenhag Kriterleri’ni ne ölçüde yerine getirdiği merkezi öneme sahiptir. Romanya ve Bulgaristan’ın üyeliğinin bir yıl ertelenmesi etrafında dönen tartışmalar da bu iki ülkenin üyelik kriterlerini tam yerine getirip getirmediği konusunda oluşan şüphelerden kaynaklanmaktadır.”

Toplantıda Türk Sivil toplumunu Prof. Dr Haluk Günuğur temsil eti.

/ BRÜKSEL

12.06.2006


 

Gazetecilerden “Doğu ile Batı arasında diyalog’’ çağrısı

Hırvatistan’ın Poreç kentinde bir araya gelen Akdenizli gazeteciler, ‘’Doğu ile Batı arasında diyalog’’ çağrısında bulundu.

İspanya’da 2005’te düzenlenen buluşmadan sonra benzer türde ikinci kez yapılan buluşmaya katılanlar, yayınladıkları bildiride, ‘’Batı Avrupa ülkelerinde gerginlikler ve olaylar, Arap dünyasıyla diyalogu hiç olmadığı kadar vazgeçilmez kılıyor’’ ifadesini kullandı. Bildiride, ‘’Kuzey Avrupa’daki bazı ülkelerde göçmenlere yönelik siyasetteki kısıtlamalar ve yabancı düşmanlığı eylemleri yüzünden, bizler Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (FIJ) ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele kampanyasını destekliyoruz’’ denildi. Poreç’teki buluşmaya katılan gazeteciler, gazetecilerin bir rolünün, halkların birbirlerini anlamalarına ve insanın saygınlığının tanınmasına yardım etmek olduğunun altını çizdi.

/ ZAGREB

12.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004