Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

HRW’den Erdoğan’a: TMK’dan vazgeçin

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a Terörle Mücadele Kanunu (TMK) Tasarısı ile ilgili kaygılarını belirten bir mektup gönderdi. Mektupta, “Devletin ve PKK gibi silahlı örgütlerin içindeki şiddet yanlıları reform paketini yok etmek ve kendi otoritelerini yeniden ihdas etmek için ciddi insan hakları ihlâllerine girişiyorlar” denildi.

HRW’nin Avrupa ve Orta Asya yöneticisi Holly Cartner’ın kaleme aldığı mektupta, Türkiye’nin son aylarda genel insan hakları alanındaki durumunun kötüye gittiğine dikkat çekilerek, hükümetin olumsuz eğilimi tersine çevirmesi, 1999’dan bu yana devam eden ve bir ölçüde Türkiye’nin AB üyelik talebi kapsamında gelişen reform sürecine hâlâ bağlı olduğunun gösterilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. TMK Tasarısı’nın, Türkiye’de özgürlük anlamında şimdilik sürmekte olan geri dönüş eğiliminin bir başka göstergesi olduğunun ifade edildiği mektupta, “insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanında elde edilen mütevazı gelişmelerin bile, şu ana kadar Türkiye’deki sıradan vatandaşlar için belirgin faydalar sağladığı” belirtildi.

SİYASÎ ŞİDDET ARTIŞ GÖSTERDİ

İfade özgürlüğü üzerindeki sınırlamaların gevşetilmesi ve azınlıkların dil haklarının kısmen tanınmasının, PKK ve benzeri örgütlerin varlık sebebini ortadan kaldıracağının işaret edildiği mektupta, “Devletin ve PKK gibi silahlı örgütlerin içindeki şiddet yanlıları, bu süreç nedeniyle kendilerini tehdit altında hissediyorlar. Her iki taraf da reform paketini yok etmek ve kendi otoritelerini yeniden ihdas etmek için ciddi insan hakları ihlâllerine girişiyorlar. Siyasi şiddet ve devletin buna gösterdiği şiddetli tepki, Türkiye’de 2005 sonlarından bu yana keskin bir artış gösterdi. Ayrıca ordu ve silahlı gruplar içindeki kimi unsurların reform sürecini kasıtlı olarak baltaladıklarına ilişkin kaygı verici göstergeler var. Şemdinli örneği de bu şüpheleri doğrular niteliktedir” uyarısına yer verildi.

ERDOĞAN’A “REFORMLARA SAHİP ÇIK” ÇAĞRISI

HRW’nin Başbakan Erdoğan’ı azimli bir liderlik sergileyerek, reform programını savunmaya ve sürdürmeye çağrısına yer verilen mektupta şu görüşlere yer verildi:

“Başbakan Erdoğan geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen reformların arkasında durduğunu göstermeli, sürecin gittiği yönü detaylı ve güvenli bir resim çizerek onaylamalıdır. TMK’da önerilen değişikliklerden vazgeçmelidir.

Savcılar ve yargıçlar, ifade özgürlüğünü barışçıl bir şekilde kullanan bireyleri yargılayıp hüküm giydirmeye devam ederek, Türkiye’nin 2003 yılında kendi iç hukukunda uygulanabilir kıldığı AİHS’yi, dolayısıyla Türk hukukunu da açıkça ihlal etmeye devam ediyorlar.

Van savcısı Ferhat Sarıkaya’nın derhal göreve iadesini ve avukatlık statüsünün yeniden ihdas edilmesini öneriyoruz. Yargı bağımsızlığının bu şekilde ihlal edilmesi ve soruşturma sürecine yapılan müdahaleler, ordunun süregelen etkisinin gücünü ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve onun için çalışanlar tarafından yapılan suistimaller hakkında öteden beri süregelen dokunulmazlığı gözler önüne sermektedir.”

Mektupta ayrıca HRW’nin kaygıları arasında, yetkililerin, ifade özgürlükleri üzerinde uzun zamandır süregelen sınırlamalara engel olmakta başarısız olması ve azınlıkların dil haklarının tam olarak tanınmamasının yer aldığı belirtilerek, Mayıs ayı başlarında Irak sınırı yakınında gözaltına alınan eylemcilerin serbest bırakılması istendi.

Mektup, Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, AB Türkiye Temsilcisi Hansjörg Kretschmer’e de gönderildi.

Kemal BENEK / ANKARA

12.06.2006


 

Çete tuzağından artık çıkalım

İsrail askerlerinin Gazze’deki bir plaja düzenlediği saldırıda ailesinin tamamını kaybeden 10 yaşındaki Filistinli Huda Halya’nın görüntüleri, İsraillileri şoke etti. Maariv gazetesi yazarı David Grosmann, “Hayatı gözlerimizin önünde paramparça olan küçük kızın bakışı, yıllardır içine daldığımız uyuşukluğun içinden bizleri çekip çıkarmalı” dedi ve “Bir güvenlik yetkilileri çetesinin, on yıllardır içinde yaşadığımız ölümcül saldırı ve misillemeler tuzağına bizi kapatmasını daha ne kadar kabul edeceğiz?” diye sordu.

Basında çıkan haberlerde bombardıman sorgulanırken, Yediot Aharonot gazetesi, olayı ‘’Gazze plajında trajedi’’ başlığıyla birinci sayfasına taşıdı. Gazete, küçük kızın kana bulanmış bir elbiseye sarılmış, ağlarken göründüğü fotoğrafı da yayımladı. Olayın ardından Hamas’ın Şubat 2005’ten bu yana tek taraflı olarak uyguladığı ateşkese son vermesine atıfta bulunan Maariv gazetesiyse saldırıyı ‘’Gazze Şeridi’ni kucaklayan havan topu’’ başlığıyla verdi. İsrailli yazar David Grosmann gazetedeki makalesinde, ‘’Gazze plajında hayatı gözlerimizin önünde paramparça olan küçük kızın bakışı, yıllardır içine dalmış bulunduğumuz uyuşukluğun içinden bizleri çekip çıkarmalıdır’’ ifadesini kullandı. Grosmann, ‘’Bir güvenlik yetkilileri çetesinin, on yıllardır içinde yaşadığımız ölümcül saldırılar ve misillemeler tuzağına bizi kapatmasını daha ne kadar kabul edeceğiz? Bir zamanlar becerikli ve gözü pek olan İsrail ordusu, tek sonucu aşağılanma, öfke ve intikam arzusu yaratacak şekilde art arda Filistinlilere darbeler indirerek, yıllardır aptal bir piston gibi çalışıyor’’ diyor.

‘’'İsrail Başbakanı Ehud' Olmert, Filistinlilerden gelen barışa açılım tekliflerini sistemli biçimde reddediyor’’ diye yazan Grosmann,’’'İsrail ordusunun' tek pistonu, Filistinlileri ve bizleri ezip geçmeye devam ediyor. Gazze’teki plajda biz savaşı kaybettik, kaybettiğimiz bu savaş halk olarak, etten kemikten insan olarak imajımızın savaşıydı’’ ifadesini kullanıyor. Haaretz gazetesi de Huda’nın babasının plajdaki cansız bedeni önünde ağlarken göründüğü fotoğraflardan birini yayımladı. Filistin lideri Mahmud Abbas’ın evlat edineceğini açıkladığı küçük Huda, annesi, babası ve 3 kardeşinin İsrail bombardımanında katline şahit olmuştu. Bu arada, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze’de masum sivillerin ölümünden üzüntü duyduğunu açıkladı.

/ KUDÜS

12.06.2006


 

OKS sonuçları 10 Temmuz’da

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavını düzenleyen Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, sınavın Türkiye’de ve yurtdışında problemsiz tamamlandığını bildirdi.

Adaylara sınavda toplam 100 soru yöneltildiğini belirten Aktürk, sınav sonuçlarının 10 Temmuz’da açıklanacağını söyledi.

12.06.2006


 

Yetimlerin elini tutalım

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın düzenlediği “Yetim Sempozyumu” Cumartesi günü Barcelo Eresin Topkapı Otel’de gerçekleştirildi.

Dünya genelinde, savaşlar, işgaller, doğal afetler ve pek çok sebeple yetim kalmış çocukların varlığını hatırlatmak, sıkıntılarını için düzenlenen sempozyum, “Farklı perspektiflerden yetimlik kavramı” ve “Yetimlere yönelik çalışmalarda bulunan kuruluşların faaliyet ve önerileri” başlıkları altında gerçekleşti.

Türkiye’de bu anlamda bir ilk olan sempozyumun açılışında konuşan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım dünyadaki yetimlerin durumu hakkında genel bir tablo sunarak şunları kaydetti: “Bu sempozyum bizim için çok önemli. 1995’te aldığımız karardan sonra gittiğimiz yerlerde öncelikle yetimlerle ilgilendik. Bunun nedeni Bosna’ydı, Kosova’ydı. Buralarda ilk kaybettiğimiz yetimler oldu. Batlıların doğal afetlerin ve savaşların olduğu yerlere geldiklerinde ilk el attıkları da yetimlerdir.”

‘Annem gibi buldum’

Geçtiğimiz sene Türkiye’ye gelen yetim çocuklardan birinin, Türkiye hakkında ‘Türkiye’yi annem gibi buldum’ sözünü hatırlatan Yıldırım, “Biz herkese anne ve baba şefkatini gösterecek potansiyeli taşıyoruz. Onlar Türkiye’den aldığı şefkati kendi ülkelerine taşıyacaklar. Onun için bu sempozyuma çok önem veriyoruz. Buradan çıkacak sonuçlar dünyadaki yetim çalışmaları için değil, Türkiye için de çok önemli. Yetimlerin velisi Allah’tır. Eğer bir evde yetim gözyaşı varsa o eve rahmet en az iner ya da hiç inmez” dedi.

Yetimi sevmek

“Farklı perspektiflerden yetimlik kavramı” başlıklı ilk oturuma konuşmacı olarak Prof. Dr. Vecdi Akyüz, Prof. Dr. Nesimi Yazıcı katıldı. Başkanlığını Prof. Dr. Celal Erbay’ın yaptığı oturumda konuşan Prof. Dr. Vecdi Akyüz, “İslâmda yetim, hakları ve sorumluluğu”na değindi. Akyüz, yetimlik kavramı ile ilgili Kur’ân’dan âyetler ve hadislerden örnekler vererek, “Her yetim Peygamberimizi de temsil eder. O halde yetime iyi davranmak peygamberimize sevginin de göstergesidir. İslâm’da yetimler ve hakları koruma altına alınmıştır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nesimi Yazıcı ise “Osmanlı’da yetimlik kavramı ve yetimlerin himayesi” konusunda bilgi verdi. Osmanlılar döneminde yetim olmaları sebebiyle ya da başka nedenlerle gözetilmeye muhtaç çocuklara yönelik çalışmalar yapan birçok vakfın bulunduğunu belirten Yazıcı “Yetim bakım ve terbiyesi üzerinde önemle durulmuştur. Fatih döneminde açılan birden fazla yetimlere yönelik vakıf vardır” dedi.

“Yetim psikolojisi”, “Toplumun Korunmaya Muhtaç Çocuklara Karşı Sorumluluğu” ve “Yetimlik Gerçeğine İçeriden bir Bakış” başlıklarının ele alındığı oturumun ikinci bölümüne Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Araştırmacı Yazar Erdal Çakır, Sosyal Hizmet Uzmanı Emre Yapıcı katıldı.

Sevgisizlik çocuğu öldürür

“Çocukluk depresyonlarının artması ve ani ölümlere neden olan şefkat yoksunluğu yetimin ruh durumunu anlamamızı sağlamalı” diyen Nevzat Tarhan, şöyle dedi: “Bir çocuğun ruhunu sevgisiz, şefkatsiz bırakmak, onu öldürmektir.”

“Yetimlere Yönelik Çalışmalarda Bulunan Kuruluşların Faaliyet ve Önerileri” başlıklı oturuma ise, İHH’dan Emel Fazlıoğlu, SHÇEK AB ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Dr. Kemal Aydın, Kafkas Çeçen Dayanışma Derneği Başkanı Ali Yandır, Aşiyana Yetim Kompleksi Genel Koordinatörü Aftab Ahmed Abbasi, ZamZam Foundationn Yetim Birimi’nden Mohamed Hassan Mohamed, İslamic Society of Jabalia temsilcisi Awni Bursh katıldı. Sempozyum sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi.

Canan KARAKAŞ / İSTANBUL

12.06.2006


 

Çelik: Baykal enterasan şeyler söylüyor

AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik, ‘’Son haftalarda ana muhalefet partisinin başkanı çok enteresan şeyler söylüyor; sanki demokratik, laik, sosyal, hukuk devletinde değil de Mussolini İtalyasındaymışız gibi cümleler...’’ dedi.

Çelik, Bursa’nın merkez Osmangazi ilçe belediyesince yenilenen Pınarbaşı Parkı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada,

AKP ve iktidar olarak doğru şeyler yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Çelik, şunları söyledi:

‘’Son haftalarda ana muhalefet partisinin başkanı çok enteresan şeyler söylüyor; sanki demokratik, laik, sosyal, hukuk devletinde değil de Mussolini İtalyasındaymışız gibi cümleler... ‘Derhal şu bakanı alacaksın’, ‘derhal şu görevliyi alacaksın’, ‘derhal şunu yapacaksın’, ‘derhal bunu yapacaksın’. Sen kimsin, Allah aşkına ya! Bela mısın sen? Sen suyu bulandırmak istiyorsun, biz bunu çok iyi anlıyoruz. Kendi partinde, kendi varlığını sürdürmekten aciz bir noktaya gelmişsin. Yani solu toparlama görevi verilmiş sana, sen solu dağıtmakla meşgulsün. Solu dağıtmışsın, sağdan medet umuyorsun. ‘Acaba sağdan birileri gelir de benim partimle direkt dirsek temasında bulunabilir mi?’ diye diye anormal bir noktaya gelmişsin. Sen sağa falan gelme. Oradan sana gelecek müjde yok, soldan da sana gelecek müjdenin olmadığı ortadadır. Eğer derhal istifa etmesi gereken varsa, açık ve net söylüyorum; Türk siyasetinin geleceği açısından derhal istifa etmesi gereken sayın Baykal’dır. Hemen istifa etmesi gerekir.’’

Defalarca ‘’30 Ağustos ile ilgili adımlarınıza dikkat edin’’ denildiğine işaret eden Çelik, şöyle konuştu:

‘’Bu ne demek? Türk milletinin ordusu tektir ve 73 milyonun ordusudur, kimsenin babasının çiftliği değildir orası. Yani kurumlar arasında bir huzursuzluk meydana getirecek ve o huzursuzluktan nemalanmalar olacak, huzursuzluk tırmandırılacak. ‘Vay efendim, Türkiye’de gerilimler var’. Gerilimin kaynağı filan biz değiliz, gerilimin kaynağının kim olduğu bellidir.’’

/ BURSA

12.06.2006


 

'Kurumlararası diyalog yok'

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Türkiye’de kurumlar arasında diyalog sağlanamadığını söyledi.

Partisinin, Sakarya İl Olağanüstü Kongresi’ne katılmak üzere Adapazarı’na gelen Yazıcığlu, düzenlediği basın toplantısında, Hükümetlerin seçim kararı almalarının, parti içinde ihanet olarak değil, aksine bunun ülkenin geleceğini düşünen sorumlu siyasilerin alacağı olağanüstü bir karar olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Yazıcıoğlu şunları söyledi: ‘’Türkiye’de kurumlar arası diyalog sağlanamıyor. Hükümet, silahlı kuvvetler ve emniyet sanki birbirlerine karşı teyakkuz halindeymiş gibi görünüyor. Bu anlayıştan bir an önce vazgeçilmelidir. Danıştay baskını ve Şemdinli olayları... Bunlar kötü bir gidiştir. Hükümet ülkede kurumlar arası diyaloğu sağlayamadı, beceremedi.“

/ SAKARYA

12.06.2006


 

İç çekişmelerden uzak duralım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kendimizi, lüzumsuz tartışmalardan, doğrudan Türkiye’nin son dönemdeki kazanımlarını tehdit eden iç çekişmelerden uzak tutmak durumundayız” dedi.

Erdoğan, Denizli Belediyesine ait Atık Su Arıtma Tesisi’nin açılış töreninde, belediyeye ait Kapalı Pazar Yeri, İncirlipınar Parkı, Fatih ve Deliklitaş Köprülü kavşakları açılışları ile Sevindik Pazar Yeri’nin temel atma törenlerini toplu olarak yaptı.

Törende konuşan Erdoğan, bugün gelinen noktanın, çok daha büyük hedeflere sıçrayabilmek için son derece elverişli bir zemin olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘’Bundan hiç endişeniz olmasın. Şimdi bize düşen, bu imkanı en iyi şekilde değerlendirmek, heba edilmesine asla fırsat vermemektir. Durursak düşeriz, gevşersek kaybederiz, hedeflerimizi unutursak yolumuzu şaşırırız. Bunu böyle bilmeliyiz. Onun için en önemli görevimiz, bu ülkede yaşayan herkesin görevi, son 3.5 yılda, bu sürede yakalanan güven ve istikrar ortamını bundan sonraki sürece de aynen taşımaktır. Kendimizi, lüzumsuz tartışmalardan, doğrudan Türkiye’nin son dönemdeki kazanımlarını tehdit eden iç çekişmelerden uzak tutmak durumundayız. Daima ileriye bakmalıyız. Önümüze koyduğumuz hedeflere odaklanmak mecburiyetindeyiz.’’

Başbakan Erdoğan, herkesin işini en üst seviyede yapmak, kendini sürekli geliştirmek, hedeflerini yenilemek durumunda olduğunu dile getirdi. Erdoğan, “Şunu çok iyi bilelim ki; dara düşmüş bir Türkiye, kendi içine kapalı bir Türkiye, bölgemiz için de dünya için de yeri doldurulamaz büyüklükte bir kayıp olur. Demokrasiyle, adaletle huzur ve güven içerisinde kalkınarak, bu sorumluluklarımıza sahip çıkarak, bölge barışına, dünya barışına, dünya kardeşliğine hizmet etmek ülke olarak Türkiye’nin, bizim görevimizdir. İnanıyorum ki; bunların altından kalkacak enerjiye ve güce fazlasıyla sahibiz. Kendimize güvenelim, inanalım, Türkiye’nin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirelim’’ diye konuştu.

/ DENİZLİ

12.06.2006


 

Memur-Sen’den Pakistan’a okul

Memur-Sen, Pakistan depreminde büyük hasar gören Muzafferabad’a okul yaptıracak.

Memur-Sen’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Pakistan ziyareti sırasında çocukların okumak için yaşadıkları zorluklara şahit olan Memur-Sen heyeti, merkezi İslamabad’da olan Khubaib Vakfı ile ortaklaşa bir okul yaptırmaya karar verdi. Tahmini maliyeti 40 bin dolar olarak hesaplanan okul, özürlü ve spastik çocuklara eğitim verecek. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Pakistanlı depremzedelerin Türkiye’den artık gıda yardımı değil, eğitim yardımı beklediğini ifade etti.

/ ANKARA

12.06.2006


 

Dilenciliği bırak krediyi kap

AKP Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül tarafından başlatılan ‘Mücadeleci Vatandaş Projesi’ kapsamında dilencilere, dilenciliği bırakmaları halinde kredi verilecek.

Asıl hedefi kadınlar olan ve 200 ile 2 bin YTL’lik kredilerle insanların küçük çaplı işler kurmasını, böylece az da olsa kimseye muhtaç olmadan geçimlerini sağlamalarını amaçlayan Mikro Kredi Projesi’ni hayata geçiren Akgül, bundan böyle kendi deyimiyle ‘mücadeleci vatandaş’lara, yani dilencilere de “Mücadeleci Vatandaş Projesi” adı altında kredi verileceğini açıkladı. Gıda Bank’ın da kuruluşuna imza atan Akgül, “Dilenmek, insan onuruna uygun değildir” parolasıyla hareket ettiklerini ve bu nedenle dilenen insanlara kredi vererek kendi işlerini kurmalarını sağlayıp, dilenmelerini önleyeceklerini açıkladı. Proje kapsamında kentin çeşitli bölgelerinde dilenci arayan Milletvekili Aziz Akgül, bulduğu dilencilere kredi konusunda bilgi verdi. Dilenciliği bırakmaları halinde kredi vereceklerini anlatan Akgül, her konuda yardımcı olacaklarını ifade etti. Kürtçe konuşan 2 dilenciyi ikna eden Milletvekili Akgül’e dilenciler utandıklarını, ama mecbur kaldıkları için dilendiklerini söyledi.

/ DİYARBAKIR

12.06.2006


 

Yakovu’dan veto tehdidi

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu, bugün yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısında Güney Kıbrıs’ın Türkiye’nin AB üyelik müzakere süreciyle ilgili olarak veto hakkını kullanabileceğini söyledi.

Rum haber ajansına göre, konu üzerinde 25’ler arasında uzlaşma sağlanamamasını yorumlayan Yakovu, ‘’Bu konuda istişareler Avusturya dönem başkanlığı ve diğer ortaklarla devam edecek, (Güney) ‘Kıbrıs’ın tutumu pazartesi sabahı kaleme alınacak’’ dedi. ‘’Güney Kıbrıs’ın vetosunun gündem de olup olmadığı’’ sorusuna Yakovu, Rum tarafının veto hakkını kullanmasının ihtimal dışı olmadığını belirterek, ‘’Her şey açıktır’’ cevabını verdi.

Türkiye ile yapılan müzakerelerde bilim ve araştırma faslının bir günde açılıp kapatılmasına Güney Kıbrıs olarak güçlü çekinceleri olduğunu kaydeden Yakovu, ‘’böylesi bir gelişmenin Türkiye’ye yanlış mesajlar vereceğini, Türkiye’ye, Birliğe karşı yükümlülüklerini yerine getirmeden de bir faslın kapanabileceği gibi yanlış bir mesaj vereceğini’’ savundu.

/ LEFKOŞA

12.06.2006


 

Şehit öğretmenlere 'Devlet Ödünç Madalyası' talebi

Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bakanlık personelinden terör eylemlerinde hayatını kaybeden veya malul olanlardan 169 kişiye, Devlet Övünç Madalyası verilmesi yönünde Başbakanlığa teklifte bulunulduğunu bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın, şehit öğretmenlere Devlet Övünç Madalyası verilmesine ilişkin soru önergesini cevaplarken ‘’Bakanlığımız personelinden terör eylemlerine maruz kalarak yaşamını yitirenlerden aileleri, malul olanların ise kendileri tarafından; talepte bulunan 169 kişiye Devlet Övünç Madalyası verilmesi yönünde, Başbakanlığa teklifte bulunulmuştur’’ dedi.

Çelik, Başbakanlığa yapılan teklifte, 1996 yılında Diyarbakır Hantepe köyünde terör örgütü tarafından katledilen şehit öğretmen Mustafa Sadettin Küçük’ün de yer aldığını kaydetti.

/ ANKARA

12.06.2006


 

Sınav yolunda kaza: 5 ölü

Çankırı’da otomobil ile askeri kamyonetin çarpışması sonucu 5 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Çankırı’nın Korgun ilçesi İkiçam yolu ayrımı mevkisinde, Ilgaz istikametinden Çankırı istikametine giden Adil Karaşahin yönetimindeki 18 AV 303 plakalı otomobil, Çankırı istikametinden Ilgaz istikametine giden sürücüsü henüz belirlenemeyen 094748 plakalı askeri kamyonetle çarpıştı. Kazada sürücü Adil Karaşahin ile otomobilde bulunan Günay, Semiha, Songül Karaşahin ve Cemil İpekoğlu hayatını kaybetti. Askeri araçta bulunan ve isimleri henüz belirlenemeyen 2 askeri personel yaralandı. Otomobilde bulunan kişilerin Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) için Çankırı’ya gittikleri öğrenildi.

/ ÇANKIRI

12.06.2006


 

Meclis “temel yasaları” görüşecek

Meclis, bu hafta yoğun bir gündemle çalışacak. TBMM Genel Kurulu, bazı önemli düzenlemeleri ‘’temel yasa’’ olarak bölümler halinde görüşecek.

Bunlar arasında; kurumlar vergisinde değişiklik, karayolları trafik, elektronik haberleşme yasa tasarıları ile yatırım destek ve tanıtım ajansı kurulmasına ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Kurumlar Vergisi Yasa Tasarısı, Kurumlar Vergisi oranını yüzde 30’dan yüzde 20’ye indiriyor. 39 maddelik tasarı, 2 bölüm halinde görüşülecek.

Elektronik Haberleşme Yasa Tasarısı, Ulaştırma Bakanlığının, genel haberleşme altyapısının deprem, sel, yangın, savaş gibi olağanüstü durumlarda kesintiye uğraması riskine karşı, önceden alternatif bir haberleşme altyapısı kurmasını öngörüyor. 74 maddelik tasarı, 3 bölüm halinde görüşülecek.

‘’Temel yasa’’ olarak görüşülmesi planlanan ve uzun süreden beri Meclis gündeminde bulunan Karayolları Trafik Kanununda AB’ye uyumu sağlayan yasa tasarısı, önemli düzenlemeler içeriyor. 109 maddelik tasarının ise 5 bölüm halinde görüşülmesi planlanıyor.

Türkiye’de yatırım yapılmasını özendirmeye yönelik yatırım destek ve tanıtım stratejilerini belirlemek amacıyla ‘’Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı’’ kurulmasını öngören yasa tasarısı, 16 maddeden oluşuyor. Genel Kurul, yarın, Çarşamba ve Perşembe günleri saat 23.00’e kadar çalışacak.

TBMM’deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki teklif ve tasarıları görüşecek. Adalet Komisyonu, temel ceza kanunlarına uyum amacıyla 170 yasada değişiklik öngören yasa tasarısının görüşmelerine gelecek hafta da devam edecek.

/ ANKARA

12.06.2006


 

‘TV programları araştırılsın’

AKP Adana Milletvekili Ayhan Zeynep Tekin Börü, televizyon programlarının Türk aile yapısına uygun nitelikte hazırlanması için, TBMM’ye, ‘’TV Programları Araştırma Komisyonu’’ kurulması teklifinde bulunduklarını bildirdi.

Börü, yaptığı açıklama, şovmen Mehmet Ali Erbil’in televizyon programında ahlak dışı bir gürünüm sergilemesinin, “bardağı taşıran son damla olduğunu’’ ifade etti. Börü, Erbil ve bazı şovmenlerin, Türk aile yapısına uygun olmayan bu ve benzer programlarına tepkisini, bir milletvekili olarak sık sık dile getirdiğini belirterek, ‘’Türk’ün çekirdek aile yapısını kıskanan bazı güçler, bunu bozmaya çalışıyorlar. TBMM’ye TV Programlarını Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif etmiştik. Bu tür programları böylelikle kontrol altına alıp çocukların zihinlerinin karıştırılmasına engelleyebilir ve Türk aile yapısının zedelenmesini önleyebiliriz’’ dedi.

/ ADANA

12.06.2006


 

Hırsız, sizin tatile çıkmanızı bekliyor!

Yaz tatilini sahil, köy veya yaylada geçireceklerin, kıymetli eşyalarını yanlarında götürmeleri veya kiralık kasalarda saklamaları tavsiye edildi.

Okulların kapanmasıyla şartları uygun olanların tercih ettiği ‘yaz tatili’ genellikle hırsızlık olaylarının da arttığı mevsim olarak biliniyor. Polisin yaptığı tüm uyarılara rağmen evinde ziynet eşyası veya para bırakanlar, tatil dönüşü genelikle kapıyı açtıklarında ‘davetsiz misafirin’ evlerini karıştırmasından yakıyor.

Sokakların boşalmasını fırsat bilen hırsızlar, evleri adeta talan ediyor. Çelik kapıları kolaylıkla açan, damdan ip sarkıtıp balkondan eve giren, demir korkuluklardan tırmanıp soygun yapanlar bilinmesine rağmen vatandaşların ‘hırsız benim evime mi girecek’ diyerek altın ve değerleri eşyalarını yanlarında götürmediklerine şahit olduklarını anlatan bir emniyet yetkilisi, “Hırsızlık olaylarını önlemek için büyük çaba harcıyoruz. Yaz aylarıyla birlikte evlerin boşalmasıyla hırsızlara fırsat verilmesin. Kıymetli eşyaları ya yanınızda götürün veya güvendiğiniz kimseler ile kasalara teslim edin” diyor.

/ ADANA

12.06.2006


 

YASEM temsilcileri toplandı

YASEM il ve ilçe temsilciler toplantısının ikincisi Yeni Asya Ankara Temsilciliği toplantı salonunda yapıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Yeni Asya Genel Koordinatörü Yakup Erdoğan, YASEM’in kuruluşundan bugüne geliş sürecine değindi. Erdoğan, “Üç yıl önce faaliyetlerine başlayan YASEM kurumsallık yolunda ilerlemekte ve hizmet organizasyonumuz içinde yer almaktadır. Yönetim Kurulu olarak YASEM’in koordinasyon, yapılanma ve eğitici olarak çalışmalarına önem vermekteyiz. YASEM’in çalışmalarını takdir ediyoruz, müessese olarak da her zaman destek vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

YASEM çalışmaları hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Benek, bugüne kadar yapılan çalışmalar ve gelişmeleri özetledi. Katılımcıların görüşlerinin de alındığı toplantıda YASEM’in ileriye yönelik çalışmaları hakkında fikir alış verişinde bulunuldu. İl temsilcileri de konuşmalarında bölge ve mahallerinde YASEM çalışmalarına hazır olduklarını bildirdiler.

Toplantının sonunda, çeşitli hedef kitleler göz önüne alınarak motivasyon programı düzenlenmesi, bu programda, hızlı okuma, hafıza geliştirme ve hızlı öğrenme, öz güven kazanma, stres ve kaygıları giderme gibi konularda seminerlerin yapılması kararlaştırıldı.

YENİ ASYA / ANKARA

12.06.2006


 

Babalar onu (asm) örnek almalı

Uludağ Kültür Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen Babalar Günü programında, Hz. Muhammed’in babalık vasfı anlatıldı.

Kutlu Doğum kutlamalarını bir seneye yaymak amacıyla, düzenlenen ve Hz. Muhammed’in bir baba olarak anlatıldığı Babalar Günü programına Bursalılar yoğun ilgi gösterdi. Buttim Konferans Merkezi’nde düzenlenen etkinlik, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Lauren Luli’nin Kur’ân-ı Kerim okuması ile başladı. Babalar için yazılmış türkülerin de gençler tarafından seslendirildiği gecede duygu yüklü saatler yaşadı. Gece sonunda ise salonda bulunan en yeni baba ve en eski baba çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

/ BURSA

12.06.2006


 

‘İnsan hakları’nı öğrendiler

4 Mart -27 Mayıs 2006 tarihleri arasında MAZLUMDER Kocaeli Şubesi Konferans Salonunda düzenlenen eğitim programı sonucunda kursiyerlere sertifika verildi.

16 kişinin katıldığı eğitim programı süresince öğrencilere insan hakları teorisi ve pratik uygulamalar alanında dersler verildi. Eğitim programı insan hakları alanında uzun yıllar çalışmış aktivistler, düşünce adamları ve akademisyenler tarafından sunuldu. Program sonunda kursiyerlere sertifikaları ve çeşitli hediyeler verildi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

12.06.2006


 

Çevre problemleri ceza ile çözülmez

Kocaeli Sanayi Odası’nda (KSO) “Yeni Çevre Kanunu” düzenlenen panelle tartışıldı. KSO Genel Sekreteri Hamdi Doğan, “Çevre sorunları sadece ceza ile çözümlenemez. Ceza ve teşvik birlikte olmalıdır” dedi.

Balkır: Sağlıklı çevrede

yaşamak en temel insan hakkı

KSO’da yapılan panele İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Şube Müdürü Şennur Yıldız, Kocaeli Barosu üyelerinden Talip Kavak ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan avukat Hakkı Kızıloğlu, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Gönül Balkır ve KSO Genel Sekreteri Doğan katıldı.

“Yeni Çevre Konunu” başlıklı panelde TBMM Genel Kurulunda 26 Nisan 2006 tarihinde kabul edilen yasayla belediyelerden şirketlere, vatandaştan idarecilere kadar pek çok kesime yeni yükümlülükler, cezalar, hak ve sorumluluklar getiren yeni yasa üzerinden kurumlar görüşlerini paylaştılar.

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Balkır uygulamadaki sorunlardan söz ederek, çevre hukuku, çevre hakkı ile ilgili bilgiler verdi. Balkır, yaşanılır çevre hakkının insanın temel hakkı olduğunu vurguladı.

Panelde söz alan İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Şube Müdürü Şennur Yıldız, Çevre Kanunu, çevre korunması, çevre etki değerlendirmesi ve tehlikeli kimyasal atıklar konusunda bilgi verdi.

/ KOCAELİ

12.06.2006


 

Cüneyt Arkın fidan dikti

Ünlü Sinema Sanatçısı, Cüneyt Arkın ve Sanatçı Murat Kekilli, Bahçelievler Belediyesi’nin düzenlediği çiçek dağıtımı ve fidan dikimi kampanyasına katıldılar.

Belediye Başkanı Osman Develioğlu’yla birlikte Cumhuriyet Mahallesinde mevsimlik çiçek dağıtan Kara Murat Cüneyt Arkın ve Murat Kekilli, daha sonra Bahçelievler Mehmetçik sokakta da, Başkan Develioğlu’yla birlikte Manolya fidanlarını birlikte diktiler…

12.06.2006


 

Topraktaki tuzlanma, tarımı tehdit ediyor

Türkiye’deki tarıma elverişli ovaların yüzde 40’ının bulunduğu Konya’da, su kalitesindeki azalmaya bağlı oluşan tuzlanmanın, bölge tarımı için tehdit oluşturduğu bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, yaptığı açıklamada, Konya ovalarında tarımsal sulamanın, ağırlıklı olarak yeraltından çekilen sularla yapıldığını belirtti.

Nalbantçılar, henüz damla sulama gibi modern sulama tekniklerinin yaygınlaşmaması sebebiyle yeraltı suyu kaynaklarının cömertçe harcandığını, bu durumun ise Konya Kapalı Havzası’nda yeraltı suyu seviyesinin hızla azalmasına sebep olduğunu vurguladı.

Su seviyesindeki bu azalmanın, tuzlanma gibi çok daha ciddî tehlikeleri beraberinde getirdiğini ifade eden Nalbantçılar, ‘’Yeraltı su seviyesi ve tuzlanma derecesiyle ilgili, kısıtlı akademik olanaklarla yaptığımız çalışmalarda, su kalitesinin gitgide azaldığını belirledik. Ayrıca ovanın doğu ve kuzey kesimlerindeki daha yüksekteki, sülfat zenginleşmesi meydana gelerek tuzlanmış suların, tarım alanlarına doğru akıntı halinde olduğunu tesbit ettik’’ dedi.

Suyun bu hareketinin, daha önce tuzlu olmayan tarım alanlarındaki yeraltı su rezervinde de tuzlanma sürecinin başlamasına sebep olduğunu ifade eden Nalbantçılar, Türkiye’deki tarıma elverişli ovaların yüzde 40’nın bulunduğu Konya’da, su kalitesinin azalmasının toprakta tuzlanmaya yol açtığını, bunun da tarım için tehdit oluşturmaya başladığını söyledi.

/ KONYA

12.06.2006


 

Herkes HASANKEYF’e sahip çıkmalı

Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, enerji nakil haklarının yenilenmesi halinde, Ilısu barajından elde edilecek enerjinin 6 katı fazla enerji elde edileceğini söyledi.

Ilısu baraj suları altında kalacak olan tarihi Hasankeyf İlçesinin kurtarılması amacıyla ilçeye otobüslerle Diyarbakır’ın Dicle İlçesinden gelen Belediye çalışanları, eşleri ve çocukları Hasankeyf kalesini gezdi. 250 kişilik grup sabaha kadar Hasankeyfte nöbet tuttu.

Grubu karşılayan Hüseyin Kalkan, burada yaptığı konuşmada, tarihe karşı sorumluluklarını yerine getirmek için Dicle İlçesinden gelen vatandaşlarla gece nöbetine katıldığını belirtti.

Hasankeyf Belediye Başkanı A. Vahap Kusen de kültürel değerleri ve tarihi açıdan Hasankeyf İlçesinin sadece Hasankeyflileri değil, tüm insanlığı ilgilendirdiğini belirterek, ‘’İnsanım diyen herkesin Hasankeyf’e sahip çıkması gerekir. Baraj için farklı projelerin hayata geçirilmesini istiyoruz’’ diye konuştu.

Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin ise, tarihin yok edilmemesini istedikleri için böyle bir eylem gerçekleştirdiklerini belirterek, insanlık görevi için Hasankeyf’e geldiklerini belirtti.

/ BATMAN

12.06.2006


 

200 kişiye ödül

Bağcılar Belediyesi tarafından ‘Çevre Şöleni ve Ödül Töreni’ düzenlendi. Etkinli kapsamında toplam ikiyüz kişiye ödüller verildi.

Bağcılar Belediye Stadyumu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, İlçe Kaymakamı İrfan Balkanlıoğlu, AKP İlçe Başkanı Necati Kahraman ve diğer ilçe protokolü katıldı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

12.06.2006


 

Sardunya kuyruğu

Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen “Sarıyer’in Balkonları Renkleniyor’ etkinliği çerçevesinde halka ücretsiz sardunya dağıtımı gerçekleştirildi

Vatandaşlar Sardunya’ları almak için adeta birbirleriyle yarıştılar.

Sarıyer Belediyesi’nin ilçeyi güzelleştirmek amacıyla halka dağıttığı 15 bin sardunyaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık 5 bin kişi rengarenk sardunyaları alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu.

12.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004