Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Müzelerin sultanı: Topkapı

Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre, geçen yıl en çok ziyaret edilen müze Topkapı Sarayı Müzesi oldu. Toplam 3 milyon 122 bin 798 ziyaretçi çeken müzeyi, 2 milyon 39 bin 488 ziyaretçiyle Ayasofya, 1 milyon 390 bin 710 ziyaretçiyle Konya-Mevlânâ, 552 bin 25 ziyaretçiyle Göreme Açıkhava, 466 bin 6 ziyaretçiyle Hacıbektaş müzeleri izledi.

Gelir yarışında da ipi Topkapı Sarayı Müzesi göğüslerken, onu Ayasofya Müzesi, Göreme Açıkhava Müzesi, Mevlânâ Müzesi ile Bodrum Müzesi takip etti.

En çok gelir getiren 5 ören yeri ise sırasıyla Efes, Troia, Bergama, Aspendos ve Perge oldu.

ESER SAYIMI SÜRÜYOR

Türkiye genelinde müzelerde mevcut eserlerin sağlıklı bir şekilde sayımını yapmak amacıyla Eylül ayından bu yana çalışma yürütülüyor.

Son günlerde Uşak ve Kahramanmaraş müzelerinde meydana gelen olaylarla da bu konu önem kazanırken, müzelerin bazılarında sayım komisyonları oluşturuldu. Müzelerin bazılarında da Bakanlık müfettişleri nezaretinde sayım çalışmalarına başlandı. Kahramanmaraş Müzesi’nde son günlerde basına yansıyan gelişmeler de bu sayım çalışmaları sırasında ortaya çıkarıldı. Sayım çalışmalarına en az 3 uzman personeli bulunan 32 müzede devam edilecek.

Topkapı Müzesi: Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethinden kısa süre sonra 1473’te tamamlandı. Osmanlı hanedanı, Topkapı Sarayı’nı 19. yüzyılda Boğaziçi saraylarına yerleşene kadar kullandı. Saray, Cumhuriyet’in ilanından sonra 3 Nisan 1924’te Atatürk’ün emriyle müze haline getirildi.

Dünya müzeleri arasında tarihî yaşantısı ile günümüze ulaşabilmiş ender örneklerden olan müzede, Osmanlı dönemine ait emsalsiz eserler teşhir ediliyor. Müzedeki, Kutsal Emanetler Dairesi’nde Hazreti Muhammed’in hırkası (Hırka-i Saadet), kılıçları, Sancak-ı Şerif, ilk halifelerin kılıçları, semavi dinlerin tarihlerinden gelen çeşitli eserler yer alıyor. Dış Hazine’de Osmanlı dönemine ait silahlar sergilenirken, Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerine ait en eski yazılı belgeler ile 19. yüzyıla kadar devlet ve sarayın işleyişiyle ilgili evrakların bulunduğu Saray Arşivi, gerek belgelerinin muhtevası gerekse koleksiyonunun zenginliği ile en önemli koleksiyonlar arasında bulunuyor.

Sanal sarayın İngilizce bölümü açıldı

Topkapı Sarayı Müzesi için hazırlanan internet sayfasının İngilizce bölümü hizmete girdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık ile Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğünün işbirliğiyle hazırlanan web sayfasına ‘’www.topkapisarayi.gov.tr’’ ve ‘’www.kulturturizm.gov.tr’’ adreslerinden ulaşılıyor.

Sarayın tarihî gelişimi, genel bilgiler, sarayın bölümleri ve fotoğraf galerisinin de yer aldığı sitenin İngilizce bölümü de bugün hizmete sunuldu.

12.06.2006


 

Şiir ziyafetine büyük ilgi

Mardin’in Midyat İlçesi’nde düzenlenen şiir dinletisinde, Dursun Ali Erzincanlı’nın okuduğu şiirler büyük beğeni topladı. Kocatepe İlköğretim Okulu konferans salonunda Midyat Köyleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği (MİKAD) tarafından organize edilen dinleti, Midyatlı şiirseverlerden büyük ilgi gördü.

Şiir dinletisine, Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Baysal, İlçe Seçim Kurulu Başkanı Lütfi Sabri Kondu, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yusuf Demirdağ, MİKAD Derneği Başkanı Mesut Sancar ve çok sayıda davetli katıldı. Gecede son Peygamber Hazreti Muhammed’e sevgi dizelerini okuyan Dursun Ali Erzincanlı, salonu dolduranlar tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. Dursun Ali Erzincanlı, salonu dolduran Midyatlılar’ı okuduğu şiirlerle mest etti.

12.06.2006


 

“Altın Koza” ödülleri açıklandı

Adana Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl 13’üncüsü düzenlenen ‘’Altın Koza Film Kültür ve Sanat Festivali’’ ödülleri açıklandı. Ödül töreninde, uzun metrajlı ulusal film yarışması ile öğrenci filmleri yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Uzun Metrajlı Ulusal Film Yarışması’nda büyük ödül Reha Erdem’in yönetmenliğini yaptığı ‘’Beş Vakit’’ adlı filmin oldu. Yüksel Aksu’nun yönettiği ‘’Dondurmam Gaymak’’ jüri özel ödülü ve halk jürisi ödüllerini kazandı.

Feride Çetin ‘’İki Genç Kız’’ adlı filmindeki rolü ile en iyi kadın oyuncu, Turan Özdemir ‘’Dondurmam Gaymak’’ filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu seçildi.

Uzun Metrajlı Ulusal Film Yarışması’ndaki diğer ödüller ve sahipleri ise şöyle:

En İyi Yönetmen: Ezel Akay

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Zeynep Eronat

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Bülent Emin Yarar

Umut Veren Genç Kadın Oyuncu: Elif İşcan

Umut Veren Genç Erkek Oyuncu: Ali Bey Kayalı

En İyi Senaryo: Levent Kazak, Ezel Akay

En İyi Görüntü Yönetmeni: Veli Kuzlu

En İyi Film Müziği: Taner Onat, Serkan Sönmezocak

En İyi Stüdyo: Şafak Film Stüdyoları

En İyi Kurgu: İlker Canikligil

En İyi Sanat Yönetmeni: Hakan Yakın, Naz Erayda, Eren Akay

Yılmaz Güney Anı ödülü: Pelin Esmer

Umut Veren Genç Yönetmen (mansiyon): Togan Gökbakar

/ ADANA

12.06.2006


 

RTÜK, özel gündemle toplanacak

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), sunucu Mehmet Ali Erbil’in canlı yayınlanan, ‘’Ya şundadır ya bunda’’ programında yaptığı densiz ‘’şakayı’’ değerlendirmek üzere yarın özel gündemle toplanacak.

RTÜK’ten yapılan yazılı açıklamada, ‘’Söz konusu olayla ilgili olarak Üst Kurul tarafından bugün ilgili yayın kuruluşu nezdinde girişimde bulunulmuş olup, yaşanan talihsiz olaydan dolayı programın yayından kaldırıldığı kanal yöneticileri tarafından ifade edilmiştir’’ denildi.

Açıklamada, olayın gerçekleştiği programla ilgili değerlendirme raporunun ise Üst Kurulun 12 Haziran Pazartesi günü saat 11.00’de gerçekleştirilecek özel gündemli toplantısında ele alınacağı ifade edildi.

/ ANKARA

12.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004