Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Kırmızı çizgiler

Bugün asıl sorulması gereken soru, “Kırmızı çizgilerimizi koruyarak neler yapabiliriz?” sorusu değil; “Biz neden boyuna kendi etrafımıza kırmızı çizgiler çizip duruyoruz?” sorusudur.

Şimdiye kadar ne faydasını gördük de bu kadar meraklıyız bu kırmızı çizgilere? Geçmişte Irak ya da Kıbrıs konusunda çizdiğimiz kırmızı çizgiler, kendi kendimizi sınırlamaktan, manevra imkanımızı yok etmekten ve politikacılarımızı siyaset üretemez hale getirmekten başka ne işe yaradı ki, boyuna yeni kırmızı çizgiler üretip duruyoruz?

Siyaseti kırmızı çizgiler içine hapsetmek, yani dondurup değişmez kılmak her şeyden önce, siyasetin doğasına uymuyor. Çünkü siyaset, zamana, değişen şartlara ve güçler dengesine uygun yeni çözümler üretme sanatıdır. “Siyasette çözüm tükenmez” lafı da buradan gelir. Siyaseti kırmızı çizgiler içine hapsederseniz, bütün kavramlarınız, jargonunuz da değişir:

Siyasette “mümkün olan en iyiye varma hedefi” vardır, kırmızı çizgili siyaseti “zafer”den aşağısı kurtarmaz.

Siyasette uzlaşma vardır, kırmızı çizgili siyasette ihanet!

Demokrasilerde hiçbir konuda ilelebet geçerli olacak, ezelden ebede sürecek bir politikadan söz edilemez. Zira, saptanmış ve değişmez ilan edilmiş bir politikadan söz ettiğiniz anda, politika tayininde halkın iradesini dışladığınızı da ilan etmiş olursunuz. Çünkü demokratik ülkelerde bütün politikalar, halkın iradesini yansıtan halk temsilcileri tarafından tespit edilir. Halkın iradesi değiştikçe, o temsilciler de, onların tespit ettikleri politikalar da değişir.

“Kırmızı çizgi” savunuculuğu “Kırmızı Kitap” yazarlarına ve savunucularına yakışabilir. Ama seçilmişlerin ağzına hiç yakışmıyor doğrusu...

Bugün, 14.6.2006

Gülay GÖKTÜRK

15.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Düşünce özgürlüğü: Şevket Eygi ve diğerleri

  Türkiye’nin imaj karnesi

  Asıl baş ağrısı

  Kırmızı çizgiler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004