Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Asgari ücret doyurmuyor

Türk-İş’e göre, asgari ücret 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesine ancak 20 gün yetiyor. Asgari ücret, gıda ile birlikte kira, ulaşım, yakacak, giyim, eğitim, sağlık, kültür gibi temel ihtiyaçlarını ise yalnızca 6 gün karşılıyor.

Türk-İş, asgari ücret ve en düşük emekli aylıklarının açlık ve yoksulluk sınırını hangi oranda karşıladığını araştırdı. Türk-İş, 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken asgari gıda harcamasını ifade eden ve açlık sınırı olarak da adlandırılan tutarı, geçen ay itibarıyla 558 YTL 33 YKr olarak hesapladı. Türk-İş’e göre, 380 YTL 46 YKr net asgari ücret, açlık sınırının yüzde 68.14’üne karşılık gelirken, 4 kişilik bir aile, asgari ücretle dengeli ve sağlıklı yalnızca 20 gün beslenebiliyor.

Türk-İş, 4 kişilik ailenin gıda ile birlikte kira, ulaşım, yakacak, elektrik, su, haberleşme, giyim, eğitim, sağlık, iletişim, kültür gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için yapılması gereken ve yoksulluk sınırı olarak da nitelenen tutarı ise yine geçen ay itibarıyla bin 818 YTL 66 YKr olarak hesapladı. Araştırmaya göre asgari ücret, yoksulluk sınırının yüzde 20.92’sini karşılıyor ve yoksulluk sınırının öngördüğü harcamalara yalnızca 6 gün yetiyor.

Halen en düşük SSK emekli aylığı 481 YTL 44 YKr, en düşük Bağ-Kur emekli aylığı 236 YTL 71 YKr (1. basamaktan emekli tarım sigortalısı),en düşük Emekli Sandığı aylığı ise 591 YTL 47 YKr düzeyinde bulunuyor. Araştırmaya göre, en düşük SSK emekli aylığı açlık sınırının yüzde 86.23’üne, yoksulluk sınırının yüzde 26.47’sine; en düşük Bağ-Kur emekli aylığı açlık sınırının yüzde 42.40’ına, yoksulluk sınırının yüzde 13.02’sine; en düşük Emekli Sandığı aylığı ise açlık sınırının yüzde 105.94’üne, yoksulluk sınırının yüzde 32.52’sine karşılık geliyor.

En düşük SSK aylığı açlık sınırına temel oluşturan gıda harcamasını 26 gün, en düşük Bağ-Kur aylığı 13 gün, Emekli Sandığı aylığı ise 32 gün karşılıyor. Yine en düşük SSK aylığı yoksulluk sınırına temel oluşturan harcamaları 8 gün, en düşük Bağ-Kur aylığı 4 gün, en düşük Emekli Sandığı aylığı 10 karşılıyor.

Araştırmayı değerlendiren Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, gerek kamuda gerekse özel sektörde ücretlerin son 2 yılda reel olarak yüzde 9 aşındığını belirterek, bu aşınma karşısında işçinin, memurun, emeklinin, çiftçinin geçim şartlarının gittikçe zorlaştığını kaydetti.

/ ANKARA

15.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Asgari ücret doyurmuyor

  “Dolaylı vergiler, dolaysız soyguna dönüştü”

  Zeytincilerin de artık bir derneği var

  Sözleşmeli personele de ek ödeme

  İşyeri açmak kolaylaşıyor

  BOTAŞ çalışanları iş bıraktı

  İstikbal’in Muş şubesi hizmete açıldı

  Ülker’den Kellogg’s ‘Special K’

  Kurumlar Vergisi yüzde 20’ye indi

  Altın fiyatları düştü

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004