Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

En üst düzeyde itiraf!

ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a gönderdiği raporda, Irak’ta günlük yaşamın gerçek yüzünü ortaya serdi. The Washington Post gazetesi, basına sızan Halilzad imzalı raporda, Irak’taki durum hakkında karamsar bir tablo çizildiğini ve bölünen ülkedeki gerçek yöneticilerin militanlar olduğu yönünde bilgi verildiğini yazdı.

Washington’a 6 haziranda gönderilen ve ABD için çalışan Iraklılardan alınan bilgiler doğrultusunda hazırlanan raporda, Irak’ta merkezi hükümetin yaptığı çalışmaların bir işe yaramadığı ifade edildive Iraklıların gerek kılık kıyafet, gerekse çalışma hayatlarındaki değişikliğin getirdiği zorluklara ve mezhep ayrılıklarına dikkat çekildi.

ABD Başkanı George Bush ile İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Irak ziyaretleri sırasında yaptıkları açıklamalarla pek uyuşmadığı gözlenen raporda, ülkede güvenliğin giderek kötüleştiği mesajı verildi ve ABD için çalışan yerel halkın endişelerine yer verildi.

Amerikan ve Irak hükümetinin Bağdat’taki sınırlı yetkisine dair ayrıntılı ve çarpıcı bilgiler içeren rapor, aşırı dinci militanlığın ve Sünnî veya Şiî, yüzlerini örtmeyen kadınlara yönelik tehdidin arttığını doğruladı.

Raporda, ikinci sınıf yaşam tarzını kabul etmeyen kadınların, araç kullanmamaları, yüzlerini kapatmaları ve cep telefonu kullanmamaları yönünde aldıkları tehditlerin son iki ayda arttığı, erkeklerin kot giymeye çekindikleri, çocukların da şort giyerek oynamalarının hoş karşılanmamaya başlandığı vurgulandı.

Koalisyon kuvvetleri için çalışanların, işverenlerinin isimlerini ailelerine bile açıklayamadıkları, Amerikan büyükelçiliğinde çalışanların arasında bile mezhep ayrılıklarından doğan sorunların yaşandığı belirtilerek, Şiî bir kadının, her şeyin yanlış gitmesinden Şiî yönetimi sorumlu tutan Sünnî annesiyle televizyon seyredemediği örneği verildi.

İngiltere ve ABD tarafından taktir edilen Nuri El Maliki başbakanlığındaki hükümetin, sıradan vatandaşlar üzerinde fazla etkisi olmadığı, çünkü gerçek güce, militanlarla bölgelerdeki yerel güç simsarlarının sahip olduğu da ifade edildi.

Raporun, ABD için çalışan Iraklılardan alınan bilgilere göre hazırlanan kısmında, aşırı dincilerle militanların, günlük hayatı olumsuz etkiledikleri, elektrik kesintileriyle yakıt fiyatlarındaki artışlardan duydukları sıkıntının arttığı vurgulandı.

/ ANKARA

21.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  En üst düzeyde itiraf!

  Irak'ta işçi katliamı

  ABD’ye Atatürk, İnönü ve Özal gibi ortaklar lâzım

  Bush ve Putin, İran’ı görüştü

  Talat’tan Annan’a mektup

  Japonya çekiliyor, İtalya sırada

  Afganistan’da Türk şoförü öldürüldü

  Sderot halkı füze sersemi

  Felâketler bağışa sevk etti

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004