Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

ABD’ye Atatürk, İnönü ve Özal gibi ortaklar lâzım

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman günümüzün güvenlik sorunlarıyla başa çıkabilmek için ABD’nin M. Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Turgut Özal gibi güçlü ve kararlı ortaklara ihtiyacı olduğunu söyledi. Edelman, Turgut Özal’a ithaf edilen konuşmasında Özal’ı ABD dostu bir lider olarak tanımladı.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman, Türk tarihinde Atatürk, İsmet İnönü, Turgut Özal gibi ‘’kriz dönemlerini ülkenin ilerlemesine doğru yönlendirmeyi başarmış’’ liderleri överek, ABD’nin Türkiye’de böyle güçlü liderliğe ihtiyacı olduğunu söyledi. ABD başşehrinde, The Washington Institute for Near Eastern Policy adlı düşünce kuruluşunun geleneksel ‘’Turgut Özal’’ oturumunda bu yıl, Temmuz 2003-2005 tarihleri arasında Türkiye’de ABD büyükelçiliği görevinde bulunmuş olan Edelman konuştu.

ABD’de Savunma Bakan yardımcılığı görevini yürüten Edelman, ‘’reformlarıyla Türkiye’nin yüzünü Batıya çeviren Atatürk başta olmak üzere İkinci Dünya Savaşı sonrasında ülkeyi BM, NATO gibi uluslararası kuruluşlara yönlendiren İsmet İnönü’yü ve Türkiye’yi ekonomik ve siyasî olarak dünyaya açan’’ Turgut Özal’ı övdü.

ABD’nin Türkiye’de, ‘’Atatürk, İnönü, Özal gibi liderlere ihtiyacı olduğunu’’ bildiren Edelman, Atatürk’ün, popülerlik oranını hesaba katmadan ülkenin çıkarına olan reformları kararlılıkla ilerletmesini ve Özal’ın, Körfez Savaşı dönemindeki kararlı tutumunu örnek gösterdi.

Türkiye’deki mevcut liderliğe ilişkin görüşü sorulan Edelman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘’özellikle hükümetin ilk dönemlerinde siyasî ve ekonomik reformlarda müthiş bir kapasite sergilediğini ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamasına giden yolu hazırladığını’’ kaydetti. Edelman, hükümetin aynı zamanda Kıbrıs sorununa Annan Planı’na dayalı çözüm yönünde büyük bir cesaret sergilediğini de vurguladı ve bu sayede Kıbrıs’ta ‘’40 yıldır ilk defa çözüme bu derece yaklaşıldığını’’, ancak Kıbrıs Rum kesiminin referanduma ‘’hayır’’ demesiyle sürecin sekteye uğradığını anlattı. Eric Edelman, ‘’müthiş bir liderlik kapasitesi’’ bulunduğunu söylediği Erdoğan Hükümeti halen görevde olduğu için bu konuda başka yorum yapmanın doğru olmadığını söyledi.

Edelman, Atatürk’ün, popülerlik oranını hesaba katmadan ülkenin çıkarına olan reformları kararlılıkla ilerlettiğini hatırlattı.

Türk halkının Amerikan yönetimine olumlu bakışının bütün dünyaya göre anketlerde en düşük düzeyde olduğu ve yüzde 12’lere indiğinin hatırlatılması üzerine Edelman, Türk ve Amerikan yönetimlerinin üst düzeyde tutarlı bir şekilde fikir alışverişinde bulunmalarının yararlı olacağını söyledi. Türkiye’de görev yaptığı dönemde Türk halkının Amerika’ya yüzde 23 oranda olumlu baktığını hatırlatan Edelman, bugün yüzde 12’ye düşen bu oran konusunda hem Türk, hem de Amerikan hükümetlerinin birşeyler yapması gerektiğini belirtti.

/ WASHINGTON

21.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  En üst düzeyde itiraf!

  Irak'ta işçi katliamı

  ABD’ye Atatürk, İnönü ve Özal gibi ortaklar lâzım

  Bush ve Putin, İran’ı görüştü

  Talat’tan Annan’a mektup

  Japonya çekiliyor, İtalya sırada

  Afganistan’da Türk şoförü öldürüldü

  Sderot halkı füze sersemi

  Felâketler bağışa sevk etti

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004