Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enflasyonun sebebi bankalar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, enflasyonun en büyük tetikçisinin piyasalarda vadeli yapılan satışlar olduğunu söyledi. Satıcı, enflasyona; faizlerin artması ve tüketici üzerinden iş yapma alışkanlığına dönmüş bir bankacılık sisteminin yolaçtığını belirtti.

Cihan’ın sorularını cevaplandıran Oğuz Satıcı, enflasyonun en büyük tetikçisinin piyasalarda vadeli yapılan satışlar olduğuna işaret ederek, son tüketiciye perakendede kredi kartları yoluyla taksitlendirmeler yoluyla uzun aylık vadeler teklif edildiğini, fiyatlar içine de bu vade farkının mutlaka yerleştirildiğini ifade etti. Bunun da getirdiği maliyet ile enflasyona sebep olduğunu ifade eden Satıcı, “Faizlerin artması ve tüketici üzerinden iş yapma alışkanlığına dönmüş bir bankacılık sistemi asıl enflasyonun tütikleyicisidir” dedi.

Piyasalarda enflasyona yönelik bir sıkıntı varsa bunun sebebinin bankacılık sesteminin uyguladığı bu tüketiciyi kredilendirme metodu olduğunu savunan TİM Başkanı Satıcı, “Neticede kredi kartları ile satış yapılabilir ama peşin fiyatlarının mutlaka olması gerekir. Ürün fiyatlarının içerisine ayların maliyetlerini yerleştirip, vatandaştan ürünün fiyatı gibi almaya çalışırsanız; bu hem haksızlık, hem adaletsizlik olur. Bunları birbirinden ayırmaka lazım” diye konuştu.

/ GİRESUN

22.06.2006


 

Erken seçim güven getirir

Güney ve Güneydoğu Genç İşadamları Federasyonu (GİAF) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Tanrısever, ‘’Erken seçim, yeniden güven ortamı oluşturacak bir unsurdur. 2007’nin baharında erken seçim yapılması iyi olur’’ dedi.

Tanrısever, hükümetin erken seçime gitmesi gerektiğini savunarak, ‘’Şu anda birçok koldan hükümete karşı eleştiri yağıyor. Seçimle birlikte herkes eteğindeki taşları dökecektir ve ortalık durulacaktır. Tekrar o zaman herkes işine gücüne bakacaktır. 2007’nin baharında erken seçim yapılması iyi olur’’ diye konuştu.

Bugünkü döviz kurunun iş dünyasının beklediği kur seviyesi olduğunu ama en büyük sıkıntıyı ani yükselişte yaşadıklarını kaydeden Tanrısever, bunun piyasayı belirsizlik ortamına soktuğunu söyledi. “Tek beklentimiz döviz kuru aralığının belli olması’’ diyen GİAF Başkanı Tanrısever, döviz kurunun yükselmesinin cari açığın kapanması ve ihracatçıların rekabet gücü açısından çok büyük artılar getireceğini vurguladı.

Ekonomide bir kriz beklemediklerini de ifade eder Tanrısever, ekonomide en önemli sorunun istihdam olduğunu ifade ederken, ‘’Ekonominin üzerindeki istihdam yükü azaltılırsa her şeyin daha güllük gülistanlık olacağını zannediyorum. İşsizlik ancak yatırımla azaltılır. Hükümetin yatırımı teşvik edecek tedbirleri çok acil açıklaması lazım’’ diye konuştu.

AB tam üyeliğinin en önemli hedefimiz olması gerektiğini kaydeden Selçuk Tanrısever, Türkiye’nin AB yolunda yapacağı reformlarla ileri ülkeler seviyesine geleceğini vurguladı. Tanrısever, ‘’Türkiye birkaç stratejik konuyu çözebilirse AB’ye beklediğimizden daha önce üye olabiliriz’’ şeklinde konuştu.

/ GAZİANTEP

22.06.2006


 

Memurlar zam müjdesi bekliyor

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, memurların enflasyondan doğan telafi zammını alması için yasa çıkartılması gerektiğini belirterek, memurların, kayıplarının telafisi için Başbakan’dan zam müjdesi beklediklerini bildirdi.

Eğitim çalışanlarının yüzde 30’unun açlık, yüzde 70’inin de yoksulluk sınırı altında maaş aldığını hatırlatan Avcı, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın konuya ilişkin yaptığı açıklamayı talihsiz bir açıklama olarak değerlendirdiklerini kaydetti. Avcı, konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, eğitim çalışanlarının kamudaki en düşük ücreti aldıklarının altını çizerek, eğitim çalışanlarının gittikçe artan bir umutsuzluk içinde ve mesleğine küsmüş durumda olduklarını kaydetti. Bu nedenlerle en düşük öğretmen maaşının 700 YTL’den 1000 YTL’ye, ek ders ücretinin de 5 YTL’den, 10 YTL’ye çıkarılmasını istediklerini ifade eden Avcı, “Eğitim döneminin başında yalnızca öğretmenlere verilen ‘hazırlık ödeneği’ yılda 2 kez olmak üzere tüm eğitim çalışanlarına verilmeli ve hükümetin izleyeceği sosyal ve ekonomik politikalarla eğitim çalışanlarının saygınlık ve itibarı yükseltilmelidir” dedi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

22.06.2006


 

Hakime yüzde 44,7 zam

Artık, hakimler, ‘vicdanla cüzdan arasında’ kalmayacak. Hakim ve savcı maaşlarına rekor seviyede zam yapıldı.

Maliye bürokratları hakim ve savcıların özlük haklarında iyileştirme öngören yasa tasarısıyla yapılan düzenlemelerin maaşlara ne kadar yansıyacağını hesapladılar. Hakim ve savcı maaşlarına en düşük yüzde 25.1, en yüksek yüzde 44.7 zam yapılacak. Böylece mesleğe yeni giren genç hakim 2 bin 38, yargının zirvesi olan Anayasa Mahkemesi Başkanı ise 4 bin 813 YTL alacak. Memurlar maaşlarına ise bu dönemde yüzde 2.5 oranında artış yapılmıştı.

/ ANKARA

22.06.2006


 

Emeklilik yaşı mahkemelik

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun aralarında emeklilik yaşanın yükseltilmesinin de yer aldığı bazı hükümlerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Cumhurbaşkanı Sezer, onayladığı Kanun’un 3, 28, 29, 31, 40, 46, 55, 63, 80, geçici 1, geçici 2, geçici 3, geçici 4, geçici 6 ve geçici 9’uncu maddelerinin bazı hükümlerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesinde dâvâ açtı.

/ ANKARA

22.06.2006


 

Kurumlar vergisi yüzde 20’ye indi

Kurumlar Vergisi Yasası Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasayla, kurumlar vergisi oranı 1 Ocak 2006’dan geçerli olmak üzere yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürüldü.

Yapı kooperatifleri, kendilerine ait arsaları kat karşılığı vererek her hisse için bir işyeri veya konut elde etmeleri halinde vergiden muaf olacak. Sponsorluk harcamalarının, amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için ise yarısı indirime tabi olacak. “Vergi cenneti” olarak tanımlanan ülkelerde faaliyette bulunan kurumlara Türkiye’den yapılan her türlü ödemelerden yüzde 30 vergi kesilecek. Kurumlar vergisi beyannameleri 1-25 Nisan arasında verilecek, vergi de ay sonuna kadar ödenecek.

/ ANKARA

22.06.2006


 

Çalışanlar arasında ayrımcılık yok

Türk Hava Yolları (THY), personeliyle ilgili iddialara ilişkin, ‘’Türkiye’ye ve Türk insanına hizmet etmeye çalışan THY’nin, çalışanları arasında ayrımcılık yapması söz konusu olmadığı gibi, bunun düşünülmesi bile Türkiye’nin dünyada yüz akı olan bir kuruma karşı yapılan büyük bir haksızlıktır’’ açıklamasını yaptı.

THY Basın Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan THY çalışanlarıyla ilgili, doğru olmayan bilgilere dayalı bazı iddiaların gündeme getirildiği belirtildi. Açıklamada, THY çalışanlarının 73 yıllık bir tecrübenin birikimi olan yazılı kurallara göre hareket ettiği kaydedilerek, ‘’THY çalışanlarının bu kurallar dışında hareket etmesi kesinlikle söz konusu değildir’’ denildi.

THY’de şu anda toplam 2 bin 176 kabin memurunun çalıştığı, kabin memuru personelinin bin 597’sinin bayan, 579’unun erkek olduğu ifade edilen açıklamada, bu yıl alınan 313 yeni kabin memurundan 207’sinin bayan, 106’sının erkek olduğu bildirildi.

Yeni Asya / İSTANBU

22.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004