Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

ABD’nin Irak planı: Böl yönet

Irak’taki savaşın baş aktörleri olan ABD ve İngiltere, Irak politikalarında hatalar olduğunu itiraf etse de İslâm dünyasındaki bazı gözlemciler, bu iki ülkenin Irak’ta başarısız olmadığını, aksine ülkenin parçalara ayrılmasına yönelik son derece iyi işlenmiş bir plan dahilinde gayelerine ulaşma yolunda olduklarını belirtiyorlar.

Irak’ın bölünmesi teşebbüslerinin 13 Temmuz 2003’te Irak’ta o zamanki Amerikalı yönetici Paul Bremer tarafından kurulan Irak Geçici Yönetim Konseyi zamanında temellerinin atıldığı ifade ediliyor. El Cezire televizyonunun internet sitesinde yayımlanan “Irak’ı parçalara ayırmak” başlıklı yazıda, etnik ve mezhep ayrılıklarının konsey zamanında çıkarılan kanunlar ve yapılan uygulamalarla körüklendiği ve nihayette ülkenin bir iç savaşın eşiğine geldiği kaydedildi. Mısırlı gazeteci ve yazar Enis Mansur, ABD’nin Irak’ta İngiltere’nin tarihi “böl ve yönet” politikasını takip ettiği kanaatinde olduğunu söyledi. Mansur, “Şimdi şahit olduğumuz şey, ülkeyi parçalara ayırma planının başlatıldığıdır. ABD’nin başarısız olduğu doğru değil. Aksine, ABD yapmak istediği şeyi tam olarak gerçekleştirdi” dedi. Mısırlı yazar, ABD’nin şimdiki Devlet Başkanı George W. Bush’tan sonra yeni başkanın Demokrat ya da Cumhuriyetçi olmasının bile bir şeyi değiştirmeyeceğini ve mevcut politikanın aynen devam edeceğini savundu.

HALK GÖÇ EDİYOR

Irak’ın yurt dışında yaşayan ve ülke içinde evlerini terk etmek zorunda kalan Iraklıların durumuyla ilgilenen bakanlığı, mezhep çatışmalarından dolayı 14 bin ailenin yurt içinde evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Şiî bölgelerinde yaşayan Sünnilerin, Sünnilerin ekseriyette olduğu bölgelere taşındığı, aynı durumun Şiiler için de geçerli olduğu bildirildi.

Giderek artan mezhep çatışmaları ve etnik gerginlikler Iraklı vatanseverleri ülkenin bölüneceği yolunda endişelendiriyor. El Cezire’nin internet sitesindeki yazıda, ABD’nin mezhebi ve etnik hissiyatların tahrik edilmesinde baş aktör olarak görüldüğü, ABD’nin Irak’ta kendi koruması altında mezhebi ve etnik devletler kurulması için uygun ortam sağlamaya çalıştığı ifade edildi.

/ BAĞDAT

25.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD’nin Irak planı: Böl yönet

  Irak Müftüsüne de çuval geçirdiler

  Askerlerimiz Bush yüzünden ölüyor

  Zapsu'ya neocan tavrı

  KKTC’li yerel seçimler için sandık başında

  Yeni Çeçen lider and içti

  Belçika polisinin vurduğu Türk öldü

  65 Taliban öldürüldü

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004