Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Irak Müftüsüne de çuval geçirdiler

ABD askerleri, Irak Müftüsü Dr. Cemal Dabani’yi Tikrit şehrindeki bir evde gözaltına aldı. Önceki gece yarısı silahlarla müftünün evini basan askerî güçlerin, Dabani ile birlikte Dabani’nin 2 oğlunu ve evde misafir olarak kalan bir erkek şahsı, gözlerini bağlayarak askerî karargâha götürdü.

Irak güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre, ABD askerleri, Irak Müftüsü Dr. Cemal Dabani’yi gözaltına aldı. Gece yerel saatle 02.30 sıralarında Dabani’nin ülkenin kuzeyindeki Tikrit’in Hail Baas Mahallesi Al Başe Caddesi üzerindeki evine gelen Amerikan güçleri, Dabani ile birlikte Dabani’nin 2 oğlunu ve evde misafir olarak kalan bir erkek şahsı gözaltına aldı. Elleri ve gözleri bağlı şekilde gözaltına alınan Irak müftüsü ile diğer 3 şahsın hangi gerekçeyle gözaltın alındığı bilinmezken, askerî güçlerin operasyon sırasında eve büyük hasar verdiği kaydediliyor. Irak Müftüsü Dr. Cemal Dabani’nin, ülkedeki mezhep çatışmaları sebebiyle Bağdat’tan Tikrit’e yeni taşındığı bildirilirken, geçtiğimiz aylarda eski müftü Abdülrezzak Sadun da halka “cihad çağrısı yaptığı” suçlamasıyla gözaltına almıştı.

Selahaddin Vali Yardımcısı Abdullah Hüseyin, Amerikan askerlerinin sabahın erken saatlerinde Müftü Şeyh Cemal Abdülkerim El Daban’ın evine baskın düzenleyerek El Daban ile 2 oğlunu gözaltına aldığını söyledi. Hüseyin, baskında helikopterlerden de destek alan askerlerin Sünnî din adamını gözaltına alma sebebinin bilinmediğini, ancak bunun haklı olamayacağını belirtti. Vali yardımcısı, vilayetteki kamu çalışanlarının Şeyh El Daban’ın gözaltına alınmasını protesto etmek için işi durdurduğunu, din adamı serbest bırakılıncaya kadar da işe dönmeyeceğini kaydetti.

MALİKİ’DEN UZLAŞMA PLÂNI

Bu arada, Irak’ın yeni hükümetinin kuruluşundan tam bir ay geçmesine rağmen ülkede istikrar ve güvenliğin sağlanamaması, Başbakan Nuri El Maliki’yi “Ulusal Uzlaşı Planını” sunarak yeni bir adım atmaya zorladı.

Maliki “ulusal uzlaşı planı” ile hem ülkedeki direnişi çözmeyi hem de mezhep çatışmasını önlemeyi planlıyor. Haksız gözaltına alınan Iraklı tutukluların serbest bırakılması ile atılan adımların ulusal uzlaşıya katkısı olacağı dile getirilirken, Maliki’nin yarın sunacağı 28-maddelik planının dönüm noktası olması ümit ediliyor. Plan kapsamında terörizmin tanımını yapmak için kurulan kurulların görüşmelerine direnişe katılan Iraklı grupları çekmek hedefleniyor.. Ancak Maliki’nin bu yöndeki bir çabasının ne kadar başarılı olacağı konusunda tereddütler bulunuyor.

Öte yandan, Irak’ın kuzeyindeki Kerkük’te görevli bir istihbarat şefinin bombalı saldırıda öldüğü bildirildi. Polis şefi Turhan Abdurrahman, Kerkük’ün Tamim bölgesi istihbarat şefi Musa Haşim’in, yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 2 korumasıyla birlikte öldüğünü söyledi.

Bu arada Bağdat’ta yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 1 Amerikan askeri öldü.

/ TİKRİT

25.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD’nin Irak planı: Böl yönet

  Irak Müftüsüne de çuval geçirdiler

  Askerlerimiz Bush yüzünden ölüyor

  Zapsu'ya neocan tavrı

  KKTC’li yerel seçimler için sandık başında

  Yeni Çeçen lider and içti

  Belçika polisinin vurduğu Türk öldü

  65 Taliban öldürüldü

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004