Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bayındır savcısına inceleme

Adalet Bakanlığı, Susurluk Dâvâsı, Şemdinli olayları ve Danıştay saldırısını mercek altına alarak “Susurluk, Şemdinli ve Danıştay olaylarının Şifresi” alt başlığıyla “Karanlık İlişkiler” adında bir kitap yazarak dikkat çeken İzmir-Bayındır Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı hakkında inceleme başlattı.

Hürriyet’in haberine göre, Adalet Bakanlığı müfettişlerinin son normal teftişte, Avcı’nın, “Psikolojik sorunları olduğu” iddiasıyla, “Emsallerine göre birinci sınıfa terfiye temayüz etmediği” şeklinde rapor verdiği ortaya çıktı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu da Avcı’nın psikolojik sorunları sebebiyle “Hakimlik ve savcılık görevini yapıp yapamayacağının” belirlenmesi için Hacettepe Üniversitesi Hastahanesi’nden rapor istenmesine karar verdi. Rapor, henüz gelmedi. Avcı’nın bir kez “kademe ilerleme cezası” aldığı bunun “kınamaya” çevrildiği ve ayrıca bir “kınama” cezası bulunduğu bildirildi.

ASKERÎ YARGI KALDILMALI

Avcı, yeni yayımlanan kitabı “Karanlık İlişkiler” ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda, TSK mensuplarının da sivil mahkemelerde yargılanabilmesi gerektiğini söylemişti. Danıştay saldırısının planlı bir seçilmiş terör eylemi olduğunu ifade eden Avcı, “Amacına ulaşmış ve istediği psikolojik ortamı tesis etmiştir. Kabul etmek gerekir ki ülkemiz bir özel harbin içindedir. Şemdinli ve Danıştay saldırılarının temelinde, özel harp taktiklerinden destabilizasyon (istikrarsızlık) eylemleri yatmaktadır. Bu senaryolar artarak devam edecektir” demişti. Avcı, adalet sistemindeki sorunların giderilmesi ve demokrasiye ilişkin tekliflerini de şöyle sıralamıştı: “Öncelikle askeri yargı kaldırılmalıdır. Askerler de Türk milletinin bağrından çıkan Cumhuriyet savcılarına kendilerini teslim etmelidir. Memurları bir zırh gibi koruyan soruşturma için izin alınması öngörülen düzenlemeler kaldırılmalıdır. YAŞ ve HSYK kararları yargı denetimine açılmalı, HSYK üyeleri Meclis tarafından seçilmelidir. Başbakan’ın ve hükümetin istemediği bir kişinin Genelkurmay Başkanı olmasının önüne geçilmeli, atama, ordunun iç teamüllerine bırakılmamalıdır. İstihbarat birimleri üzerinde sivil denetim ve hakimiyet artırılmalıdır. İstihbarat birimlerinin ülke içi ve kamu bürokratlarını takip ve tarassut altında bulundurucu işlevi derhal durdurulmalı ve bürokrasideki paranoyanın önü alınmalıdır. ”

İSPANYA KADAR OLAMADIK

Bayındır Cumhuriyet Savcısı Avcı, Kara Kuvvetleri Komutanının Şemdinli raporuna girmemesinin sebebini ise şöyle değerlendirmişti: “Müstakbel Genelkurmay Başkanı olarak yıpranmak istememesi, Genelkurmay’ın hassasiyeti ve Şemdinli Komisyonu üyelerinin geri adım attıklarını düşünüyorum. Özkök’ün ‘Büyükanıttı, şimdi daha büyük oldu’ sözleri demokratik hukuk devletinde adli mekanizmaya meydan okumak ve hukuk devletini adeta hiçe saymak demektir. Bu sözler hukuki ve idari yaptırıma çarptırılmadığı içindir ki asker kişilerin isimleri hiçbir raporda yer almaz.”

Genelkurmayın,açıklamasının ve Savcı Ferhat Sarıkaya’yı aşağılayıcı beyanatının bir nevi muhtıra olduğunu kaydeden Avcı, “Tamamen antidemokratik ve totaliter bir hezeyan olan bu meydan okumalara maalesef Türk demokrasisi ve Türk Parlamentosu gereken cevabı verememiştir. İspanya kadar olamadık! Bu millet askerlerin melek olduğuna ve onların doğuştan günahsız olduğuna inandırılmaya çalışılmaktadır. Eğer hükümet ‘bu soruşturmalarda sonuna kadar gidilsin’ diyebiliyorsa, sonuna kadar da savcının arkasında durmalıdır. Hükümetler ordudan korkmadıkları ve orduya hakim oldukları ölçüde meşru iktidar olabilir. Sivillerin, askerlerin olur olmaz açıklama ve çıkışlarını durdurmalarının zamanı gelmiştir ve hatta geçmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

/ İSTANBUL

25.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Viyana’da mezuniyet sevinci

  İngiliz dergisi yazdı

  Avrupa, başörtüsü için formül arıyor

  Bayındır savcısına inceleme

  Güzel: Türkiye’de hukuk dirayetini kaybetti

  Bakan Şahin: Medya meslek ilkelerine uymalı

  Millete tavır alıyorlar

  Ağar: Demokrasiyi milletin kurması çabasındayız

  Aksu: Patrikhane yasalara tabi bir kuruluş

  AKP 2. Olağan Kongresi 11 Kasım’da

  Gülen’e beraat kararı temyiz edildi

  Kızılay’dan Filistin’e bin ton gıda yardımı

  Yasağa protesto

  Özürlüye üst yaş sınırı kalktı

  Çankırı’da trafik kazası: 3 ölü, 6 yaralı

  Türkiye’ye ayrı statü verilecek

  Yaz dönemi kıyafet genelgesi

  Yeşilay’dan sigarayı bırakanlara teşekkür sertifikası

  Fırtınada ‘cep’le konuşmayın

  Modern insan yalnız

  Sözleşmeli öğretmene 40 saat şartı kaldırıldı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004