Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İhracatçıya rekabet uyarısı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatçıları, döviz kurları arttı diye ihracatta fiyat düşürmemeleri konusunda uyardı. Yaptığı açıklamada, döviz kurlarında yaşanan yükselmenin ihracata etkilerini değerlendiren Bakan Tüzmen, kurlardaki yükselme nedeniyle ihracatçıların çok dikkatli hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

İhracatçıların bu günlerde, müşterilerinin, fiyatları düşürme talebiyle karşılaşabileceklerini anlatan Tüzmen, ‘’Buna kesinlikle izin verilmemeli. Düşük döviz kuru nedeniyle bugüne kadar karsız, zararına satış yapan ihracatçılar, gelebilecek taleplere karşı direnmeli. Bu konuda verilecek en küçük taviz, sıkıntı yaratır. Firmalarımız bu dönemde karlarını artırmalı, mali yapılarını güçlendirmeli. Bu, önümüzdeki dönem için çok önemli’’ dedi.

“Birbirinizle

rekabet etmeyin”

Önümüzdeki dönemde yaşanabilecek tehlikelerden birinin de Türk firmalarının pazar kapmak için birbirleriyle acımasız bir rekabete girmeleri olduğunu kaydeden Tüzmen, şöyle konuştu:’’Türk firmaları kendi aralarındaki rekabette çok kontrollü olmadırlar. Aralarında yapacakları acımasız rekabet hem kendilerine hem de Türkiye’nin ihracatına zarar verir. Yaşanabilecek böylesi bir rekabette tek karlı çıkan, yabancı ülke firmaları ve tüketicileri olur. Türk firmalarının böyle bir lüksü yoktur. Özellikle tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeki ihracatçılarımız çok dikkatli davranmalı, Türkiye’nin ihracat yoluyla sağlanan döviz gelirini olumsuz etkileyecek iç rekabetten kaçınmalıdır.’’

Döviz kurları ihracatı

olumlu etkileyecek

YTL’nin aşırı değerli olması nedeniyle ihracatın sıkıntılı bir dönem geçirdiğini, son günlerde ise döviz kurlarının nispeten normale döndüğünü ifade eden Bakan Tüzmen, bu yükselişin ani değil de planlı bir şekilde olmasını ve önceden yapılması gerektiğini defalarca vurguladığını söyledi.

‘’Ama o çok sevdiğimiz deneme yanılma metodunu yine başarıyla uyguladık, şimdi bu verilerle hareket etmemiz lazım’’ diyen Tüzmen, döviz kurlarındaki yükselişin önümüzdeki dönemde ihracatı olumlu yöndeetkileyeceğini, tüketim ve ara mal ithalatının düşeceğini kaydetti. Bakan Tüzmen, bunun da daha sağlıklı bir dış ticaret anlamına geleceğini vurguladı.

/ ANKARA

26.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İhracatçıya rekabet uyarısı

  14 bankada yabancı payı var

  Trakyalı çiftçinin umudu ayçiçeği oldu

  Değirmen taşlarına bakan bile yok

  Akşehir’den Almanya’ya bin ton kiraz ihraç edildi

  Piliç etinde tarih hassasiyeti

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004