Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Tek tuşla takip dönemi

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi mükelleflerine yönelik ‘’tek tuşla takip’’ dönemini başlatıyor. Edinilen bilgiye göre, vergi mükellefleriyle ilgili bilgilere çok hızlı ve kolay şekilde ulaşılması ve onların takibi için, ‘’Mükellef Cari Hesabı Projesi’’ uygulamaya konuluyor.

Gelir İdaresi Başkanlığında çalışmaları devam eden projeyle, mükelleflerin halen vergi daireleri ve vergi türleri itibarıyle ayrı ayrı hesaplarda bulunan vergiyle ilgili parasal bilgileri, tek hesapta toplanacak. Bütün mükelleflerin, bankalardaki cari hesaplara benzer, birer vergi hesabı olacak. Mükellefle ilgili bütün borç ve alacaklar bu hesaba işlenecek.

Bu şekilde bir vergi mükellefinin, gelir, kurumlar ve katma değer vergisi gibi çeşitli vergilerle ilgili borçları ve katma değer vergisi iadesi gibi çeşitli alacakları, bu hesapta görülecek. Proje uygulamaya girdiğinde Gelir İdaresi, herhangi bir mükellefin vergi numarasını girip, ardından da döküm tuşuna bastığında, o mükellefin vergiye yönelik bütün parasal hareketleri anında ekrana gelecek.

Böylece İdare, mükellefleri bir tuşla izleyebilecek. Onların ne kadar vergi borcu bulunduğunu, nereden ne kadar alacağı olduğunu, hangi vergiyi ne zaman ödemesi gerektiğini hemen öğrenebilecek. Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadeleye de katkı sağlayacak Mükellef Cari Hesabı Projesi ile Gelir İdaresi, mükellefin mali portrelerine hızlı ve hatasız bir şekilde ulaşım imkanını da elde edecek.

Mükellefe de kolaylık

Söz konusu projeyle, Gelir İdaresinin yanı sıra vergi mükellefleri de, kendi durumlarını bir tuşla takip edebilecek. Sistemden şifre alacak mükellefler, istedikleri ortamda İnternete girerek, kendileriyle ilgili vergisel hareketleri, borç ve alacak bilgilerini, haklarında herhangi bir takibat olup olmadığını hemen görebilecek

Sayı 10 milyonu aşıyor

Bu arada Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, Mükellef Cari Hesabı Projesinin, son dönemdeki en önemli çalışmalarından birisi olduğunu söyledi. Arıoğlu, projenin hayata geçirilmesiyle birlikte hem İdarenin hem de mükelleflerin tek bir tuşla, her türlü bilgiye anında ulaşabileceğini vurguladı.

Her mükellefin kendi müşteri hesabında izleneceği Proje öncesi, Gelir İdaresi verilerine göre, en az bir vergi türünde faal olan mükellef sayısı 10 milyonu aşıyor.

Bunların 1 milyon 717 bin 373’ünü gelir vergisi, 2 milyon 174 bin 920’sini gelir stopajı, 631 bin 671’ini gayrı menkul sermaye iradı, 600 bin 307’sini de kurumlar vergisi mükellefleri oluşturuyor. 2 milyon 206 bin 591 katma değer vergisi mükellefinin bulunduğu Türkiye’de, 786 bin 896 kişi de, basit usulde vergilendiriliyor. Faal mükelleflerin geri kalan bölümü de, diğer vergileri ödüyor.

/ ANKARA

04.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tek tuşla takip dönemi

  Kötümser olmayalım

  Kur artışı otomobil piyasasını vurdu

  Özelleştirme işsizlerine iş

  Sözleşmeli sağlık çalışanlarının sorunları tespit ediliyor

  TÜSİAD, 'Tarım Raporu’nu tanıtacak

  Mutfak giderinde artış

  Pakmaya fabrikasında üretim durduruldu

  Albaraka Türk'ten basın açıklaması

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004