Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İnşaatçılar fırsatçılık yapıyor

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, artan inşaat maliyetleri sebebiyle konut fiyatlarının yükseldiğini belirterek, ‘’Bu tabloda konut almak akıllıca iş değil. Çünkü, yıl sonuna kadar fiyatlar düşecek’’ dedi.

Koçoğlu, konut kredisi faizlerindeki yükselişin ilk anda konut sahibi olmak isteyenleri mutsuz etse de, piyasadaki dengeleri bir nebze de olsa sağladığını vurguladı. Konut kredisi faizlerinin yüzde 2,75’e kadar yükseldiğini hatırlatan Koçoğlu, ‘’Böyle olmasaydı, bugün inşaat malzemelerinin fiyatı değil yüzde 50-70, yüzde 100’ü bile aşabilirdi’’ dedi.

Koçoğlu, faiz artışına rağmen başta demir olmak üzere birçok inşaat malzemesinin karaborsada olduğunu, demir çelik fabrikalarının ürün verebilmek için 15 günden bir aya kadar süre verdiğini vurgulayarak, şunları söyledi: ‘’Demir fiyatlarındaki artış yılbaşından itibaren yüzde 60’ı geçti. Hep demir ve çimentodaki artış konuşuluyor ancak, seramiğin fiyatı da yılbaşından itibaren neredeyse yüzde 100’e ulaştı. Herkes fırsatçılık yapıyor. Girdisi dövize dayalı olan ürünlerde maliyet artışı olabilir ancak, dövizle hammadde almayanlar da zam yapıyor. İnşaat malzemeleri karaborsada. Fiyatlarda tırmanış sürerken, inşaat malzemecisi de şımarmaya devam ediyor. Alçıpan bile bulamaz olduk. Bunların nedeni piyasadaki arz-talep dengesi.’’

KONUT FİYATLARI YIL SONUNDA DÜŞECEK

Koçoğlu, maliyet artışlarının normal olarak konut fiyatlarına yansıdığını, bu sebeble bugünkü tabloda konut almanın akıllıca iş olmadığını savunarak, ‘’Hiç kimsenin, (konut alamazsın) diye elini kolunu bağlayamayız ancak, bence konut sahibi olmak isteyenler bu isteklerini yıl sonuna kadar ertelemeli’’ diye konuştu. Şükrü Koçoğlu, Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) konut seferberliği sebebiyle piyasadaki talebi tetiklediğini belirterek, ‘’TOKİ yetkilileriyle görüştük, bu kurum konut yapımında frene basma sözü verdi. Müteahhitler de dayanabildiği kadar dayansın, malzeme almasın.

Piyasa ancak bu şekilde rayına oturur. Böyle olursa, inşaat malzemelerinin, dolayısıyla da konutun fiyatı yıl sonuna kadar yüzde 30 düşer’’ diye konutu.

/ ADANA

06.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Güler: Elektriğe zam yok

  İnşaatçılar fırsatçılık yapıyor

  İnşaat metrekare maliyeti arttı

  Türkiye’nin kara tablosu

  Taksi ve dolmuşa zam talebi

  Otomotivciler Automechanika 2006’da buluşacak

  Sezgin güven tazeledi

  57 bin işsiz, İş Bulma Kurumuna başvurdu

  Örnek projede mutlu son

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004