Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistinliler, uluslar arası topluma sığındı

İsrail ordusu gece yarısı sonrası kuzey Gazze’deki operasyonlarını yoğunlaştırırken, operasyon, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’e atfen ‘’Gilad Kılıcı’’ olarak isimlendirildi. İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Sudaniye bölgesinde El Aksa Şehitleri Tugayı militanlarını hedef aldı.

İlk gelen bilgiler, füze saldırısında bir El Aksa Tugayları militanının öldüğü yönünde. İsrail ordusu birliklerinin, kuzey Gazze’nin içindeki operasyonlarını doğrularken, Gazze’deki radyolar operasyonun adının kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in adına atfen ‘’Gilad Kılıcı’’ olarak isimlendirildiğini duyurdu. Bu arada; İsrail ordusunun Albay Tamir Yadai komutasındaki Golani tugayları, dün sabaha karşı tanklar, hava kuvvetlerine bağlı uçaklar ve topçu ateşi desteğiyle başlattığı operasyonda, Gazze Şeridi ile sınır boyunda boşaltılan eski Yahudi yerleşim birimlerinden Dugit, Nisanit ve Elei Sınai’ye kadar ilerledi. Sınır boyunca 2-3 kilometre kadar ilerleyen İsrail ordusu, harekatın amacının, boşaltılmış ve henüz yerleşimin olmadığı bu bölgeden İsrail’e Kassam füzesi saldırısını önlemek olduğunu belirtti. Askerlerin, bölgeye mayın döşendiğini dikkate alarak yavaş ilerlediği ve tampon bölgeler oluşturduğu kaydediliyor. Askerlerin, Şalit’in bulunduğu tahmin edilen Dahaniya bölgesindekioperasyonlarını yoğunlaştırdığı bildiriliyor.

İsrail'i durdurun

Bu arada, Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Arap, İslâm ülkelerinden ve uluslar arası gruplardan, Filistin halkını korumalarını ve İsrail saldırısını durdurmalarını istedi.

İsrail özel timleri, Gazze şehrinin orta kesiminde yeralan Tuffah bölgesinde, İsrail’in 2 kez füze saldırılarının hedefi olan Hamas’a bağlı İslâm Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr. Hüseyin Ebu Acva’yı öldürdüler. Acva’nın öldürülüşü, Gazze’deki camilerden de duyuruldu ve şehit olarak ilân edildi. Gazze şehrindeki tüm camilerde de Kur’ân okunmaya başlandı.

Hamas, ise öldürülen Hamas’a bağlı İslâm Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr. Hüseyin Ebu Acva’nın El Fetih’e bağlı militanlar tarafından öldürüldüğünü öne sürdü.

/ GAZZE

07.07.2006


 

Ortak Vizyon Belgesi, BOP çıktı

Türkiye ile ABD arasında mutabakata varılan ortak vizyon belgesinde iki ülkenin bölgesel ve küresel anlamda barış, demokrasi, özgürlük ve refahın desteklenmesi konusunda aynı değerlere sahip olduğu vurgulanarak, etkili işbirliğinin yapılması taahhüt edilen konular şöyle sıralandı:

Genişletilmiş Ortadoğu’da barış ve istikrarın sağlanması konusunda Arap - İsrail anlaşmazlığına kalıcı bir çözüm bulunması ve İsrail - Filistin meselesinin iki devletli çözüm temelinde sona erdirilmesi yönündeki uluslararası çabalar desteklenecek. Ayrıca Irak’taki demokrasi ve kalkınmanın destekleneceği, İran’ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlığın çözülmesi için ortaya konulan diplomatik çabalara katkı sağlanacak. Bu konuda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülke ile Almanya’nın İran’a önerdiği teşvik paketine de atıf yapılıyor. Belgeye göre ayrıca; Karadeniz, Kafkaslar, Orta Asya ve Afganistan’da demokrasi ve kalkınmanın desteklenecek. Hazar havzası da dahil olmak üzere, enerji kaynakları ve koridorlarının çeşitlendirilmesi suretiyle energi güvenliğinin arttırılacak. Teröre karşı savaş kapsamında terör örgütü PKK ve ona bağlı örgütlerle mücadele edilecek. Kitle imha silâhların yayılmasının önlenmesi; insan, uyuşturucu ve silâh kaçakçılığı ile mücadele de belgede yer alan konular arasında. Kıbrıs meselesinin Birleşmiş Milletler nezaretinde çözümlenmesini isteyen taraflar, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılmasını isterken; adil, kalıcı, kapsamlı ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir anlaşmayı destekleyeceklerini vurguluyor. ABD, ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini ve devam etmekte olan üyelik sürecini güçlü bir şekilde desteklediğini ifade ediyor.

/ WASHİNGTON

07.07.2006


 

Cezire muhabiri de vuruldu

İsrail ordusunun Filistin topraklarındaki operasyonu çerçevesinde Filistinli militanlarla girilen çatışmada El Cezire muhabirinin vurulduğu bildirildi.

Gazze’de bu gece büyük bir kara operasyonu başlatması beklenen İsrail askerleri ile Filistinli militanlar arasında çatışmalar yaşanıyor. Çıkan çatışmada, El Cezire muhabirinin Filistinli militanlarca yanlışlıkla vurulduğu ifade edildi. Muhabirin ismi ve sağlık durumuyla ilgili henüz bir bilgi edinilemedi.

/ GAZZE

07.07.2006


 

Böyle terörle mücadele edilmez!

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, uluslararası toplumun terörle mücadelesini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Karzai, İngiliz Financial Times’ta yayınlanan ve sorunun köklerinin hesaba katılmadığını belirttiği demecinde, ‘’Durum kötüleşti, çünkü sorunun köklerini çözmeye bağlı kalmadık’’ dedi. Japonya’nın başkenti Tokyo’da bir silahsızlanma konferansına katılan ve burada İngiliz gazetesine demeç veren Karzai, Taliban militanlarına atfedilen saldırıların yoğunlaştığı Afganistan’ın güneyinde yedek polis güçleri oluşturma planından söz etti.

Karzai, terörizmin köklerinin silahlı grupların eğitim gördüğü, finanse edildiği, hareket edebildiği ve motive edildiği yerlerde bulunduğunu belirtti, ancak özel olarak Pakistan’ı işaret etmedi.

Kabil, geçmişte Pakistan’ı Afganistan sınırında teröristleri eğitmek ve silahlandırmakla suçluyordu. Afganistan’ın yeniden yapılandırılmasındaki ilerlemeler konusundaki hayal kırıklığını gizlemeyen Karzai, milislerin silahsızlandırılmasının barış ve istikrarın temel taşlarından biri olduğunu vurguladı. Karzai, bu konuya ilişkin olarak, ‘’Afganistan’ı 4yılda yeniden imar etme konusunda büyük umutlarım vardı, ama 4 yılda yeniden imar mümkün oldu mu? Hayır’’ ifadesini kullandı. Afganistan’da son günlerde çatışmaların hız kazandığı biliniyor.

/ LONDRA

07.07.2006


 

Tarık Aziz açlık grevine başladı

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminin Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz’in avukatı, müvekkilinin açlık grevinde olduğunu söyledi.

Avukat İzzet Rabih Arif, AFP’ye gönderdiği yazılı açıklamasında, ‘’Aziz, tutulduğu kamptaki Amerikalı ve İngiliz yetkililerinin, avukatıyla görüşüp dilekçesini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) göndermek için meşru bir belgeyi imzalamasına izin verilmesini sürekli reddetmesinden dolayı, çarşamba günü açlık grevi yapmaya karar verdi’’ dedi. Aziz’in avukatlarından biri de AİHM’nin eski başbakan yardımcısının dilekçesini kabul ettiğini, ancak kendisinden 3 soruya cevap vermesini beklediklerini söyledi.

AİHM’nin, ‘’neden 24 Nisan 2003’te teslim olduğunu’’, ‘’bu tarihten beri kendisinin kimler tarafından, nerede tutulduğunu’’ ve ‘’kendisinin ne zaman Iraklı güçlere teslim edileceğini’’ bilmek istediği kaydediliyor.

Tarık Aziz’in avukatları, Aziz’in Iraklı yetkililere teslim edilmesi durumunda güvenliğinin tehlikeye düşebileceği kaygısıyla AİHM’ye dilekçeyle başvurmuştu. 70 yaşındaki Tarık Aziz, 2003 yılı nisan ayında Bağdat’ın düşmesinin hemen ardından Amerikan askerlerine teslim olmuştu.

/ AMMAN

07.07.2006


 

Bağdat’ta 35 ceset bulundu

Bağdat’ın değişik yerlerinde, geçtiğimiz 24 saat içinde 35 ceset bulunduğu belirlendi. Cesetlerin çoğunda işkence izlerinin görüldüğü bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, cesetlerden 5’i Amiriyah eyaletinde ortaya çıkarken, diğerleri Bağdat ve çevresinde bulundu. Cesetlerin çoğunda işkence izleri görülürken, bu kişilerin kafalarına sıkılan bir kurşunla öldürüldükleri belirlendi. Samarra’da Şubat ayında büyük bir Şiî ibadet yerinin yıkılmasından beri, özellikle Bağdat’ta, mezhep bağlantılı ölümlere sıkça rastlanıyor.

/ BAĞDAT

07.07.2006


 

Moldova’da 8 kişi öldü

Moldova’nın ayrılıkçı Transdnestr eyaletinde tıka basa dolu bir minibüste meydana gelen patlamada 8 kişi öldü.

Eyaletin, hükümet tarafından tanınmayan, İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İlk belirlemelere göre 8 kişi öldü. Ağır şekilde yaralananlar da var” denildi. Yaralıların hastanelere kaldırıldığı bildirilirken, patlamanın sebebinin ise bilinmediği kaydedildi.

/ CHISINAU

07.07.2006


 

Irak’ta, Şiî camiye saldırı

Irak’ın Kufe şehrinde bir Şiî camisi yakınında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 12’ye yükseldi.

Yerel yetkililer ve polis, Kufe Camisi’ne 500 metre uzaklıkta, Şiilerin kutsal mekânı Meytam El Tamar’ın yakınında meydana gelen ve İranlı hacıları hedef alan saldırıda, 37 kişinin yaralandığını bildirdi. Yaralılar arasında bölgeyi ziyaret eden İranlıların da bulunduğu belirtildi. Saldırının daha önce Kufe’ye yakın Necef şehrinde düzenlendiği açıklanmıştı.

/ BAĞDAT

07.07.2006


 

Kuzey Kore’den korkutan füze

Kuzey Kore’nin, teknik sorunları giderdikten sonra bir kez daha uzun menzilli Taepodong 2 füzesi deneyeceği bildirildi.

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi, “Kuzey Kore’nin önceki denediği Taepodong 2 füzesinin fırlatıldıktan 40 kadar saniye sonra Japon denizine düşmesine teknik sorunların neden olduğunu’’ belirtti. İstihbarat sözcüsü, ‘’Bu teknik sorunları giderdikten sonra Kuzey Kore’nin ikinci bir Taepodong 2 füzesi fırlatacağını düşündüğümüzden durumu yakından takip ediyoruz’’ dedi.

/ SEUL

07.07.2006


 

İngiliz kadınlar İslâmı seçiyor

İngiltere’de son zamanlarda İslâmı seçenlerin sayısında artış olduğu kaydedildi. “İngiltere’deki Yeni Müslümanlar” isimli kitabın yazarı Adlin Adnan “kadınlar, beyazlar, gençler ve eğitimli kesim” arasında daha fazla din değiştiren olduğunu söyledi.

Din değiştiren kadınlardan biri de Corina Mather... 15 yaşından bu yana arayış içinde olan ve farklı kiliselere giderek ibadet eden Mather (23), okulda çok yakın bir Müslüman arkadaşı sayesinde İslâmı tanıdı. Kur’ân’ı okuduktan sonra da İslâmı seçti. Corina, bir Katolik okulunda fen bilimleri öğretmeni olarak çalışıyor. Ve üniversitede tanıştığı doktor eşi Tarık ile Galler’de yaşıyor.

07.07.2006


 

AB’den İsrail’e: Operasyonu durdur

Avrupa Birliği(AB), İsrail’den, Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarına son vermesini istedi. Avrupa Parlamentosu’nda konuşan AB dönem başkanı Finlandiya’nın Ticaret ve Kalkınma Bakanı Paula Lehtomaki, İsrail ve Filistin’e gerilimi artıracak gelişmelerden kaçınmaları çağrısında bulundu.

“Rehin tutulan İsrailli askerin serbest bırakılması” çağrısında da bulunan Finli bakan, İsrail’in de Filistinli bakan ve milletvekillerini zorla alıkoymasının “kabul edilemez olduğunu” söyledi.

İki taraftaki sivillerin çektiği acıdan endişe duyduklarını ifade eden bakan, “İki tarafın da sivillerini korunması konusunda sorumlulukları var” diye konuştu. AB Komisyonu’nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner de yaptığı açıklamada, gerginliğin giderek artmasını “endişeyle karşıladıklarını” belirtti ve son gelişmelerin, AB’nin Filistinlilere yönelik oluşturacağı uluslararası yardım mekanizmasını zorlaştırdığını ifade etti.

AB Komisyonu temsilcisi, “İnsani durumun kötüleşmesini önlemek için gerekli her şey yapılmalı” dedi.

/ BRÜKSEL

07.07.2006


 

Petrol düşmez, yükselir

ABD’li milyarder yatırımcı Jim Rogers, küresel piyasada ham petrolün varil fiyatının artmaya devam edeceğini ve uzun süre kalıcı olarak 100 doların üzerine çıkacağını söyledi.

Reuters Ajansına demeç veren ‘’piyasa kurdu’’, petrol fiyatlarının artışına paralel olarak emtia piyasalarındaki mevcut yükseliş eğiliminin de gelecek 15 yıl boyunca devam edeceği tahmininde bulundu. Ünlü fon yöneticisi George Soros’un eski ortağı olarak çeşitli piyasalarda deneyimli bir oyuncu olan Rogers, yüksek fiyat eğilimini tersine çevirebilecek tek gelişmenin tüm varlık fiyatlarını aşağıya çekecek küresel boyutta bir kuş gribi salgını olabileceğini belirtirken, bu durumda bile petrol fiyatlarındaki düşüşün diğer emtia fiyatlarındakine göre daha az olacağını vurguladı. Petrolün varil fiyatının 100 doların ‘’hayli üzerine’’ çıkacağını iddia eden Rogers, ‘’Çok uzun bir süre için yüksek petrol fiyatlarıyla yaşayacağız. Yüksek fiyatlar şaşırtıcı değil, bizi asıl şaşırtacak olan şey, bu yükselişin nereye kadar gideceği’’ dedi.

/ LONDRA

07.07.2006


 

Muhammed El Baradei: Nükleerde çifte standart olmamalı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Baradei, nükleer silâhların yayılmasını engellemek için 1970 tarihli anlaşmayı imzalayan yaklaşık 180 ülkeye, “Sizin üzerinizdeki denetimleri artıracağız” derken, Hindistan, Pakistan ve İsrail'in, “Biz nükleer cephaneliğimizi geliştireceğiz, çalışmalarımıza devam edeceğiz” diyemeyeceklerini söyledi.

07.07.2006


 

İmzalanmayan belgenin bağlayıcılığı yok

Türk-Amerikan ortaklığını tarif eden “Stratejik Vizyon Belgesi”nin, Türkiye'nin ısrarlı talebine rağmen ABD tarafınca imzalanmadığı, bu sebeple hukukî bağlayıcılığının olmadığı, Amerikan Kongresi veya Dışişleri Bakanlığında yürütülen siyasî ve teknik süreçlerde gündeme gelmesinin öngörülmediği belirtildi.

07.07.2006


 

Tüketici ve sağlıkta tarama toplantısı başladı

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) katılım müzakerelerinde 28’inci fasıl olan tüketicinin ve sağlığın korunmasıyla ilgili ayrıntılı tarama toplantısı başladı. AB Komisyonu’nda 2 gün sürecek toplantıda Türk heyetinin koordinatörlüğünü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yürütüyor.

Toplantıda ürün güvenliği, taklit ve hatalı ürünler, tüketici ile imzalanan sözleşmelerin unsurları, tüketim malları için öngörülen garanti belgeleri, ürünlerde fiyat etiketine yer verilmesi, kapıdan satış, tüketici kredileri, aldatıcı reklamlar, devremülk satışları, paket turlar, kamu sağlığı, sigara ve tütün mamullerinin üretim, sunum ve satışının düzenlenmesi, kan, doku, hücre ve organ nakli, bulaşıcı hastalıklar ve ruh sağlığı gibi konularda Türkiye’deki yasal düzenlemeler ve AB müktesebatına uyum ele alınacak.

AB Komisyonu, tüketicinin ve sağlığının korunması faslında son yıllarda yaptığı reformlarla Türkiye’nin müktesebata önemli ölçüde uyum sağladığını kabul ederken, nüfusuna oranla yetersiz kalan idari kapasitenin ve fiziki altyapının güçlendirilmesini, tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve örgütlenmesinin sürmesini istiyor.

/ BRÜKSEL

07.07.2006


 

Microsoft’a daha fazla ceza verilecek

Avrupa Birliği Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Neelie Kroes, dünyaca ünlü yazılım devi Microsoft’a Brüksel’in kararlarına uymadığı için daha fazla ceza vereceklerini söyledi.

Alman siyasetçilerle görüşmesi sırasında konuşan Kroes, “Başka bir yol düşünemiyorum.” dedi. Kroes, Amerikalı yazılım devine ne kadar ceza verileceğine 10 Temmuz’da komisyon toplantısında karar verileceğini söyledi. Rekabetten sorumlu komiser Kroes, konunun gündemde olduğunu belirtti. AB, Mart 2004’te Microsoft’un PC işletim sistemindeki tekel konumunu kullanarak sunucu işletim sistemi pazarı ve Media Player ürünlerinde kendine pazar meydana getirmekle suçlamıştı. Birlik ayrıca ABD’li şirketi 613 milyon dolar para cezası ödemesini de karara bağlamıştı. Ancak Microsoft, kanundışı birşey yapmadığını savunarak kararın bozulmasını istiyor.

/ BERLİN

07.07.2006


 

“.eu” için 2 milyon kayıt

Avrupa Birliği’nde kullanılacak ‘’.eu’’ alan adları için 2 milyonu aşkın kayıt yapıldı.

Merkezi Brüksel’de bulunan, AB alan adının yönetimiyle yetkilendirilen ve kâr amacı gütmeyen EURid’den yapılan açıklamada, ‘’.eu’’ alan adının tüm vatandaşların kullanımına açıldığı Nisan ayından bu yana yoğun ilgiyle karşılaştığı kaydedilerek, sadece Almanya’dan 631 bin 12, İngiltere’den 373 bin 798 ve Hollanda’dan 237 bin 259 kayıt yapıldığı bildirildi.

/ BRÜKSEL

07.07.2006


 

‘İpek Yolu’ yeniden açılıyor

Sınır anlaşmazlıklarından dolayı Çin ile Hindistan arasında yaklaşık 40 yıldır kapalı ‘İpek Yolu’ yeniden açılıyor.

Çin radyosunun haberine göre, 1962 yılında Çin ile Hindistan arasındaki sınır çatışmalarının meydana gelmesinden sonra tel örgüyle kapatılan geçitte gerçekleştirilen ticaret hacmi 20. yüzyılın başında Çin-Hindistan sınır ticareti hacminin yüzde 80’ini oluşturuyordu.

/ PEKİN

07.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004