Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

AİHM: Erbakan âdil yargılanmadı

AİHM, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın, kendisine verilen bir ceza için yaptığı şikâyetle ilgili kararında, ifade özgürlüğü ve âdil yargılanma haklarının ihlâl edildiği görüşüne vardı. AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesini ve âdil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesinin 1. fıkrasını ihlâl ettiğine hükmetti.

Mahkeme, tanınan süre içinde Erbakan’ın maddî tazminat talebinde bulunmadığı gerekçesiyle para cezasına gerek görmedi.

AİHM’nin 7 hakimden oluşan ilgili dairesi, 10. maddeden yapılan şikâyeti 1'e karşı 6 oyla, 6. maddeden yapılan şikâyeti de oybirliğiyle kabul etti. Necmettin Erbakan, 2000 yılında AİHM’e yaptığı başvuruda, 25 Şubat 1994 tarihinde Bingöl’de yerel seçimlerden önce halka yaptığı konuşma sebebiyle 1998 yılında hakkında dâvâ açılmasını gerekçe göstermişti.

Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi, bu dâvâda Erbakan’ı bir yıl hapis ve para cezasına çarptırmıştı.

/ STRASBOURG

07.07.2006


 

11.500 euro tazminat cezası

Fransız mahkemesi, başörtüsü taktığı gerekçesiyle devam ettiği eğitim kursu merkezinden atılan genç bir kadının yaptığı başvuruyu haklı buldu. Paris yakınlarında bulunan Creteil kasabasındaki mahkeme, eğitim kursu merkezinin “ayrımcılık’’ yaptığına hükmetti. Saint-Maurice banliyösündeki eğitim kursunun idaresi, karar gereği, genç kadına masraflar dahil olmak üzere toplam 11.500 euro tazminat ödeyecek.

Sarkozy yasağına yargı freni

Duruşmaya müdahil taraf olarak katılan Fransa İslâm Karşıtlığıyla Mücadele Derneği (CCIF), eğitim merkezinin uyguladığı iç tüzüğün tamamıyla ayrımcılık içerdiğini bildirdi ve mahkeme kararını memnuniyetle karşıladığını vurguladı. Fransa’da 2004 yılında, dönemin İçişleri Bakanı Sarkozy’nin girişimleri sonucu yürürlüğe giren yasa, orta dereceli devlet okullarında dinî simgelerle derslere girilmesine yasak getiriyor.

07.07.2006


 

“TMK’ya veto” çağrıları sürüyor

Sivil toplum kuruluşları Cumhurbaşkanı Sezer’e TMK’yı veto etmesi için mektup gönderdi. Mektupta TMK’nın yol açacağı hukuksuz uygulamalara dikkat çekilirken, kanunun vatandaşı “terörist” olarak gördüğü, resmi ideoloji dışında düşünmenin, düşünceleri yazılı ve sözlü olarak ifade etme imkânının ortadan kalkacağına dikkat çekildi.

Kitap Çevirmenleri Meslek Birliği ÇEVBİR, Çağdaş Gazeteciler Derneği ÇGD, Çağdaş Hukukçular Derneği ÇHD, Düşünce Özgürlüğü Derneği DÜŞÜN, Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim DSKG, İnsan Hakları Derneği İHD, MAZLUMDER, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı TOHAV, Türkiye İnsan Hakları Vakfı TİHV ve Türkiye PEN Merkezi’nin imzaladığı mektupta TBMM’de kabul edilen TMK’ya bir çok kesimin tepki gösterdiği belirtildi.

Hukukçular, hukuk kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından gelen şiddetli eleştiri ve uyarılara karşın vahim değişikliler getiren TMK tasarısının TBMM tarafından onaylandığına dikkat çekilen mektupta Sezer’den, kanunu veto etmesi istendi. Mektupta, sözkonusu yasanın, vatandaşı “terörist” olarak gördüğünü ve terörü önlemek yerine arttıcağı ifade edildi.

Türkiye, polis devletine dönecek

Kanunun zararlarının anlaşılması için “Böyle bir yasaya ne gerek var? Mevcut yasalar, bu tür suçları tanımlamıyor mu? Kovuşturulmasını, yargılanmasını ve cezalandırılmasını sağlamıyor mu?” sorularının cevaplandırılmasının yeterli olduğunun açıklandığı mektupta, Sezer’den “Önceden iptal edileceği söylenen TMK daha da ağırlaştırılıyor. Bunu ‘Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’ ve diğerleri izleyecek, tam bir polis devletine dönüşeceğiz. Lütfen elinizdeki –sizin de çokluğundan yakındığınız- yetkiyi hukuktan yana kullanınız ve bu feci yasayı TBMM’ye iade ediniz” isteğinde bulunuldu.

TMK’ya hayır deme sebepleri

STK’lar, mektupta TMK’ya neden karşı olduklarını şöyle sıraladılar:

1. Bu yasa, terörden çok düşünce, ifade, haberleşme ve basın özgürlüklerini kısıtlıyor. (Md. 6)

2. Bu yasa inanç ve vicdan özgürlüklerini tehdit ediyor.

3. Örgütlenme, toplantı ve gösteri yapma özgürlüklerini daha beter kısıtlıyor.

4. Yasa, “Adil yargı” hakkını kısıtlıyor. İşkenceye “yeşil ışık” yakıyor.

5. Yasa DGM’leri sessizce geri getiriyor.

6. Yasa, kolluk kuvvetlerine “ateş serbest” emri anlamında kullanılabilecek.

7. Yasa, kavramları da karıştırdığı için hukuksal bir kaosa yol açacak. (Yeni TMK md.3)

8. Böyle bir yasaya gerek yok, çünkü bu yasa olmasa hiçbir suç cezasız değil.

Kemal BENEK / ANKARA

07.07.2006


 

Arınç: Gizli anayasa olmaz

TBMM Başkanı Bülent Arınç, yasama yılını değerlendirdiği toplantıda bir gazetecinin sorusu üzerine, “Hepimizin bir tek anayasası var. Başka saklı, gizli, derin, rengi şu veya bu başka bir anayasa yok” dedi.

Meclis Başkanı Bülent Arınç cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. 4. Yasama Yılını değerlendirdiği konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Arınç, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak, gerekli adaylık şartlarına sahip herkesin aday olabileceğini söyledi. 22’nci dönem, 4’üncü Yasama Yılı’nın ardından açıklama yapan Arınç, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görev süresinin dolması sonucu cumhurbaşkanı seçimi yapılacağını, bu mevkiye kimin geleceğini şimdiden tartışmanın gereği olmadığını söyledi.

“Hepimizin bir tek Anayasa’sı var. Başka, gizli saklı, rengi şöyle böyle bir Anayasa yok ve biz bu Anayasa’nın ilkelerine bağlı kalacağız” ifadesini kullanan Arınç, seçilecek cumhurbaşkanının Anayasa’nın 101’inci ve 104’üncü maddelerdeki özelliklere uygun olacağını belirtti.

Arınç, ‘Cumhurbaşkanı eşinin giyimi şöyle biri olursa ne olur böyle olursa ne olur’ gibi tartışmaların Türkiye için zihinleri meşgul etmeye yönelik bir siyaset çalışması olduğunu söyledi.

“Cumhurbaşkanı’nı 2007 Nisanında göreceğiz”

“Cumhurbaşkanının kim olacağını öğrenmek için 2007 Nisan aynı bekleyeceğiz” diyen Arınç, “550 milletvekilinden 40 yaşını doldurmuş ve şartları uyan herkes adaylık koyup seçilebilir” açıklamasında bulundu. Arınç, Cumhurbaşkanı Sezer’i aday gösterenler arasında kendi imzasının da olduğunu ve beş partinin de Sezer’i aday gösterdiğini hatırlatarak “buna rağmen ilk turda çoğunluk çıkmamıştır” diye konuştu.

Arınç, yazılı aday gösterilen birine oy verilmeyebileceğini belirterek, “milletvekilleri adaylar içinden bu makama en yakışan adayı seçecektir. Bu öyle gözleri faltaşı gibi açtıracak bir konu değildir, basit bir konudur” diye konuştu.

Show TV muhabirinin sorusu Bülent Arınç’ı kızdırdı

Meclis Başkanı Bülent Arınç ise, Erdoğan’ın sözleri yorumlanması istenince sinirlenerek, “Ben kimsenin kadrolu yorumcusu değilim” dedi. Erdoğan’ın sözlerini yorumlaması istenen Meclis Başkanı Arınç, “Ben gazetelerin ve televizyonların kadrolu yorumcusu değilim. Bir başkasının söylediği bir şeyi ne bana yorumlatın ne de benim söylediğimi bir başkasına yorumlatın.” şeklinde konuştu.

Rakamlarla 22. dönem 4. Yasama yılı

Yasama yılında 121 kanun tasarısı ile 248 kanun teklifinin Meclis gündemine geldiğini, bunlardan 139’u kanunlaştı.

Tüm birimlerde toplam bin 791 saat 35 dakika çalışma yapıldı.

Bu yıl 8 bin 253 soru önergesi verildi. Bunlardan 3 bin 465’i cevaplandırıldı.

Dilekçe Komisyonuna bin 643 başvuru yapıldı, hak ihlâlleri konusunda incelemelerde bulunmak üzere 15 ayrı alt komisyon kuruldu, 864 başvuruyu da değerlendirmeye aldı.

Arınç, 4. Yasama Yılı’nda 9 devlet başkanı, 8 meclis başkanı ve 8 başbakanın Meclisi ziyaret etti.

Meclis Başkanı olarak 4. Yasama Yılı’nda 10 yurtdışı, 20 yurtiçi gezisine çıktı.

Başkanlık makamında 3 bin 144 kişi ile yüz yüze görüşme gerçekleştirdiğini, bunun da günde ortalama 15 kişiyi kabul etti.

Toplam 668 bin 396, günlük ortalama 3 bin 586 ziyaretçiye hizmet verildi.

92 bin fatura geldi.

Ziyaretçilerden 3 milyon 235 bin YTL gelir elde edildi.

/ ANKARA

07.07.2006


 

Tren kazası istemiyoruz

Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Maria Serenius, AB’nin yeni dönem başkanı olarak önceliklerinin, Türkiye ile müzakerelerin planlandığı gibi devam ettirilmesi olduğunu, bu yolda bir ‘’tren kazası’’ istemediklerini söyledi.

Büyükelçi Serenius, AB dönem başkanlığının Avusturya’dan Finlandiya’ya geçmesi sebebiyle Finlandiya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde basın toplantısı düzenleyerek, programları hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin, AB üyeliği için Kopenhag kriterlerini hayata geçirmesi gerektiğinin ve Türkiye’ye karşı farklı bir kriter uygulanmayacağının altını çizen Büyükelçi Serenius, Gümrük Birliği Ek Protokolünün uygulanmasının, Türkiye ile müzakerelerin devamı açısından ‘’anahtar’’ niteliğinde olduğunu kaydetti. Büyükelçi Serenius, Gümrük Birliği Ek Protokolü tam olarak uygulanmazsa, bunun Türkiye ile AB arasındaki müzakerelere de ‘’etkisinin olacağını’’ belirtti.

Bir başka soru üzerine, Türkiye ile müzakerelerin ‘’askıya alınmasının’’ masadaki seçeneklerden biri olduğuna, bunu AB yetkililerinin de söylediğine dikkati çeken Büyükelçi Serenius, dönem başkanlığı süresince bunun olmaması için ‘’ellerinden geleni’’ yapacaklarını kaydetti.

Bir soru üzerine, Kıbrıs meselesinde BM çatısı altında kapsamlı bir çözüm istediklerini ifade eden Büyükelçi Serenius, tüm tarafların ‘’tutumlarına yapışık kalmaları’’ sebebiyle çok ilerleme sağlanamadığını, tarafların farklı konularda esneklik göstermemesi halinde ilerleme sağlanmasının mümkün olmadığını belirtti.

/ ANKARA

07.07.2006


 

Hutbeler yerel ihtiyaçlara göre hazırlanacak

Cuma hutbelerinin mahalli ihtiyaçlara göre il müftülükleri tarafından hazırlanmasının sorunların çözümüne katkı sağlayacağı belirtildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, toplumu dini konularda aydınlatmak üzere yapılan önemli faaliyetlerden birisi olan hutbe konularının mahalli ihtiyaçlara cevap verecek muhtevayla seçilmesi, yazılması ve değerlendirilmesini Haziran ayından itibaren il müftülüklerinin sorumluluğuna bıraktı.

Erzurum Müftüsü Ahmet Arslantürk, geçmişten beri bu yönde taleplerinin olduğunu ifade ederek, Haziran ayından beri Cuma hutbelerinin İl Müftülüğünde oluşturulan komisyon tarafından hazırlandığını söyledi. Cuma hutbelerinin yörenin güncel ihtiyaçlarına göre belirlediklerini anlatan Arslantürk, “Yöre ihtiyaçlarına göre belirlenen hutbelerin daha faydalı olacağına inanıyoruz’’ dedi.

Ardahan Müftüsü Yüksel Kaymak, “Cuma hutbelerin halkın aydınlatılması açısından çok önemli. Ardahan’ın sorunu başka Kayseri’nin sorunu başka. Artık ilin sorunu neyse cuma hutbelerini ona göre belirliyoruz. Yöresel sorunların çözümünde bu uygulamanın faydalı olacağına inanıyoruz’’ dedi.

Muş Müftüsü Ali Melek de, “Biz önce ilin sorunlarını belirliyor sonra ona göre hutbe hazırlıyoruz. İlimizde şiddet olayları artmışsa Cuma hutbesinde bu konu işlenecek, tarımsal faaliyetlerle ilgili sıkıntı varsa hutbe ona göre hazırlanacak. Yerel sorunlar için hazırlanan hutbelerin çözüme katkısı daha fazla olacak’’ diye konuştu.

/ ERZURUM

07.07.2006


 

Isparta’ya idare mahkemesi kurulacak

Isparta’ya idare mahkemesi kurulacağı bildirildi.

Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, idare mahkemesinin kuruluşuna ilişkin çalışmaların devam ettiğini, çıkacak Savcılar ve Hakimler Kararnamesi’nde Isparta İdare Mahkemesinin başkan ve üyelerinin de belirleneceğini kaydetti. İdare Mahkemesinin, idarenin işlem ve tasarruflarına karşı başvuru mercii olduğunu ifade eden Tosun, mahkeme açıldıktan sonra daha önce Antalya’ya giderek dava açmak zorunda kalan idarecilerin artık Isparta’da dava açabileceklerini söyledi.

Başsavcı Erol Tosun, idare mahkemesinin Eylül ayında yeni Adliye Sarayında hizmete gireceğini, böylece Burdur’un idari davalarına da Isparta’nın bakacağını belirtti.

Antalya İdare Mahkemesinde, daha önce açılmış dava dosyalarının da Isparta İdare Mahkemesine geleceğini anlatan Başsavcı Tosun, ‘’Artık ilimizdeki idari davalarla ilgili Isparta İdare Mahkemesi yetkili olacak. Bu yüzden Antalya İdare Mahkemesi, Isparta ve Burdur ile ilgili idari davalar hakkında görevsizlik kararı vererek, dosyaları bize gönderecek’’ diye konuştu.

/ ISPARTA

07.07.2006


 

Kreşler MEB’e bağlanıyor

Kreş ve bakımevlerinin denetiminin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmasına ilişkin tasarı Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Tasarıya göre Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu gündüzlü veya yatılı kreş kurup işletemeyecek. Tasarıya göre özel kreş ve gündüz bakımevleri özel öğretim kurumları kanunu kapsamına alınacak.

Böylece bu yerlerin açılması, öğretime başlaması, eğitim, öğretim, yönetim ve denetimi konuları Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluğunda olacak.

Özel kreş ve gündüz bakımevleri mevcut kapasitelerinin yüzde 2’sini 2007 yılından itibaren ücretsiz kreş hizmetlerinden yararlanması uygun görülen çocuklara ayıracak. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun özel kreş ve gündüz bakımevlerine ilişkin görevleri iptal edilecek.

Kurumun ayrıca çalışan ana ve babalar ile yurt dışındaki işçilerin çocuklarının bakımını ve korunmasını sağlamak amacıyla gündüzlü veya yatılı kuruluşlar kurmak ve işletmek görevlerinin kaldırılması da tasarıda öngörülüyor.

/ ANKARA

07.07.2006


 

Manipülasyona 35 gözaltı

Borsada spekülasyon yaparak haksız kazanç elde ettiği öne sürülen kişilere yönelik operasyonda, gözaltına alınanların sayısı 35’e çıktı.

İstanbul polisinin başlattığı “Borsa” operasyonu genişleyerek sürüyor. Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç elde eden kişilere yönelik operasyonun, “6 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu” söyledi. Gözaltına alınanların sayısı 35’e yükseldi.

“Borsa” operasyonunda 100’ün üzerinde isme ulaşıldığı bildiriliyor. Bu çerçevede, daha fazla gözaltı olabileceği belirtiliyor.

İzmir’de gözaltına alınan 3 kişinin, bir yağ firmasının ortağı ve yöneticileri olduğu öğrenildi.

/ İSTANBUL

07.07.2006


 

Meclis’ten Ortadoğu girişimi

Türkiye Büyük Millet Meclisi, tırmanan İsrail-Filistin gerginliğinin sona erdirilmesi için devreye giriyor

Meclis’in İsrail ve Filistin dostluk grubu başkanları, krizin devam etmesi durumunda bölgeye gitmeyi planlıyor. Edinilen bilgilere göre, dostluk grubu başkanları bir basın toplantısı düzenle-yerek İsrailli asker ile Filistinli bakan ve milletvekillerinin serbest bırakılmasını talep edecek.

Başkanlar, ayrıca tarafları itidale de davet edecek.Dostluk grupları, Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın da devreye girmesiyle böyle bir çağrı yapmaya hazırlanıyor.

/ ANKARA

07.07.2006


 

Sağduyulu tavırla problem aşılır

Federal Almanya Cumhurbaşkanı´nın Bild gazetesine verdiği ropörtajda, Türkiye´nin AB üyeliğine ilişkin açıklamalarını gerçekçi ve sağduyulu olarak tanımlayan Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, siyasî alanda bu sağduyulu tavrın yaygınlaşmasını temenni ettiklerini söyledi.

Köhler´in açıklamalarının sağduyulu her devlet adamınından duyulması gereken sözler olduğunu söyleyen Türkiye Araştiırmalar Merkezi (TAM) Vakfı Direktörü, Alman Cumhurbaşkanı´nın sözlerinin tüm siyasilerce dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye´nin AB ile müzakerelere başlaması ve hemen öncesindeki evrede Türkiye´nin politik rant malzemesi olarak kullanıldığını söyleyen Şen, “Bugün 2,7 milyonu Almanya´da olmak üzere Avrupa Birliği içerisinde 4 milyonu aşkın Türkiye kökenli göçmen yaşamaktadır. Yaşadıkları ülkelerin vazgeçilmez parçaları haline gelen Türk göçmenlerde küskünlüğe yol açabilecek türden açıklamalara sıklıkla rastlamaktayız. Türkiye´nin kültürel ve tarihsel olarak Avrupa´ya ait olmadığını iddia eden miyop politikacıların bu yaklaşımı AB´nin 8 üye ülkesinden daha fazla nüfusa sahip Türk göçmenler de küskünlüğe yol açmaktadır. Umarım Köhler´in sağduyulu tavrı siyasî alana da taşınarak, bu sorun aşılır” diye konuştu.

YENİ ASYA / ESSEN

07.07.2006


 

TİKA’dan 17 ülkeye yardım

Bakanlar Kurulu kararıyla 1992 yılında kurulan ve 28 Mayıs 1999 tarihinde Başbakanlığa bağlanan Türk şbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), 3 kıtadaki 17 ülkeyi Türk yardımseverliği ile tanıştırdı.

Başta Türk dilinin konuşulduğu ve Türkiye’ye komşu ülkeler olmak üzere, gelişme yolundaki ülkelerin kalkınmalarına yardımcı olmak amacıyla kurulan başkanlık, bugüne kadar sosyal ve ekonomik alandaki çok sayıda çalışmaya imza attı. Aralarında Komor Adaları’na ilâç yardımından, Üsküp’te bulunan Mustafa Paşa Camisi’nin restorasyonuna, Afganistan’da okul yapımı ve Filistinli yaşlılar bakımevinin yenilenmesine kadar bir çok başarılı çalışma gerçekleştirilirken, Türk halkının yardımseverliği ise tüm dünyaya gösteriliyor.

Çalışmaların yardım yapılacak ülkelerde bulunan program koordinatörleri ve büyükelçiler tarafından yürütüldüğü projelerde, yardım yapılan ülke ile Türkiye arasında ekonomik, ticarî, teknik, sosyal, kültürel, eğitim alanlarında işbirliğinin arttırılması hedefleniyor.

/ ADANA

07.07.2006


 

Sözleşmeli öğretmenler sözleşme yenileyecek

Tam yıl istihdam edilmeleri kararlaştırılan ve sözleşmesi 30 Haziran 2006 tarihinde sona eren sözleşmeli öğretmenler, 31 Temmuza kadar il veya ilçe millî eğitim müdürlüklerine giderek sözleşmelerini yenileyecekler.

Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, sözleşmeli öğretmenlerle ilgili genelge yayınladı. Genelgeye göre, 2005-2006 öğretim yılında 657 sayılı kanunun 4/C maddesi kapsamında görev yapmaktayken 30 Haziran 2006 tarihinde sözleşmesi sona eren “kısmi zamanlı geçici öğreticiler’’ söz konusu kanunun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilecekler. Bu durumdaki öğretmenler, 31 Temmuza kadar il veya ilçe millî eğitim müdürlüklerine giderek hizmet sözleşmesi imzalayacaklar. Sözleşmeli olarak istihdam edilecek öğretmenlerde, öğrenim durumu ve diğer yönlerden Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında halen görev yapan emsali kadrolu öğretmenlerde aranan genel ve özel şartlar aranacak.

/ ANKARA

07.07.2006


 

İktidar, bürokrata sığınarak kurtulamaz

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, ‘’İktidar elektrik skandalından, bürokratına sığınarak kurtulamaz’’ dedi.

Ağar, yaptığı yazılı açıklamada, Bursa doğal gaz çevrim santralinin durması sonucu 13 ilin elektriksiz kalmasının, ‘’iktidarın her alanda olduğu gibi enerjide de bir politikaya ve öngörüye sahip olmadığını ortaya koyduğunu’’ öne sürdü.

Ağar, şunları kaydetti: “Öngörüsüzlüğüne ve beceriksizliğine mazeret olarak bürokratını bulan ve onun gölgesine saklanarak milletin hesap sormasından kurtulacağını sanan iktidar, yanılgı içerisindedir. İktidar, elektrik skandalından bürokratına sığınarak kurtulamaz.”

/ ANKARA

07.07.2006


 

Köprü yollarında bakım var

Boğaziçi Köprüsü yaklaşım yolları üzerinde dünden itibaren onarım çalışmalarına başlandığı bildirildi. Karayolları 17. Bölge Müdürü Yakup Dost, yaptığı yazılı açıklamada, Zincirlikuyu ile Altunizade kavşakları arasında, Boğaziçi Köprüsü hariç olmak üzere üst yapı yenileme çalışmaları yapılacağını belirtti.

Dost, dün başlayan ve 40 günde tamamlanması planlanan çalışmaların, trafiğin en düşük yoğunlukta olduğu 24.00-06.00 saatleri arasında gerçekleştirileceğini kaydetti. Çalışılan yönde yolun tamamen kapatılarak trafik akışının diğer istikametten iki yönlü olarak sağlanacağını dile getiren Dost, şöyle dedi: ‘’Yoğunluğun en az olduğu gece saatlerinde yapılacak bu çalışmalar esnasında sürücülerin alternatif olarak 2. Çevreyolu ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kullanmaları, yol üzerindeki trafik işaret ve işaretçilerine titizlikle uymaları gerekmektedir.’’

/ İSTANBUL

07.07.2006


 

İstanbul ve Tekirdağ’da kamulaştırma

İstanbul ve Tekirdağ’da bazı yerler kamulaştırılacak.

Bakanlar Kurulu’nun, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan kararlarına göre, İstanbul’un Beyoğlu İlçesinde bulunan bazı alanlar yenileme alanı çalışmaları kapsamında kamulaştırılacak. 2006 Yılı Yatırım Programında yer alan ‘’Tekirdağ-Muratlı Demiryolu Projesi’’ kapsamında yapılması planlanan Tekirdağ-Muratlı Demiryolu güzergâhına tesadüf eden sahaların da kamulaştırılmasına karar verildi.

/ ANKARA

07.07.2006


 

Bilinmeyen numaraya ‘özel’ formül

Telekomünikasyon Kurumu, bilinmeyen numaralar hizmetlerine ilişkin yeni bir düzenlemeye gitti.

Buna göre, Türk Telekomun bilinmeyen numaralar hizmeti için kullandığı 118 kısa numarası ile GSM operatörlerinin kısa numaraları 6 ay sonra kapatılacak. Rehber hizmetlerinde artık 118XY yapısında 5 haneli numaralar kullanılacak. Kurum, bu hizmeti vermek isteyen şirketleri, yeni lisansla 15 yıllığına yetkilendirecek.

/ ANKARA

07.07.2006


 

İngiltere'den salınan balon Irak’a vardı

İngiltere'de 5 yaşındaki bir çocuğun saldığı balon, Irak'ta mayın temizleyen bir İngiliz askerine kadar yol kat etti.

Mirror gazetesinin haberine göre, Kelvin Bielunski, Irak'taki İngiliz Onbaşı Pete Allen'dan aldığı bir mektupla balonunun 4 bin kilometre civarında yol alarak Irak'a ulaştığını öğrendi. Balonun, Peterborough'daki okullarına gelir elde etmek için 7 haziranda yapılan bir yarışma kapsamında Kelvin ve diğer sınıf arkadaşlarının saldığı balonlardan biri olduğu belirtildi. Balonların bazılarının, ancak Londra, Kent ve Sussex'e ulaşabildiği kaydedildi.

/ ANKARA

07.07.2006


 

Korkuteli’de Kur’ân kursları başladı

Antalya’nın Korkuteli İlçesi’nde, 2005-2006 eğitim- öğretim döneminin sona ermesiyle birlikte camilerde yaz Kur’ân kursları başladı.

Öğrencilerin kurslara yoğun ilgi gösterdiğini belirten cami yetkilileri, Kur’ân kurslarının hafta içi saat 09.00 ile 12.00 arasında verildiğini belirtti. Yetkililer, kurslarda öğrencilere Kur’ân-ı Kerim okuma, namaz sûreleri ve dinî bilgi eğitimi verileceğini söyledi.

/ ANTALYA

07.07.2006


 

Hayırseverden ilçeye 2 şerefeli cami

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde hayırsever vatandaş tarafından ilçeye en büyük 2 şerefeli camiî yaptırılıyor.

Hayırsever Hacı Mehmet Ekmen tarafından yaptırılan 2 şerefeli ve 2 minareli cami bu yılki Ramazan ayına tamamlanarak hizmete açılacak. İlçe Müftüsü Ali Yazıcı, “Yenişehir Mahallesi’nde hayırsever tarafından yaptırılan bu camimizin yaklaşık bin kişilik bir kapasitesi olacak. İnşaallah bu Ramazan ayına halkımızın hizmetine açacağız. İlçemizin şu anki en güzel ve en büyük camisi bu olacak. Bu mahallimizde cami yoktu ve vatandaşlarımız için büyük bir ihtiyaç hasıl ediyordu” dedi.

/ HATAY

07.07.2006


 

Bir köyü 20 cilt kitapla tanıttı

Kırgız asıllı vatandaşların yaşadığı Van’ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyünde 9 yıldır araştırma yapan Prof. Dr. Süleyman Turduyeviç Kayıpov, köyün sözlü geleneksel eserleri, etnografyası ve diline yönelik çalışmasıyla 20 ciltlik kitap oluşturdu.

Afganistan’ın Pamir Yaylası’ndan Pakistan’a göç eden oradan da 1982 yılında Türkiye’ye gelen Kırgız asıllı vatandaşların yaşadığı 3 bin nüfuslu Ulupamir köyü, 9 yıl süren bir araştırmaya konu oldu. Köyün sadece sözlü gelenek eserleri, etnografyası ve dilinin araştırıldığı çalışma sonucunda 20 ciltlik kitap ortaya çıktı.

/ VAN

07.07.2006


 

Diş dostu gıdalar

Öğün aralarında elma, havuç gibi sert, dişleri temizleyip dişetine masaj yapacak gıdalar yenmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, ‘’Şekerli gıda yendikten sonra ağza atılacak bir parça beyaz peynir, şekerin çürük yapıcı etkisinin giderilmesi açısından büyük önem taşıyor’’ diye konuştu.

Ayrıca yer fıstığının da muhtevasındaki fosfat sebebiyle çerez türü yiyecekler arasında diş dostu olarak nitelendirildiği kaydedildi.

07.07.2006


 

Aile hekimliği tartışmalarla geliyor

Eskişehir’de 17 Temmuz’dan itibaren pilot olarak uygulanmaya başlayacak aile hekimliği, tartışmaları da beraberinde getirdi.

Eskişehir-Bilecik Tabipler Odası (EBTO) ve bazı meslek örgütleri çeşitli gerekçelerle sisteme karşı çıkarken il sağlık müdürü ve bazı özel hastane yetkilileri ise sistemin tamamen vatandaşa yaradığını söyledi.

Yeni sistem uygulanmaya başlamadan Eskişehir’in en önemli gündem maddesinden biri oldu. Aile hekimliğinin hastanelerdeki yığılmayı önleyeceği için vatandaşların özel sağlık kuruluşlarına gitmek zorunda kalmayacağını ifade eden İl Sağlık Müdürü Seracettin Çom, “EBTO üyelerinin yüzde 80’inin özel hastanesi yada muayenehanesi var. Bu nedenle tamamen vatandaşın yararına olan aile hekimliğini istemiyorlar” dedi. Çom ayrıca, Aile hekimliği ile sağlıktaki kaynak israfının da önleneceğini ifade etti.

EBTO başta olmak üzere bazı sivil toplum kuruluşları ve sendikalar ise neredeyse hergün eylem yapmaya başladı. Sözkonusu kuruluşlar bir araya gelerek ‘Aile Hekimliğine Hayır, Eskişehir Platformu’ kurdu. Platformda, EBTO’nun yanı sıra KESK, TMMOB, ESMMMO gibi sağlık alanıyla ilgisi bulunmayan oda ve sendikalar da yer alıyor. Yeni sistemi vatandaşların ve sağlık çalışanlarının istemediğini söyleyen EBTO Başkanı Dr. Demet Özbabalık, aile hekimliğinin sağlık ocaklarıyla birinci basamak sağlık hizmetlerini yok etmeye çalışmak olduğunu ileri sürdü.

/ ESKİŞEHİR

07.07.2006


 

Onarım kırk gün sürecek

Boğaziçi Köprüsü yaklaşım yolları üzerinde dün başlayan onarımın kırk gün süreceği bildirildi. Karayolları 17. Bölge Müdürü Yakup Dost tarafından yapılan yazılı açıklamada, Zincirlikuyu ile Altunizade kavşakları arasında, Boğaziçi Köprüsü hariç olmak üzere üst yapı yenileme çalışmaları yapılacağını belirtildi.

Dün başlayan çalışmaların kırk günde tamamlanmasının planlandığını belirten Dost, çalışmaların, trafiğin en düşük yoğunlukta olduğu 24.00-06.00 saatleri arasında gerçekleştirileceğini kaydetti. Çalışılan yönde yolun tamamen kapatılarak trafik akışının diğer istikametten iki yönlü olarak sağlanacağını bildiren Dost, çalışmalar esnasında sürücülerin alternatif olarak 2. Çevreyolu ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kullanmalarını tavsiye etti.

/ İSTANBUL

07.07.2006


 

‘Çözülme ailede başlar’

Diyanet Dergisi Temmuz sayısında, “Boşanma” konusunu işlerken Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, dergideki başyazında “Aile bağlarında başlayan çözülme, toplumun da çözülmesine yol açar” dedi.

Diyanet Dergisi’nin Temmuz sayısındaki “Ailede Çözülme” konulu başyazısında ailenin; ahlakın, edebin, iffetin ve güvenin mektebi olduğunu ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İslam dininin, birey eğitiminin ilk ocağı olan ve toplumun temel taşı sayılan aile müessesesine ayrı bir önem verdiğini bildirdi.

Aile bağlarında başlayan çözülmenin, toplumun da çözülmesine yol açacağını ifade eden Bardakoğlu, aile ocağında, tarafların hayatın bütün engebelerine karşı el ele, omuz omuza vermesi, birbirine sevgi ve sadakatle bağlanması, birbirlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmesinin önemini vurguladı.

Sayılarla Türkiye’de boşanma

Dergide, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Muharrem Songür, “Sayılarla Türkiye’de Boşanma” konusuna yer verdi. Buna göre, 1995 yılında 103 bin 205 boşanma davası açılırken, 97 bin 827 dava karara bağlandı. 2005 yılında ise açılan dava sayısı 156 bin 577, karara bağlanan dava sayısı 157 bin 769 oldu. 1995-2005 yılları arasında Türkiye nüfusu yüzde 15, boşanma oranı ise yüzde 61 arttı. Ahlâkî değerler tahrip edildi Dergide, “Evlilikte Fay Kırılması: Boşanma” başlıklı bir makalesi bulunan Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Doç. Dr. Halil Altuntaş ise, bir araştırmanın, üniversite gençliğinin, yüzde 33’ünün evliliğe sıcak bakmadığını ortaya koyduğunu belirterek, bu olumsuz yönelişin sebepleri üzerinde ciddiyetle durmak gerektiğini ifade etti. Evliliğe soğuk bakmanın bir değer yargısı problemi olduğunu kaydeden Altuntaş, “Nikahsız birlikteliğe yönelişin bir göstergesi ile karşı karşıya bulunuyoruz. Bu durum, toplumdaki dinî ve ahlâkî değerlerin, eğitimli genç nesil üzerindeki etki alanının daralma sürecine girdiğini gösteriyor” dedi.

/ ANKARA

07.07.2006


 

İBB’den ‘hijyen’ eğitimi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı Veteriner ve Mezbahalar Müdürlüğü, gıda sektöründe faaliyet gösteren işletme çalışanlarına hijyen eğitimi veriyor. Tüm ilçelerde verilmesi planlanan eğitimlerde şu ana kadar 2300 gıda çalışanına hijyen eğitimi verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner ve Mezbahalar Müdürlüğü tarafından 2005 yılı başından bu yana düzenlenen eğitimlere gıda sektöründe üretim ve satış alanında faaliyet gösteren işletmelerin çalışanları katılıyor. Gıda uzmanları tarafından verilen eğitimlerde katılımcılara Genel Hijyen, İşyeri Hijyeni, Personel Hijyeni, Ekipman Hijyeni, Ürün Hijyeni gibi konularda eğitim veriliyor. Katılımcıların 50’şer kişilik gruplar halinde aldığı Hijyen Eğitimi toplam dört saatten oluşuyor.

/ İSTANBUL

07.07.2006


 

IUR dokuz yaşına basıyor

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde 1997 yılından bu yana eğitim hizmeti veren Rotterdam İslam Üniversitesi (Islamitische Universiteit Rotterdam), dokuzuncu akademik yılına başlamaya hazırlanıyor.

Yaptığı yazılı açıklamada yeni akademik yılı 4 Eylül 2006 tarihinde başlatacaklarını bildiren IUR Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, akademik seviyelerine her gün yeni birşeyler katarak devam ettiklerini ifade etti. “Rotterdam İslam Üniversitesi 1997 yılından beri istikrarlı bir şekilde, her gün akademik seviyesine yeni bir şeyler katarak devam etmekte ve 9. yılına ayak basmaktadır” diyen Akgündüz, Rotterdam İslam Üniversitesi’nde, lisans ve master derecelerinde eğitim vermelerinin yanısıra, başta Arapça, Hollandaca ve Osmanlıca olmak üzere çeşitli dil kursları; Temel İslami Bilimler Sertifika programı ve de Hat sanatı ve ebru gibi konularda kurslar da düzenlediklerini hatırlattı.

/ İSTANBUL

07.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004