Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Bütçe hesabı doğru değil

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, bütçenin fazla vermesinin matematiksel değil, duygusal olduğunu söyledi. Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, bütçenin 1984’den bu yana ilk defa fazla vermesinin, matematiksel bir dayanağı bulunmadığını ifade etti.

Bütçe dengesini pozitife çevirmenin en kolay yolunun vergileri arttırmak ve harcamaları kısmak olduğunu kaydeden Aygün, bu basit kuralın ilk 6 aylık dönemde etkin şekilde kullanıldığını vurguladı.

Devletin, tüccardan, yükleniciden aldığı mal ve hizmetlerin parasını ödemediğini belirten ATO Başkanı, açıklamasında daha sonra şu görüşlere yer verdi:’’Üniversite hastanelerinin alacakları bekletiliyor. Diğer yandan tarımsal destek ödemeleri, ihracatçının KDV iadeleri süründürülüyor. Devlet, bütçeyi fazla çıkaracağım diye bir yandan alacağı olanların sırtına biniyor, diğer yandan akaryakıta yılbaşından beri 16 kez zam yaparak, vergi gelirlerini artırıyor. Dünyanın en pahalı akaryakıtı satılan bir ülkede bütçe açık verir mi? Tüccarın, müteahhidin, çiftçinin, üniversite hastanelerinin, ihracatçının, ilacın parasını ödemezsen, bu bütçe elbet fazla verir.’’

Sağlıkta hizmet başına ödeme sisteminden, vaka başına ödeme sistemine geçilmesinin bütçeye fazla verdirme planının bir parçası olduğunu da ifade eden Aygün, duble yol yapımı için ödenek isteyenlerin geri çevrilmesinin, alt yapı yatırımları için talep edilen ödeneklerin verilmemesinin de bu anlayıştan kaynaklandığını savundu.

BÜTÇE FAZLA ERİYORSA

BORÇLAR NEDEN ARTIYOR?

Bütçe gerçekleşmeleri gerçeği yansıtıyorsa, yüzde 6,7 faiz dışı fazla varsa, 2005 sonunda 244,8 milyar YTL olan borcun, Haziran sonunda 249 milyar YTL’ye niye çıktığını da soran Aygün, şöyle devam etti: “Türkiye, 2001 yılından beri sürekli büyüyor. Sürekli faiz dışı fazla veriyor. Buna göre borçların düşmesi lâzım. Ancak borçlar sürekli artıyor. Devletler, ayağını yorganına göre uzatsın diye bütçe yapar. Bütçe fazla verip, borç hâlâ artıyorsa, ya bütçe yalan, ya faiz dışı fazla yalan, ya borçlar yalan ya da biri bizi işletiyor.’’

Ahmet TERZİ / ANKARA

06.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bolat: Güçlü bir Türkiye, güçlü bir ekonomi ile olur

  Bütçe hesabı doğru değil

  Anadolu e-ticarete alışıyor

  Karanlık odada fındık hesabı olmaz

  Fiskobirlik, fındığın teminatı

  Hızlı tren, uçak seferlerine alternatif olacak

  Hayat pahalılığı memurları bezdirdi

  ‘İş Köprüleri’ Düzceli işadamlarına tanıtıldı

  Kalkınma ajansları devlet ağırlıklı

  TOBB 53 bin TIR karnesi verdi

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004