Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Selçuklu’nun Kubbet-ül İslâm’ı Ahlat

Selçuklu döneminde ‘Kubbet-ül İslâm’ denilen 3 şehirden biri olan Ahlat’ın tarihî Selçuklu Mezarlığı’nda devam eden kazı çalışmalarının sonuçları, kitap halinde yayınlanacak.

Tarihî Selçuklu Mezarlığı Kazısı Başkanı ve Gazi Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nakış Karamağaralı, Ahlat’ın Türk ve İslâm tarihi açısından çok önemli bir yerinin olduğunu, mezarlıkta devam eden kazıların da bunu ortaya koyduğunu söyledi. Tarihî Selçuklu Mezarlığı’nda, kazı çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi veren Doç. Dr. Karamağaralı, Ahlat’ın seramikleri ve kaya yerleşim yerlerinin kitap halinde basılmasının söz konusu olduğunu bildirdi.

Ahlat’ın, Selçuklu döneminde “Kubbet-ül İslâm” denilen 3 şehirden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Karamağaralı, şunları ifade etti: “Burada yapılan bilimsel çalışmaların bir kitap halinde neşredilmesi gerektiğine inanıyorum. Ahlat seramikleri üzerine daha önce çalışılmıştı. Ayrıca kaya yerleşim yerlerinde ilk kez çalışıldı. İki yıllık bir araştırma projesi son noktaya geldi. Ahlat’ta kaya mezarları ve daha doğrusu kaya yerleşim yerleri var. Bunların bir kısmı tapınak, bir kısmı ibadet yeri olarak kullanılmış. Yani farklı fonksiyonları olan kayalar ve oyulmuş mekânlar var.”

06.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  735 yıllık Gökmedrese onarılıyor

  Selçuklu’nun Kubbet-ül İslâm’ı Ahlat

  Gençler İEF film atölyesinde buluşacak

  Kitap için asla erken değil

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004