Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Konya Ovası verimini kaybediyor

Konya Ticaret Borsası (KTB) Toprak Analiz Laboratuvarında yapılan toprak analizleri sonucunda; bilinçsiz sulama ve gübre kullanımı yüzünden Konya Ovası’nın yüzde 70’inde kireç miktarı yüksekliği, yüzde 65’inde ise mikroelement noksanlığı görüldüğü belirlendi.

Laboratuvar sonuçlarını değerlendiren Konya merkez ilçe Meram Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hepokur, kireç, pH, organik madde ve elementlerin bitki beslenmesinde ve verimde önemli rol oynadığını dile getirerek, şunları kaydetti; ‘’Aslında genel olarak Konya arazilerinde en çok görülen problemler; yüksek pH, yüksek kireç, organik madde fakirliğidir. Ancak bu sorun giderek büyüyor ve verimiyle bilinen Konya Ovası eski özelliğini kaybediyor. Kısacası Konya Ovası, giderek verimsizleşiyor. Bilinçsiz gübre ve su kullanımı nedeniyle son 20 yılda Konya Ovası’ndaki hububat verimi ciddi oranlarda düştü. Önceden dekar başına 500 kilograma yakın hububatın alındığı ovada şimdi bu verim 225 kilograma kadar geriledi.’’

Bu düşüşün halen sürdüğünü ifade ederek, acil tedbirlerin alınmaması durumunda Konya Ovası’nda tarım arazilerindeki toprağın kullanılamaz hale gelebileceğini savunan Hepokur, “Verilen destekler, damla ve yağmurlama sulama desteği şeklinde çiftçiye verilirse Konya Ovası’nı kurtarabiliriz” diye konuştu.

/ KONYA

25.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sıcak paranın faydası yok

  Şener: Mortgage 2007’de

  Sıcak paraya tedbir alınmalı

  Konya Ovası verimini kaybediyor

  Üretim izni almayan fırınlar kapatılacak

  TEİS’ten yanıltıcı reklâmlara itiraz

  Turizme yaz gelmedi

  Sütaş, Aksaray’da fabrika kuracak

  Kömürün KDV'si de yüzde 8'e insin

  Coşkun’dan konut alanlara uyarı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004