Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

TEİS’ten yanıltıcı reklâmlara itiraz

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), televizyonlarda yayınlanan ve vatandaşları ‘şifalı olduğu’ öne sürülerek kandıran yiyecek reklâmlarına karşı savaş başlattı. TEİS, Tarım Bakanlığı’nın ‘konuyu takip etmesi’, RTÜK’ü ise ‘yanıltıcı reklâmların durdurulması’ için uyardı.

TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan, doktor kontrolünde kullanılması gereken ürünlerin yalan yanlış bilgilerle halka tanıtılmasının son derece tehlikeli olduğunu söyledi. Saydan, gıda satın alırken tüketicilerin yanlış yönlendirilmesini ve yanıltılmasını önlemek amacıyla çıkarılan, Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği’ne riayet edilmediğini kaydetti. Saydan, gıdanın sahip olmadığı etki ve özelliklere atıfta bulunulacağını, özellikleri açısından benzer olan gıdalara üstün olduğunu beyan edecek biçimde olmaması gerektiğini hatırlattı. Yine talimat uyarınca, özel beslenme amaçlı gıdalar dahil herhangi bir gıda maddesinin etiketinde, o gıda maddesinin hastalıkları önleme, iyileştirme ve tedâvi etme özelliği olduğunu bildiren veya ima eden ifadelerin yer alamayacağını anlatan Saydan, bu hususların gıda maddesinin tanıtımı ve reklâmı için de geçerli olduğunu altını çizdi.

Son günlerde basın kuruluşlarında stanol/sterol ihtiva eden gıdaların ‘kolesterol seviyesini düşürdüğü ve kontrol altına aldığı’ ifadelerini ihtiva eden reklâmların sıkça yer aldığını hatırlatan Ecz. Saydan, “Stanol/sterol ihtiva eden gıdaların kolesterol hastaları açısından ilâç gibi hatta ilâçtan daha yararlıymış gibi algılanmasına yönelik olan bu reklâmlar gerçeğe aykırı ve yanıltıcıdır. Kolesterol hastalarının büyük bir çoğunluğunun aynı zamanda kalp tansiyon ve diyabet hastaları da olduğu göz önünde bulundurulursa, yapılan reklâm yayınının çok yüksek ihtimalle ciddî sağlık problemlerine yol açma ve halk sağlığını olumsuz etkileme riski vardır” şeklinde konuştu.

/ ANKARA

25.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sıcak paranın faydası yok

  Şener: Mortgage 2007’de

  Sıcak paraya tedbir alınmalı

  Konya Ovası verimini kaybediyor

  Üretim izni almayan fırınlar kapatılacak

  TEİS’ten yanıltıcı reklâmlara itiraz

  Turizme yaz gelmedi

  Sütaş, Aksaray’da fabrika kuracak

  Kömürün KDV'si de yüzde 8'e insin

  Coşkun’dan konut alanlara uyarı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004