Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Diyalog zamanı

Avustralya’nın Sidney şehrinde faaliyet gösteren Affinity Intercultural Foundation (Kültürler Arası Dialog Vakfı)’ın öncülüğünde 5. Uluslararası İbrahimi Dinler Konferansı düzenlendi. Sydney Üniversitesi bünyesindeki Webster Tiyatrosunda düzenlenen konferansa üç semavî dinin temsilcileri katılırken, dinleyiciler arasında diğer dinlerin mensupları da hazır bulundu.

Kültürler arası zıtlaşmaların olduğu günümüz dünyasında diyaloğun rolü, eğitimin bu ilişkilerdeki önemi gibi konulara değinilen konferansın ilk oturumuna Kardinal Edward Cassidy, Haham Richard Lampert, ve Amerika John Carroll Üniversitesi İslâmî Araştırmalar Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Sarıtoprak katılırken, ikinci oturumunda bulunan seminer grublarına ise Dr. Zachariah Matthews, Clive Pearson, Peta Jones Pellach, Trish Madigan, Haham Zalman Kastel, Anne Benjamin katıldılar.

İslâm dininin Hz. Peygamber ve sahabiler dönemine ait örnekleriyle, günümüzdeki uygulamalarına değinen Prof. Dr. Zeki Sarıtoprak; İslâm’ın farklı kültürlerdeki yansımalarına, İslâm’da kadının rolü ve kadın hakları, İslâm’ın farklılıklara yaklaşımı gibi konulara da temas etti. Her oturumda üç dinin temsilcilerinin konuşmacı olarak bulunduğu konferans yaklaşık altı saat sürmesine rağmen tüm dinlerin mensupları tarafından büyük bir ilgiyle takip edildi.

Dinleyicilerin sorularının cevaplamasının ardından, konuşmacılara el yapımı Türk porselenleri hediye edildi.

Affinity Intercultural Foundation (Kültürler Arası Dialog Vakfı) Başkanı Mehmet Özalp program bitiminde şunları söyledi: “Bu sene beşinci konferansımızı düzenlemiş bulunuyoruz. Kültürler ve dinler arasındaki köprüyü kurmayı hedefleyen bu toplantıyı düzenleyen heyet Müslüman, Hıristiyan ve Musevi temsilcilerden oluşmaktaydı. Bu anlamda, toplantının kendisini bir diyalog faaliyeti olarak görüyorum.”

Bu seneki toplantıda dinler arasındaki diyaloğun çatışma ortamındaki rolü üzerinde durduklarını ifade eden Özalp, “Çatışmanın temelinde din mi yoksa başka unsurlar mı var, eğitimin bu konudaki önemi nedir; belli dinlerin mensupları olarak bizim bu çatışma ortamındaki rolümüz nedir sorularını irdeledik. Bu üç konuda Müslüman, Hıristiyan ve Musevi akademisyenlerin ve uzmanların katılımıyla paneller yapıldı. Panellerde bu konularda görüş alış verişinde bulunuldu ve öneriler ortaya kondu” dedi.

/ SİDNEY

30.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Diyalog zamanı

  Çocuklar, çizgi romanda Türk kahramanları okuyacak

  Taşköprü’de restorasyon çalışmaları yapılıyor

  Şehzadeler Mehteri Bodrum turnesinde

  ‘Yanık Ülke Kula’

  İzmir Fuarı 1 Eylül’de

  Troia’da kazılar tamamlanıyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004