Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İstanbul’da liderler geçidi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dün, özel uçakla saat 13.15’de İstanbul’a geldi. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in davetlisi olarak 5-6 Eylülde Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini yapacak. Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa da 5 Eylül'de Ankara'yı ziyaret edecek.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dün, özel uçakla saat 13.15’de İstanbul’a geldi. İslam Konferansı Örgütü Gençlik Forumu Genel Merkezinin açılışına katılmak üzere Türkiye’ye gelen Aliyev, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde, İstanbul Valisi Muammer Güler, 52. Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Muzaffer Cengiz Arslan ve öteki ilgililer tarafından karşılandı.

Aynı doğrultuda Pakistan Başbakanı Şevket Aziz de dün İstanbul’a geldi.

SIRADA BAŞKALARI DA VAR

Öte yandan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in davetlisi olarak 5-6 Eylülde Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini yapacak. Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya göre, Bakiyev Sezer’in yanı sıra TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir araya gelecek. Görüşmelerde, iki ülke arasındaki ikili işbirliğiyle bölge ve dünyadaki gelişmelere ilişkin konular ele alınacak, ikili anlaşmalara imza atılacak. Kırgız tarafı ziyaret sırasında, başta siyasi ve ticari-ekonomik alanlar olmak üzere Türkiye ile olan çok yönlü işbirliğini her düzeyde artırmak niyetinde olduğunu vurgulayacak. Heyet ayrıca, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi çerçevesinde, iki ülke iş çevrelerinin temaslarının artırılmasının ve karşılıklı yatırımların önemine işaret edecek. Bakiyev bu bağlamda, TOBB-DEİK İş Forumu’na katılacak. Kırgız heyetinin, TÜSİAD yönetimiyle de bir araya gelmesi öngörülüyor. Bakiyev’in heyetinde, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Alikbek Cekşenkulov, Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı ve Kırgızistan-Türkiye KEK Eş Başkanı Medetbek Kerimkulov, Adalet Bakanı Marat Kayıpov bulunuyor.

Bu arada, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, temaslarda bulunmak üzere 5-6 Eylülde Ankara’yı ziyaret edecek. Arnavutluk kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Berişa, temasları çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililerle bir araya gelecek. Berişa ayrıca, Türk iş çevreleriyle görüşecek. Başbakan Berişa, Arnavutluk’u yabancı yatırımcılar için ilgi çekici bir ülke haline getirmeyi hedefleyen ‘’Arnavutluk 1 Avro’’ girişimini tanıtacak.

Girişim, yabancı yatırımcılara metrekaresi 1 Avroya toprak verilmesini, Arnavutluk’a 1 Avro fiyatıyla giriş sağlanmasını ve yabancı yatırımcıların faaliyetlerinin kaydedilmesi için sadece 1 Avro alınmasını öngörüyor. Başbakan Erdoğan, 3 Temmuz 2005’te Arnavutluk’taki genel seçimlerin ardından başbakanlık görevine gelen Berişa ile daha önce New York ve Atina’da bir araya gelmişti.

/ İSTANBUL

04.09.2006


 

Nejad’dan BM gücüne destek

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Lübnan’da ateşkesin yolunu açan BM kararına desteğini teyit ettiğini söyledi.

Orta Doğu gezisi çerçevesinde xx İran’ın başkenti Tahran’a gelen Annan, Ahmedinejad’la görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, İran Cumhurbaşkanının BM’nin 1701 sayılı Lübnan kararının yürütülmesini desteklediğini ve Lübnan’ın toprak bütünlüğünün güçlendirilmesi için gereken her şeyin yapılması konusunda kendisiyle hemfikir olduğunu belirtti.

Annan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile düzenlediği toplantıda, Ahmedinejad’ın, ülkesinin nükleer programı konusunda görüşmelere hazır olduğunu, ancak müzakerelerden önce uranyum zenginleştirme faaliyetini durdurmayacağını aktardığını da kaydetti.

/ TAHRAN

04.09.2006


 

Irak’ta bayrak yerine kolye

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Irak topraklarının her santimetrekaresinde Irak bayrağının göndere çekilmesi emrini verdi.

Maliki, dün yayımladığı bildiride, ‘’Meclis Anayasa’ya uygun olarak bu konuda bir karar almadığı sürece şu an kullanılmakta olan Irak bayrağı Irak topraklarının her santimetrekaresinde göndere çekilmelidir’’ dedi.Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani’nin emriyle Erbil’deki parlamento tarafından alınan kararla, Cuma gününden itibaren kuzeydeki kentlerin tümünde resmi ve sivil kurumlarda Irak bayrakları indirilmişti.

Bu arada, Iraklı Ruba El Asali, boynundaki altın kolyeyi işaret ederek diyor ki: Bana artık olmayan bir yeri hatırlatıyor...Irak’ta ülke haritası şeklindeki kolyeler, mezhep çatışmalarının iç savaş korkularını artırdığı bir dönemde, mevcut duruma karşı koymanın ve birliğe özlemin simgesi haline gelmiş. Sadece altını değil, gümüşü de son derece yaygın olan kolyeleri, her yerde kadınların boynunda görmek mümkün, sokaklarda hatta televizyondaki sunucunun boynunda... 26 yaşındaki Şiî El Asali, şöyle devam ediyor: “Onu tuttuğumda, sanki bir zamanlar benim hatırladığım ülkemi tutuyor oluyorum.

/ BAĞDAT

04.09.2006


 

İran: Yahudi soykırımı abartıldı

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, 2. Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi soykırımının “çok abartıldığını” öne sürdü. Asefi, haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Almanya ve Polonya’daki bu kamplardan bazılarını gördüm ve bana göre bu çok abartılıyor” dedi.

Asefi, Yahudi soykırımı kurbanlarının sayısının açıklanandan çok uzak olduğunu söyledi. Asefi, bu sözleri, Tahran’da 11-12 Aralıkta düzenlenecek ve Yahudi soykırımı konusunda “uzmanların” katılacağı bir toplantı sebebiyle yöneltilen sorulara verdiği yanıt sırasında sarf etti.

Bu arada, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Rıza Asefi, nükleer programıyla ilgili olarak Tahran yönetimi üzerinde baskı yapmayı amaçlayan yaptırım tehdidini psikolojik bir oyun olarak nitelendirdi. Sözcü Asefi, düzenlediği haftalık basın toplantısında, “Yaptırım konusunu, daha çok psikolojik bir oyun olarak görüyorum” dedi.

/ TAHRAN

04.09.2006


 

Irak’ta, Kaide’nin iki numarası yakalandı

Irak’taki El Kaide’nin lideri Ebu Eyyüb El Masri’nin yardımcısının yakalandığı bildirildi. Irak ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak Rubai, Ebu Humam ya da Ebu Rana olarak bilinen Hamid Cuma Faris El Sudi’nin, birkaç gün önce yakalandığını açıkladı.

El Rubai, El Sudi’nin Samarra’daki Şiî türbesine şubat ayında düzenlenen saldırıdan doğrudan sorumlu olduğunu belirtti. Rubai, Irak’taki El Kaide’nin artık “ciddî yönetim sıkıntısı” çektiğini de söyledi. El Masri, Amerikan askerlerince Haziran ayında öldürülen Irak El Kaidesi’nin lideri Ebu Musab Zerkavi’nin yerine geçmişti.

/ BAĞDAT

04.09.2006


 

Canbolat: Lübnan savaşı hayallerimizi yıktı

Lübnan’daki Dürzi lider Velid Canbolad, İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşın Lübnan’ı belirsizliğe sürüklediğini ve halkın kaderinin Orta Doğu’daki çatışmalara bağlandığını söyledi.

Canbolad, Şuf dağlarındaki evinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Lübnan’ın uzun dönemdeki istikrarının, İsrail-Filistin çatışması ile İran’ın nükleer programına ilişkin krize bağlı olduğunu belirtti. Canbolad, Amerikalıların İran’a yaptırımları dayatması ve saldırmaya çalışması halinde bunun Lübnan’ı kargaşaya düşüreceğini kaydetti. ABD’nin İsrail’in Lübnan ablukasını desteklemesini “aptalca bir yaklaşım” olarak nitelendiren Canbolad, ayrıca İran, Suriye ve Hizbullah’ı da “geçen yıl

Suriye askerleri çekildikten sonra Lübnan’ın bölgesel kargaşadan kurtulma ve devlet inşa etme şansını enkaza çevirmekle” suçladı.

/ MUHTARA

04.09.2006


 

Kazakistan’da ‘Barış Sarayı’ açıldı

Sembol İnşaat tarafından Kazakistan Cumhurbaşkanlığı için Başşehir Astana’da inşa edilen, dünya barışı ve uluslar arası uzlaşmanın sembolü “Barış Sarayı” Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in himayesinde gerçekleşen görkemli bir törenle kapılarını açtı.

“Barış Sarayı”nın açılış seramonisine dünyanın çeşitli yerlerinden konuklar katıldı. Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, teması ve mimarisiyle Barış Sarayı’nın Türk inşaat sektörünün ve Sembol İnşaat’ın geldiği noktayı göstermesi açısından gurur verici olduğunu söyledi.

Yeni Asya

04.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004