Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

‘Karapara’ya OECD denetimi

Türkiye, bugünden itibaren Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilâtının (OECD) karapara aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele denetimine giriyor. Alınan bilgiye göre, OECD’de karapara aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeleyi üstlenen Malî Eylem Görev Grubu (FATF), üye ülkeler nezdinde yürütülen 3. tur ülke değerlendirmeleri kapsamında Türkiye’yi de büyüteç altına aldı.

Geçen yıl Türkiye’yi denetlenecek ülke olarak belirleyen FATF, bu süreçte incelemeye dönük bir dizi hazırlık çalışmasında bulundu. Ülkemizde karapara aklama ile mücadeleyi yürüten Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) ile koordineli yürütülen bu çalışmalar sırasında, Türkiye’ye karapara aklama ve terörizmin finansmanı konularında OECD kriterlerine göre hazırlanan ve sualname olarak nitelenen 251 soru da yöneltildi.

Karapara ile mücadelenin uluslar arası sözleşmelere ve OECD normlarına uygun yapılıp yapılmadığı, ülke yasalarında terörizmin finansmanının ayrı bir suç sayılıp sayılmadığı, karapara aklama suçunun doğrudan ya da dolaylı suç gelirini temsil eden bütün varlıkları kapsayıp kapsamadığı, malî kuruluşların isimsiz ya da hayali isimlere ait hesaplar tutmasının önüne geçilip geçilmediği, mali istihbarat birimlerinin yeterli düzeyde özerk olup olmadığı gibi çeşitli hususların yer aldığı bu sorular, MASAK tarafından ilgili kamu kuruluşlarına da iletildi. Bu kuruluşlardan gelen yanıtlar da, MASAK’ça değerlendirilerek, 251 yanıt halinde, 10 Temmuz 2006’da FATF Sekretaryasına gönderildi.

FATF denetiminin ikinci ayağını da, yerinde inceleme ve değerlendirme raporu oluşturacak. Bu amaçla OECD Malî Eylem Görev Grubundan 6 kişilik bir heyet, görüşmelerde bulunmak üzere ülkemize geliyor. FATF heyetinin yarın başlayacak Türkiye incelemesi, 16 Eylül’e kadar devam edecek. Bu süre içinde FATF heyeti önce Ankara, ardından da İstanbul’da temaslarda bulunacak. Bu kapsamda, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankalar Birliği ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının (İMKB) de içinde yer aldığı 37 kamu ve özel sektör kurumu yetkilileri ile görüşmeler yapılacak.

FATF Heyeti, incelemelerinin ardından Türkiye Karşılıklı Değerlendirme Taslak Raporunu hazırlayacak. Söz konusu rapor, 17 Kasım’da Türkiye’ye de gönderilecek ve bu defa rapor hakkında müzakerelere başlanacak. Türkiye’ye ilişkin Ülke Değerlendirme Raporu, FATF’ın 2007 yılının Şubat ayında gerçekleştirilecek Genel Kurul toplantısında görüşülerek, sonuca bağlanacak.

BUGÜNE KADAR 10 ÜLKE DEĞERLENDİRİLDİ

OECD bünyesinde 1989 yılında karaparanın aklanması ile mücadele amacıyla kurulmuş olan Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force- FATF) bu kapsamdaki standart koyucu misyonunu 1990 ve 1996 yılında yayınladığı 40 tavsiye kararı ile üye ülkelere duyurmuştu. OECD Mali Eylem Grubunun ülke değerlendirmeleri, hem OECD hem de uluslar arası kuruluşlar açısından büyük önem taşıyor. Ülke Değerlendirme Raporlarının yayınlanmasından sonra düzenlemeleri yeterli görülmeyen ülkeler için 22 aylık bir takip süreci başlatılıyor. Bu süreçte FATF, söz konusu ülkeden raporda belirtilen eksikleri gidermesini ve gerekli yasal ve uygulamaya dönük düzenlemeleri yapmasını talep ediyor. İlgili ülke, bu süreç içinde yeterli ilerlemeyi göstermezse, FATF, bu ülkeye yaptırım hükümlerinin uygulanmasına dönük bildiri yayınlayabiliyor. Daha ileri aşamalarda ise ülkenin FATF üyeliği askıya alınabiliyor, son aşamada da FATF, ülkeyi üyelikten çıkarabiliyor. FATF’ya Türkiye’nin 1991 yılında üye oldu.

/ ANKARA

04.09.2006


 

Yatırımda aslan payı büyük illerin oldu

Kamu yatırımları içinde aslan payı yine ilk üç büyük ile giderken, Ankara, İstanbul ve İzmir’e bu yıl içinde yapılacak yatırım tutarı 3 milyar 650 milyon YTL’yi bulacak. Bu rakam il bazında yapılacak toplam yatırımların yüzde 31,6’sına denk geliyor.

Devlet Planlama Teşkilâtı (DPT) verilerini baz alarak yaptığı hesaplamaya göre, bu yıl muhtelif illere (yatırım birden fazla ili kapsadığı için il ayrımı yapılamıyor) 10 milyar 68 milyon, il bazında da 11 milyar 540 milyon YTL olmak üzere toplam 21 milyar 608 milyon YTL tutarında yatırım yapılacak. Bu rakam geçen yıla göre yüzde 8,6’lık artışa denk geliyor.

Söz konusu yatırım içinde en büyük pay 2 milyar 263 milyon YTL ile Türkiye’nin en büyük ili İstanbul’a verilirken, bu ilin ödeneği geçen yıla göre yüzde 27,9 oranında arttı. Geçen yıl İstanbul’a 1 milyar 770 milyon YTL tutarında yatırım ödeneği ayrılmıştı.

Başkent Ankara’nın bu yıl ki yatırım ödeneği ise 900 milyon YTL olarak belirlendi. Bu rakam geçen yıl 816 milyon YTL olan ödeneğin yüzde 10,3 oranında artırıldığını gösteriyor.

Türkiye’nin 3. büyük ili İzmir’in yatırım ödeneği ise geçen yıla göre azaldı. Nitekim geçen yıl 527,5 milyon YTL olan İzmir’in yatırım ödeneği bu yıla gelindiğinde yüzde 7,8 azaldı ve 486,6 milyon YTL’ye düştü. Bu yıl bir önceki yıla göre yatırım ödeneği en fazla artan il ise yüzde 339,2 ile Aksaray oldu. Aksaray’ın geçtiğimiz yıl 10,2 milyon YTL düzeyinde bulunan ödeneği bu yıl 44,8 milyon YTL’ye çıkarıldı.

Yatırım ödeneği artışında ikinci sırayı Hakkari aldı. Bu ilde geçen yıl 16,3 milyon YTL olan yatırım ödeneği yüzde 225,2 artışla bu yıl 53 milyon YTL’ye yükseltildi. Nükleer santral yapılması düşünülen Sinop da yatırım ödeneğini en fazla artıran 3. il oldu. Sinop’un ödeneği 59,1 milyon YTL’den 164,6 milyon YTL’ye çıkarken, artış da yüzde 178,5 olarak hesaplandı.Bunun yanında, Zonguldak’a yapılan yatırım tutarı yüzde 159,5, Düzce’ye yapılacak yatırımlar ise yüzde 126,5 oranında artacak. Bu arada, bu yıl yatırım ödeneğinde en fazla kısıntı yaşanan il ise geçen yıla göre ödenekleri yüzde 58,8 oranında azalan Gümüşhane oldu.

/ ANKARA

04.09.2006


 

İşadamlarına Kazakistan’da iş fırsatı

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) onur konuğu ülkesi Kazakistan’ın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ticari Faaliyetler Düzenleme Müsteşarlığı Başkanı İmin Abdulvaliyeviç Sabirov, Türk işadamları ile inşaat, petrol ve turizm alanlarında işbirliği yapabileceklerini söyledi.

Sabirov, İEF’deki Kazakistan standında Türk idaşamlarına Kazakistan’daki iş fırsatları hakkında bilgi verdi, işadamları ile ikili görüşmeler yaptı. Kazakistan’ın İEF’ye ilk defa 2005 yılında temsilcilik şeklinde katıldığını belirten Sabirov, bu yıl standlarının 291 metrekare olduğunu ve 19 firma ile fuarda yer aldıklarını dile getirdi.

Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiklerini, iki ülke arasındaki yaklaşık 700 milyon dolarlık ticaret hacmini 2007 yılında 1 milyar dolara çıkarabileceklerini ifade eden Sabirov, finans ve bankacılık sektörü dışındaki her alanda işbirliği yapılabileceğini söyledi. ‘’Türk işadamları ile inşaat, petrol ve turizm alanlarında iş yapabiliriz’’ diyen Sabirov, Kazakistan’daki serbest bölgelerde verilen teşviklerin Türk işadamları tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

/ İZMİR

04.09.2006


 

Göcek tüneli 10 Eylül’de açılıyor

Türkiye’nin, yapımı ‘’yap-işlet-devret’’ modeliyle gerçekleştirilen ilk karayolu tüneli olan Göcek tüneli, 10 Eylül 2006 Pazar günü törenle hizmete açılacak.

Bir süredir deneme geçişleri yapılan Göcek tünelinin açılış törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor. Güney sahil yolunun önemli bir bağlantısını teşkil eden Fethiye-Dalaman arasındaki güzergâhta inşa edilen tünel ile 7 bin 200 metrelik 960 metrelik tünelle çok büyük ölçüde kısalacak. Yapımına yaklaşık 2 yıl önce başlanılan Göcek tüneli, yapımcı firma konsorsiyumu tarafından belirli bir süre işletildikten sonra Karayolları Genel Müdürlüğüne bedelsiz olarak devredilecek.

/ ANKARA

04.09.2006


 

TOBB’dan firmalara yurtdışı desteği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk firmalarının sınır ötesi işbirliği yapmalarına yardımcı olmak için, ‘’İşbirliği Teklifleri’’ sistemini oluşturdu

TOBB’dan alınan bilgiye göre, sistemin ‘’Türkiye’den İşbirliği Teklifleri’’ ve ‘’Yurt dışı İşbirliği Teklifleri’’ olarak iki ayağı bulunuyor.Türkiye’den İş Teklifleri sisteminde, ilk kez Türk firmalarının iş teklifleri elektronik ortamda toplanarak aylık bültenler halinde, internet kanalıyla yurt dışındaki 1500 adrese yollandı. Üye firmalar, sistemde örneği bulunan ve İngilizce hazırlanmış olan işbirliği teklifi metnini doldurup gönderiyor ve gelen teklifler elektronik ortamda toplanıp bülten haline getiriliyor.

/ ANKARA

04.09.2006


 

İnternetten alışverişlerde tüketici şikâyeti artıyor

İnternet kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak gelişen internet üzerinden satışlar nedeniyle meydana gelen hak ihlâllerinde her geçen gün artış gözlendiği bildirildi.

Tüketiciler Birliği bünyesinde, ‘’hak ihlâline uğradığını’’ düşünenlerin mağduriyetlerini çözümlemeye yardımcı olmak amacıyla oluşturulan ‘’Başvuru Merkezi’’ne, yılın 6 aylık döneminde, 116 şikâyet yapıldı. Yapılan 116 şikâyetle geçtiğimiz yıllarda ihmal edilecek seviyede olan şikâyetlerin yüzde 3,25 seviyelerine ulaştığı belirtildi.

‘’Mesafeli’’ (internet üzerinden yapılan satışta) şikâyet konusu olan sektörlerin yüzde 58,12’sini bilişim ürünleri, yüzde 22,22’sini alış veriş, yüzde 6,84’ünü cep telefonu ve dayanıklı tüketim malları ile kalan bölümü de ev gereçleri, giyim, eğitim ve sağlık oluşturuyor.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, yaptığı açıklamada, Türkiye’de elektronik ticaretin hızla yaygınlaştığını söyledi.

Deniz, 2007 yılı itibariyle yenilenecek olan Türk Ticaret Yasası’nda bütün şirketlerin web sitesi oluşturmasının mecburi hale getirileceğini de hatırlatarak, şöyle konuştu: “Bu durum elektronik ticaretin maliyet açısından düşük olması nedeniyle firmaların daha çok bu yönde satış yapmalarına ağırlık verecek. Ayrıca, internet üzerinde alışveriş yapmak tüketiciye da zaman açısından büyük avantaj sağlıyor. İnternet kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak gelişen internet üzerinden satışlar nedeniyle meydana gelen hak ihlâllerinde, önceki yıllara göre artış gözlemliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ihmal edilecek seviyede olan şikâyetler, bu yılın 6 aylık döneminde artarak yüzde 3,25’lere kadar ulaştı. Alışverişlerin yoğunlaşmasıyla birlikte şikayet başvurularının önümüzdeki dönemde artması beklenmeli.’’

/ ADANA

04.09.2006


 

Barajların doluluk oranı geçen yıla göre azaldı

Sulama maksatlı barajlardaki doluluk oranının geçen yıla oranla 2 puan düşerek yüzde 59 oranında gerçekleştiği bildirildi. Geçen yıl sulama mevsimine yüzde 61 doluluk oranıyla girilirken, bu yıl sulama mevsimine 2 puan daha az suyla girildi.

Özellikle İç Anadolu Bölgesi barajlarında su eksikliği had safhada yaşanırken, buna örnek olarak Konya bölgesi barajlarında doluluk oranının bu yıl yüzde 30 civarında gerçekleşmesi, Türkiye ortalamasına göre yarı yarıya daha az su anlamına geliyor.

Sulama sezonu öncesinde, su eksikliği bulunan barajların bulunduğu yörelerdeki mülki idareler, yerel yönetimle, çiftçi kuruluşları ve çiftçiler fazla su tüketen bitkilerin ekilmemesi için uyarılarak zarar görmeleri önlendi. Bugün itibariyle, 2006 yılı sulama sezonunda su kullanımı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5 artış gösterdi.

Bütün bölgelerde kurak ve sıcak bir mevsim geçirilmesi dolayısıyla su tüketiminde yaşanan artışın kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu belirtiliyor.

Enerji maksatlı barajlarda ise durum 2005 yılına göre daha iyi durumda. Ağustos başı itibariyle doluluk oranı yüzde 72 iken, bu oran 2005 yılının aynı döneminde yüzde 68 düzeyinde gerçekleşmişti.

İçme suyu barajlarında ise 2006 yılında 2005 yılının aynı dönemine göre yüzde 8 daha az su depolandığı tespit edildi. Ancak bu azalma, Ankara’ya içme suyu temin eden barajlardaki su eksikliğinden kaynaklanıyor.

/ ANKARA

04.09.2006


 

TPAO da uyduya çıkıyor

Yurtiçi ve yurtdışında hampetrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini yürüten Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Batı Karadeniz’deki petrol arama faaliyetleri ve deniz yüzeyi hareketlerini uzaktan algılama yöntemiyle, uydu aracılığıyla izleyecek.

TPAO Genel Müdürlüğünün programına aldığı ‘’Uzaktan Algılama Yöntemi ile Veri Toplama ve Analiz’’ çalışmalarının ilk ayağı Batı Karadeniz’de Ereğli’deki deniz bölgesi yüzeyinde uygulanacak. Projesi tamamlanarak ihale aşamasına getirilen çalışma kapsamında, TPAOBatı Karadeniz Ereğlisi açıklarındaki arama sahası ve çevresindeki alanda muhtemel doğal petrol sızıntıları Uydu Tabanlı Sentetik Aralıklı Radar (SAR) görüntüleri kullanılarak belirlenecek. 11 Eylül 2006 tarihinde gerçekleştirilecek olan ihaleyi üstlenecek firma ile üç ay geçerli olacak sözleşme yapılacak.

/ ANKARA

04.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004