Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Arananlar listesinde misiniz?

Eleman aranıyor ilânına çok rastlanır. “Çırak aranıyor! ” çok evvelden gelen klasik bir duyuru şeklidir. “Komi aranıyor” veya “Bulaşıkçı aranıyor”. Çağrılar kötü el yazısıyla yazılarak lokantaların camlarına yapıştırılırdı. Şimdilerde yeni yumuşatılmış çağrı cümleleri geliştirilmiş. “Bizimle çalışmak ister misiniz?” “Deneyimli satış elemanı” gibi cümleler.

“Bulaşıkçı” ilânına genelde hiçbir alternatifi kalmamış çocukların ve gençlerin “aman kimse görmeden içeri girip sorayım” çekinceleri ile çalışma talebi yapılması işin normal şekli sayılıyordu. Bu alanda da pozitif gelişme var. Her iş önemlidir, şereflisidir. Gurur duyulabilir.

İnsan kaynakları yönetimi işletmelerin kaynak yönetiminde en fazla önem verilmesi gereken bir konudur. İşsizlik sorununu fırsat zanneden vizyonsuz patronlar, “elimi sallasam ellisi, yüzü hazır” yaklaşımını tercih ediyorlar. İşçilik maliyetleri hep göze batan unsur olarak görülür. Elbette bu yaklaşımla rekabet gücünün en önemli ayağı topal kaldığından en ufak bir krizde tepetaklak gider. Ucuz uygunsuz elamanın nelere mal olduğunu hesap edemez.

İşletmelerin rekabet üstünlüğünde kaynakların kullanımı, kaynaklardan en üst katma değeri üretmek ciddî bir strateji işidir. Bir işletme 4 çeşit kaynak kullanmak zorundadır. Bunlar

1. İnsan kaynakları veya entelektüel sermaye

2. Alt yapı, makine parkı, teknoloji ve benzeri donanımlar

3. Çalışma ortamı, bina, arazi gibi mekânlar

4. Finansman

Burada sadece insan kaynakları üzerinde durmak istiyorum. Kariyer sayfasının bu haftaki ağırlıklı konusu insan kaynakları üzerine hazırlandı.

Dört dörtlük eleman aranıyor!

On parmağında on marifet değil dört dörtlük elemandan bahsediyoruz. Yani 4 temel vasıf, 4 temel unsur lâzım hakikî insan olabilmek için.

Hangi meslekte olursa olsun önce temel insanî vasıflara sahip olmak esastır. Belirli bir beceri işin bir sonraki aşamasında dikkate alınmalı.

İnsanı meydana getiren 4 temel unsur; ruh, akıl, kalp ve bedendir. Bunların gelişimi, inkişafı, seviyesi, potansiyeli, muhtevası nedir çok önemli bir husustur. Bunların gelişimdeki beslenme şekli de çok önemlidir. Yaratılışa uygun, yazılıma göre programlanması her şeyin başıdır.

Ruh, hayat, kimlik, vicdanın merkezi, mânâ, insanın gerçek mâhiyetidir. Yeni deyimle soyut bir nesnedir, gerçektir, yaratılmıştır, bekaya mazhardır, beden onun enstrümanı, ikâmetgâhıdır. Nihaî gayesi Yaratana kavuşmaktır.

Akıl, zihin Yaratanı isim ve sıfatlarının yansımalarından, kâinattan, zerreden güneşten her şeyden hareket ederek tanımaktır. Aslında üç büyük tanıtıcı var; kâinat, Kur’ân ve Peygamber (a.s.m.)dir.

Beden ise, nasıl sorusunun cevabını bulmaktır. Aklın belirlediği yolda yürümektir.

Kalp ise, ruhun ve aklın bulduğunu şiddetle istemektir. Sevmektir. Aşktır, tutkudur, motivasyondur. Bu motivasyon bedene eylemlerinde enerji kaynağı olur. Beden iradenin yansımasıdır.

İster mühendis, ister öğretmen, aşçı, inşaatçı, muhasebeci, boyacı, sıvacı, bilgisayarcı, temizlikçi olsun 4 dörtlük insan olmanın şartlarına haiz olmak lâzım.

Vicdanı olmayanın merhameti, Allah’ı bilmeyenin marifeti, gayesi hedefi olmayanın ibadeti, sevmeyi bilmeyenin muhabbeti ve insaniyeti olmaz.

4 temel vasıf;

Letafet, marifet, maharet ve muhabbet vasıflarına sahip eleman her yerde her zaman aranıyor.

Dört dörtlük vasıflara haiz olan insanın becerileri, uzmanlığı insanlığa değer katar ve anlam kazanır.

Dursun SİVRİ

09.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Entelektüel sermaye

  O bir işlemci

  Arananlar listesinde misiniz?

  YASEM AJANDASI

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004