Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Gazze ölüyor

Gazze’de 1,3 milyon kişi 74 gündür saldırı altında, açlıktan ölme sınırında yaşıyor. İsrail, ardı arkası gelmeyen saldırılarında beşte biri çocuk 262 kişiyi öldürdü. 1200 kişi yaralı. Independent’ta yazan Patrick Cocburn, Gazze Belediye Başkanı Dr. Macit Ebu Ramazan’ın sözlerini şöyle aktarıyor: “1948’den beri en kötü yılımız bu. Gazze bir cezaevi. İnsanlar açlıktan ölme noktasına geldi. Ekmekle, kendi yetiştirdikleri birkaç domates ve hıyarla hayatta kalmaya çalışıyorlar.”

Independent’ta yazan Patrick Cocburn, Gazze Belediye Başkanı, eski göz doktoru Dr. Macit Ebu Ramazan’ın sözlerini böyle aktarıyor. Cockburn’ün haberine göre, Gazze’de ilâçları tükenme noktasına gelen El Şifa Hastanesi’nin yöneticisi Dr. Cuma El Saka da, İsrail’in asker Gilad Şalit’in kaçırılmasının ardından 25 Haziran’da başlattığı saldırıdan bu yana, Gazze’de 262 kişinin öldürüldüğünü, bin 200 kişinin de yaralandığını söylüyor.

İsrail merkezli insan hakları örgütü B’tselem de, İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’de yalnızca Ağustosta 19’u çocuk 76 Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı. Bunların 13’ü çocuk, 40’ı hiçbir saldırgan eylem içinde değildi. Gazze’de yaşayan yaklaşık bir buçuk milyon kişinin dünyanın en yoğun nüfuslu alanında hapsedildiğini söyleyen Patrick Cockburn, İsrail’in bütün ticareti durdurduğunu, balıkçıların bile kıyıdan açılmasına izin vermediğini aktarıyor.

İsraİl ve AB’nin toplu cezalandırması

Cockburn, İsrail’in uygulamaları ve saldırılarının yanı sıra Avrupa Birliği’nin yardımlarını durdurmasının sonucunun toplu cezalandırma olduğuna dikkat çekerek, “Bir toplum yok ediliyor” diyor. Gazze’deki nüfusun üçte ikisi işsiz. Geriye kalan üçte birse devlet memuru olarak çalışıyor ve paralarını alamıyor. “Akdeniz’in en yoksul bölgesi” olduğu belirtilen Gazze’de kişi başı yıllık gelir 700 dolarken İsrail’de 20 bin dolar. Cockburn, durumu şöyle özetliyor:

* Yüzde 33’ü mülteci kamplarında yaşayan Gazzeliler, 2 buçuk aydır İsrail’in saldırısı altında.

* 25 Haziran’dan bu yana, 64’ü çocuk, 26’sı kadın 260’tan fazla kişi öldürüldü. Beşte biri çocuk. İsrail’in bir askeri öldürüldü; 26’sı yaralandı.

* 1.200 Filistinli yaralandı; 60’ organlarını kaybetti. Hastaneye getirilenlerin üçte biri çocuk.

* İsrail savaş uçakları Gazze’ye 250 kezden fazla saldırdı. İki elektrik santralini, dışişleri ve enformasyon bakanlıklarını vurdu.

* En az 120 Filistin binası -aralarında evler, atölyeler ve seralar var- İsrail tarafından yerle bir edildi. 160 bina da hasarlı durumda.

* İsrail’in saldırıları elektrik altyapısına 1,8 milyar dolarlık zarar verdi; bir milyondan fazla kişinin temiz suya düzenli erişimini engelledi. (bia)

/ GAZZE

10.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gazze ölüyor

  Kurban yakınları bir araya geldi

  Denktaş: Kıbrıs'ta tam bir çıkmaz var

  Karikatür krizi kaybettirdi

  Bush, İran’a merak sardı

  Hatemi: Yahudi soykırımı gerçektir

  Stoiber, Almanya Müslümanlarını kızdırdı

  İmam Yakup Taşcı, Almanya’yı terk ediyor

  Maliki yarın İran’da

  İsrail, Lübnanlı sivilleri bıraktı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004