Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

“İslâm merhamet dinidir”

Hindistan’daki Ulusal Azınlık Komisyonu, Papa 16. Benediktus’un İslâmiyet konusunda sarf ettiği sözlerin “orta çağın haçlı seferi” çağrısı gibi yankılandığını bildirdi. Yüzde 13’ü Müslüman olan 1,1 milyar nüfuslu Hindistan’daki azınlık komisyonunun başkanı Hamid Ensari, “Papa’nın sözleri, haçlı seferi başlatan orta çağdaki öncülleri gibi çınladı” diye konuştu.

Laik yönetime sahip Hindistan’daki en önemli dini azınlık olan Müslümanların bir derneği de dün yaptığı açıklamada, Papa’nın sözlerini İslâma edilmiş bir başka hakaret olarak değerlendirirken, her şeye karşın Müslümanları uzlaşmacı olmaya ve soğukkanlılıklarını muhafaza etmeye çağırdı.

Hindistan’da yayımlanan The Hindu gazetesi de Papa’nın sözlerine büyük eleştiride bulunarak, “Zamanında kutsal savaş ve terörün bir başka türü olan engizisyonu ilân etmiş bir kurumdan gelen sözler küstahlık” ifadesini kullandı.

/ YENİ DELHİ/CAKARTA

16.09.2006


 

Katolikler de Papa’ya kızgın

Papa 16. Benedict’in, Almanya seyahati sırasında İslâm ve Peygamberimiz Hazreti Muhammed (a.s.m.) hakkında rahatsız edici ifadeler kullanması Vatikan ve Türkiye’deki Katolikler tarafından da esefle karşılandı.

Papa’nın İslâmiyet aleyhindeki ifadeleri Vatikan tarafından da rahatsız edici bulundu. Dünyanın barışa ihtiyaç duyduğu hassas bir dönemde, Papa’nın sözlerinin hiç yerinde olmadığı, bunun adeta ateşe benzinle gitmek olduğu dile getirildi.

“DİNLERE SAYGI” VURGULANDI

Bavyera bölgesindeki Regensburg İlahiyat Fakültesi’ndeki konuşmasında İslâmiyet aleyhinde ifadeler sarfeden Papa’nın sözlerine İslâm dünyasından gelen tepkiler üzerine, Vatikan’dan önceki gün yazılı bir açıklama yapılmıştı. Açıklamada, 16. Benedict’in diğer dinler ve kültürlere saygı duyulmasından yana olduğunu, bunun İslâm dini için de geçerli olduğu bildirlmişti. Açıklamada, “Papa’nın cihad ve İslâmın bu konudaki düşüncesine ilişkin derinlikli bir inceleme ya da Müslüman inananların duygularını incitme gibi bir niyeti yoktu’’ ifadesini kullanılmıştı.

“PAPA’NIN SÖZLERİ KATOLİKLERİ BAĞLAMAZ”

Öte yandan Türkiye’deki Katolik çevrelerince, Papa’nın son sözlerinin, sadece kendisini bağlayan şahsî görüşler olduğu, Papa’nın her sözünün Vatikan’ı ve Katolikleri bağlamayacağı, ayrıca bu sözlerin Vatikan Konsilinin geçmişte İslâm hakkında yayınlandığı olumlu genelgeyle de çeliştiği ifade edildi.

/ İSTANBUL

16.09.2006


 

Hatemi: Papa İslâmı bilmiyor

İran’ın önde gelen dini liderlerinden Ayetullah Ahmet Hatemi, Papa 16. Benedict’in İslâmiyet ve Hz. Muhammed (asm) hakkında sarfettiği hakaretamiz sözlerin “saçma” olduğunu ve Papa’nın İslam hakkında çok az bilgisi olduğunu gösterdiğini söyledi.

İran’ın Bilgeler Meclisi üyesi Ahmet Hatemi, Tahran Üniversitesi’ndeki Cuma hutbesinde Papa’nın tüm dünyada tepki toplayan sözlerine ilişkin olarak “Maalesef Papa İslam’a saldırdı. Müslümanlar Papa’nın saçma sözlerine reaksiyon ve uygun bir şekilde tepki göstermeye devam edecekler” dedi. Papa’nın hafta içinde yaptığı konuşmayı “üzücü” olarak değerlendiren Hatemi, “Hrıstiyanların dini liderinin İslam hakkında çok az şey bilmesi ve utanmadan İslâm hakkında konuşması da üzücü” dedi.

Müslüman alimler ve aydınlar Papa’nın açıklamalarını cahilce sözler olarak değerlendirirken İslam dünyası Papa’dan özür bekliyor. 16. Benedict, Salı günü Almanya’nın Bavyera bölgesindeki Resengburg Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, Medine döneminden itibaren Hz. Muhammed ve Müslümanların dini yayma konusunda şiddeti bir yöntem olarak benimsedikleri iddiasında bulunmuştu. “İslam’da Tanrı ile akıl arasında ayrılmaz bir bağ yok” sözlerini de sarfeden Papa’nın bu çıkışına tüm dünyadan “cahilce yapılmış bir açıklama” yorumu yapılmıştı.

/ TAHRAN

16.09.2006


 

İngiliz çocuklar: Irak savaşı kesin yanlıştı

İngiltere’de çocuklar arasında yapılan anket, ilk ve orta okul çağındaki çocukların yüzde 60’ının Tony Blair’i kötü bir başbakan, yüzde 80’inin de Irak savaşını yanlış bulduğunu ortaya koydu.

Çocuk gazetesi First News tarafından düzenlenen anketin sonuçlarına göre, 8-14 yaşları arasındaki 1215 çocuğun yüzde 90’ı İngiliz eğitim sistemini beğendiklerini söylediler.

16.09.2006


 

Rusya’da doğuma teşvik

Doğum oranının artmasını isteyen Rus hükümeti, ikinci çocuktan itibaren annelere 9 bin dolar vermeyi tasarlıyor.

Sağlık Bakanı Mihail Zurabov’un yaptığı açıklamaya göre, hükümet tarafından hazırlanan yasa tasarısında, 2007 ocak ayından itibaren ikinci, üçüncü veya dördüncü çocuğunu doğuran kadınlara 9 bin dolar “teşvik primi’’ verilmesi öngörülüyor. Tasarıya göre, bu para ancak yasada belirtilen ‘’ çocukların eğitimi, kadının emeklilik primi ve ev kirası’’ için kullanılabilecek.

Rusya nüfusu, 1991’de SSCB’nin dağılmasından bu yana sert şekilde düşüşe geçti.

/ MOSKOVA

16.09.2006


 

Mahmut Abbas sıkıntılı

Filistin lideri Mahmut Abbas, Filistin’de milli birlik hükümetinin kurulmasının, İsrail’in elindeki Hamas yetkilileri ve Gazze’de kaçırılan İsrail askerinin akibetine bağlı olduğunu söyledi.

Ramallah’ta Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy ile görüştükten sonra basın toplantısı yapan Abbas, ‘’Bu hükümet kurulmadan önce, bazı meseleler halledilmeli. Bunlar, İsrail askeriyle Hamas’lı milletvekilleri ve bakanlar meselesi...’’ dedi.

Abbas, birlik hükümetinin işbaşı yapabilmesinin ayrıca Filistin topraklarında şiddetin ‘’tamamen yatışmasına’’ bağlı olduğunu söyledi ve ‘’Böyle bir hükümetin işbaşına gelmesi ileri atılmış adım olacaktır’’ dedi. İsrail, Gilad Şalit adlı askeri 25 Haziran’da Filistinlilerce kaçırıldıktan sonra aralarında 8 Hamas’lı bakan ve 29 milletvekilini tutuklamıştı. Hamas ve El Fetih örgütleri, birlik hükümeti için anlaşmıştı.

/ RAMALLAH

16.09.2006


 

Irak ceset tarlası gibi

Irak’ın başşehri Bağdat’ta bulunan ceset sayısının 49 olduğu bildirildi.

İçişleri Bakanlığından bir yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada, kentin çeşitli yerlerinde cesetleri bulunan kişilerin başlarından vurulduğunu söyledi. Yetkili, bu kişilerin öldürülmeden önce işkence gördüklerini teyit etti.Bağdat’ta üç günde bulunan ceset sayısı böylece 129’a yükseldi.

/ BAĞDAT

16.09.2006


 

ABD’de yeni tartışma

ABD Senatosu’nun Silâhlı Kuvvetler Komitesi, yabancı terör şüphelilerine daha fazla yasal haklar tanınmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.

Komite, yabancı terör şüphelilerinin mahkemeye çıkarılmasını isteyen tasarıyı 9’a karşı 15 oyla kabul etti. ABD Başkanı George Bush, terörle mücadeleyi zaafa uğratacağı gerekçesiyle, tasarıya karşı çıkıyordu. Bush, partisi Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Komiteden çıkabilecek kararı veto edeceğini söylemişti. Komite’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Senatör John Warner’ın yanı sıra üç Cumhuriyetçi senatör daha Demokratların yanında yer alarak, tasarıya destek verdi.Uzmanlar, Kongre seçim kampanyaların ortasında kabul edilen tasarının, Cumhuriyetçilerin kendi aralarındaki mücadeleyi kızıştıracağını belirtiyor.

/ WASHİNGTON

16.09.2006


 

BM’yi kadın başkan yönetsin

BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın yerine bir kadının getirilmesi için imza toplanıyor.

Cenevre’de yapılan açıklamaya göre, Fransız kadın derneği “Femmes Débat & Société’’ BM genel sekreterliği görevine Annan’dan sonra bir kadının getirilmesi için dünya çapında kampanya başlattı.

Cenevre’de yapılan açıklamada, BM’nin patronluğuna bir kadının getirilmesinin, uluslar arası camianın kadın hakları konusunda taahhüt altına girmesi anlamına geleceği, bunun bütün dünyaya verilen açık bir mesaj olacağı belirtildi. Fransız kadın derneği bünyesinde, bölgesel, ulusal ve uluslar arası alanda görev üstlenen kadın şahsiyetler bulunuyor.

/ CENEVRE

16.09.2006


 

Irak’ın komşuları Cidde’de toplanacak

Irak’a komşu ülkelerin içişleri bakanları 18 Eylülde Cidde’de düzenlenecek yeni bir toplantıda bir araya geliyorlar.

Türkiye’den İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun da katılacağı toplantıda, Irak’a komşu ülkelerin terör başta olmak üzere güvenlik konularında protokol imzalaması bekleniyor.

Alınan bilgiye göre, Irak’a komşu devletlerle Irak hükümeti arasında,terörizm, sınırlardan yasa dışı sızmalar ve örgütlü suçlarla mücadele konularında, güvenlik alanında işbirliğine ilişkin protokolün ön hazırlıkları yapılıyor. İstanbul’da 2005 yılında yapılan toplantıdan bu yana hazırlıkları süren ve üzerinde tartışılan metnin, 18 Eylülde yapılacak bakanlar toplantısında imzalanması bekleniyor.

/ CİDDE

16.09.2006


 

Pakistan, Papa’yı kınadı

Pakistan Parlamentosu, Papa 16. Benediktus’un İslâm ile ilgili açıklamalarını kınama kararı aldı.

Pakistan Parlamentosu’nun dün yapılan oturumunda milletvekilleri, Papa’nın açıklamalarının kınanmasına yönelik karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Kararda, Papa’nın açıklamalarının aşağılayıcı olduğu belirtildi ve Müslümanların hassas duygularına zarar verdiği gerekçesiyle özür dilenmesi talep edildi. Sert görüşleriyle bilinen milletvekili Fazıl Kerim’in sunduğu karar tasarısı, iktidar ve muhalefet partileri tarafından destek gördü.

/ İSLAMABAD

16.09.2006


 

5 Filistinli güvenlik görevlisi öldürüldü

Gazze’de kimliği belirsiz silahlı kişilerin 5 Filistinli güvenlik görevlisini öldürdüğü bildirildi.

Filistinli kurtarma ekipleri, bir araç içindeki bu kişilerin, hareket halindeki diğer araçtan açılan ateşle öldürüldüğünü kaydetti.Saldırının, Başbakan İsmail Haniye’nin sıkı korunan ikametgahının yanındaki Beach Camp adlı yerde düzenlendiği belirtildi.

/ GAZZE

16.09.2006


 

Kosova’da bakana suikast girişimi

Kosova İçişleri Bakanı Fatmir Recebi’nin aracı, altına yerleştirilen patlayıcıyla havaya uçuruldu.

Polis, patlama sırasında Recebi’nin evinde bulunduğunu, ölen veya yaralanan olmadığını açıkladı. Saldırının, Sırp ve Arnavut yetkililerin Kosova’nın statüsüne dair Viyana’da yapılacak yeni görüşmelerden birkaç saat önce düzenlendiğine dikkat çekildi.

/ PRİŞTİNE

16.09.2006


 

10 yıla kadar AB’desiniz

Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Grubu Başkanı Wolfgang Gerhardt, Türkiye’nin AB üyeliğinin uzun bir süreç olduğunu, ancak 10 yıla kadar Birliğe üye olabileceğini söyledi.

Gerhardt, merkezi Brüksel’de bulunan ve başkanlığını yaklaşık 2 yıldan bu yana Türkiye Genç İşadamları Derneğinin (TÜGİAD) yürüttüğü Avrupa Genç İşadamları Dernekleri Konfederasyonu (YES) tarafından Berlin’de düzenlenen ‘’Avrupa’da Büyüme’’ konulu toplantıya katıldı. Gerhardt, Berlin’deki Bavyera Eyalet Temsilciliğinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, AB’nin gelecekte ‘’coğrafi sınırlarını ve kimlik belirleme’’ sürecine gireceğini belirterek, ‘’Romanya ve Bulgaristan’ın üyeliğinden sonra AB, Avrupa’nın coğrafi sınırlarını ve kimliğini belirlemek için belirli bir zamana ihtiyaç duyacaktır. Türkiye de 10 yıla kadar AB’ye girebilir’’ dedi.

/ BERLİN

16.09.2006


 

Komşudan Büyükanıt’a dâvet

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Oramiral Panayotis Hinofotis’in, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı Atina’ya davet ettiği bildirildi.

Atina’da yayımlanan To Vima gazetesi, Oramiral Hinofotis’in resmi davetinin Orgeneral Büyükanıt’a iletildiğini ve söz konusu ziyaretin bu yıl içinde gerçekleşmesinin beklendiğini yazdı. Oramiral Hinofotis, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün daveti üzerine geçen Temmuz ayında Türkiye’yi ziyaret etmişti.

/ ATİNA

16.09.2006


 

Yeni elçiden destek mesajı

İngiltere’nin ekim ayında göreve başlayacak yeni Ankara Büyükelçisi Nicholas Graham Faraday Baird, Türkiye’ye atanmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyduğunu söyledi.

Göreve başlaması öncesinde Londra’daki Türk basın mensupları ile tanışma toplantısı yapan Baird, Türkiye’nin kendisi için son derece güzel ve ilginç bir ülke olduğunu kaydetti. Türkiye’nin AB üyeliğinin en büyük destekçisinin İngiltere olduğunu belirten Baird, büyükelçilik görevi boyunca bu sürece faydalı olacağını umduğunu dile getirdi. Daha önce Brüksel ve Londra’da AB ile ilgili birimlerde çalıştığı için teknik olarak konuya hakim olduğunu söyleyen Baird, bir süre Ortadoğu’da görev yaptığı için bölgeyi iyi bilmesinin de bir avantaj olacağına inandığını kaydetti. Büyükelçi Baird, Türkiye’nin İngiltere için önemli bir ülke olduğunu, pek çok İngilizin gerek ticari yatırım ve ortaklıklar için, gerekse turistik amaçla ya da yerleşmek için Türkiye’yi seçtiğine dikkat çekti. Ekim ayında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e güven mektubunu sunarak göreve başlayacak olan Büyükelçi Baird, Türk vatandaşlarının İngiltere ziyaretleri sırasında vize konusunda yaşadıkları güçlüklerin hatırlatılması üzerine de bu güçlüklerin azaltılması için çalışmalar yapıldığını bildirdi.

/ LONDRA

16.09.2006


 

İnançlı hastalar hızlı iyileşiyor

Witten-Herdecke Üniversitesinden Tıp doktoru ve Doçent Arndt Büssing çoğu Müslümanın ağır bir hastalığa yakalanma durumunda, hayatın anlamını hatırlarken, Almanların çoğununun bu durumda ağır hastalığın hayatlarında kopukluğa sebep olan rahatsız edici büyük bir talihsizlik olduğu düşüncesine kapıldığını söyledi

Witten-Herdecke bilim adamlarının soru kataloğuyla yaptıkları araştırmada, iyi bir ruhsal ve psikolojik iç durumun, pozitif bakış açısının stresi önlemede ve vucut sağlığında olumlu etkileri olduğunu gözlemledi.

“Sonuçta konu tedaviyi sağlayacak gücü uyandırmayla ilgilidir ki o her hastanın içinde vardır” diyen Doç. Dr. Arndt Büssing, yaptıkları araştırma sonuçlarınn gelecekte ağır ve kronik hastaların hayat kalitelerinin yükseltilmesinde işe yaramasını ümit ediyor.

/ KÖLN

16.09.2006


 

Ünlü aktörden Darfur uyarısı

Amerikalı aktör ve yönetmen George Clooney, Nobel ödüllü yazar Elie Wiesel ile birlikte, BM Güvenlik Konseyi’ne, Sudan’ın Darfur bölgesindeki “soykırıma” son vermesi çağrısı yaptı.

Clooney ve Wiesel, Darfur için ABD’nin BM Büyükelçisi John Bolton tarafından düzenlenen Güvenlik Konseyi’ndeki kapalı toplantıya katılarak, birer konuşma yaptılar. Darfur bölgesini ziyaret eden ve sivil halkın kurtarılması için yürütülen bir kampanyada aktif rol alan Clooney, konseydeki toplantıda yaptığı konuşmada, “Seslerini duyuramayanların sesi olarak buradayım. Burada geçirdiğimiz zaman içinde Darfur’daki şiddetten ötürü, Irak’ta, Filistin’de, İsrail’de veya Lübnan’dakinden daha fazla kadın ve çocuk ölecek. Bu, ABD’de soykırım olarak görülüyor, sizin için ise etnik temizlik” dedi.

/ NEW YORK

16.09.2006


 

iPod’un rakibi ‘Zune’ piyasaya çıkıyor

Microsoft’un Apple’in dünyaca ünlü müzik çaları iPod’a karşı çıkardığı “Zune” adlı portatif çaları bu yıl piyasaya çıkacak.

Japon Toshiba’nın üreteceği çalar beyaz, siyah ve kahverengi renk seçeneklerine sahip olacak. Zune, 7.6 cm boyutunda renkli bir ekranı olacak. Ayrıca Microsoft, kablosuz ağ ile kullanıcıların şarkıları paylaşmasına imkan sağlayacak. Radyo ve video da çalacak olan aletin, iPod’un müzik çalar piyasasındaki ağırlığı azaltması bekleniyor. Microsoft, Zune ile müzik satım işine de girecek. İlk olarak ABD’de yılbaşı sezonunda piyasa sürülecek ürünün 30 GB kapasiteye sahip olacak. Bununla birlikte ürünün tam fiyatı net değil.

/ LONDRA

16.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004