Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Gelirde küme düştük

Milli gelir büyüklüğü açısından yeniden 20’nci sıraya gerileyen Türkiye kişi başına düşen gelirde de bu yıl beş sıra birden gerileyerek 69’unculuğa düştü. Türkiye ile gelişmiş ülkelerin kişibaşına gelirleri arasındaki uçurum da kapanacağına büyüyor. Dünyanın en yüksek kişibaşına gelirine sahip ülkesi olan Lüksemburg’la Türkiye arasında geçen yıl 15.9 kat olan farkın bu yıl 16.4 kata çıktığı hesaplandı.

IMF’nin verilerine göre Türkiye’de geçen yıl 5 bin 62 dolar olan kişi başına düşen millî gelir bu yıl 5 bin 202 dolar 2007 yılında ise 5 bin 404 dolara yükselecek. Ancak yaşanan yüksek büyüme oranlarına rağmen, Türk parasındaki değer kaybı ve yüksek sayılabilecek nüfus artış hızı yüzünden Türkiye kişi başına düşen gelirde dünya sıralamasında aşağı doğru gitti.

2004 yılında 4 bin 289 dolarla 66’ncı sıradayken 2005 yılında 64’üncülüğe yükselen Türkiye bu yıl ise beş basamak birden gerileyerek 69’uncu sıraya indi. IMF’nin tahminlerine göre Türkiye bu alanda gerilemeye gelecek yıl da devam edecek ve 72’nci sıraya düşecek.

/ ANKARA

16.09.2006


 

OECD’nin en ucuz 5’inci ülkesiyiz

Türkiye, döviz kurundaki gelişmelere bağlı olarak 30 OECD ülkesi içinde Macaristan, Slovakya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nin ardından yabancıya en ucuz beşinci ülke oldu.

OECD tarafından tüketici fiyatları baz alınarak hesaplanan “karşılaştırmalı fiyat düzeyleri” çalışmasının Temmuz 2006 sonuçları açıklandı. Buna göre OECD’nin en pahalı ülkesi Norveç, en ucuz ülkesi ise Macaristan oldu. Türkiye’nin ise en ucuz beşinci ülke olduğu belirlendi.

Satın alma gücü paritelerine göre, Türkiye’yle en büyük fiyat farkı, OECD’nin en pahalı ülkesi olan Norveç arasında oluştu. OECD ülkeleri içinde satın alma gücü paritesine göre en ucuz ülkeler ise Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya ve Macaristan olarak belirlendi. Türkiye ise OECD’nin en ucuz beşinci ülkesi konumunda bulunuyor. Buna göre, Türkiye’de 100 YTL’ye alınabilen bir mal ya da hizmet için Çek Cumhuriyeti’nde 99, Polonya ve Slovakya’da 96, Macaristan’da ise 92 YTL ödemek yetiyor.

/ ANKARA

16.09.2006


 

Samsun-Ceyhan’da imza tamam

Kerkük-Yumurtalık ve Bakü-Tiflis-Ceyhan’ın ardından üçüncü büyük petrol boru hattı inşası için start verildi. Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın yapımına ilişkin ilk sözleşme Çalık Enerji ile İtalyan Eni firmaları arasında imzalandı.

Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı sözleşme imza töreninde konuşan İtalyan Eni firmasının temsilcisi Cavanna, “En ideal güzergâhı eko sisteme zarar vermeden tamamlayacağız” diye konuştu. Çalık Grubu Başkanı Ahmet Çalık ise yeni hattın stratejik olarak çok büyük önemi olacağını söyledi.

Proje ile Türkiye’nin çok önemli bir enerji koridoru haline geleceğini söyleyen Enerji Bakanı Hilmi Güler, Ceyhan’ın dünyanın önemli enerji merkezlerinden biri haline geleceğini belirtti. Bunun bir evlilik töreni olduğunu söyleyen Güler, “Hükümet ve devlet olarak projenin arkasındayız. Kesinlikle bu projeden dönüş yok” diye konuştu.

Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın devreye girmesiyle Türk boğazlarındaki petrol tankeri geçişinin büyük ölçüde azalacağı ifade ediliyor.

/ ANKARA

16.09.2006


 

TMO çeltik fiyatlarını açıklasın

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çeltik fiyatlarının hasadın yeni başladığı günlerdeki kilogram başına 1.05 YTL’den bugünlerde 68 YKr’a kadar gerilediğini ve TMO’nun acilen müdahale alım esaslarını açıklaması gerektiğini belirtti.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Bayraktar, “Fiyatların daha da gerilere gitmemesi, artan çeltik üretiminde devamlılığın sağlanması için TMO’nun acilen çeltikte müdahale alım esaslarını açıklaması gerekmektedir” dedi.

Bayraktar, 2006-2007 sezonunda çeltik üretim maliyetinin kilogram başına 89 YKr olarak belirlendiğini ve TMO`nun çiftçiyi mağdur etmemek ve üretimi teşvik etmek için bu maliyeti göz önünde bulundurması gerektiğini kaydetti.

Recep GÖREN / ANKARA

16.09.2006


 

Enerjiyi boşa harcıyoruz

Güneş pilleri ile elektrik enerjisi elde edilmesini sağlayan ‘’fotovoltaik sistem’’ ile Türkiye’nin enerji açığının kapatılabileceği, tüketicilerin de evlerinin çatılarına kurabilecekleri ve iki yılda kendini amorti eden donanım sayesinde bireysel olarak kâr elde edebilecekleri bildirildi.

Güneş enerjisi ve fotovoltaik enerji yönünde önemli bir potansiyele sahip Türkiye’nin, gerekli yatırımlar yapılmadığı için yılda 28,6 milyar kilovat güneş enerjisini kullanamadığı belirtildi. Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı, tüketicilerin çatılarına güneş sistemleri kurup, ana dağıtım şebekesi hizmeti sunan kuruma satmalarını sağlayan teminat politikasının 41 ülkede uygulandığını, İspanya’da yasal düzenlemelerde zorlayıcı hükümler bulunduğunu, ancak bu sistemin henüz Türkiye’ye getirilemediğini vurguladı.

/ ADANA

16.09.2006


 

Kaynak aktarma ile ilgili yasa derhal çıkarılmalı

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Genel Başkanı Mürsel Turbay, Yerel Yönetimlerde İdarî ve Malî Kaynak Aktarılması ile ilgili yasanın acilen çıkarılması gerektiğini söyledi.

Turbay, kısmî olarak çıkarılan Yerel Yönetimler reform yasasıyla birlikte yerel yönetimlerdeki mevzuattan kaynaklanan birçok sorunun da aşılacağını belirterek, “İdarî ve Malî kaynak aktarımı ile ilgili yasa çalışmalarının yerel yönetimlerin daha sağlıklı, düzenli ve verimli çalışmasına zemin hazırlayacaktır. Hükümetin bu yöndeki çalışmalarını memnunlukla karşılıyor ve destekliyoruz. Ancak bizimde katkı sağladığımız yerel yönetimler reformu yasası uygulamada geciktirilmektedir. Uygulamalara hız kazandırılmasını istiyoruz” dedi.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

16.09.2006


 

Fiskobirlik borçları için gayrimenkullerini satıyor

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, birliğe ait bazı gayrimekullerin satışı için ihale düzenleyeceklerini söyledi.

Pamuk, ihalelerin satışlarından elde edilecek gelirin 2005 ürünü fındık alımları sebebiyle birliğin borçların ödenmesi yolunda alternatiflerden birisi olacağını kaydetti.

12 Eylül tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul’da delegeler tarafından birliğe ait bazı atıl durumda bulunan gayrimenkullerin satışı için karar alındığını hatırlatan Pamuk, FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu olarak, birliğe ait Giresun, Trabzon, Ordu, Samsun, Düzce, Ankara ve İstanbul’da bulunan 21 gayrimenkulün satışı için 27 Eylül tarihinde birlik genel müdürlüğünde ihale düzenleyeceklerini ifade eden Pamuk, taleplerin olması durumunda gayrimenkullerin satılacaklarını belirtti.

/ GİRESUN

16.09.2006


 

İşadamlarından Çin’e çıkartma

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen başkanlığında Türk işadamları, Çin’e çıkarma yapacak.

Tüzmen başkanlığındaki 125 kişilik işadamı, milletvekilleri, eski bakanlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve bürokrat heyeti, 18-23 Eylül tarihleri arasında dünyanın en büyük ekonomileri arasında gösterilen Çin’e gidecek. Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai’nin dâvetlisi olarak Çin’e gidecek Türk heyetin, Şanghay ve Pekin’de üst düzey temasları ve işadamlarıyla önemli görüşmeleri olacak.

/ GAZİANTEP

16.09.2006


 

Kapasite kullanımı yerinde saydı

İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, Ağustos ayında yüzde 79.7 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi Ağustos ayı sonuçlarını açıkladı.

Açıklanan sonuçlara göre, 2005 yılı Ağustos ayında yüzde 79,8 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, bu yılın aynı ayında 0,1 puan azalarak yüzde 79,7 olarak hesaplandı. Kapasite kullanım oranı geçen ay yüzde 82,2 olmuştu.

Verilere göre, işyerlerinin, tam kapasite ile çalışmamasının sebebleri arasında talep yetersizliği ilk sırada yer aldı. İç pazarda talep yetersizliği yüzde 44.5 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 19.5 oldu. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı devlet sektöründe yüzde 94, özel sektörde ise yüzde 77.3 oldu. İmalat sanayiinde iktisadî faaliyet kollarına göre Ağustos ayında kapasite kullanımı en yüksek sektör, yüzde 96.7 ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında oldu.

/ ANKARA

16.09.2006


 

IMF: Küresel ekonomi sınavdan geçecek

IMF Başkanı Rodrigo Rato, enflasyon ve dengesiz ticaret ve sermaye akışları nedeniyle, küresel ekonominin bir sınavdan geçeceğini belirtti.

Dünya Bankası ile IMF’nin yıllık toplantıları öncesinde Singapur’da basın toplantısı düzenleyen Rato, son yıllardaki güçlü büyümenin dünya ekonomisindeki fazla kapasitenin kullanılmasına yol açtığını kaydetti. Rato, bu durumun, yüksek petrol fiyatları sebebiyle artan enflasyon baskısını daha da güçlendirdiğini ifade etti. IMF Başkanı, küresel ticaret görüşmelerinin çıkmaza girmesinin de dünya ekonomisini olumsuz etkileyen bir faktör olduğunu söyledi.

/ SİNGAPUR

16.09.2006


 

İstanbul finans merkezi olacak

Singapur’da dün başlayan ve 23 Eylül’e kadar sürecek IMF - Dünya Bankası Yıllık Guvernörler toplantılarında Türkiye’yi temsil edecek olan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, IMF Başkanı Rodrigo de Rato ve Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz ile görüşecek.

Babacan, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve BDDK yetkililerinin de yer alacağı Singapur’daki zirvede, çok sayıda toplantıya girerek ikili görüşmelerde bulunacak ve Türkiye’nin IMF-Dünya Bankası içindeki etkinliğinin daha da artırılması konusunda çalışma yapacak.

Bu arada Babacan, Singapur temasları sırasında 2009 Yılı IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantılarının İstanbul’da yapılması kararının ardından, IMF ve Dünya Bankası Başkanları ile bir mutabakat zaptı da imzalayacak.

2009 yılına kadarki süreçte, İstanbul’un, sadece bölgesel değil, küresel bir finans kuruluşları merkezi haline getirilmesi planlanıyor.

/ ANKARA

16.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004