Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Midemizin tatil zamanı

Orucun bir ibadet şekli olmasının yanında insan sağlığımıza kattığı birçok faydasının olduğunu biliyoruz. Ancak uzmanlar, bazı mide rahatsızlığı olan hastaların oruç tutmasının sakıncalı olabileceği uyarısında bulunuyor.

Sema Hastahanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. İrfan Koruk Ramazan’da mide rahatsızlığı olan hastalara şu tavsiyelerde bulundu. Dr. İrfan Koruk mide ve barsak sistemi hastalıklarından bir kısmında Ramazan ayında oruç tutmanın sakıncalı olduğunu belirterek, “Bu hastalıklar arasında iltihabi barsak hastalıkları (Ülseratif kolit, Crohn hastalığı), sürekli ve düzenli ilâç kullanmayı gerektiren komplikasyonlu seyreden aktif ülser hastalıkları sayılabilir. Bunun dışındaki mide ve barsak rahatsızlıklarında (fonksiyonel dispepsi, gastrit, irritable barsak sendromu, eski ülser hastalığı hikâyesi gibi) oruç tutulmasında genel olarak bir sakınca yoktur. Elbette ki bu tip değerlendirmeler hastaya özgü olarak yapılmalıdır ve şüpheye düşülen konularda mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Bunların dışında düzenli ilâç kullanması gereken kronik karaciğer hastaları, karaciğer sirozu teşhisi olanlar, malign hastalığı olanların oruç tutmaları sağlıklarının olumsuz etkileyecek ve sonrasında telâfisi güç rahatsızlıklara yol açacaktır.

İftarda çok ve hızlı yemekten kaçınalım

Mide rahatsızlığı olan kişilerin de çok rahatlıkla oruç tutabileceğini ifade eden Dr. İrfan Koruk, bu kişilerin dikkat etmesi gereken konuları da şöyle sıraladı:

İftarda ve sahurda fazla miktarda yenilmesinden ve hızlı yemek yenilmesinden kaçınılmalıdır. Özellikle dispeptik şikâyetleri olan, gastrit rahatsızlığı olan kişilerin iftarda orucu hafif şeylerle açtıktan sonra (meselâ çorba) araya en az 10 dakikalık bir boşluk bırakarak sonra yemeğe devam etmeleri, sofrada geçirilen zamanın artırılarak yenilen şeylerin miktarının azaltılması rahatsızlıkların azalmasını sağlayacaktır. İftar sofralarında baharatlı, kırmızı et ağırlıklı ve yağlı gıdalar yerine daha hafif ve sindirilmesi kolay gıdaların (zeytinyağlı gıdalar, sebze yemekleri, sulu yemekler) tercih edilmesi de kişiyi rahatlatacaktır. İftar ile sahur arasında bir porsiyon meyve yenilmesi tavsiye edilmektedir.

Özellikle reflü hastalarının dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise yatma zamanıdır. Bilindiği gibi reflü hastalığında, hele de fazla yenildikten sonra, hemen yatıldığında gastroözofageal reflü artmakta ve hastalar geceyi göğüs kafesinde yanma, ağza acı su gelmesi şikâyetleri ile geçirebilmektedirler. Bunun için yemek yenildikten sonra en az 1-2 saatlik süre geçtikten sonra yatılmalıdır. Aynı şekilde sahur yemeklerinden sonra da hemen yatılmamalı ve mümkünse en az bir saatlik süre beklenmelidir.

Mide rahatsızlığı olanlar sahur sofralarında daha hafif gıdaları tercih etmeleri gün içerisinde şikâyetlerinin az olmasını sağlayacaktır. Sağlıklı tüm insanların da yapması gereken ve maalesef çoğu zaman ihmal edilen bir diğer husus ta iftarla sahur arasında bol miktarda su içilmesidir.

Ramazan ayında mide rahatsızlığı olan kişilerin sigara, kahve, fazla miktardaki çay, gazlı içeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Herkesin huzurlu ve sağlıklı bir Ramazan geçirmesi dileği ile.

YENİ ASYA / İSTANBUL

16.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Papanın açıklaması herkesi rahatsız etti

  Kuzey Kıbrıs’a ambargo kalksın

  Kretschmer’den 301 uyarısı

  Karşı fikirlerden hâlâ korkuluyor

  Mahmut Ustaosmanoğlu: Kanunsuzluğa âlet olmadık

  Yassıada’da hazan günleri

  Çocuklara anlayış gösterin

  Atabeyler yargılandı

  İş dünyasından hükümete: Bütün enerjimiz buraya kadar mıydı?

  Herkes, hakkına razı olacak

  Adana’da faciadan dönüldü

  Dışişleri Bakanlığından Afgan diplomatlara eğitim

  Bilecik emniyet müdürü merkeze alındı

  Sauna çetesi lideri ifade verdi

  Bozguncuların siyasette yeri yok

  Erciş'te çatışma: 1 korucu şehit

  Topkapı minibüs ve otobüsleri kalkıyor

  Şiddetin panzehiri sevgi

  SSK’lılara özel uçak imkânı

  Filistinli yetimler için konser

  Özürlülere izci eğitimi

  Yeşilgöl, sahipsiz kaldı

  Akdeniz’in ciğerleri yandı

  Anız yakanlara para cezası

  Hocanın gölü kurudu

  Susurluk Çayı kurtarılsın

  Doğuma az bir zaman kaldıysa dikkat!

  Midemizin tatil zamanı

  Gerçekten uyuyabiliyor muyuz?

  Japon gencin İslâm merakı

  Cezbedici Kaya Ormanları

  90’lık ninenin Kur’ân aşkı

  Ramazanda camiler hatimlerle şenlenecek

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004