Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bir damla da siz olun

Türkiye’de 21 bin üyesi bulunan ‘’www.fotokritik.com’’ web sitesi, fotoğraf san'atçısı 100 üyesinin çektiği en iyi 100 çocuk fotoğrafını, ‘’Bir damla da siz olmak ister misiniz?’’ adlı sergide bir araya getirecek. Fotoğraf san'atçısı Ümran Davran, İstanbul Taksim Metro Sergi Salonu’nda 30 Eylülde açılacak serginin 7 Ekime kadar gezilebileceğini bildirdi.

100 YTL’den satılacak fotoğraflardan elde edilecek gelirin, Türk Kızılayı aracılığıyla Lübnan’daki çocuklara iletileceğini ifade eden Davran, şunları söyledi: ‘’Bizler, fotoğrafa gönül vermiş insanlar olarak çevremizde olup bitenlere duyarsız kalamazdık. Lübnan’da binlerce çocuk savaştan mağdur oldu. Neden savaşıldığından habersiz, patlamamış bombaları oyuncak sanıp oynayacak kadar masum çocuklar, bu savaştan zarar gördü. Bu sergiden çok büyük paralar toplayamayız belki, ama en azından bir yaraya merhem olabileceğimizi düşünüyoruz.’’

Davran, sergide yer alacak eserlerin baskı paralarını da san'atçıların karşıladığını belirterek, ‘’Eserleri satın almak isteyen vatandaşların, Türk Kızılayının tüm bankalardaki 2868 numaralı hesap numarasına 100 YTL bağış yapmaları yeterlidir. Sergiden sonra fotoğraflar adreslerine ulaştırılacaktır’’ dedi.

Davran, serginin Ankara ve İzmir’de de açılacağını bildirdi.

/ ANTALYA

16.09.2006


 

Misi Şenlikleri Pazar günü

Bursa merkez Nilüfer Belediyesi’nin, eski adı “Misi” olan ve hem tarihî, hem de mimarî açıdan oldukça önemli değerler taşıyan Gümüştepe Mahallesi’nde tarihî ve kültürel değerleri yaşatmak amacıyla başlattığı “Misi Koruma Yaşatma Projesi” kapsamında organize edilen Misi Şenliği, 17 Eylül 2006 Pazar günü yapılacak.

17. ve 18. yüzyıldan kalma 27 tescilli yapının bulunduğu bölgede ilk etapta 3 tarihi yapının kamulaştırılması, röleve ve restorasyon projelerinin hazırlanıp-uygulaması yönünde çalışmalar yürüten Nilüfer Belediyesi, bu binalara sanatevi, müze ev, halk eğitim merkezi gibi fonksiyonlar kazandırmaya hazırlanırken, bir yandan da bölgeye sosyo-ekonomik hareketlilik kazandırmak amacıyla çalışmalar yürütüyor.

/ BURSA

16.09.2006


 

Kanunî’nin yazdırdığı Kur’ân-ı Kerim satışa sunuldu

Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle 422 yıl önce yazılan ve Kültür Bakanlığı’nca yeniden bastırılan Kur’ân-ı Kerim, Döner Sermaye İşletmeleri (DÖSİM) Erzincan Satış Mağazası’nda satışa sunuldu.

Kur’ân-ı Kerim hakkında bilgi veren DÖSİM Erzincan Satış Mağazası sorumlusu Selami Sarıyar, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle hattat Ahmet Karahisarı tarafından yazımına başlanan Kur’ân-ı Kerim’in 16. yüzyılın en büyük şaheserlerinden biri olduğunu belirtti. Sarıyar, “Orijinal ebatları 61.5x 42.5 cm boyutlarında olan ve 300 sayfadan oluşan Kur’ân-ı Kerim’in 220 yaprağı 1545-1555 yılları arasında hattat Ahmet Karahisarı tarafından yazılmış. Geri kalan 80 yaprağı ise Ahmet Karahisarı’nın manevî evlâdı ve çırağı olan hattat Hasan Çelebi tarafından 1584-1587 yılları arasında yazıldı. Süslemeleri ve cildi de, 1584-1596 yılları arasında nakkaşlar tarafından tamamlanmıştır. Kanuni Sultan Süleyman, 3. Murat ve 3. Mehmet dönemlerinde tamamlanan Osmanlı döneminin en güzel ve en büyük eseri olan Kur’ân-ı Kerim’de nakkaşlar, müzehhepler ve ciltçiler tüm ustalık ve hünerlerini ortaya koyarak bu şaheseri meydana getirmişlerdir. Mağazamızda 5 adet bulunan Kur’ân-ı Kerim orijinal çantasıyla birlikte satışa sunulmuş olup, çantalı 400 YTL, çantasız 350 YTL’den satılmaktadır” dedi.

/ ERZİNCAN

16.09.2006


 

Chicago’da Türk Festivali

Amerika’da gerçekleştirilecek 4. Chicago Türk Festivali, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in de katıldığı bir programla başladı. Havanın yağmurlu olmasından dolayı açılış konuşması ve gösteriler Daley Plaza Meydanı yerine Daley Center’ın içinde gerçekleştirildi. Program iki ülkenin millî marşlarının çalınması ve Daley Plaza Meydanı’na Türk Bayrağı çekilmesiyle başladı.

Türk kültürü ve ürünlerinin tanıtıldığı festival, Chicago Belediyesi tarafından şehrin “en önemli ve en büyük” etnik festivali olarak sunuluyor. Şehrin en işlek alanında kurulan festivali her yıl yüz binlerce Amerikalı ziyaret ediyor ve festival yerel basında da oldukça geniş yer alıyor.

/ CHICAGO

16.09.2006


 

Türk Lale Festivali Melbourne’de yapılacak

Tesselear Türk Lale Festivali, bu hafta sonunda Avustralya’nın Melbourne şehrinde yapılacak. Başkanlığını Hilkat Özgün’ün yaptığı Avustralya Türk Kültürel Platformu tarafından düzenlenen ve Hollanda asıllı Tesselaar adlı aileye ait lale bahçelerinde yapılacak festivalde açılacak standlarda, Melbourne ve Sidney’de bulunan çeşitli gönüllü Türk kuruluşları, katılımcılara geleneksel Türk yemeklerinden ikram edecek.

Organizasyon komitesinden edinilen bilgiye göre, çeşitli sanatçılar ile müzik ve halk oyunları grupları konser ve gösteri sunacak. Festivalde ayrıca, Türk kuruluşları çalışmalarını ve ürünlerini tanıtacak.

/ MELBOURNE

16.09.2006


 

İstanbul’da “Şehriyar Akşamı”

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, İranlı Azeri Türkü, millî şair Şehriyar’ı anma akşamı düzenledi. Gecede Azerbaycanlı ses san'atkârı Huşenk Azeroğlu da başta “Size Selâm Getirmişem” ve “Ayrılık” olmak üzere sevilen eserleri seslendirecek.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Müdürü Recep Arslan’ın verdiği bilgiye göre 16 Eylül Cumartesi akşamı saat 19.00’da başlayacak olan ‘Şehriyar Akşamı’nın konuşmacısı Dr. Yusuf Gedikli. Dr. Yusuf Gedikli SSCB zamanından bu yana Azerbaycan’ı Türkiye’ye tanıtan araştırmacı olarak tanınıyor.

Programı Recep Arslan sunacak ve yönetecek. Azerbaycan Kadın Yazarlar Birliği Başkanı Nûşabe Mehmetli ile Doç. Dr. Südabe Hasanova da kısa birer konuşma yapacaklar. Doç. Dr. Südabe Hasanova, üniversitede hocalık ve Millî Eğitim Bakanlığı’nda danışmanlık yapıyor. Programın sonunda Azerbaycan Kadın Yazarlar Birliği Başkanı Nüşabe Mehmetli, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Şubesi Başkanı şair, yazar A. Ali Ural’a ve Dr. Yusuf Gedikli’ye birer teşekkür belgesi sunacak.

Katılımın serbest olduğu Şehriyar Akşamı Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesinde gerçekleştirilecek. (Adres: Sultanahmet tramvay durağı arkası, Hoca Rüstem Sokak, No. 6)

YENİ ASYA / İSTANBUL

16.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004