Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Karadeniz’den 10 bin eser çıkarıldı

Samsun’un Bafra ilçesine bağlı İkiztepe köyünde, 33 yıldır Karadeniz Bölgesi’nin tek arkeolojik kazısı yürütülüyor. Bugüne kadar 10 bin 500 kadar eserin çıkarıldığı kazı alanında yörede yaşayanların gelişmiş bir teknoloji kullandıkları ortaya çıkarıldı.

Samsun’un Bafra ilçesine bağlı İkiztepe Örenyeri’nde yapılan kazının finansı İstanbul Üniversitesi ve Kültür Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Arkeolojik kazı 1974 yılından bu tarafa devam ettiriliyor. Bu sene Ağustos ayında başlayan kazıların dönem çalışması tamamlanarak eserlerin kayıt işlemlerine başlandı. İkiztepe Örenyeri’nde yapılan kazıları İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Önder Bilgi yönetiyor.

Bu zamana kadar dönemin tarihi, hayat biçimini ortaya çıkarmak için yapılan kazılarda bakırın arsenik ile karıştırılmasından elde edilen tunçtan yapılan metal eserler bulundu. Bunun yanı sıra çok sayıda dokumacılık işinde kullanılan pişmiş çamur ya da kemikten yapılan araç gereç elde edildi. Ayrıca 650 kadar bulunan iskelet incelendi. Bunlardan da 15 kadarında beyin tümörlerinin ameliyat edildiği ve ameliyat olanların cerrahi operasyon sonrası 5 yıla varan süre kadar daha hayatlarına devam ettikleri tesbit edildi.

O dönemde yazı olmadığı için eserlerden hayatlarına ait anlamları çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Bilgi, “Kazdığımız alandaki kültürel kalıntıları belirleyerek, dönemin tarihini ortaya çıkarıyoruz. Bu sene genellikle ahşap yapı kalıntıları çıktı. Bugüne kadar 10 bin 300 kadar eser çıktı. Bu seneki çalışmalarla bu sayı en az 10 bin 500’ü bulacak gibi görülüyor” dedi.

/ SAMSUN

19.09.2006


 

Melita’dan Battalgazi’ye kültür san'at

16-25 Eylül tarihleri arasında yapılacak 2. Uluslararası katılımlı Melita’dan Battalgazi’ye tarih, arkeoloji, kültür, san'at günleri başladı. Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen kültür san'at günlerine ev sahipliği yapan mekan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı. Mehter takımının gösterileri ile başlayan kültür san'at günlerine 33 üniversiteden 250 san'atçının resim, heykel ve rölyef eserleri sergileniyor.

Programa katılan Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Büyük, Kültür Bakanlığı olarak bu tür faaliyetlere çok büyük önem verdiklerini belirterek, “Son 3 yılda bin 200 eserin restorasyon çalışmalarını yapıyoruz. Bunların bir kısmı tamamlandı, bir kısmı ise devam ediyor. Battalgazi dünyanın en eski kültürel zenginliklerine sahip bir beldemiz. Pek çok uygarlığın izleri burada mevcut. Biz Bakanlık olarak bu tür faaliyetlere maddî manevî gereken desteği vermeye devam edeceğiz.” dedi.

/ MALATYA

19.09.2006


 

Frig Vadisi sizi bekliyor

Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir arasında bulunan Frig Vadisi’nin fotoğrafları Şanlıurfa’da sergilendi. Afyonkarahisar Valiliği ile Şanlıurfa Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen ‘Frig Vadisi Sizi Bekliyor’ konulu fotoğraf sergisi Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Belediye Başkan vekili Gülender Açanal tarafından açıldı. Frig Vadisi’nden çekilen fotoğrafların yer aldığı sergi büyük ilgi gördü.

Sergi için Afyonkarahisar’dan Şanlıurfa’ya gelen arkeolog Mehmet Bozdağ, Vali Muzaffer Dilek’in talimatıyla sergiyi açtıklarını belirterek, son yıllarda Frig Vadisi’nin turizm potansiyeli bakımından önemi anlaşılmıştır. Bu sebeple Afyonkarahisar Valisi’nin bizzat himayelerinde ve talimatlarıyla; Frig Vadisi’nin il dışında tanıtımı için bu sergi açılmıştır.

/ ŞANLIURFA

19.09.2006


 

İnegöl Belediyesi tarihe sahip çıkıyor

Bursa’nın İnegöl Belediyesi, tarihî mekânların restorasyonuna ve çevre düzenlemesine devam ediyor. Tarihi çınarları ile ünlü olan Kasım Efendi Caddesi’ndeki çalışmaların kısa süre önce bittiğini belirten Belediye Başkanı Alinur Aktaş İshakpaşa Külliyesi ve Tarihi Cuma Camii çevresindeki çalışmaların da Ekim ayı içinde bitirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Aktaş, İshakpaşa Külliyesi ile Cuma Camii ve çevresindeki çalışmaların hedefinin ilçeyi tarihî dokusuna kavuşturmak olduğunu belirtti. Aktaş çalışmalar başlamadan önce hazırlanan planın Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na sunduklarını ve onay aldıklarını söyledi.

/ BURSA

19.09.2006


 

Gölcük'te tanıtım ve pazarlama semineri

Sakarya Bölge Yayın Kurulu tarafından düzenlenen tanıtım ve pazarlama semineri Gölcük’te Çağrı vakfının katkıları ile yapıldı. Seminer bölgeye bağlı il ve ilçe yayın kurullarının yoğun katılımı ile gerçekleşti. Seminere konuşmacı olarak katılan gazetemiz Tanıtım Reklam ve Pazarlama Müdürü Recep Taşçı markalaşmanın tanıtım ve pazarlamadaki önemini vurguladı.

Müşterinin çözüm ortağı olarak görülmesi gerektiğini, tanıtım ve pazarlamanın güçlü bir iletişim ve etkileşim sanatına dayandığının altını çizen Taşçı, Yeni Asya gazetesi tanıtım ve reklam biriminin şimdiye kadar yapmış olduğu çalişmalar hakkında bilgi verdi. Programın son bölümünde dinleyicilerin soruları değerlendirildi.

İsmail TEMEL / SAKARYA

19.09.2006


 

İş çıkışı fotoğraf atölyesi

Muammer Yanmaz Fotoğraf Atölyesi’nin 13. dönem kursu, 4 Ekim Çarşamba akşamı başlıyor. 8 hafta sürecek kursta, katılımcılara fotoğraf san'atıyla ilgili ayrıntılı bilgi verilecek.

Dersler, her Çarşamba, saat 20.00-22.00 arasında gerçekleşecek. Muammer Yanmaz’ın kurslarına katılanlar, hem fotoğraf san'atıyla ilgili ayrıntılı bilgi edinecek, hem de kurs sonrasında “40 Haramiler” adı altında ortak çalışmalar sürdürme imkânına sahip olacaklar. 8 haftalık kurs bedelinin 250 YTL olduğu atölyeye, fotoğrafa yeni başlayacak olan ya da fotoğraf bilgisini geliştirmek isteyen herkes katılabiliyor.

YENİ ASYA

19.09.2006


 

Büyükelçiler Ani’ye hayran kaldı

3. Uluslararası Kafkas Kültürleri Festivali kapsamında Kars’a gelen büyükelçiler, Ani Harabeleri’ni ziyaret etti. Uluslararası Kafkas Kültürleri Festivali kapsamında, gazeteciler ve büyükelçiler Ermenistan’a sıfır noktasındaki tarihi Ani Harabeleri’ni ziyaret etti.

Otobüslerle 45 kilometre mesafedeki ören yerine giden yaklaşık 100 kişilik grup, surların önünde fotoğraf çektirdi. Daha sonra da harabeleri gezen ziyaretçiler, kalıntılarla ilgili bilgi aldı. Tarihi şehre hayran kalan Norveç Büyükelçisi Cecılıe Landsverk, kilise, katedral ve camileri dolaştı. Heyet, yaklaşık 1 saat süren gezinin ardından Çıldır Gölü’nde öğle yemeği yedi.

/ KARS

19.09.2006


 

Anadolu’nun parlayan yıldızı Beypazarı

Fotoğraf san'atçısı Ahmet Bozkurt’un “Anadolu’nun Parlayan Yıldızı Beypazarı” adlı fotoğraf sergisi, 15-29 Eylül tarihleri arasında Ankara Çukurambar Liva Pastanesi’nde açıldı.

İlk kez Haziran ayındaki Beypazarı Festivali’nde sergilenen ve büyük ilgi gören fotoğraf sergisi; Ankara’da hem Beypazarı sevenleri hem de fotoğraf meraklılarını buluşturuyor. Serginin açılışını yapan Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş, fotoğraflarıyla yörenin eşsiz güzelliğini yansıtan Ahmet Bozkurt’a teşekkürlerini sunarak, tüm Ankaralılar’ı sergiye davet etti.

/ ANKARA

19.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004