Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Tarihimiz dünya çapında, müzeciliğimiz taşralı

Malatya’da düzenlenen ‘Malatya Tarih-Arkeoloji Sempozyumu’nda konuşan Tarih Vakfı Eski Başkanı Orhan Silier, Türkiye’nin koleksiyonunun dünya çapında tanındığını, ancak ülkedeki müzeciliğin taşralı olduğunu söyledi. Melita’dan Battalgazi’ye Tarih, Arkeoloji, Kültür ve Sanat Günleri faaliyetleri kapsamında Silahtar Mustafapaşa Kervansarayı’nda, ‘Malatya Tarih-Arkeoloji’ konulu sempozyum düzenlendi.

Sempozyuma Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mesut Elibüyük, Tarih Vakfı’ndan Orhan Silier, Ankara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Bekir Eskici ve Yrd. Doç. Dr. Eftal Şükrü Batmaz katıldı. Prof. Dr. Mesut Elibüyük, Malatya için önemli olan eski yerleşim birimlerinin suyun altında kaldığını belirterek, bugün Akçadağ yöresinin Hitit döneminde yerleşim yeri olduğunu kaydetti.

“Tahrir defterlerinin dünyada örneği yok”

Osmanlı dönemindeki tahrir defterlerinin dünyanın hiçbir devletinde olmadığını ifade eden Prof. Dr. Eliküçük, şehrin 1838 yılında mevcut şehir merkezine taşınmasının sebeplerinden birisi çeltik tarlaları diğerininse sıtma hastalığı olduğunu söyledi. Eliküçük, ilden saraylara pirinç gönderildiğini ve Malatya’nın o zaman çok önemli bir çeltik üretim merkezi olduğunu kaydetti.

Tarih Vakfı eski Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Silier, “Türkiye çok büyük bir hızla ve plansız bir şekilde kentleşiyor. Büyük gerilimler yaşadığımız halde, bunları yok saymayı çözüm sanıyoruz. Müzelerin eğitime ve kültüre yapabilecekleri katkıları görmezden geliyoruz” dedi. Müzelere yatırımın önemli olduğunu söyleyen Orhan Silier, “Türkiye’nin koleksiyonu dünya çapında tanınmış ancak müzeciliği taşralı. Tarihî eşyaların yan yana dizildiği ve insanların bunların önünde geçtiği sürekli sergilerden oluşan müzelerin yeterli işlevi göremeyeceği, yeni bir müzeciliğe gerek olduğu dünyada artık kabul görüyor” diye konuştu.

20.09.2006


 

Kübalı ve Türk san'atçılar “uzun ince bir yolda”ydı

Kars Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Kafkas Kültürleri Festivali’ne damgayı, Aşık Veysel’in “Uzun ince bir yoldayım” türküsünü İspanyolca yorumlayan Kübalı san'atçı Ostalgia vurdu.

3 gün boyunca renkli görüntülerin yaşandığı Kars Kalesi, festivalin son kısmında yine birbirinden ilginç görüntülere sahne oldu. Rock San'atçısı Ali Altay, şarkılarıyla kaleyi dolduran binlerce vatandaşı coştururken, zaman zaman yaptığı esprilerle ortamı şenlenirdi. Küba’nın ünlü sanatçısı Havana Ostalgia’yı yanına çağıran Ali Altay, Aşık Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsünü birlikte okuyacaklarını söyledi. Altay’ın “caz” olarak söylediği türküye sadece melodileriyle eşlik eden Kübalı san'atçı büyük alkış alırken, bir gün önce ezberlediği türkünün sözlerini İspanyolca yorumladı.

20.09.2006


 

Ramazan, Bursa’da bu yıl da renkli

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, hazırladıkları programlarla bu yıl da Ramazan ayının Bursa’da büyük coşku içerisinde geçeceğini söyledi. Başkan Şahin, Fevzi Çakmak Caddesi üzerindeki otoparkta yine 3- 4 bin kişiye günlük iftar verileceğini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, 24 Eylül- 21 Ekim tarihleri arasında düzenledikleri Temaşa-i Ramazan 2006 faaliyetleriyle Bursalılara Ramazan ayının huzur ve coşkusunu Bursalılara farklı mekânlarda, birbirinden renkli organizasyonlarla festival havasında yaşatacaklarını söyledi.

Başkan Şahin, Büyükşehir Belediyesi’nin Ramazan ayı faaliyetlerinin programını Gönlü Ferah Otel’de düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. On bir ayın sultanı Ramazan’ın Bursa’da 1326 yılında Bakacak Tepesi’nde hilâlin gözetlenmesi ve ardından başlayan coşkulu kutlamalarla karşılandığını hatırlatan Başkan Şahin, “İftarları, teravihleri, sahurları, davulları, manileri, mahyaları ve pideleriyle yaklaşık yedi asırdır bu topraklarda süregelen geleneksel Ramazan nostaljisini düzenlediğimiz faaliyetlerle yeniden yaşatacağız. Bu güzel ayda manevî hasletlerle bezenirken, diğer yandan da yapacağımız faaliyetlerle birlik ve beraberlik duygularının üst seviyeye çıktığı Ramazan Ayı’nda Bursa’yı kaynaştıracağız” dedi.

20.09.2006


 

Vergi dairesinde hat sergisi

Konya Vergi Dairesi Başkanlığı birinci kuruluş yıldönümü etfaaliyetleri çerçevesinde geleneksel sanatlardan oluşan bir sergi açtı. Vergi Dairesi Başkanlığı’nın zemin katını Altan Tufan Sergi Salonu olarak hizmete sunan başkanlık, farklı bir faaliyetle kutlamalara imza attı.

Konya Vergi Dairesi Başkanı Harun Kaynak, Konya’nın önemli bir kültür ve medeniyet şehri olduğunu söyleyerek bu yapıyla bütünleşecek hizmetlerin sunulmasının önemli olduğunu vurguladı. Yeni yapılanma sürecinde farklı faaliyetler yapmayı planladıklarını ifade eden Kaynak, “Vergi Dairesi olarak klasik hizmetlerin yanısıra sosyal muhtevalı bir takım hizmetlerde de çalışma yapmayı planladık. Türkiye’de ilk defa Vergi Dairesi Başkanlığı olarak geleneksel san'atlar adı verilen Hat, Tezhip, Ebru, Minyatür ve Kaatı sanatlarından oluşan bir sergiyi Konya halkının hizmetine açtık. Amacımız bu san'atlara destek olup gelişmesini sağlamaktır. Sergimiz, 18 Eylül-02 Ekim 2006 tarihleri arasında ziyarete açık olacak. Sergi salonunu Konyalı işadamlarından Mustafa Yeğenoğlu’nun desteği ile hizmete soktuk. Sergide, Yurdagül Özsavaşçı, Hülya Erdem, Fuat Başer, Fevzi Günüç, Alparslan Babaoğlu ve Mahmut Peşteli gibi 11 san'atçının eserleri yer alıyor” dedi.

Sergi vesilesi ile ünlü tezhip sanatçısı Altan Tufan’ın ismi sergi salonuna verilirken, eşi Sema Altan’a da Vali Atilla Osmançelebioğlu tarafından teşekkür plaketi verildi.

20.09.2006


 

Alanya’ya deniz müzesi geliyor

Antalya’nın Alanya ilçesinde ‘Deniz Müzesi’ kurmak için kazı çalışmaları başlatıldı. Müzenin temellerinin oluşturulması amacıyla Kızıl Kule ile Tersane arasındaki surların kara tarafı kazılıyor. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi san'at tarihi bölümünden 2 öğretim görevlisi, 12 öğrenci ve 1 bakanlık temsilcisinin yürüttüğü çalışmalar yoğunlaştı.

Çalışmalara 50 işçi de katkı sağlıyor. Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserler, san'at tarihçileri ve arkeologlar tarafından incelendikten sonra paketlere konulup, koruma altına alınıyor.

Öğretim görevlisi Dr. Leyla Yılmaz, yapılan çalışmalarda çok önemli bulgulara rastladıklarını söyledi.

Dr. Yılmaz, kazılarda çeşitli desen motiflerde seramik ve küp parçaları, sikkeler ve eski paraların bulunduğunu, eserlerin kalenin bilinmeyen yönlerini ortaya çıkartacağını belirtti.

20.09.2006


 

Gönül meyvelerimiz çocuklarımız

Somuncu Baba Dergisi, Eylül ayında okullarında açılmasını fırsat bilerek, ağırlıklı olarak çocuk eğitimini ele almış. Prof. Dr. Ali Akpınar, “Gönül Meyvelerimiz Çocuklarımız” başlıklı yazısında şu önemli tesbitlerde bulunuyor:

“Çocuk, insanın gönül meyvesidir, göz aydınlığıdır. Çocuk, insan neslinin devam etmesini sağlayan ve ölümlü insanın ölümsüzleşme tutkusunu kısmen gerçekleştiren şeydir. Bu itibarla çocuk hem temelimiz, hem de geleceğimizdir. Çocuklar, Yüce Allah’ın üzerimizdeki nimetlerinin en büyüğü ve O’nun bizdeki emanetleridir. Çocuk anne baba için fitne, yani sınav aracıdır. Çocukları sayesinde hidayete eren salih insanlar vardır; yine çocukları sebebiyle yoldan çıkan, günaha düşen insanlar vardır. Kısaca çocuk insanın cenneti de olabilir, cehennemi de.”

Bilgi için: 0(422) 615 15 00

20.09.2006


 

Kültür’den 1. yaşında Yunus Emre sayısı

3 aylık kültür sanat araştırma dergisi Kültür, yayın hayatında birinci yılını doldurdu. Derginin güz sayısı Yunus Emre özel sayısı olarak çıktı. Yunus minyatürleri ile süslenen Kültür dergisinde Yunus muhibbi birçok yazar ve usta kalem var.

“Sevenlere bir söz yeter” nidasıyla çıkan dergide Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatçı şairin hayatını yazmış ve İbrahim Has’ın Yunus Emre ile ilgili neşrettiği menakıbını dergi okuyucularıyla paylaşmış. Prof. Dr. Cihan Okuyucu Yunus’un Aşıkpaşa ile karıştırılan şiirlerini ciddî bir kritikle değerlendirerek bu sahada sıkça yapılan bazı hatalar üzerinde durmuş.

Bilgi için: 0(212) 5252949

20.09.2006


 

KÜLTÜR SANAT GÜNLÜĞÜ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi “İstanbul Kültür Günleri” faaliyetleri kapsamında bugün:

18.00 Sergi Açılışı

Karma Türk Sanatları: TMS Sergi Salonu

Çağdaş Resim Sergisi: Kopala

Şair Sultanlar: Charden Sokağı

İsmek Sergisi: Flarmoni Salonu Vitrini

İstanbul Fotoğrafları: Charden Sokağı

18.00 Mehter Konseri:

Flarmoni Konser Salonunun Önü

20.30 Türk Yemekleri İkramı:

(İstanbul Sazendeleri Konseri Eşliğinde)

20.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004