Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Bir sürgünün hüzünlü öyküsü

TRT tarafından çekilen ve 9 Ekim’den itibaren yayınlanacak olan ‘’Osmanoğlu’nun Sürgünü’’ adlı belgeselin tanıtımı, Osmanlı hanedanı mensuplarının katılımıyla Dolmabahçe Sarayı’nda yapıldı. Tanıtımda konuşan V. Murat’ın torunu Osman Selahattin Osmanoğlu, belgesele kendisinin danışmanlık yaptığını belirterek, ‘’TRT’ye ve Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na çok teşekkür ediyorum. Şu an burada 100’den fazla hanedan mensubu bulunuyor ve bazıları birbirlerini ilk kez görme fırsatı elde ettiler’’ dedi.

Osmanoğlu, program dolayısıyla hayatta olan 25 şehzadeden 13’ünün geceye katıldığını dile getirerek, ‘’Aramızda şu anda hanedanın en büyük üyesi Osman Nami Osmanoğlu ve en küçüğü benim torunum 2 aylık Ziya bulunuyor’’ diye konuştu.

Gecede basın mensuplarına bir açıklama yapan Osmanlı Hanedan Vakfı Başkanı Cemil Adra da vakfın bir aile vakfı olduğunu, Osmanlı hanedanı dışında kimsenin alınmadığını kaydederek, ‘’Vakfın amacı, aile geleneklerini sürdürmek, birliği sağlamak ve ailenin tüm kanuni haklarını savunmaktır’’ dedi.

Vakfın tamamen politikadan uzak olduğunun altını çizen Adra, şu ana kadar Türkiye Cumhuriyeti’nden herhangi bir yetkiliyle görüşmeleri olmadığını söyledi.

Geceye katılan İstanbul Valisi Muammer Güler, bazı hanedan üyelerine çeşitli hediyeler sundu.

Tanıtıma, aralarında TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney, aralarında Bülent Osman Bey ve Kenize Murat’ın da bulunduğu hanedan mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Bu arada gecenin sonunda programa katılan tüm hanedan üyeleri Dolmabahçe Sarayı merdivenlerinde basın mensuplarına poz verdiler.

“OSMANOĞLU’NUN SÜRGÜNÜ” BELGESELİ

TRT tarafından hazırlanan 9 bölümlük ‘’Osmanoğlu’nun Sürgünü’’ belgeseline, Osmanlı hanedanı üyeleri ve İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu danışmanlık yaptı.

Hanedan üyelerinin yaşadığı Türkiye dışında 9 ayrı ülkede toplam 60 saat çekimin gerçekleştirildiği belgeselde çok sayıda tanık ve uzmanın görüşü alındı.

Belgeselin 9 Ekim Pazartesi günü yayına gireceği, ayrıca Hollanda, Fransa, Yunanistan ve İsveç televizyonlarından da yayın taleplerinin geldiği bildirildi.

Bu arada, belgesel ile ilgili olarak hazırlanan fotoğraf sergisi de Dolmabahçe Sarayı Milli Saraylar Daire Başkanlığı İdare Binası’nda açıldı.

Yönetmenliğini Kerime Senyücel’in, danışmanlığını Ekmeleddin İhsanoğlu’nun yaptığı belgeselin müzikleri Derya Köroğlu’na ait.

BELGESELDEN HERKES “NEZLE” OLMUŞTU

Lübnan’da Sultan Abdülhamid ve Sultan Abdülmecid’in torunlarıyla çekimler yapıldı. 1918’te doğan Bilun Hanımsultan, sürgüne giderken 6 yaşındaymış. “Büyükler ağlıyordu. ‘Neden ağlıyorsunuz’ deyince ‘Nezle olduk’ diyorlardı” diye anlatıyor. Bilun Hanım, geçtiğimiz ay, Lübnan’da çıkan savaşla ilgili olarak Beyrut’u terk etmesini isteyen yeğenine, “Küçüğüm, 1924’te Türkiye’den kovuldum. 1938’te Kudüs’ten kovuldum. Artık evimi terk etmek için çok yaşlıyım” demiş.

Murat ÇETİN / Davut ŞAHİN

21.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bir sürgünün hüzünlü öyküsü

  Altın Portakal “Eve Dönüş” ile açıldı

  Filistinli sinemacılardan boykot çağrısı

  Hollanda Mevlânâ yılına hazırlanıyor

  İstanbul kültür günleri başladı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004