Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail köşeye sıkıştı

Rusya, AB, ABD ve BM’den oluşan Orta Doğu Dörtlüsünün önceki akşam New York’ta yaptığı toplantıdan sonra yayımlanan bildiride, Hamas’tan daha önce istenen 3 şartın yer almaması, İsrail’de, ABD’nin Hamas’a karşı tutumunda yumuşama olduğu endişesine yol açtı. İsrail devlet radyosunun haberinde, üst düzey İsrailli yetkililerin, Filistin’de Hamas’ın da katılımıyla kurulması planlanan ulusal birlik hükümetinin tanınması için, “Hamas’ın İsrail’in varlığını tanıması, geçmişteki anlaşmaları kabul etmesi ve şiddetten vazgeçmesi” şartlarının bildiride yer almamasından endişe duydukları belirtildi.

İsrail’in Lübnan’a savaş başlatmasından bu yana, ilk kez önceki akşam bir araya gelen Orta Doğu Dörtlüsünün toplantısına, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice katılmış, toplantıdan sonra yayınlanan bildiride, “Orta Doğu Dörtlüsü, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ulusal birlik hükümeti kurma yönündeki çabalarını selamlar ve bu hükümetin programının Orta Doğu Dörtlüsünün ilkeleri yansıtacağını umar” denilmişti.

’Olmert için ciddi başarısızlık’

İsrail’in eski dışişleri bakanı Silvan Şalom, bildiriyi, “(Başbakan Ehud) Olmert hükümeti için ciddi bir başarısızlık” olarak niteledi. Likud partisinden Şalom, “Orta Doğu Dörtlüsü, İsrail’in sırtından iş yapmıştır, bu, Hamas’ın Filistin’de kurulacak ulusal birlik hükümetine katılmasına yeşil ışık yakılması anlamına gelmektedir” ifadesini kullandı.

Olmert’e yakın isimlerden İçişleri Bakanı Roni Bar-On ise “Orta Doğu Dörtlüsünün 3 şartı kabul edilmeden, Filistin’deki ulusal birlik hükümeti tanınmayacaktır” dedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev de, İsrailli yetkililerin endişelerinden haberdar olmadığını belirterek, “Uluslararası toplumun ortaya koyduğu şartlar konusunda kararlılık gösterilmesi çok önemlidir, çünkü Filistin cephesindeki ılımlıların güçlendirilmesi ancak böyle mümkün olur” diye konuştu.

HAMAS açıklamadan memnun

Bu arada, Filistin’de iktidardaki Hamas, Orta Doğu Dörtlüsünün “Filistin’de ulusal birlik hükümeti kurulması çabalarını öven” açıklamasının memnuniyet verici olduğunu bildirdi. Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zuhri, “Dörtlünün kararının bir ilerlemenin işareti olduğunu ve bu tutumlarının tüm siyasi ve ekonomik kuşatmaların kaldırılmasına katkıda bulunmasını beklediklerini” ifade etti.ç Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin siyasi danışmanı Ahmed Yusuf da açıklamanın “yeni bir siyasi esneklik ve anlayışı” gösterdiğini söyledi.

Batılı diplomatlar, bu açıklamayı, AB’nin Filistinliler için var olan bir yardım programının genişletilmesinin önünü açacak Washington’ın tutumunda bir yumuşamaya eşdeğer olduğu şeklinde değerlendiriyor. ABD, AB, BM ve Rusya’dan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü yayımladığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Hamas’la ulusal birlik kurma çalışmalarını övmüştü. Dörtlü, Filistinlilere 3 ay daha yardım yapılmasını kararlaştırmıştı.

/ KUDÜS

22.09.2006


 

İsrail’de Katsav ve Olmert sıkıntısı

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail siyasetinde ve askeri camiasında, Lübnan savaşı gibi büyük bir savaşı yürütebilecek kendisinden daha deneyimli bir kişi göremediğini belirterek, “Ben liderlik için en uygun kişiyim” dedi.

Yediot Ahronoth ve Haaretz gazetelerine, İsrail’in bugün başlayacak yeni yılı öncesinde açıklamalar yapan Olmert, Lübnan savaşı ile ilgili kendisine yöneltilen eleştirileri reddetti.

Olmert, Yediot Ahronoth’a, bütünüyle İsrail siyasetine ve askeri dünyasına bakıldığında, “ikinci Lübnan savaşı gibi büyük bir savaşı yürütebilecek, kendisinden daha deneyimli bir kişiyi göremediğini” belirterek, “Kim var” diye sordu ve “Liderlik için en uygun kişi benim” dedi.

Olmert’in kendisini yönetim için en uygun kişi görmesine rağmen, Yediot Ahronoth’un Dahaf Enstitüsü ile ortaklaşa düzenlediği ve başbakanlık için en uygun kişinin kim olduğunu araştıran kamuoyu yoklamasında en fazla destek, yüzde 27 ile Likud’un lideri, eski Başbakan Binyamin Netanyahu’ya çıktı.

Olmert, 499 yetişkin İsrailli arasında yapılan kamuoyu yoklamasında ancak yüzde 7 destekle 5. sırada yer alabildi.

Netanyahu’yu yüzde 15 ile sağcı İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Lieberman, yüzde 14 ile Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve yüzde 12 ile de Olmert’in Başbakan Yardımcısı, İsrail siyasetinin duayen isimlerinden Şimon Peres izledi.

Kamuoyu araştırmasında, Savunma Bakanı Amir Peretz’e ise ancak yüzde 1 oranında destek verildiği belirtildi. Haaretz-Diyalog tarafından yapılan, 500 kişinin katıldığı kamuoyu araştırmasında ise 6 hafta önceki araştırmada yüzde 48 olan Olmert’e destek yüzde 22’ye düştü. Söz konusu kamuoyu yoklamasına göre, seçimlerin bugün yapılması halinde Kadima 13 sandalye kaybedecek. 120 üyeli İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) seçimlerin bugün olması halinde Kadima’nın milletvekili sayısının 29’dan 16’ya düşeceği tahmin ediliyor.

/ KUDÜS

22.09.2006


 

Solana’dan Papa’ya üstü kapalı eleştiri

Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Müslüman dünya ile dünyanın geri kalanı arasındaki uçurumun derinleştiğini söyledi.

New York’ta ABD’nin eski başkanı Bill Clinton tarafından düzenlenen ve dünyanın en büyük tehditlerinin ele alındığı konferansa katılan Solana, karikatür krizi ve ardından da Papa 16. Benediktus’un İslam ile ilgili sözleriyle, Müslüman dünyasıyla dünyanın geri kalanı arasındaki uçurumun derinleşmesinden endişe duyduğunu ifade etti ve ‘’Bir sorunumuz var. Uçurum derinleşiyor, bunu son günlerde görüyoruz. Uçurum sandığımızdan daha derin’’ dedi.Solana, ‘’Bizim için bir saldırı kaynağı olmayan, ancak dünyada milyonlarca insan için böyle algılanabilecek sözleri, ifadeleri kullanma biçimimiz konusunda sakınımlı olmalıyız’’ dedi.

AB Yüksek Temsilcisi, ‘’Hükümetlerin harekete geçebileceğini, ancak bunun yeterince yaygın olamayacağını, dolayısıyla da derin bağlar oluşturma görevinin sivil topluma düştüğünü’’ ifade etti.

/ NEW YORK

22.09.2006


 

Sadr’ın yardımcıları gözaltına alındı

Irak’ta Şii din adamı Mukteda Sadr’ın iki yardımcısının ülkenin güneyindeki Necef’te dün sabah gözaltına alındığı bildirildi.

Sadr’ın sözcüsü Muhammed Cemil, Sadr adına Kufe’deki cuma hutbesini veren Salah El Ubeydi ile Sadr’ın Bağdat’taki yardımcılarından Muayed Hazreci’nin Amerikan ve Irak güçlerince düzenlenen baskında gözaltına alındığını söyledi. Cemil, olay üzerine Sadr’ın, yandaşlarına, sakin olmaları çağrısında bulunduğunu belirtti.

Öte yandan Bağdat’ın güneyindeki Divaniye’de Amerikan ve Irak ortak güçleriyle Sadr’ın Mehdi Ordusu arasında çatışmalar çıktığı bildirildi.

Çatışmanın, Amerikalı ve Iraklı askerlerin bir Mehdi Ordusu liderini tutuklamak için düzenlediği baskın sırasında çıktığı belirtildi. Polis, çatışmada 2 Iraklı askerin öldüğünü, 4’ünün yaralandığını ifade etti. Bu arada, Irak’ın başkenti Bağdat’ın batısına düşen, direnişin yoğun olduğu Felluce kentinde 7 Irak askerinin çatışma ve saldırılarda öldürüldüğü bildirildi. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada da, Bağdat’ın kuzeyinde dün akşam düzenlenen bombalı saldırıda bir Amerikan askerinin öldüğü bildirildi. Son ölümle, Amerikan askerlerinin Irak’ı işgal ettiği Mart 2003’ten bu yana ölen Amerikan askerlerinin sayısı 2 bin 687 oldu.

/ BAĞDAT

22.09.2006


 

Bush: Bin Ladin için Pakistan’a da gireriz

ABD Başkanı George W. Bush, El Kaide terör örgütünün lideri Usame bin Ladin’in Pakistan’da olduğuna ilişkin sağlam bir istihbarat olursa bu ülkeye girmek için emir vereceğini söyledi.

CNN’e demeç veren Bush, bin Ladin ve yardımcısı Eyman el Zevahiri’yi yakalamak ya da öldürmek için Pakistan’a girme emri verip vermeyeceği yönündeki bir soruya karşılık, ‘’Kesinlikle’’ dedi. Bush, Usame bin Ladin ve Zevahiri’nin adalete teslim edilmesi için gereken her şeyi yapacaklarını ifade etti.Bush’un bu açıklamasına Pakistan lideri Pervez Müşerref’ten hemen cevap geldi. Müşerref, Birleşmiş Milletler’de düzenlenen basın toplantısında, konuyla ilgili bir soru üzerine bu tür bir durumda ülkesinin konuyu halledeceğini belirtti.

/ WASHINGTON

22.09.2006


 

Olmert : Lübnan savaşını biz kazandık

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan savaşını İsrail’in kazandığını söyledi.

Olmert, Maariv gazetesine verdiği ve dün bazı bölümleri yayımlanan demecinde, “Savaşı kazandığımız konusunda en ufak bir kuşkum yok” ifadesini kullanıyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz da savaş sona erdikten sonra yaptığı açıklamada, İsrail’in Lübnan’da zafer kazandığını söylemişti.

/ KUDÜS

22.09.2006


 

İran’a Ekim’e kadar süre

ABD Başkanı George Bush, İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin dosyayla ilgili olarak, “Zaman daralıyor” açıklamasında bulundu.

Bush, önceki gece Amerikan CNN televizyonuna verdiği demeçte, İran’ın nükleer programındaki ilerlemelerle ilgili bir soru sorulması üzerine, “Sizinle, önümüzdeki konuya ilişkin bilgileri tartışmayacağım, ama zaman daralıyor. İran’ın zaman kazanmaya çalıştığından endişeleniyorum” cevabını verdi. BM’den adının açıklanmasını istemeyen Avrupalı bir diplomat da, nükleer programını askıya alması ve müzakerelere yeniden başlaması için İran’a Ekim başına kadar zaman verildiğini belirtti.

/ WASHINGTON

22.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004