Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Söz şiirin

Elazığ’da Kazakistanlı şair Mağcan Cumabay anısına düzenlenen ‘’14. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’’ faaliyeti şairlerin yürüyüşüyle başladı. Belediye önünde mehteran takımı eşliğinde başlayan yürüyüş, öğretmenevi önünde son buldu.

Yürüyüşe, Vali Muammer Muşmal, Belediye Başkan Vekili Gazi Sakın, Cumhuriyet Başsavcısı Behiç Şahin, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdi Muz ile yurt içi ve yurt dışından gelen şairler katıldı. Vali Muşmal, öğretmenevi önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, gönüllerin buluştuğu bu coğrafyada düzenlenen faaliyetin her yıl örnek bir insanın anısına yapıldığını belirterek, Hazar Şiir Akşamları’nın marka olması gerektiğini söyledi.

Türk dünyasını ortak dilde ve kültürde birleştirmeyi amaçlayan faaliyeti, başladığı 1992 yılı ile uluslar arası hale geldiği 1996 yılından beri devam ettiğini ifade eden Muşmal, bunun Türk edebiyatına ve sanatına öncülük ettiğini dile getirdi.

Şiirsiz bir toplumun düşünülemeyeceğini kaydeden Vali Muşmal, şöyle dedi: “Şiir, edebiyatın diğer tüm dalları içerisinde en üstün olan san'at dalıdır. Özellikle Türk toplumunda hayatında bir kez olsun şiir okumamış veya yazmamış bir insan olduğunu düşünmüyorum. Elazığ’da da böyle bir etkinlik düzenlenmesi bu topraklarda doğması boşuna değil. Elazığ’da düzenlenmesiyle birlikte diğer şehirlerde de şiir akşamları düzenleniyor. Bizim için Hazar Şiir Akşamları marka olmalı, şiir akşamları deyince bu etkinlik akla gelmeli.’’ Muşmal, faaliyeti Türk kültür hayatına, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesine katkı sağladığını belirterek, Elazığ’ın böyle bir hizmeti yapmasının yanında bunu dünyaya taşımanın da haklı gururunu taşıdığını sözlerine ekledi.

Belediye Başkan Vekili Gazi Sakın da kültür birliğinin hudut birliği kadar önemli olduğunu söyledi.

Kültürün, Türk milletinin temel dayanağı, sarsılmaz ve kopmaz gönül bağı olduğunu ifade eden Sakın, ‘’Bu bağ bizim tükenmez sermayemizdir. Allah’a şükür ki çok güçlü bir toplum yapımız ve kültür dünyamız var’’ diye konuştu.

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiği Müsteşarı Yerkebulan Sapiyev ise Kazakistan’ı ilk tanıyan ülkelerden biri olan Türkiye’de Kazakistanlı şair anısına şiir akşamları düzenlenmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Sapiyev, Vali Muşmal’a Kazak halk çalgısı dombra, Sakın’a ise plaket verdi. Törene, Diyarbakır’dan gelen gazi ve şehit yakınları da katıldı.

22.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Söz şiirin

  Ramazan'ı “minik duâlar”la karşılama

  Gaziantep'te tarihî yapılar restore ediliyor

  Çanakkale'de ören yerleri ve müzelere ücretsiz gezi

  Yalsızuçanlar Bediüzzaman’ı anlatacak

  Son üç gazi kamera karşısında

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004