Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistin İsrail’i tanıyacak

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas ile müzakere ettiği ulusal birlik hükümetinin, İsrail’in mevcudiyet hakkını tanıyacağını ve şiddetten vazgeçeceğini söyledi. Filistin lideri Abbas, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, gelecekteki Filistin hükümetinin, İsrail ile geçmişte yapılan anlaşmaları kabul edeceğini belirtti.

Abbas, ulusal birlik hükümetinin, İsrail ile Filistin arasındaki görüşmelere geri dönülmesini sağlaması halinde müzakerelerin, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün yetkisi dahilinde yapılacağını da kaydetti. Muhtemel hükümetin, Filistin’de güvenliği ve düzeni sağlayacağını ifade eden Abbas, taahhütlerin yerine getirilmesiyle birlikte Hamas’ın iktidara gelmesinin ardından kesilen yardım musluğunun tekrar açılması gerektiğini söyledi.

Abbas, Filistin’in eski lideri Yaser Arafat’ın 32 yıl önceki konuşmasından alıntı yaparak, “Zeytin dalının, başımın üzerinden düşmesine izin vermeyin” dedi.

HAMAS AÇIKLAMAYA TEPKİLİ

Ancak Abbas’ın bu açıklamasına Hamas’tan tepki geldi. Başbakan İsmail Haniye’nin siyasi danışmanı Ahmet Yusuf, AFP muhabirine verdiği demeçte, “Milli birlik hükmetinin programında İsrail’in tanınması yok. Hükümet ve Hamas, İsrail’in tanınmasına karşı” dedi.

“Bizim krizi çözme yaklaşımımız, bölgenin istikrar ve refahına katkıda bulunacak 10 yıllık ateşkes ilan edilmesi” diyen siyasi danışman, İsrail’in 1967’de işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerektiğini belirtti. Üçüncü ülkelerin ateşkes konusunda arabulucu olabileceğini söyleyen danışman ülke ismi zikretmedi.

Danışman Yusuf, müstakbel kabinenin, “Filistin halkının haklarına aykırı olmadıkça İsrail’le yapılan anlaşmaları tanıyacağını” da söyledi. İsrail hükümet sözcüsü Avi Pazner, ateşkes önerisini reddetti. “Bu bizi ilgilendirmez” diyen sözcü, “Bizim Filistin hükümetlerinden istediğimiz, uluslararası camianın belirlediği şartlara uymaları” dedi.

/ NEW YORK/GAZZE

23.09.2006


 

İsrail, Lübnan’dan çekiliyor

Hizbullah’ın kaçırdığı iki askeri bahane ederek Güney Lübnan’a giren İsrail, yaşanan savaşın ardından askerlerini tamamen çekmeye hazırlanırken, Hizbullah da Beyrut’ta on binlerce kişinin katılacağı büyük bir gösteriye hazırlanıyor.

İsrail ve Hizbullah arasında yaşanan 34 günlük savaşın ardından 14 Ağustos’ta sağlanan ateşkesin üzerinden yaklaşık bir buçuk ay geçti. İsrail, bu süre içerisinde askerlerini geri çekmek için BM askerlerinin Güney Lübnan’a yerleşmesini bekledi. Son olarak İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, askerlerin Yahudilerin Yeni yıl başlangıcı olan bu hafta sonuna kadar çekileceğini söyledi. Daha önce dün olması planlanan çekilmenin, ufak detayların giderilmesinin ardından hafta sonu gerçekleşmesi bekleniyor.

/ BEYRUT

23.09.2006


 

Siyonizm karşıtı Yahudilerden Müslümanlara destek

Papa 16. Benedict’in İslâm diniyle ilgili açıklamalarını eleştiren Hahambaşı Shmiel Mordche Borreman, “Biz Siyonizm karşıtı Yahudiler olarak Papa’nın açıklamalarını Siyonizm oyununun son halkası olarak görüyoruz” dedi.

Anvers’te yaşayan Hahambaşı Shmiel Mordche Borreman, “Haçlı seferlerine bakacak olursak kimin şiddet ve kılıç kullandığı ortadadır. Üstelik daha önceki Papa 2. Jean Paul, Yahudi ve Müslümanlar’dan engizisyon mahkemeleri, Haçlı Seferleri ve Yahudiler’in tarih boyunca takip altına alındığı için özür dilemedi mi? Buna bakacak olursak şiddet kullananın kim olduğunu daha iyi anlarız” şeklinde konuştu. Papa’nın bir oyunun parçası olduğunu ifade eden Hahambaşı, “Emperyalist ABD ve Siyonistler, kendilerine yeni bir düşman buldu; o da Müslümanlar” diye konuştu.

/ BRÜKSEL

23.09.2006


 

Gazze-Refah kapısı açıldı

Mısır-Gazze Şeridi arasındaki Refah sınır kapısı, bir aydır ilk kez açıldı.

Filistinli diplomat Hani Cabbur, Refah sınır kapısının dün sabah saatlerinde açıldığını ve 2 gün açık kalacağını söyledi. Cabbur, şu ana kadar 50 Filistinliyi taşıyan 1 otobüsün sınırdan geçtiğini, ancak Filistin sınırları içinde geçmek için bekleyen binlerce kişi olduğunu kaydetti.

/ EL ARİŞ

23.09.2006


 

Sünnilere saldırı: 3 ölü

Irak’ta silâhlı kişilerin, Sünnilerin evlerine yaptıkları saldırıda 3 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

Başşehir Bağdat’ın Hürriye semtinde, 5 otomobille gelen 20 kadar silahlı adamın bazı evlere saldırdıkları ve 2 evi ateşe verdikleri bildirildi. Saldırganlar daha sonra 2 camiye ateş açtılar. Camilerde hasar meydana geldiği, ancak ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.

/ BAĞDAT

23.09.2006


 

Ortadoğu’da çare İsrail’in Filistin’den çıkması

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, Orta Doğu krizini çözmenin tek yolunun, İsrail’in Filistin topraklarını işgalini sona erdirmesi olduğunu söyledi.

Geyt, BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, demokrasi ve insan haklarının ulusların kültürlerine ve değerlerine dayalı olduğunu belirterek bu ikisinin askeri güçle uygulanamayacağını söyledi. Terörizmle mücadelede meselenin köklerine bakılmamasını eleştiren Geyt, “bazıları, dünyayı, kendi tanımlarına göre ‘terörizm şeytanları’ndan kurtarmayı görev edindi” diye konuştu.

Hizbullah ile İsrail arasında 34 gün süren savaştan alınan dersin, askeri gücün bir siyasi çözüm getiremeyeceğini gösterdiğini belirten Geyt, Orta Doğu krizini çözmenin tek yolunun, İsrail’in Filistin topraklarını işgalini sona erdirmek olduğunu ifade etti.

/ NEW YORK

23.09.2006


 

Irak’ta iki ayda 6 bin 600 sivil öldürüldü

Birleşmiş Milletler’in (BM) iki ayda bir yayınladığı “Irak’ta İnsan Hakları Raporu”na göre, Temmuz ve Ağustos’ta ülkede 6 bin 599 sivil öldürüldü.

Temmuz ayında 3 bin 590, Ağustos’ta da 3 bin 9 sivil öldürüldü. BM Irak Yardım Misyonu’nun (UNAMI) raporuna göre, hayat hakkına ve kişi güvenliğine yönelik ihlaller her geçen gün artıyor. Rapor, ülkede üzerinde işkence izleri olan ve kişilerin infaz edildiğini gösteren yüzlerce yeni ceset bulunduğunu, bütün bölgelerde yerinden edilen nüfusun arttığını da bildiriyor.

UNAMI’nin çalışmasına göre, kadınlar en büyük risk altındaki grup. Güvenlik sorunlarının yanı sıra, silahlı gruplar nedeniyle de kadınların ev dışındaki hareketi son derece kısıtlı. Bu, kadınların sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimine, toplumsal yaşama katılımına engel oluyor.

Gerek resmi gerekse yargı dışı tutukevlerinde işkencenin giderek arttığı bilgisine de yer veren UNAMI, cezasızlığın hukuksuzluğu arttırdığını belirterek yetkilileri uyardı.

/ BAĞDAT

23.09.2006


 

Bush, Pakistan’ı taş devrine döndürmekle tehdit etti

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, ülkesinin 11 Eylül sonrasında ABD tarafından tehdit edildiğini ve kendilerine, ‘’bombalanmaya hazır olun, taş devrine dönmeye hazır olun’’ denildiğini söyledi.

Pervez Müşerref, CBS Televizyonu’nda 24 Eylül Pazar günü yayınlanacak olan ‘’60 Dakika’’ programına yaptığı açıklamalarında, ABD’nin, Afganistan’daki Taliban yönetimine karşı savaşta kendilerinden işbirliği istediğini, aksi takdirde bombardımana girişeceğini bildirdiğini söyledi.Bu tehdidin, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage tarafından Pakistan İstihbarat Servisi Başkanı’na iletildiğini kaydeden Müşerref, ‘’İstihbarat servisi başkanımız bana, Armitage’ın kendisine, ‘bombalanmaya hazır olun. Taş devrine dönmeye hazır olun’ dediğini aktardı’’ diye konuştu.

/ NEW YORK

23.09.2006


 

Saldırana anında karşılık veririz

İran Devlet Başkanı Yardımcısı Parviz Davudi, ülkesine karşı herhangi bir saldırıda silahlı kuvvetlerin “yıldırım gibi” karşılık vereceğini söyledi.

Tahran’da bir askeri törende konuşan Davudi, “Barış istiyoruz. Ama, yayılma politikası izleyenleri, İran’a saldırmayı düşünmemeleri konusunda uyarıyoruz. Biz ana vatanımızı ve İslâm’ı koruyabiliriz. Aslanlarımız çok kuvvetli. Düşmana şimşek gibi saldırabilir ve imha edebilir” dedi.

/ TAHRAN

23.09.2006


 

Papa’dan uzlaşma adımı

Almanya ziyareti sırasında bir üniversitede yaptığı konuşmada İslam’a ilişkin sözleri sebebiyle büyük tepki toplayan Papa 16. Benedikt, İtalya’daki Müslüman ülkelerin büyükelçileriyle gelecek hafta görüşecek.

Papa’yı, Müslüman ülkelerin büyükelçileriyle biraraya getirecek görüşme Pazartesi günü gerçekleşecek. Papa’nın yazlık konutunda yapılacak görüşmeye İtalya’daki Müslüman din adamları da davet edildi.

/ VATİKAN

23.09.2006


 

Finlandiya’dan Kıbrıs girişimi

AB Dönem Başkanı Finlandiya, KKTC’ye izolasyonun kalkması, bu çerçevede Rumlar’ı da tatmin edecek bir planın benimsenmesi için yeni bir girişim başlattı. Finlandiya böylece, Türkiye ve AB arasında bu yıl içinde bir bunalım çıkmasının önlenmesinin amaçlandığını açıkladı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Reuters’a bugün verdiği demeçte, taraflarla yoğun temaslar başlattığını, bu temaslarının Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin yanısıra ilgili diğer tarafları kapsadığını söyledi.

Tuomioja, bu yoğun temaslarla, ‘’AB’nin Kıbrıslı Türkler ile doğrudan ticari ilişki kurması yönündeki engelin kaldırılması ve Türkiye’nin de deniz ve havalimanlarını Kıbrıs Rum trafiğine açması yönünde ikna edilmesinin amaçlandığını’’ bildirdi.

Tuomioja, ‘’Bunu başarıp başaramayacağımızı görmek için yalnızca birkaç haftamız var. Benim hissettiğim şu; hiçbir taraf şimdilik ‘hayır’ da demiyor, ‘evet’ de demiyor’’ diye konuştu.

/ NEW YORK

23.09.2006


 

Prizren’de Türkçe resmî dil oldu

Kosova Parlamentosu, Türkler’in yoğun olarak yaşadıkları Prizren’de, Türkçe’nin Arnavutça ve Sırpça ile birlikte resmi dil olarak kabul edilmesini öngören yasal değişikliği, dün yeniden görüşerek kabul etti.

Parlamento, bu değişikliği daha önceki oturumlarında reddetmişti.

Ancak bu değişiklik, Türk sivil toplum örgütlerince yetersiz bulundu. Kosova Türk Aydınları Ocağı (KTAO) Başkanı Ferhat Derviş, değişiklikle birlikte Kosova’daki Türkler’in resmen parçalandığını savunarak, Prizren’deki Türkler kadar, Priştine, Gilan, Mitroviça, Vıçıtırın, İpek ve Yanova’daki Türkler’in de Türkçe’lerinin resmi olma hakkı olduğunu söyledi. Kosova Meclisi eski milletvekili Nafiye Gaş da, yaptığı açıklamada, Dil Yasası’nın bu biçimde kabul edilmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, ‘’Tek bir Sırp’ın bile bulunmadığı yerlerde Sırpça’nın resmi kullanımına onay verilirken, Türkler’in yaşadıkları yerlerde Türkçe’nin resmi kullanımını sınırlayan bir parlamento, demokratik olamaz’’ dedi.

/ PRİŞTİNE

23.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004