Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Piyasalar yine dalgalı

Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali, Yıldırımtürk, piyasalarda yaşanan hareketliliğe ilişkin, ‘’İçteki piyasa oyuncularının, dışardan bir tedirginlik ve kriz ithal etmeye çalıştıklarını düşünüyorum’’ değerlendirmesini yaptı.

Konuyla ilgili sorularını cevaplayan Yıldırımtürk, hareketliliğin önceki gün öğleden sonra başladığını kaydetti. Dün sabah, piyasa açılışında beklentilerin olumlu olduğunu, özellikle FED’in faiz oranlarını değiştirmemesinin gelişmekte olan piyasalarda olumlu bir etki oluştur masının beklendiğini aktaran Yıldırımtürk, şunları kaydetti: ‘’Ancak, günün ikinci yarısında tam tersi bir hareket oldu. Dövizde, bono faizlerinde yükseliş, Borsada da gerileme yaşandı. Daha ziyade içteki piyasa oyuncularının dışardan bir tedirginlik ve kriz ithal etmeye çalıştıklarını düşünüyorum.

Hareketlilik spekülatif

Sebebi ise, Hazine’nin salı günü yapacağı iç borçlanma ihalesinde biraz daha fazla faiz oranıyla borç para satma düşüncesi... Biraz spekülatif hareket gibi görünüyor. Bundan önceki açıklamalarında Hazine, iç borç geri ödemesinden daha az borçlanacağını açıklamıştı ancak Eylül ayının ilk borçlanmasında tam tersi oldu. Neredeyse itfası kadar borçlandı. Bu sefer de öyle olur düşüncesiyle piyasa oyuncuları yüksek faizle Hazineye borç para satmaya çalışıyorlar. Bu da dövizi tetikleyerek oluyor. Döviz tetiklenince diğer piyasalar da birbirine bağlı olduğu için bono faizlerinde yükselme, Borsada gerileme oluyor. Geçici bir durum var gibi, kısa vadeli bir tedirginlik ve spekülatif bir hareketlilik görünüyor.’’

Merkez Bankasının piyasaları izlediğini bu konuda tedbir alacağını düşündüğünü kaydeden Yıldırımtürk, ‘’Bu belki bir sözlü açıklama veya oynaklık daha da ileri giderse satış şeklinde müdahale olabilir’’ dedi.

Piyasalar neden hareketli?

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına gitmemesi sonrası kısa süreli olumlu bir seyir izleyen piyasalarda hava tersine döndü. FED faiz kararının ardından, gelişmekte olan ülkelerde yaşanan siyasi belirsizliklerin piyasaların gündemine oturduğu gözlemleniyor.

Macaristan’da halk ayaklanması , Brezilya’da seçim öncesi iktidar paritisi hakkında açılan soruşturmalar, Tayland’da darbe ve kredi görünümünün negatife çevrilmesi , Polonya’da koalisyonda yaşanan çatlak, Ekvador’un dış borçlarını ödememeyi düşündündüğünü açıklaması ve Güney Afrika’da cari açığın beklentilerin üzerinde gelmesi gelişmekte olan piyasalara bakışı olumsuza çevirirken, yurtiçi piyasalarında bundan etkilendiği görülüyor.

/ İSTANBUL

23.09.2006


 

Atlasjet, filosunu yenileyecek

Atlasjet Havayolları Üst Yöneticisi (CEO) ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncay Doğaner, 2006-2007 kış sezonunda 59 YTL’den başlayan fiyatlarla uçacaklarını söyledi.

Tuncay Doğaner, düzenlediği basın toplantısında Atlasjet Havayollarının bu yılın 8 ayında iç hatlarda 1 milyon 764 bin yolcu taşıyarak geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 95’lik büyüme kaydettiğini ifade etti.

Şirketin bu yılın 8 ayında Türkiye’de iç hatlardaki yolcunun yüzde 16’sını taşıdığını belirten Doğaner, doluluk oranlarında birinci, taşınan yolcu sayısında ise üçüncü olduklarını kaydetti. Kış sezonunda 15 noktaya uçacaklarını dile getiren Doğaner, şöyle dedi: ‘’Bizden sürpriz, illüzyonist rakamlar beklemeyin. Popülizm yapmayacağız. Bu yüzden 2006-2007 kış sezonunda 59 YTL’den başlayan fiyatlar uygulanacaktır.”

Doğaner, filoya 2008-2010 yılları arasında 12 adet yeni 180 kişilik Airbus alacaklarını da bildirdi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

23.09.2006


 

Konutta dev işbirliği

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Vakıfbank ile bazı üretici firmalar arasında gerçekleştirilen işbirliği kapsamında, İstanbul, Tekirdağ ve İzmir’de 6 bin 220 konut, 9 aya kadar yüzde 0, 10 yıl vadede ise yüzde 1,39 faiz oranıyla satışa sunulacak.

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen projede faiz oranları 31 Ekim tarihine kadar geçerli olacak. İşbirliğine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman, bu çalışmayla konut ihtiyaçlarını erteleyenlerin ihtiyaçlarını giderebileceklerini söyledi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da, bu projeyle birlikte konut taleplerini erteleyenlerin yeniden uygun şartlarda konut sahibi olabileceklerini söyledi. İstanbul’daki konut ihtiyacına dikkati çeken Bayraktar, ‘’Biz mutlaka İstanbul’u yenilemeliyiz. Bu ve benzeri projeleri İstanbul’un ardından diğer şehirlere de yaymalıyız’’ dedi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

23.09.2006


 

Yeraltı servetlerimiz elimizden gidiyor

Erzincan İliç’te altın madeni bulan ABD-Kanada ortaklı Anatolia Minerals adlı şirketin, yüksek fiyatlarla köylülerden toprak satın almasına, yerel yöneticilere ABD turları yaptırmasına dikkat çeken Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, “Yabancı şirketler hem halkımızı kandırıyor, hem de değerlerimize el koyuyor. Yeraltı servetlerimiz elimizden gidiyor” dedi.

ABD-Kanada ortaklı şirketin Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeni işletebilmek için önce köylülere ziyafetler çektiğini, yeni evler yaptığını, topraklarına değerinin üzerinde para vererek satın aldığını, daha sonra da bölgedeki yerel yöneticilerin itirazını engellemek için ABD gezileri düzenlediğini bildiren Başoğlu, “Köylüler topraklarının altında ne olduğunu bilmeden tarlalarını satmışlardır. Bir yönü ile köylüler kandırılmıştır” dedi.

Anayasa’ya göre yeraltı servetinin devlete ait olduğunu hatırlatan Başoğlu, bazı şirketlerin Türkiye’deki ortakları ile yeraltı servetlerini kendi çıkarları uğruna kullandıkları söyledi.

Başoğlu konuyla ilgili şöyle dedi: “Türkiye bir yandan dış borçlarda denge kuramamanın zorluğunu çekerken, en değerli madenlerden biri olan altın madenlerine sahip çıkamama sıkıntısı ile karşı karşıyadır. Bu konudaki herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum. Eğer biz yer altı madenlerimizi gereği gibi işletebilecek olsak, kimseye borçlanmadan muhtaç olmadan IMF’ye boyun bükmeden kendi işimizi rahatlıkla görebiliriz.”

Ahmet TERZİ / ANKARA

23.09.2006


 

Akaryakıt fiyatlarına duyarlı olun

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, akaryakıt fiyat indirimlerini pompa satış fiyatlarına hemen yansıtmayan bayilere karşı vatandaşların duyarlı olmasını istedi.

Günay, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren petrol piyasasında fiyatların tamamen serbestleştikten sonra akaryakıtta günlük fiyat oynamaları olabileceği konusunda vatandaşları sürekli uyardıklarını hatırlattı. Söz konusu tarihten bugüne kadar benzin fiyatının 53 kez azalıp arttığını anlatan Günay, ‘’Biz EPDK olarak dağıtıcılara ya da bayilere fiyat dikte edebilen bir kuruluş değiliz. Serbest piyasa ve rekabet şartlarında her dağıtıcı ve bayi kendi fiyatını kendi uygular. Bu yüzden artık her akaryakıt istasyonunda benzin veya motorin aynı fiyata satılır diye birşey yok’’ dedi.

/ ANKARA

23.09.2006


 

Turist sayısı yüzde 1.6 arttı

Türkiye’ye giriş yapan turist sayısı Ağustos ayında yüzde 1.6 artışla 2 milyon 905 bine yükseldi.

Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 2 milyon 861 bin kişi düzeyindeydi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak-Ağustos döneminde ise turist sayısı yüzde 4.9 düşüşle 13 milyon 891 bine geriledi.

/ ANKARA

23.09.2006


 

2007’de Türkiye’ye 20 milyar dolar gelir

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başkanı Charles Dallara, Türkiye’ye gelecek yıl yaklaşık 20 milyar dolar düzeyinde bir doğrudan yabancı sermaye geleceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Dünyadaki bankalar ve finans kuruluşlarının neredeyse tümünün üyesi olduğu ve merkezi Washington’da bulunan IIF’nin Başkanı Dallara, Türkiye’nin, enflasyon ve ekonomik büyüme başta olmak üzere makro ekonomik durumunda iyileşme sağladığının altını çizerek, özellikle bu yıl bankacılık başta olmak üzere önemli bir yabancı sermaye ilgisinin olduğunu kaydetti.

/ SİNGAPUR

23.09.2006


 

Maliye, yurtdışı çıkış harcını düşürecek

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) yakından takip ettiği ve kaldırılması yönünde yoğun girişimlerde bulunduğu, Yurtdışı Çıkış Harçları ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı harekete geçti.

İTO, geçtiğimiz aylarda Bakanlığa yaptığı resmi müracaatla yurtdışı çıkış harçlarının kaldırılması ile ilgili talepte bulunurken, cevap bizzat Maliye Bakanı’ndan geldi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yurtdışı çıkış harçlarının düşürülmesine yönelik bir çalışma içinde olduklarını duyurdu. Bakan Unakıtan, gazetelere yansıyan demecinde, “Yurt dışına çıkışta alınan 70 YTL’lik harcın 15 YTL’ye indirilerek tüm istisnaların kaldırılması için bir çalışma yapıyoruz. Öneri Başbakanlıkta değerlendiriliyor. Harcı indirebiliriz” dedi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

23.09.2006


 

Tüketicinin güveni Ağustos’ta arttı

Tüketici Güven Endeksi bu yılın Ağustos ayında, bir önceki aya göre, yüzde 3,17 oranında artarak 91,40’a yükseldi. TÜİK ile Merkez Bankası tarafından her ay ortaklaşa düzenlenen ‘’Tüketici Eğilim Anketi’’nin, 2006 Ağustos ayı sonuçları açıklandı.

Buna göre, Tüketici Güven Endeksi bu yılın Ağustos ayında, bir önceki aya göre, yüzde 3,17 oranında artarak 91,40’a yükseldi. Endeks, bu yılın Temmuz ayında 88,60 düzeyindeydi. Güven endeksindeki artış, tüketicilerin ‘’mevcut ve gelecek dönem satın alma güçlerine, gelecek dönem genel ekonomik duruma ve iş bulma imkanlarıyla, mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna’’ dair değerlendirmelerinin ‘iyileşmesinden’ kaynaklandı.

/ ANKARA

23.09.2006


 

Günday: Esnaf gücünü gösterecek

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Derviş Günday, bazı hükümet yetkililerinin, Büyük Marketler Yasası’nı ‘’bazı güçlerin engellediği’’ şeklindeki açıklamalarını üzüntü ve hayretle karşıladıklarını belirtti.

Günday, 4 milyon esnafın gücünü güç olarak görmeyip, bazı grupların baskılarına boyun eğenlere güçlerini göstereceklerini söyledi.

/ ANKARA

23.09.2006


 

1.4 milyar YTL’lik teşvik verildi

Ağustos ayında 1 milyar 374,6 milyon YTL’lik yatırım ile 7 bin 544 kişilik istihdam öngören 217 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi.

Hazine Müsteşarlığının, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan tebliğine göre, teşvik belgesi düzenlenen 1,4 milyar YTL’lik yatırım için 473,4 milyon dolar döviz kullanılacak. Yatırımlar tamamlandığında ise 7 bin 544 kişi istihdam edilecek. Tebliğe göre, Ağustos’da düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin 90’ı hizmet sektörüne, 110’u imalat sektörüne, 5’i madencilik, 7’si tarım, 5’i enerji sektörüne yönelik oldu.

/ ANKARA

23.09.2006


 

TMO ile Fiskobirlik anlaştı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü ile Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) arasında, fındık alımına yönelik Uzlaşma Protokolü dün imzalandı.

Yaşar Pamuk başkanlığındaki FİSKOBİRLİK heyeti ile TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu başkanlığındaki Ofis heyetinin, TMO Genel Müdürlüğü’nde yapılan toplantının sonucunda iki kurum uzlaşmaya vardı. Protokole göre, FİSKOBİRLİK’in 2005 yılı ürünü karşılığı üreticilere olan borçlarını ödemesi amacıyla, TMO, FİSKOBİRLİK’in stoklarındaki 2005 yılı ürünün makbuz senedine dayalı kredi sistemi çerçevesinde bankalardan kredi sağlanması için garantör olacak.

FİSKOBİRLİK depoları ve alımlarda kullanılan her türlü malzemeleri, sözleşme çerçevesinde belirlenecek bir süre için ücretsiz olarak TMO’ya tahsis edilecek.

/ ANKARA

23.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004