Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Irak’ta direnişçi sayısı artıyor

ABD’li senatör Joseph Biden, Irak’taki çeşitli mezheplere mensup silâhlı milislerin oranının giderek arttığına işaret ederek, şiddet döngüsünün yönünü değiştirecek bir planın mutlaka bulunması gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde Irak’taki incelemelerini tamamlayarak hazırladığı raporlarla ülkesine dönen Senato Dışişleri Komisyonu Üyesi Senatör Joseph Biden, Irak’ta farklı mezheplere mensup silahlı milislerin oranında önemli bir artış olduğunu söyledi.

Sık sık ABD Başkanı George W.Bush’un Irak politikalarını eleştirmesiyle tanınan Biden, Irak raporuna ilişkin yaptığı açıklamada, milis grupların oranındaki artışın ülkedeki şiddeti körüklediğine dikkat çekti. Biden’ın Başkan Bush’a sunduğu Irak raporunda Şii ve Sünni milisler arasındaki şiddet olaylarının sayısının, isyancı grup ve yabancı teröristlerin saldırılarını geçtiği kaydedildi. Senatör Biden şiddetin ana unsurunun mezhep çatışmalarına katılan milisler olduğunu iddia ederken, gençlerin işsiz olduğuna dikkat çekilen rapora göre, milislerin bu kişilere düzenli maaş ve silâh temin ettiği, bu yüzden de saldırıların durdurulamadığı belirtildi. Senatör Joseph Biden raporunda, Amerikan kuvvetlerinin Irak’tan geri çekilmeye başlaması gerektiğine de işaret ederken, 2007 yılı sonunda askerlerin büyük bölümünün ABD’ye dönmesi gerektiğini vurguladı. Geçtiğimiz günlerde Şii İttifakı’nın meclise sunduğu, ancak parlamentodaki Sünni gruplarla bazı laik blokların reddettiği federalizm önergesini de destekleyen Biden, Irak’ın federal bölgelere bölünmesinin şiddeti azaltacağını, ülkenin bütünlüğünü koruyacağını ve barışı sağlayacağını savundu.

Amerikalı Senatör, “İşlerin kötüye gittiği düşünülürse, bölgesel bir savaşa dönüşebilecek bir iç savaş çıkabilir ve Ortadoğu’nun merkezinde aşırı uçlara uygun bir ortam çıkarılmış olur” diyerek, Irak’ta yükselen etnik tansiyonun boyutlarını ortaya koydu. Senato Dışişleri Komisyonu Üyesi Senatör Joseph Biden, Irak hükümetinin güvenliği sağlayamaması ve ülkeyi yönetememesi durumunda bir gün Irak ordusunun yönetimi devralmasının söz konusu olabileceğini belirtti.

Joseph Biden, 2006 yılının Ocak ayında Washington yönetimine Irak’ın Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında üçe bölünmesini öngören bir plan sunmuş, bu plan Bağdat’taki merkezi hükümetin gündemini uzun süre meşgul etmişti.

/ BAĞDAT

24.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak’ta direnişçi sayısı artıyor

  Bağdat Ramazan’a kanlı girdi

  “Bin Ladin öldü” iddiası

  Papa’nın güvenliği Türk polisine emanet

  Bush: Karzai ve Müşerref’in cesaretine hayranım

  Lübnan ordusu İsrail sınırında

  Rusya Müftüsü: Papa’nın sözleri kasıtlı

  301’i destekleyenler AB’yle bütünleşmeyi istemeyenler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004