Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Filistin, millî hükümetle iç savaş çıkmazında

Filistin’de, kurulacak ulusal birlik hükümetinin İsrail’i tanıması konusunun gündeme gelmesiyle gerginlik yeniden tırmanmaya başladı. Hamas ve El Fetih örgütünün silâhlı militanları arasında sokak çatışmaları yaygınlaşırken, Gazze Şeridi’nde iç savaş endişesi, yeniden en yüksek ağızlardan dillendirilmeye başlandı. İktidardaki Hamas’ın Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar, İsrail’in tanınması konusunun, iç savaşı körükleyeceğini söylerken, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden Cemil El Mecdelavi, Filistinlilerin büyük siyasî krizle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Başbakan İsmail Haniye ile El Fetih ve Hamas’ın da içinde bulunacağı yeni koalisyon için anlaşmaya varmasından sonra gittiği New York’ta yaptığı, “Yeni hükümetin İsrail’i tanıyacağı” açıklamaları, Hamas hükümetinin kuruluşuyla birlikte ekonomik kriz içindeki Filistin’de, taraflar arasındaki görüş ayrılıklarını iyice su yüzüne çıkardı.

Zahar, Gazze’de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kurulacak hükümetin İsrail’i tanımayacağını belirtirken, Hamas’ın, İsrail’i tanıyacak hiçbir hükümetin parçası olmayacağını vurguladı. Zahar, bu konunun ülkede iç savaş çıkarmak isteyenlerin etkin bir yöntemi olduğunu da belirtti.

Koalisyonda yer alacağını açıklayan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi milletvekillerinden El Mecdelavi de yerel bir radyoya yaptığı açıklamada, Filistinlilerin ciddi iç siyasi krizlerle karşı karşıya olduğunu kaydederken, Filistinli tüm gruplara, yapılan ulusal diyalog anlaşmasına uyma çağrısında bulundu. Filistin lideri Mahmud Abbas da Kahire’de yaptığı açıklamada, ulusal birlik hükümeti kurma çalışmalarının, Hamas’ın yaptığı açıklamalarla sıfır noktasına döndüğünü söyledi. Abbas’ın, bugün ya da Salı günü Gazze Şeridi’ne gelerek, Hamaslı yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor.

Hamaslı Fetihçi çatışması

Son haftalarda Hamas ve El Fetih yanlıları, maaşların verilmesi ya da hükümete destek amacıyla her gün sokaklara dökülürken, sokak aralarında da gerginlik karşılıklı şiddete dönüşüyor. Ramazan’ın ilk sahuru öncesi saatlerde, Hamaslı militanlar Cebaliye Mülteci Kampı’nda, Kemal Advan Hastanesi yakınında El Fetih’in silâhlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugaylarının 4 militanını kaçırdı. Ancak olayın duyulmasıyla yüzlerce El Aksa Şehitleri Tugayları militanının bölgeye gitmesi üzerine, Hamaslılar, ellerinde kaçırdıkları militanlarla hastaneye saklandı. Hastane, El Fetihlilerce kuşatıldı, rehinelerin verilmesi istendi.

Hamaslıların bu çağrılara uymaması üzerine, hoparlörlerle hastahanede bulunan hastaların, refakatçilerin ve çalışanların hastaneyi boşaltmaları, hastaneye baskın düzenleneceği duyuruldu. Bunun üzerine Hamaslılar, ellerindeki 4 El Fetihliyi serbest bırakırken, hastahanedeki Hamaslılara destek için gelen militanlarla El Fetihliler arasında yaklaşık 4 saat süren çatışmalar oldu. Çatışmalarda 4 Hamaslı yaralandı. Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinliler, silahlı militanlar arasındaki çatışmalardan rahatsızlıklarını dile getirirken, bölgede durumun çok gergin olduğunu belirtiyorlar. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Gazze Şeridi, mahalleler halinde militanlarca bölünmüş durumda. Geceleri Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, El Fetih’in El Aksa Şehitleri Tugayları militanları, kendi mahallelerinde, herhangi bir saldırı ihtimaline karşı sabahlara kadar silahlarıyla nöbet tutuyor.

El Fetih taraftarları, geçen günlerde, Filistin İstihbaratı’nın Uluslararası Koordinasyon Sorumlusu Ced Tayeh ve beraberindeki 4 kişinin, İsmail Haniye’nin Şati Kampındaki evinin yakınlarında uğradığı suikastta ölümünden Hamaslıları sorumlu tutuyor. El Fetih’in sözcülerinden Mahir Mikdat, olayların tırmanması üzerine Gazze’de yaptığı açıklamada, militanlarına bir zarar gelmesi halinde, bunun kendilerini nereye götürürse götürsün, misilleme yapacakları uyarısında bulundu.

Erekat, Abbas’ın Hamas’a, bir birlik hükümeti kurmak istiyorlarsa uluslar arası talepleri yerine getirmeleri gerektiğini ve bunun birlik hükümeti için tek yol olduğunu anlatacağını kaydetti. Abbas, dün Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmesinde, El Fetih ile Hamas arasındaki ulusal birlik hükümeti kurma çalışmalarının sıfır noktasına döndüğünü söylemişti.

Hamas, Birleşmiş Milletler ile ABD, Rusya ve AB’nin oluşturduğu Orta Doğu barış dörtlüsünün “İsrail’i tanıması, şiddeti bırakması ve daha önce İsrail ile varılan anlaşmaları kabul etmesi” taleplerini reddediyor.

/ KUDÜS

25.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin, millî hükümetle iç savaş çıkmazında

  Beşşar Esad: Umudumu yitirirsem savaş çıkar

  Irak’ın işgali terörü azdırdı

  1920 Devrimcileri lideri de yakalandı

  Önce hakaret, sonra özür

  Savaşa öfke

  ABD’den AB desteği

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004