Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Irak’ın işgali terörü azdırdı

ABD’de yayımlanan New York Times gazetesi, Irak savaşının başından bu yana uluslararası terörizmle ilgili ilk Amerikan istihbarat değerlendirmesinde, Irak savaşının terörizmi körüklediği ve “yeni bir İslâmcı radikaller kuşağı” doğurduğu bilgisinin yer aldığını yazdı.

Gazete, adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, “Ulusal İstihbarat Değerlendirmesi” raporunun nisan ayında tamamlandığını ve raporda “İslâmî radikalizmin dünya çapında hızla arttığı, Irak savaşının cihad ideolojisinin yayılmasında bir neden olduğu” görüşünün yer aldığı kaydedildi. Raporda, örgütlerin, El Kaide liderliğinden esinlenen, ancak Usame bin Ladin ya da yardımcılarıyla doğrudan bağlantısı olmayan yeni bir “kendi kendini yenileyen ademi merkeziyetçi hücre” yapısını içerdiği bilgisi bulunduğunu belirtti.

Raporda, “cihad ideolojisinin” yayılmasında internetin nasıl kullanıldığı, sanal alemin teröristler için nasıl bir cennete döndüğü gibi unsurların da yer aldığı kaydedildi. Değerlendirme sonuçlarının bir kısmının, Ulusal İstihbarat Konseyi’nin Ocak 2003 yılında yayımlanan raporundaki “Irak’ta olası bir savaşın dünya çapında siyasal İslâma desteği artırabileceği” öngörülerini doğruladığına dikkat çekildi.

New York Times’ın, hükümet içinde ve dışında bir grup yetkilinin bilgisi olduğunu belirttiği “Ulusal İstihbarat Değerlendirmesi” raporu, Mart 2003’te başlayan Irak savaşının ardından Amerikan istihbarat birimlerinin küresel terörizme ilişkin ilk resmi tahminlerini oluşturuyor ve 16 Amerikan casus biriminin ortak görüşünü temsil ediyor.

/ NEW YORK

25.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin, millî hükümetle iç savaş çıkmazında

  Beşşar Esad: Umudumu yitirirsem savaş çıkar

  Irak’ın işgali terörü azdırdı

  1920 Devrimcileri lideri de yakalandı

  Önce hakaret, sonra özür

  Savaşa öfke

  ABD’den AB desteği

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004