Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Dalga oluşturan güçlere dikkat

Ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, “Dalgaları oluşturan normal ekonomik etkilerin dışındaki güçlere dikkat etmeli” dedi. Küresel bir sarsıntının yaşandığını ve Türkiye’nin belirli bir zamandır dalgaların etkisinde olduğunu belirten Mustafa Koca, ikinci dalganında hissedildiğini ancak, piyasaların yeniden kendine gelmiş olmasının dalga boyunun kısa olacağının rahatlığını verdiğini söyledi.

“Şimdi beklediğimiz artık bir ciddi dalgakıran gücü oluşturmaktır” diyen Koca, ülkenin gerçek dalgakıranının hâlâ reel sektör içerisinde ciddi riskleri ve haksız rekabetin bütün angaryalarını da üstlenerek yatırıma devam eden kesimler olduğunu kaydetti.

Ekonomi yönetimden dalgakıran gücüne destek olmasını isteyen Koca şöyle devam etti; “Bizi zayıflatan unsurlar öncelikle, açıklarımız, cari açık, dış açık, bütçe açığı vs. bunlarla ilgili daha etkin tedbir almalıyız. İkinci ve belki de hassas olanı hala lobilerin etki gücüdür. Bu haftaki hazinenin yüklü borçlanma ihalesi, faiz lobisinin piyasaları dalgalanmaya itmesine sebep olması gibi bir endişe var. Yani informel tedbirler de yetkililerin problemidir. Tedbir düşünülmelidir.”

YENİ ASYA / İSTANBUL

26.09.2006


 

Türkiye’de iş yapmak zor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, Dünyada İş Yapma Vakfı tarafından hazırlanan 2007 raporuna göre, iş yapma kolaylığı sıralamasında Türkiye’nin 175 ülke içinde 91. sırada yer aldığını belirterek, ülkenin geçen yıla göre,7 sıra gerilediğini bildirdi.

Rapora göre, ekonomi reformunda Singapur’un dünyada ilk sırayı aldığını ifade eden Kaya, bu ülkeyi Yeni Zelanda, ABD, Kanada ve Hong Kong’un izlediğini bildirdi.

İş yapmanın en zor olduğu ülkenin ise Kongo Demokratik Cumhuriyeti olduğunu belirten Kaya, şunları ifade etti: ‘’Türkiye’nin 10 başlık içinde dünya ekonomi sıralamasında en kötü olduğu iki konu 148. sırayla lisans, 148. sırayla izin alma ve 146. sırayla işçi istihdamıdır. Sıralamada en iyi yeri 53. sırayla yeni işe başlamada almaktadır. 2006 yılı ekonomisinde 10 başlığın 9’unda gerileyen Türkiye sadece istihdamda 148’ncilikten 146. sıraya çıkmıştır. Ülkemizde 2006 yılı tahmini kişi başına düşen milli gelir 4 bin 710 dolardır.’’

/ ESKİŞEHİR

26.09.2006


 

Hazine, 6,7 milyar YTL iç borç ödeyecek

Hazine, bu hafta 6 milyar 721 milyon YTL iç borç, 89,5 milyon dolar da genel bütçe ve hazine garantili dış borç ödemesi yapacak.

Hazine, 27 Eylül Çarşamba günü 5 milyar 668 milyon YTL’si piyasaya, 1 milyar 54 milyon YTL’si de kamu kurumlarına yapılan satışların geri ödemesi olmak üzere toplam 6 milyar 721 milyon YTL İç borç ödemesinde bulunacak. Söz konusu ödemenin tamamı YTL cinsinden yapılacak. Hazine, Eylül ayında 16 milyar 356 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere toplam 17 milyar 200 milyon YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek.

Bu hafta, 89,5 milyon dolar da genel bütçe ve hazine garantili dış borç servisi yapacak olan Hazine, haftanın en büyük dış borç geri ödemesini, 42,2 milyon dolar ile 28 Eylül Perşembe günü yerine getirecek.

/ ANKARA

26.09.2006


 

Krueger: Reformları sürdürün

Uluslararası Para Fonu (IMF) eski Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, Türkiye’nin, dünya ekonomisindeki ağırlığının arttığını belirterek, ancak dalgalanmalardan daha az etkilenmesi için son yıllarda uyguladığı başarılı reformları sürdürmesi gerektiğini kaydetti.

Singapur’daki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarının ardından soruları cevaplayan Anne Krueger, daha öncede dalgalanma olduğunu hatırlarak, ‘’Bundan sonra da dalgalanmalar olacaktır. Türkiye bu dalgalanmalardan daha az etkilenerek, kırılganlığını azaltmak için son yıllarda uyguladığı başarılı reformları sürdürmeli, sıkı mali disipline bağlı kalmalı ‘’ şeklinde konuştu.

Türkiye’nin, dalgalı kur politikasını sürdürmesinin önemine de dikkati çeken Krueger, ‘’diğer hiçbir döviz kuru rejimi, dalgalı kur rejimi kadar Türkiye’ye yardım edemez’’ dedi.

/ ANKARA/SİNGAPUR

26.09.2006


 

Vergi kaçağında ‘kadro’ sıkıntısı

Vergideki kayıp ve kaçak artarken, devletin vergi denetim kadroları her geçen gün biraz daha küçülüyor. Denetim elemanlarının vergi incelemelerine göre, vergideki son 2 yılda kaçak oranı yüzde 84,6’dan yüzde 119’a yükseldi.

2004 yılı incelemelerinde, beyan edilen her 100 YTL’lik gelire karşılık 84,6 YTL’nin gizlendiği anlaşılırken, 2005’de ise vergisi ödenen her 100 YTL’ye karşılık, 119 YTL’nin devletten kaçırıldığı ortaya çıktı. Vergi kaçakçıları, devlete daha az vergi ödemek için her yolu denerken, kayıp ve kaçak ile mücadele eden denetim birimlerinde ise kadro erozyonu yaşanıyor. Maliye Bakanlığı, yetişmiş denetim elemanlarını, kamudaki düşük ücretler başta olmak üzere çeşitli sebeblerle tek tek kaybediyor.

Maliye Hesap Uzmanları Kurulu’nda bin 151 kadrodan 868’i, Teftiş Kurulu’ndan 467 kadrodan 363’ü, Gelirler Kontrolörleri’nde 900 kadrodan 583’ü Vergi Denetmenleri’nde ise 7 bin 500 kadrodan 4 bin 727’si boş. Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, yıl sonuna kadar sınavla 400 yeni vergi denetmeni alınacağını bildirdi.

/ ANKARA

26.09.2006


 

Gecekonduda yetki TOKİ’de

Gecekondulaşmaya karşı mücadele tek elden yürütülecek. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Gecekondu Kanunu’ndan kaynaklanan yetkileri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) devretmeye hazırlanıyor.

Gecekondu Kanunu’nda değişiklik öngören taslağa göre, TOKİ, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca başlatılmış veya planlanmış işleri yürütmeye, bu konuda yeni işler yapmaya, gerekli görülenleri belediyelere devretmeye veya tasfiye etmeye yetkili olacak.

Gecekondu Kanunu kapsamındaki çalışmalar, halen Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca yürütülürken, çalışmalarda kullanılan ‘’gecekondu fonu’’, 2000 yılında yasal düzenleme ile tasfiye edildi ve bütün varlıkları, TOKİ adına açılan ‘’gecekondu gelir hesabına’’ devredildi. ‘’Gecekondu Kanunu uygulamalarının ve finansman kaynağının aynı kurumun idaresi altında olması, uygulamaların daha hızlı, etkin ve sağlıklı yürütülmesi bakımından gerekli görülmektedir’’ denilen gerekçede, TOKİ’nin misyonu dikkate alındığında, Bakanlıkça yürütülen Gecekondu Kanunu kapsamındaki işlemlerin, TOKİ’ye devredilmesinde kamu yararı olduğu belirtildi.

/ ANKARA

26.09.2006


 

“İskender, İskendercide yenir”

Ramazan ayının gelişiyle, restorant, lokanta, kebapçı ve balıkçıların müşterilerinin beğenisine sunacağı iftar mönüleri de belli oldu.

‘İftar sofrası’ için, mutfağımızın en seçkin lezzetlerini en iyi servisle sunmaya hazırlanan kuruluşlar arasında seçim yapmak ise bir hayli zor. Ramazan’a özel hazırladığı mönü ile Avcılar’da bulunan Mehmet Karataş’ın sahibi olduğu Avcılar Bursa İskender Kebapçısı da, bütün çalışanlarıyla Ramazan’a hazır.

Özel mönüde iftar tabağı, ara sıcaklar, çorbalar, çiğ köfte, kebab ve şişlerden oluşan ana yemekler, açık büfe tatlı ve sınırsız içecek bulunuyor.

İftar tabağında: Pastırma, hurma, kaşar peyniri, beyaz peynir, domates, salatalık, yeşil biber, zeytin, bal, tereyağı. Ara sıcaklar da değişken olarak içli köfte, fındık lahmacun, minyatür pide, paçanga böreği. Ana yemeklerde ise, tarihi İskender Kebabı, Adana kebab, Urfa kebab, sıra et, kuzu şiş, piliç şiş, döner kebap ve pide çeşitleri. Sınırsız alkolsüz içeceklerde ise tarihi Bursa Şırası, cola, fanta, tüm meyve suları, çay ve kahvenin yer aldığı bu ‘Ramazan Sofra’sı 26.50 YTL.

İki gün önceden rezervasyon yaptırılması tavsiye edilirken, grup yemeklerinde özel indirim yapılıyor.

Kebabın orijinali

İskender kebabının yapıldığı etten içerisine konan pideye, üzerine dökülen sosa kadar hepsinin ayrı ayrı özelliğinin olması gerekiyor. Meselâ keçi sütü ile koyun sütünün karışımından yapılan krema üçer ay süre ile bekletilerek tereyağı elde edilmeli ki, İskender kebabının üzerinde cayırdayarak gezdirilirken kokusuyla sizi mest etsin. İşte Avcılar’da bulunan ‘Avcılar Bursa İskender Kebapçısı’ da bu özelliklere dikkat eden ve kebabı orijinaline sadık kalarak yapmaya çalışan bir mekân. Hatta salçası Karacabey yöresinde yetişen domatesten, pidesi Konya yöresi buğdaylarının unundan hazırlanıyor.

Özel bakır tabaklarda servis yapılan İskender Kebabı, hijyen ve kalite konusunda insana yeterince güven veriyor. 1998 yılından beri Avcılar’daki E-5 yanyolda hizmet veren altı katlı mekânın ilk iki katı mutfak olarak tasarlanmış. Üçüncü kat müşterilerin yemek yediği bir salon ve yine üst katlarda da 700 kişilik iki ayrı VIP salonu var. Mekânın işletme müdürü Gökçe Yıldız, her tür nişan, sünnet, düğün ve özel toplantılar için ideal bir mekân olduklarını ve tercih edildiklerini söylüyor. Yemek yenilen salon kısmının 300 kişiye hizmet verdiğini kaydeden Yıldız, “200 araçlık otoparkımız, mescidimiz ve çocuk oyun alanımızla ailelerin her türlü ihtiyacına sesleniyoruz” diyor. Servis ve hizmet kalitesi yerinde, yemekler tam zamanında geliyor ve önünüze konulan İskender’in üzerine bakır tavadan tereyağı dökülüyor.

Avcılar Bursa İskender Kebapçısı’nın lezzetli İskender’ine tat katan diğer bir unsur da sosu. Kekik, defne otu, dere otu gibi baharatların karışımından oluşan sos Bursa’dan gelen dana ve kuzu etiyle güzel bir ambiyans oluşturuyor.

40 personelin hizmet verdiği restoranda ağır İskender’e karşılık Türk Sanat Müziği çalınıyor. İsteyenlere tavuk etinin kullanıldığı “light İskender” de var. Mekânda İskender dışında yemek isteyenler için içli köfte, perde pilavı gibi 30 çeşit yemek bulmak mümkün. Mekân haftanın her günü 11.30’dan gece 24.00’e kadar açık.

(Bilgi için Tel: 0(212)421 31 31)

/ İSTANBUL

26.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004