Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Paramız yatırıma değil, faize gitti

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, IMF programlarının uygulandığı son 5 yıllık dönemde Türkiye’nin borçlarının yüzde 129 arttığını belirterek, son 4 yılda borç faizlerine 188 milyar dolar ödendiğini söyledi. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Ankara’da 100 noktada bulunan bilboardlara “IMF‘ye hayır” afişleri astı.

IMF Türkiye Temsilciliği önünde bulunan bilboardların altında bir açıklama yapan Mustafa Başoğlu “İşimize, aşımıza, ilacımıza, cebimize karışan IMF’ye hayır diyoruz” dedi. Başoğlu, IMF’den borç alan 137 ülkeden 81’inin ekonomisinin çöktüğüne işaret ederek “Türkiye IMF’siz daha güçlü olacak” diye konuştu.

1944 yılında, dünyada gelir dağılımını dengeli kılmak, ülkeleri kalkındırmak ve işsizliğe çare bulmak amacıyla kurulan IMF’nin bu amaçlarından hiçbirini gerçekleştiremediğini söyleyen Başoğlu, “1965 yılından bu yandan 89 az gelişmiş ülkede uygulanan programlar sayesinde 14 ülkenin ekonomisi yüzde 15 küçülmüş, 48 ülke milli gelirini büyütemediği için yerinde saymış, 32 ülke daha da fakirleşmiş, IMF’den bor çalan 137 ülkeden 81’inin bağımlılığı ileri düzeyde artmış, IMF’den kredi alan ülkelerden Endonezya, Cezayir ve Gürcistan’da halk ayaklanması çıkmış, Arjantin ekonomisi tamamıyla çökmüş, halk dükkanları yağmalamıştır” şeklinde konuştu.

4 yılda borç faizlerine 188 milyar ödedik

IMF programlarının uygulandığı son 5 yıllık dönemde Türkiye’nin borçlarının yüzde 129 arttığını, Cumhuriyet tarihinin borçlanma rekoru kırıldığını 2000 yılında faize ödenen 25.2 milyar doların 2004 yılında 56.2 milyar dolara ulaştığını dile getiren Başoğlu, “Türkiye son 4 yılda borç faizlerine toplam 188 milyar dolar ödemiştir. Bu rakam 1999 yılındaki millî gelire eşittir” dedi.

“IMF gittiği yere saadet değil felaket götürmektedir” diye konuşan Başoğlu, “IMF Türkiye’de asgari ücrete, kıdem tazminatına, işçi-memur ücretlerine, ekonomik tüm gelişmelere hatta kanser hastalarının ilacına dahi karışma cesareti göstermektedir. IMF programlarının getirdiği kemer sıkma politikalarından doğan fazla ise ülkemiz insanının refahına değil, IMF’ye ödenen faiz dışı fazla ödemelere gitmektedir. Yani IMF vermiş olduğu parayı faiziyle birlikte nasıl geri alabileceğinin hesabını yapmaktadır” diye konuştu.

Başoğlu, bu yüzden Ankara’da 100 ayrı noktada bulunan ilân panolarına “işimize, aşımıza, ilacımıza, cebimize karışan IMF’ye hayır” afişleri asarak, yetkilileri uyardıklarını söyledi.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

28.09.2006


 

Kıdem tazminatına saldırı grev sebebi

Türk-İş, ‘’Kıdem tazminatına saldırının grev nedeni olduğunu’’ bildirdi. Türk-İş, son dönemde kıdem tazminatı ve asgari ücrete yönelik tartışmalarla ilgili bağlı sendikalara, bölge ve il temsilciliklerine bir rapor gönderdi.

Kıdem tazminatının ülke ekonomisi için hiç bir olumsuzluğa sebep olmadığı vurgulanan raporda, son zamanlarda kıdem tazminatına karşı olumsuz bakışların yurt dışından yurt içine taşınmaya başladığı belirtilerek, şu görüşlere yer verildi: ‘’IMF ve Dünya Bankası, el attıkları bütün az gelişmiş veya gelişme sürecinde olan ülkelerde uyguladıkları reçeteyi ülkemiz için de yazdılar ve uygulanmasını istiyorlar. Bu reçeteden yararlanmak isteyen bir kısım fırsatçı çevreler de kıdem tazminatı hakkımızın yeniden düzenlenmesini, yani küçültülmesini istiyorlar. Bu tartışma gündemimize dahi almayacağımız bir istektir. İşçi ücretinin ödenmemiş kısmı olarak gördüğümüz, işverene adeta bir fon olarak bırakılmış ve iş sözleşmesi sona ererken aldığımız kıdem tazminatımız tartışılamaz.’’

/ ANKARA

28.09.2006


 

Mobilya sektörü kan kaybediyor

Mobilya sektörünün son aylarda ciddi sıkıntı yaşadığı, Adana’dan Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine yapılan ihracatın Çin ve Hindistan ile rekabet zorluğu sebebiyle önemli ölçüde kaybedildiği bildirildi.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Üyesi İlker Gezerşen, piyasadaki durgunluk sonucu esnafın ayakta kalabilmek için bankalardan kredi çektiğini belirterek, bazı işletmelerin kapanma noktasına geldiğini ifade etti.

Gezerşen, “Şu andaki ekonomik istikrarsızlıktan farklı sektörler de nasibini alıyor. Piyasadaki belirsizlik mobilya sektörünü sıkıntıya itti,ciddi bir kriz sürecine girdik diyebilirim’’ dedi.

Krizin, işletmelerin kapanmadan aşılması umudu taşıdıklarını belirten Gezerşen, şöyle konuştu: ‘’Düşük kur ve yüksek faiz politikası nedeniyle son aylarda ciddi sıkıntı yaşandı. Seçim sürecine kadar piyasa sanıyorum böyle devam edecek. Hükümetin, eski dönemdeki gibi piyasaya güven verdiğini söyleyemeyiz. Daha önceki yıllarda gerek ülke ihtiyacının karşılanması ve gerekse ihracat yönünden ivme kazanan sektörün bu yılki yaşadığı sıkıntıyı en az zararla atlatmasını arzu ediyoruz.’’

Çin Halk Cumhuriyeti ağırlıklı olmak üzere Türkiye’ye yüksek miktarlarda ürün ithali yapıldığını belirten Gezerşen, ‘’Bu da yerli üreticiyi sıkıntıya soktu. Sadece düşük kur ve yüksek faiz politikası Türkiye’nin ihracat belini zayıflattı. Daha önce ihracat yapan firmalar, artık iş yapamaz hale geldi. Türkiye, daha önce ihracat yaptığı piyasaları kaybetti ‘’ diye konuştu.

/ ADANA

28.09.2006


 

Ekonomistler ‘yerel kalkınma’da yoğunlaşacak

Ekonomistler Platformu’nun (EkP) düzenli olarak üç ayda bir gerçekleştireceği Danışma Kurulu Toplantıları’nın ilki gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan EkP Genel Koordinatörü Oğuz Demir, EkP’nin yeni dönem çalışmalarının “yerel kalkınma” üzerinde yoğunlaşacağını kaydederek, sonraki dönemlerde bu çalışma alanlarının değişeceğini söyledi. Ayrıca EkP’nin kendini yenileyerek ve geliştirerek, Türkiye’de ve uluslararası arenada tanınmayı sürdüren bir sivil toplum kuruluşu, bir think-tank olma yolunda çalışmalarına devam etmek istediklerini ifade etti.

Ev sahipliğini yapan İTKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da, EkP’den önemli projeler beklediklerini söyledi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

28.09.2006


 

Kredi kartı faizlerinde indirim

Merkez Bankası, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarını, 2 Ekim 2006 tarihinden geçerli olmak üzere indirdi.

Resmi Gazete’de yayınlanan Tebliğle, akdi faizde YTL için daha önce yüzde 5,72 olan aylık azami oran yüzde 5,70’e düşürüldü.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, önceki gün 9. olağan toplantısında faiz oranlarını değiştirmemiş, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 17.5, borç verme faiz oranı da yüzde 22.5’te kalmıştı.

/ ANKARA

28.09.2006


 

Çalışan azaldı, verimlilik arttı

Türkiye’de bu yılın ikinci çeyreğinde (Nisan-Mayıs-Haziran), bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla imalat sanayiinde, üretimde çalışanların sayısında yüzde 1,1, çalışılan saatte yüzde 1,3 azalma kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu, Verimlilik Endeksi 2006 yılı İkinci dönem sonuçlarını açıkladı. Buna göre, söz konusu dönemde üretimde çalışan kişi başına verimlilik yüzde 10,6, çalışılan saat başına verimlilik de yüzde 10,9 arttı. Bu yıl ikinci dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre devlet sektöründe üretimde çalışanların sayısında yüzde 4,4 azalma, kısmi verimlilikte yüzde 15,7, saat başına kısmi verimlilikte de yüzde 15 artış görüldü.

Aynı dönemde, özel sektörde ise üretimde çalışanların sayısı yüzde 0,7 azalırken, üretimde çalışan kişi başına kısmi verimlilik yüzde 9,9 arttı.

/ ANKARA

28.09.2006


 

Boydak Holding’te görev değişimi

Mobilya, tekstil, finans, pazarlama, lojistik, kablo ve metal üretim gibi 7 ayrı alanda 23 şirketi ile Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden biri olan Boydak Holding kadrosunda yeni atamalar gerçekleştirdi.

İstikbal Marka Pazarlama Müdürü görevini sürdüren Bilal Uyanık, İstikbal, Bellona ve Mondi markalarının reklam ve pazarlama faaliyetlerden sorumlu Mobilya grubu Pazarlama Koordinatörlüğü görevine getirildi.

Bilal Uyanık’tan boşalan İstikbal Marka Pazarlama Müdürlüğü görevine ise İstikbal bünyesinde daha önce Ürün Müdürü olarak görev yapan Mustafa Büyükkatırcı getirildi. Boydak Holding İnsan Kaynakları Müdürlüğüne ise daha önce Merkez Çelik A.Ş.’de Personel Müdürü olarak görev yapan Halit Bayhan atandı. Boytaş Mobilya A.Ş.’nde Mali ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Ali Yıkın da, İstikbal Mobilya A.Ş. Mali ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcılığı ve Holding Mali İşler Koordinatörlüğüne atandı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

28.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004