Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

“Her yerde ezanı duymak çok etkileyici”

Fransa’da İslâmî müzik yapan ses sanatçısı Mevlut Zenasni önceki gün Feshane’de konser verdi. Müziği ile bunalımdaki Fransız gençleri etkilediğini belirten Zenasni, “güzel ve anlamlı sözler ile güzel sesle insanlara mesaj vermeye gayret gösteriyorum” diye konuştu.

Yerli ve yabancı birçok ünlü sanatçı, “Feshane Uluslararası Ramazan Etkinlikleri”nde sahne alıyor. Güzel sözlü eserlerle İstanbul halkının ruhuna hitap eden sanatçılardan biri de Fas asıllı Fransız vatandaşı Mevlut Zenasni oldu. Zenasni, hayatı ve müziği ile ilgili bilgiler verdi.

12 yıldır müzikle uğraşan Mevlut Zenasni, Fransız gençlerinin büyük bölümün zararlı alışkanlıkların pençesinde olduğunu ifade etti. Fransa’da büyük bir Müslüman nüfusunun yaşadığını bunların özellikle de Marsilya’da ikamet eten gençlerin kötü alışkanlıklara teşvik edildiğini belirtti. Fransa’daki müzik piyasasının çok çeşitli olduğunu ve pek çoğunun da toplumsal barış, dayanışma ve kardeşlik duygularına zarar verecek nitelikte müzikler olduğunu belirten Zenasni, “Gençlerimizin inancı ve bilinçleri zayıf. Eser farklı rüzgârlardan çabuk etkileniyorlar. Ben de onlara, onların gelenek, görenek anane ve dini duygularını hatırlatacak hassasiyet kazanacakları müzikler yaparak bozulmalarını engellemeye çalışıyorum” dedi.

GÜZEL SES VE SÖZ RUHU DİNLENDİRİR

Yaptığı albümlerde güzel sese ve güzel söze çok önem verdiğini şarkılarıyla sadece Müslüman gençleri değil, gayr-ı Müslim gençleri de etkilediğini belirten Zenasni, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gençler genelde hep bir arayış içinde olurlar. Eğer piyasada kötülüğü teşvik eden unsurlar varsa doğal olarak insanların bozulması kolay olur. Ama tam aksi istikametteki müzikte bir ihtiyaçtır. İlk albümümde zikir ve anne ile ilgili birer şarkı yaptım. İkincinde Nebi diye bir parçam var. Sözleri o kadar anlamlı ki herkesi etkiliyor. Ve tüm şarkılarımı gerçek hikâyelerden çıkarıyorum. Böyle olunca bir samimiyet duygusu ağır basıyor. Dürüstlük, adalet, barış ve paylaşımı konu alan şarkılarımı dinleyen belediye başkanları, valiler arayıp teşekkür ettiler. Fransa’nın bu tür çalışmalara ihtiyacı olduğunu ifade ettiler.”

“İSLÂMÎ VE İNSANÎ BİR MESAJ VERİYORUM”

Belli bir amaç için şarkı söylediğini bu mesajında insanlığın yararına olduğunu düşündüğünü ifade eden Mevlut Zenasni, “Ben İslâmî temalı müzik yapıyorum. Ama yaptığım müziğe ilâhî denilmez. Özellikle üzerinde durduğun husus mesajı toplum tarafından nasıl algılandığıdır. Ben İslâmî, dinî ve insanî bir mesaj veriyorum. Öyle bir tarzda ve üslupta veriyorum ki Fransızlar da rahatsız olmuyorlar. Hatta onlar benim yaptığımı pozitif buluyorlar. Ve ilgi gösteriyorlar” dedi.

“İSTANBUL’A HAYRAN KALDIM”

Daha önce hacca gitmek için İstanbul’a geldiğini ancak sadece bir iki saat havaalanında kaldığını şehri gezme ve görme imkânı bulamadığını belirten Zenasni, bu defaki gelişinde İstanbul’a hayran olduğunu vurguladı. Zenasni İstanbulla ilgili şunları dile getirdi:

“İstanbul çok renkli ve kozmopolit bir kent. İslâmî ve tarihi yapısı harika. Her noktasında yükselen camilerde ezanı duymak çok etkileyici. Bu şehir beni çok etkiledi. Güzelliğine hayran kaldım. Ayrıca bu şehri benim için çok önemli. Hiç kuşku yok ki İstanbul, bu yapısından dolayı dünya içinde çok önemlidir.”

Kültür Sanat Servisi

28.09.2006


 

“Filmekimi” gün sayıyor

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ‘’Nokia Nseries’’ sponsorluğunda düzenlenen ‘’Filmekimi 2006 Sonbahar Film Haftası’’, 13-19 Ekim tarihleri arasında Emek Sineması’nda gerçekleştirilecek.

Faaliyetin tanıtımı amacıyla Cezayir Lokantası’nda düzenlenen basın kokteylinde konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı, İstanbul Uluslararası Film Festivali’nden Ekim ayına kadar geçen sürede önemli ve ödül almış filmlerin Filmekimi’nde gösterildiğini belirtti.

Eczacıbaşı, bu yıl 5’incisi düzenlenen faaliyette bir tanesi 16 yönetmenin çektiği, toplam 41 yönetmenden 21 filmin izleyicilerle buluşacağını dile getirerek, Filmekimi’ne geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 28-30 bin izleyici beklediklerini kaydetti.

28.09.2006


 

Öğretmenler öğretmenlerini yazacak

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) “Unutamadığım Öğretmenim” adıyla hatıra yarışması düzenledi. Yarışmada il birincisi olan eserler kitap haline getirilecek. Eğitim-Bir-Sen 2006-2007 yılında da kültürel faaliyetlerine artırarak devam ediyor. Ödüllü olan ve il birincilerinin eserlerinin kitaplaştırılacağı yarışmanın bu yılki ana teması “öğretmen ve öğretmenlik” olacak.

“Unutamadığım Öğretmenim” sloganıyla açılan ve katılımcıların unutamadıkları ideal öğretmenlerinden çizgilerin yansıtılacağı yarışmaya eğitim-öğretim ve bilim hizmet kolunda çalışan tüm eğitimciler katılabilecek. Yarışma özel eğitim kurumlarında çalışanlarla tüm eğitim emeklilerine de açık olacak.

Eserler 1 Aralık 2006 tarihine kadar, yazarın bulunduğu ildeki Eğitim-Bir-Sen’in il başkanlığına bilgisayar ortamında ulaştırılacak. İllerde birinciler seçildikten sonra isimleri kapatılarak Genel Merkez’e gönderilecek. Yazarlardan oluşan jüri tarafından seçilecek ilk yedi esere toplam 10 bin YTL ödül verilecek.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yarışmanın amacının, eğitime emek vermiş, birikim sahibi öğretmen, öğretim üyesi ve eğitim çalışanlarının meslekte yaşadıkları pedagoji ve eğitim edebiyatı açısından önemli tecrübelerini gün yüzüne çıkararak kamuoyuyla paylaşmak olduğunu açıkladı.

Ahmet TERZİ / ANKARA

28.09.2006


 

2008 Frankfurt Kitap Fuarının konuğu Türkiye

Türkiye’nin, 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’nda “konuk ülke” olmasını öngören protokol, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos arasında imzalandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda gerçekleşen imza töreninde konuşan Bakan Koç, Türkiye’nin sahip olduğu zengin kültürel birikimi vurgulayarak, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nde bulunan İbn-i Sina El Yazması Koleksiyonu’nun UNESCO tarafından dünya belleği olarak kabul edilmesinin bunun açık bir kanıtı olduğunu belirtti. Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos da Almanya ile Türkiye arasında yüzyıllardır var olan bağların yanı sıra 2 ülke arasında özellikle yakın bir geçmişte daha güçlü ilişkiler kurulmuş olmasından dolayı Türkiye’nin de uzun Konuk Ülke Listesi’ne adını eklemesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.

28.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004