Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail’in bir ayağı hâlâ Lübnan’da

İsrail’in, Lübnan’dan çekilme işlemini tamamladığı bildirildi. İsrail ordu kaynaklarına göre son İsrail askeri de Lübnan’dan ayrıldı. Hizbullah güçleriyle 1 ay süren savaşın ardından BM gözetiminde sağlanan ateşkesin şartllarından biri de, İsrail güçlerinin geri çekilmesiydi.

Sınırda asker kalacak

Bir grup İsralli askerin, Birleşmiş Milletler (BM) ve Lübnanlı güçler arasındaki güvenlik düzenlemeleri yapılana kadar, İsrail-Lübnan sınırındaki Hacar kasabasında kalacağı bildirildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “BM Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan ordusu ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hacar kasabasındaki güvenlikle ilgili düzenlemelere ilişkin bir anlaşmaya varana dek, IDF, burada görev almaya devam edecek. Bir ordu sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “az sayıda” İsrailli askerin Hacar’da kalacağını bildirdi. Hacar, İsrail sınır kasabası Metula’nın 5 kilometre doğusunda yer alıyor.

BM devriye gezecek

Birleşmiş Milletler (BM) Barışgücü, İsrail’in güney Lübnan’dan çekilmesini teyit etmek amacıyla bölgede devriye gezmeye başlayacak. BM sözcüsü Alexander Ivanko, “Resmî olarak bölgeyi devralacağız. Daha sonra bölgede hiç İsrail Savunma Kuvveti kalmadığını garanti etmek amacıyla devriye gezmeye başlayacağız” diye konuştu.

Hizbullah, Lübnan ve BM’ye uyarı

Lübnan’daki askerlerinin tamamını çeken İsrail, Hizbullah’ı sınıra yaklaşmaması ve “savaş sırasında yıkılan altyapısını tekrar kurmaya çalışmaması” konusunda uyardı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz ordu radyosuna yaptığı açıklamada, “Eğer Hizbullah sınıra silahla yaklaşırsa ve yok ettiğimiz altyapısını tekrar kurmaya çalışırsa, bunu önlemek için tüm yöntemlerimizi kullanacağız” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Regev ise yaptığı açıklamada, diğer tarafın sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda kimsenin İsrail’den anlaşmaya tek taraflı olarak uymasını beklememesini vurgulayarak, “Lübnan’dan çekilme Birleşmiş Milletler’in (BM) 1701 sayılı kararı çerçevesinde gerçekleşti. İsrail sorumluluğunu yerine getirmek amacıyla haraket etti ve sorumluluklarını tamamen yerine getirmek Lübnan hükümeti ve BM güçlerinin de zorunluluğudur. İlk önce, önemli görmemiz gereken şey, Lübnan’da rehine olarak tutulan 2 İsrailli askerin hemen serbest bırakılmasıdır” diye konuştu.

/ KUDÜS

02.10.2006


 

Gazze’yi yine vurdu

İsrail’in, Gazze Şeridi’nde bir gruba düzenlediği hava saldırısında, Filistinli bir militanın öldüğü bildirildi.

Sağlık görevlileri, Gazze Şeridi’nin güneyinde Refah’ta düzenlenen hava saldırısında, El Aksa Şehitleri Tugayı üyesi 25 yaşındaki Filistinli bir direnişçinin öldüğünü, 1’i 6 yaşında, diğerleri ağır 4 kişinin yaralandığını söylediler. İsrail ordusu ise konuyla ilgili açıklama yapmadı. Bu arada İsrail’in, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde Beyt Hanun’da bir hedefe düzenlediği hava saldırısında da ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi.

/ GAZZE

02.10.2006


 

Tayland’da 12 Eylül modeli

Ordunun kansız bir darbeyle iktidarı ele geçirdiği Tayland’da, geçici anayasa Kral Bhumibol Adulyadej tarafından onaylandı. Kralın belgeyi onaylamasından sonra ordu, yeni anayasanın yürürlüğe girdiğini televizyonlardan ilân etti.

Ordu, iktidarı Başbakan Thaksin Shinavatra’dan ele geçirdikten sonra, 1997’de yapılan anayasayı başbakanın yetkilerini kötüye kullanmasına imkan tanıyan ‘’boşluklar’’ olduğu gerekçesiyle feshetmişti.

Chulanont başbakan oldu

Emekli General Surayud Chulanont’ın, Tayland’ın yeni başbakanı olduğu bildirildi. Tayland’daki devrim lideri General Sonthi Boonyaratglin gazetecilere yaptığı açıklamada, “General Surayud, görevi almayı kabul etti. General Surayud’u 2 kez aradım ve ondan ülkeye yardım etmesini istedim. 28 Eylül’de General Surayud ile evinde yarım saat görüştüm. Yeni başbakanın halk için fedakârlık etmesi gerekecek ve General Surayud gerçekten iyi bir insan” diye konuştu.

General Surayud’un başbakanlığının Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej tarafından onaylanması gerekiyor. General Boonyaratglin’in bugün kralla, sarayında görüşmesi bekleniyor.

/ BANGKOK

02.10.2006


 

Sydney’de iftar

Avustralya’nın en büyük camilerinden Sidney şehrinin Auburn semtindeki Türkler’e ait Gelibolu Camii’nin tarihinde ilk kez iftar yemeği verildi.

Camide ilk iftar yemeği, 250’yi aşkın davetliyle akşam namazına gelenlere verilirken, caminin yönetimini üstlenen NSW Türk İslâm Kültür Merkezi’nin başkanı İbrahim Din yaptığı açıklamada, “Yönetim kurulunun aldığı kararla Ramazan ayı boyunca haftanın Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri avluda verilecek iftar yemeklerine yüzlerce kişiyi davet edeceğiz. Hayırsever vatandaşlarımızın bağışladığı paralarla kadınlar kolu üyesi bayanların hazırladığı yemekler şimdilik cami avlusunda kurulan masalarda oruçlu vatandaşlarımız ile diğer etnik kökenli Müslümanların iftar etmeleri için hazırlanıyor” dedi.

250 kişilik bir iftar sofrasının 600 ile 800 dolar arasında maliyeti olduğunu belirten İbrahim Din, caminin hemen yanıbaşında bulunan kadınlar evinin bahçesinde sanayi tipi bir mutfak kurulmasının sona aşamasına gelindiğini, önümüzdeki günlerden itibaren yemeklerin mutfak önünde kurulacak dev çadırda ikram edileceğini ifade etti.

İlk iftar yemeğinde iftariyeliklerin yanı sıra çorba, et kavurma, taze fasulye, pilav, salata, pide ve baklavadan oluşan bir menü sunuldu.

3 Kasım 1979 tarihinde evden bozma bir mescit iken 1986 yılında inşaatına başlanan Gelibolu Camii, 28 Kasım 1999 tarihinde binlerce kişinin katıldığı bir törenle resmen ibadete açılmış, yapımı 13 yıl süren dev cami Türkler’in bağışlarıyla tamamlanmıştı. Güney yarım kürenin göz kamaştıran güzellikteki Gelibolu Camii 4 bin metrekarelik bir alan üzerinde bulunuyor. Şadırvanı, çifte minaresi, bahçe düzenlemesi, mermer ve hat süslemesiyle Avustralya’da diğer dinlere mensup insanların da ilgisini çekiyor.

/ SİDNEY

02.10.2006


 

Schröder siyasî hayatını yazdı

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in (62), siyaset hayatını kaleme aldığı “Kararlar - Politikadaki Yaşantım” adlı kitabı 25 Ekimde piyasaya çıkacak.

Focus dergisi, Schröder’in, “Hoffmann und Campe” adlı yayınevi tarafından ilk aşamada 500 bin adet basılacak kitabının tanıtımı için çok sayıda röportaj vereceğini yazdı.

Schröder’in, Almanya’da izlenme payı yüksek olan “Beckmann” ve “Sabine Christiansen” adlı sohbet programlarına katılacağı, ayrıca tanınmış sunucu Ulrich Wickert ile yaklaşık 3 saatlik bir röportaj yapacağı, bu röportajın 7-9 Kasım günlerinde 3 bölüm halinde “Phoenix” adlı özel televizyonda yayımlanacağı kaydedildi.

/ BERLİN

02.10.2006


 

Ermenistan, AB üyeliğimizde “tehlike” görmüyormuş

Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, ülkesinin Türkiye’nin muhtemel AB üyeliği konusunda ‘’bir tehlike görmediğini’’ söyledi.

Koçaryan, resmî ziyaret için başşehir Erivan’da bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ‘’Bu süreçte hiçbir tehlike görmüyoruz. Ancak bu süreçte çıkarlarımızın da görüşülmesini isteriz’’ diye konuştu. Koçaryan, serbest dolaşım ve açık sınırlara izin veren değerler sistemine sahip bir komşusunun olmasının Ermenistan’ın çıkarına olduğunu da kaydetti.

/ ERİVAN

02.10.2006


 

Ankara taahhütlerini yerine getirmeli

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde, Rum yönetimine karşı taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini savundu.

Papadopulos, sözde 1 Ekim ‘’bağısızlık’’ günü sebebiyle yayımladığı mesajda, ‘’Türkiye tanımasa bile ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslar arası toplumun yaşayan bir üyesi olarak varlığını sürdüreceğini’’ kaydetti. Papadopulos, Türkiye’nin AB üyelik sürecine değinerek, ‘’Ankara’nın ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı olan taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini’’ iddia etti. ‘’Kıbrıs Cumhuriyeti’’nin yasal sakinlerinin Kıbrıslı Rum ve Türkler olduğunu savunan Papadopulos, ‘’Ortak bir ülkede tek bir geleceği olan tek bir halk var. Bu halkın geleceğini en iyi şekilde güvence altına almanın yegâne yolu birleşik bir ülkede ortak devlettir’’ dedi.

/ LEFKOŞA

02.10.2006


 

Türkiye reformlar konusunda ciddî

AB dönem başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Türkiye’nin, AB üyeliğini alabilmek için reformlar konusunda ciddî çaba gösterdiğini söyledi.

Erkki Tuomioja, İsveç Radyosu’na yaptığı açıklamada, Türkiye’nin AB üyeliği için hazır olmasının 10 yıl süreceğini belirterek, ‘’Avrupa’ya girmek konusundaki ilgilerinde ciddiler, reformları sürdürüyorlar, kendileri de AB’ye giriş için henüz hazır olmadıklarını ve bir hayli yıl daha olmayacaklarını çok iyi biliyorlar’’ dedi. Tuomioja, ‘’Avrupalı Türkiye’’nin Avrupa’nın stratejik bir çıkarı olduğunu, henüz böyle bir Türkiye’ye sahip olmadıklarını, bunun gerçekleşmesi için 10 yıllık bir süre gerekeceğini ifade ederek, Türkiye’nin AB üyeliği yönünde reformları sürdürmesi gerektiğini kaydetti. Tuomioja ayrıca, birliğin, genişleme sürecinde uygun bir biçimde işlemesi için anayasal düzenlemelerin gerekliliğine de dikkati çekti.

/ STOCKHOLM

02.10.2006


 

Talabani, PKK için af istedi

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, “terör örgütü PKK’nın bittiğini ve artık geleceğinin bulunmadığını” söyledi.

Talabani, "terör örgütü PKK mensubu teröristlerin Türk siyasî hayatına uyum sağlayabilmeleri için Türkiye'nin af çıkarması gerektiğini" ileri sürdü. Talabani, Atina’da yayımlanan Elefterotipia gazetesindeki demecinde, Türkiye-Irak ilişkileri ile terör örgütü PKK konusuna da değindi. Türkiye ile Irak arasında güven ortamı oluşmasına bugüne kadar terör örgütü “PKK’nın engel olduğunu” ifade eden Talabani, “bundan sonra böyle bir sorun olmayacağını” belirtti. Talabani, “Türkiye ile ilişkilerimizi yumuşatma dönemine girdiğimize inanıyorum. Türkiye ile aramızda güven oluşmasına engel olan ‘diken’ PKK idi. Ancak PKK artık bitti. PKK’nın geleceği yok” dedi. Irak’taki Kandil dağında bulunan PKK teröristlerinin bölgeyi terk etmeleri için, “Türkiye’nin kendilerine af çıkarmasını beklediklerini” belirten Talabani, şu görüşleri savundu: “PKK’nın Kandil dağından uzaklaşması Türkiye’ye bağlı. Bu insanların ülkelerine dönüp, Türk siyasî hayatına uyum sağlayabilmeleri için, Türkiye bunlara af çıkarmalıdır. Türkiye’nin bunu kabul etmesinin zorluğunun farkındayım.”

/ ATİNA

02.10.2006


 

Mısır ve Ürdün, Hamas’ı istemiyor

İngiltere’de yayımlanan el Kuds el Arabi gazetesi, Mısır ve Ürdün başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinin Filistin’de Hamas liderliğinde bir hükümete soğuk baktıklarını öne sürdü.

Gazetede dün yer alan habere göre İsrail İç İstihbaratı Shin Bet ve bazı Arap ülkeleri istihbarat örgütü başkanları Ürdün’de Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la bir araya geldi. Toplantıda kurulması düşünülen birlik hükümetine kesinlikle Hamas’ın öncülük etmemesi gerektiği yönünde Abbas’ın dikkatinin çekildiği belirtiliyor.

Habere göre Abbas, İsrail’in Türkiye, Norveç ve İspanya gibi ülkelerin arabuluculuğuna dayanarak görüşmeleri karmaşık bir hale getirdiğini söylediği de öne sürülüyor. Toplantıya Mısır ve Ürdün’ün yanı sıra iki Körfez ülkesinden istihbarat başkanlarının katıldığı ifade ediliyor. Habere göre Arap ülkeleri her ne kadar ılımlı bir politika çizse de İsmail Heniyye’nin yerine Filistin’de Başbakanlık görevine iki teknokrattan Munib el Masri ya da Salam Fayyad’ın getirilmesini talep etti.

/ KAHİRE

02.10.2006


 

Doğu Türkistanlılardan matem mitingi

Avustralya’da yaşayan Doğu Türkistanlılar, ülkelerinin Çin tarafından işgal edilmesinin 57. yıldönümü sebebiyle matem mitingi düzenledi.

Sidney şehrindeki Camperdown Park’ta düzenlenen matem mitingine Doğu Türkistanlı küçük bir grup katılırken, çok sayıda Türk vatandaşı da mitinge destek verdi. Sunumlarını Kuranda Seyit’in üstlendiği mitingde, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Dr Nazir Gül Daawar, sürgündeki Doğu Türkistan Cumhurbaşkanı Ahmet İgemberdi ve Türk Dayanışma Derneği Başkanı Beşir Karasu birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından yakındaki Çin Konsolosluğu’na doğru yürüyüşe geçen grup, burada yapılan konuşmanın ardından da konsolosluk kapısına çelenk bıraktıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

/ SİDNEY

02.10.2006


 

ABD’den, İran’a yeni engel

ABD Başkanı George W. Bush, İran’a, kitle imha silahı yapmasına yardım edecek biçimde destek veren şirket, kuruluş veya devletlere yaptırım uygulanmasını öngören yasayı onayladı.

ABD Temsilciler Meclisi’nde benimsenmesinden 2 gün sonra senatodan da tartışılmadan geçen yasa, İran’ın kimyasal, biyolojik veya nükleer silâh yapma yeteneğine katkıda bulunabilecek biçimde destek veren şirket, kuruluş veya devletlere yaptırım uygulanmasını içeriyor.

/ WASHINGTON

02.10.2006


 

Amerika, Irak’a yardımı azaltacak

ABD, Iraklı liderlere, insan haklarını ihlâl eden güvenlik güçlerine maddi yardım yapmayı yasaklayan yasa gereğince bu yardımın azaltılabileceği uyarısıda bulundu.

ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, New York Times Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “şu an için’’ Irak’ın, polislerin yasayı ihlâl ettiği yönünde resmî bir bildiri almadığını ve bu sorunun çözülmesi için Iraklı liderlere güvendiğini söyledi.

Ancak Halilzad, ABD’li yetkililerin, kesilmesi muhtemel yardım programlarını gözden geçirmeye başladıklarını da kaydetti.

/ WASHINGTON

02.10.2006


 

AB ve ABD arasında uçak krizi

ABD İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, AB ve ABD arasında uçak yolcusu bilgilerinin paylaşımı konusunda yürütülen müzakerelerin başarısızlığa uğradığını söylemenin ‘’kesinlikle bir temeli’’ olmadığını söyledi.

Michael Chertoff, Reuters Ajansı’na yaptığı açıklamada, AB Komisyonu’nun bu konuda yaptığı açıklamanın doğru olmadığını belirterek, ‘’Karşılıklı olarak bağlayıcı, kabul edilebilir bir anlaşmaya doğru yol alacağımızdan eminiz’’ diye konuştu.

/ WASHINGTON

02.10.2006


 

“Hugo Chavez olumsuz bir güç”

ABD Demokrat Parti Başkanı Howard Dean, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’i ‘’olumsuz bir güç’’ olarak nitelendirdi.

Howard Dean, Hugo Chavez’in ABD Başkanı George W. Bush’u “iblis’’ olarak nitelendirmesiyle ilgili bir soru üzerine AP Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Bunun çok gereksiz olduğunu düşünüyorum. Hugo Chavez’in, dünyada olumsuz bir güç olduğu kanısındayım’’ dedi.

Dean, “Başkan Bush ile birçok konuda hemfikir olmasam da bu anlaşmazlıkları saygısızca değil, saygılı bir biçimde tartışmanın daha iyi olduğunu düşünüyorum’’ diye konuştu.

/ WASHINGTON

02.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004