Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

28 Şubat provası

Önce Kara Kuvvetleri Komutanı, sonra Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları, okul açma bahanesiyle konuşma yapıyorlar. Daha sonra da bir hafta öncesinden anons edilerek Genelkurmay Başkanı konuşuyor. Bu arada Cumhurbaşkanı da CHP ve dinleyici sıralarından gelen komutan alkışlarıyla TBMM’nin açılışında verip veriştiriyor.

Söylenenler neredeyse birbirinin aynıdır. Netice olarak ‘irtica tehdidi’nden söz edip siyasî iktidarı eleştiriyorlar.

Komutanlar, kanunların açık hükümlerine rağmen, kendi görev alanlarının dışına çıkarak iç ve dış politika konusunda görüş bildirip müdahale ediyorlar ve suç işliyorlar.

***

Açıkça ifade edelim ki, bu bir ‘28 Şubat Provası’dır. Durup dururken bir ‘irtica uydurması’ ile huzur bozulmuş ve gerginlik yaratılmıştır.

Anayasa’ya göre, ‘Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetmesi’ gereken Cumhurbaşkanı da, ne yazık ki oluşturulan bu huzursuzluğun baş aktörleri arasında yerini almıştır.

İşte size, içinde Cumhurbaşkanı’nın da yer aldığı, bilinen denklem: CHP + Ordu= İktidar.

***

Türkiye’de irtica tehdidi yoktur. Türk demokrasisine kasteden ‘militarizm tehdidi’ vardır. Türkiye, son yarım asırlık dönemi bu tehdit altında yaşamış; bu tehdit yüzünden demokrasisini geliştirememiş; ekonomik kalkınmasına set çekilmiş ve çağdaş dünyaya entegre olamamıştır. AB’ye girmekte geç kalışımızın esas sebebi, on yılda bir tekrarlanan askerî müdahalelerdir.

Türkiye’de hiçbir zaman ‘laiklik elden gitmemiş’ ama her dönemde ‘demokrasi elden gitmiş’ ve rejim ‘askerî vesayet’ altında yönetilmiştir.

28 Şubat Dönemi’nde uluslararası dokümanlarda Türkiye’deki siyasî sistem ‘askerî demokrasi’ (!) olarak tanımlanıyordu. Gene hızla o utanç dolu döneme doğru yol alıyoruz.

Radikal, 3.10.2006

Hasan Celal GÜZEL

04.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Değişim sürecine aktif direnç

  Gerilim kime yarar?

  Acı var mı acı? (Darbe var mı darbe?)

  28 Şubat provası

  Hayal kırıklığı

  İrtica vurgusu destek bulmuyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004