Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kuzey Kore: Masaya oturmaya hazırız

Güney Kore hükümetin, Kuzey Kore’nin yaptığını ilân ettiği nükleer denemenin gerçek olduğunu açıkladı. Güney Kore Birleştirme Bakanı Lee Jong-Seok, Kuzey Kore’nin önceki gün yaptığı nükleer denemenin gerçek olduğunu, ancak başarılı olup olmadığını öğrenmek için 2 haftalık bir inceleme gerektiğini kaydetti.

Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki ilişkilerden sorumlu olan Bakan Lee, parlamentoda olağanüstü toplantıdaki konuşmasında, “Hükümet, Kuzey Kore’nin bir nükleer deneme yaptığını düşünüyor” dedi, ancak komşusu Kuzey Kore’yi dünyanın nükleer güce sahip dokuzuncu ülkesi olarak kabul etmediklerini kaydetti. Kuzey Koreli bir yetkili, ABD’nin ülkesine karşı katı tutumunu sürmesi halinde, hedefini belirtmediği nükleer başlıklı füze fırlatma tehdidinde bulundu.

İsrail, dikkatleri İran üzerine çekiyor

Bu arada, İsrailli yetkililer, nükleer deneme yaptığını açıklayan Kuzey Kore’nin İran’a nükleer teknoloji transfer ettiğinden endişe ediyor. İsrailli uzmanlar ise Pyongyang’ın bu açıklamasının, uluslararası toplumun, nükleer silahların yayılması ve dolayısıyla da İran’a karşı daha sert bir tutum benimsenmesi konusunda bilinçlenmesine imkan sağlayacağı umudunu taşıdıklarını ifade ediyor. Adının gizli tutulmasını isteyen bir hükümet yetkili, Kuzey Kore’nin İran’a, Suriye’ye ve Irak’a nükleer teknoloji transferi konusunda ciddi bir risk bulunduğunu düşündüklerini kaydetti. Aynı yetkili, Başbakan Ehud Olmert’in bu hafta içinde istihbarat yetkileriyle bu yeni unsurlar ışığında İran’ın İsrail’e yönelik tehditlerini ele alacağını da belirtti. Başbakan Yardımcısı Şimon Peres de İran ile Kuzey Kore’nin nükleer programları arasında paralellik kurdu ve uluslararası toplumun ekonomik yaptırımlar yoluyla bu ülkeleri durdurması gerektiğini söyledi.

/ SEUL

11.10.2006


 

İran: Nükleer silâha karşıyız

Nükleer programı uluslar arası alanda anlaşmazlıklara yol açan İran, Kuzey Kore’nin nükleer denemesinden sonra, “nükleer silâh sahibi olunmasına ve kullanılmasına karşı olduğunu” açıkladı.

Hükümet sözcüsü Gulamhüseyin Elham, haftalık basın toplantısında bir soru üzerine, “İran, nükleer silâhların üretimi ve kullanımına karşıdır. Hiçbir ülke nükleer silah kullanma hakkına sahip değildir” dedi.

Demokratlar: Olmayanı

işgal ettik, olanı seyrediyoruz

Öte yandan, ABD’de muhalefetteki Demokrat Parti, Kuzey Kore’nin gerçekleştirdiğini duyurduğu nükleer denemeden dolayı, bu gelişmede ağırihmalinin bulunduğunu savunduğu Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush’u suçladı. Demokrat Partinin 2004 seçimindeki ABD başkanı adayı senatör John Kerry, Bush’un Kuzey Kore politikasını‘’şok edici bir başarısızlık’’ olarak nitelendirerek,‘’Biz, hiçbir kitle imha silâhının bulunmadığı Irak’tabaşımızı derde sokarken, (Kuzey Kore’deki) bir çılgın,en ileri kitle imha silahını denedi bile’’ dedi. Demokrat Partinin Senatodaki azınlık grubu lideri senator Harry Reid de ‘’Bush’un, Kuzey Kore’deki bu tehlikeli gelişmenin önüne geçmek için yıllarca zamanı oldu, Ancak o bu sorunu hep küçük göstermeyi tercih etti’’ diye konuştu. Bush’un yaklaşık beş yıl önce İran, Irak ve Kuzey Kore’yi ‘’şer ekseni’’ olarak tanımladığını hatırlatan Demokrat Partili eski senatör Sam Nunn da ‘’Şer ekseninin yanlış ucundan, en tehlikesiz ülkeden başladık. Şimdi bu yanlışın cezasını çekiyoruz’’ dedi.

/ SEUL

11.10.2006


 

Arabuluculuk fayda etmedi

Gazze şehrinde ekonomik sorunlar halkın öfkesini sokağa taşırırken, caddeler ve işlek kavşaklar anlık protesto gösterilerinin mekânı haline gelirken, Hamas ve El Fetih arasındaki gerginliği gidermek ve ulusal birlik hükûmeti konusunda arabuluculuk için Gazze’ye gelen Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Casim Bin Caber El Tani’nin girişimleri sonuç vermedi.

Katar Dışişleri Bakanı, Refah sınır kapısında önceki gece Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas tarafından karşılandı, daha sonra Abbas ve El Tani, Abbas’ın Gazze’deki başkanlık ofisine geçtiler. El Tani, Abbas ve Başbakan İsmail Haniye arasında 5 saat süren görüşmelerden uzlaşma çıkmadı. Katar Dışişleri Bakanı, sabaha karşı ülkesine dönmeden önce, taraflar arasında ana noktalarda büyük görüş farklılığı bulunduğunu belirterek, buna rağmen iyimser olduğunu kaydetti. El Tani, Abbas ve Haniye ile görüşmelerinde 6 maddelik bir mutabakat planı üzerinde uzlaşma aramaya çalışmıştı. Katar’ın arabuluculuk planı Filistin hükumetinin uluslar arası anlaşmaları, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında var olan anlaşmaları tanımasını, İsrail’in yanı başında bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını, İsrail ile ateşkes anlaşmasının ilanını, FKÖ’nün yeniden canlandırılarak FKÖ, Filistin yönetimi ve Filistin liderlerince ortak bir siyasal program oluşturularak, İsrail ile görüşmelere başlanmasını öngörüyordu.

/ AZZE

11.10.2006


 

Kosova’nın statüsü çıkmazda

BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Kosova özel temsilcisi Başmüzakereci Martti Ahtisaari, taraflar arasında yakınlaşma sağlanamadığını ve sorunun müzakere yoluyla çözüleceğine inanmadığını açıkladı.

Kosova basını, Helsinki’de düzenlenen “Kosova’nın geleceği ve Balkanlar bilmecesi” konulu seminerde konuşan eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Ahtisaari’nin, Kosova’da kalıcı çözüm bulunmaması halinde, Balkanlar’da da kalıcı istikrarın sağlanamayacağına dikkat çektiğini aktardı. AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer’in Brüksel’deki ortak açıklamalarında, Ahtisaari’nin imkân dahilinde yılın sonuna kadar bu süreci tamamlamasını istedikleri belirtiliyor.

Öte yandan, Kosova’yı ziyaret eden ABD özel elçisi Büyükelçi Frank Wisner, ABD’nin tutumunda değişiklik olmadığını ve Kosova’nın nihai statüsünü yıl sonuna kadar çözmeye hazır olduğunu açıkladı.

Bu arada Sırp basını, Rusya Federasyonu’nun, Kosova’nın nihai statüsünün Sırpların istemlerine ters düşmemesine dikkat edilmesi gereğine işaret ettiğini duyurdu. Haberlerde, Rusya’nın Belgrad-Priştine müzakerelerinin 2007 yılında da devam etmesini önerdiği belirtiliyor. Sırbistan Müzakere Ekibi Koordinatorü Leon Koen de Kosova’nın statüsünün büyük güçler tarafından anlaşmayla çözüleceğini ve bu anlaşmada Sırp çıkarlarına da yer verileceğini ifade etti.

/ PRİŞTİNE

11.10.2006


 

The Independent: Türkiye de nükleer kapasiteye sahip

The Independent, “Türkiye’nin, nükleer silâh geliştirmek için gerekli materyali işleyecek kapasitede nükleer reaktöre sahip ülkeler arasında olduğunu” öne sürdü.

Gazete, Kuzey Kore’nin nükleer deneme yaptığını açıklamasının ardından dünyanın nükleer haritasına yer verdi. Bu haritada Türkiye, nükleer silâh geliştirmek için gereken materyali işleyecek kapasitede nükleer reaktöre sahip olduğuna inanılan ülkeler arasında yer alıyor. “Küresel Silahlanma Yarışı” başlığıyla sunulan haritada, ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa nükleer silaha sahip olduğu bilinen ülkeler arasında gösterilirken, Kuzey Kore’nin bazı kısa ve orta menzilli füzelere sahip olmakla birlikte henüz nükleer başlığa sahip olmadığına inanıldığı belirtildi. Pakistan ve Hindistan’ın da nükleer silâha sahip olduğuna işaret edilen haritada, nükleer silâha sahip olan ülkeler arasında İsrail de yer aldı. Nükleer silah geliştirmek için gereken materyali işleyecek reaktöre sahip olduğuna inanılan ülkeler listesinde ise şu ülkelerin isimleri bulunuyor:

“Kanada, Meksika, Kolombiya, Peru, Brezilya, Şili, Arjantin, Norveç, İsveç, Finlandiya, Hollanda, Belçika, Almanya, Polonya, Ukrayna, İsviçre, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Romanya, İtalya, İspanya, Türkiye, Cezayir, Mısır, Kongo, Güney Afrika, Bangladeş, Güney Kore, Japonya, Vietnam, Endonezya, Avustralya.” Financial Times gazetesinde yer alan bir yorumda da “Türkiye ve Mısır’ın nükleer silâhlanma seçeneğini açık tuttuğuna” dikkat çekilerek, “bunda İran’ın nükleer silâh geliştirmesi yolundaki kaygıların rol oynadığı” belirtildi.

/ LONDRA

11.10.2006


 

Bosna’da camiye füze saldırısı

Bosna’nın güneyindeki Mostar şehrinde bir camiye tanksavar füzesi atıldı. Polis, saldırı sonrasında camide önemli ölçüde hasar meydana geldiğini bildirdi.

Mostar polis sözcüsü Leyla Trivun, “İlk belirlemeler, camiye 04:00 (TSİ 05:00) civarında 60 milimetrelik Zolja (tanksavar mermisi) atıldığını gösteriyor” dedi. Kim tarafından gerçekleştirildiğinin belli olmadığı ifade edilen saldırıda, can kaybı ya da yaralanan olmadı. Bosna’da son zamanlarda bu tür silahlarla bazı saldırılar gerçekleştiriliyor. Camiye yapılan saldırının bu tür saldırıların en ciddisi olduğu kaydedildi. Bosna’da 1992-1995 yıllarındaki savaşın üzerinden 11 sene geçmesine rağmen Boşnak, Hırvat ve Sırplar arasında etnik gerginlik halen yüksek.

/ SARAYBOSNA

11.10.2006


 

Âyet okuyan Saddam mahkeme salonundan atıldı

Irak devrik lideri Saddam Hüseyin ve 6 adamının Kürtlere yönelik soykırım iddiasıyla yargılandıkları dâvânın dünkü duruşmasında, hakim, Saddam Hüseyin’i mahkeme salonundan kovdu.

Kur’ân-ı Kerim’den bir âyeti yüksek sesle okumak isteyen Saddam ile Hakim Muhammed El Orebi El Halife arasında tartışma yaşandı. Hakim El Halife bunun üzerine Saddam’ı salondan dışarı attı.

/ BAĞDAT

11.10.2006


 

60 ceset bulundu, 2 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ın başşehri Bağdat’ta son 24 saat içinde vurularak öldürülmüş 60 kişinin cesedi bulundu.

Polis, ölenlerin bazılarının cesedinde işkence izleri görüldüğünü, bulunan cesetlerin çoğunun kimliklerinin tespit edilemediğini söyledi. Cesetlerden 12’si Şiilerin çoğunlukta olduğu Sadr mahallesi yakınında bulundu. Bu arada, Irak’ta 2 ABD askeri daha öldürüldü. Son olaylarla birlikte, bu ay Irak’ta öldürülen ABD askerlerinin sayısı 33’e yükseldi.

/ BAĞDAT

11.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004