Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sermayemiz faize gitti

Son 30 yılda iktidara gelen hükümetlerin ekonomiyi faiz, enflasyon ve döviz kuru üzerinden yönettiğini ve bütçenin bunun için açık verdiğini belirten Nuh Çimento A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, “Dünyada dolar faizi yüzde 3 ile 7 arasında iken Türkiye sürekli dolar faizini yüzde 20 ile 30 arasında ödedi’’ dedi

Atalay Şahinoğlu, Türkiye yatırım cenneti olmadığı sürece, bu ekonomik çıkmazdan kurtulması mümkün olmadığını söyledi. Avrasya Sanayiciler ve İşadamları Derneği (ASİAD) Kocaeli Şubesince düzenlenen ‘’Türk Ekonomisi’’ konulu toplantıda, konuşan Şahinoğlu, Türkiye’nin son 30 yıldır yanlış ekonomik modelle yönetildiğini kaydetti. Türkiye’de cari açığın bugün 30 milyar doları geçtiğini ifade eden Şahinoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: ‘’Türkiye yanlış ekonomik modelle yönetildiği için yürüyemiyor. Son 30 yıldan beri Türkiye ekonomisi faiz, enflasyon, döviz kuru üzerinden yönetiliyor. Ben buna üç köşeli şeytan üçgeni diyorum. Çünkü, bütün iktidara gelenler döviz kuru, enflasyon ve faiz üçgeniyle memleketin ekonomisini yönettiler. Bu nedenle Türkiye devletinin bütçesi sürekli açık verdi, cari açık 30 milyar doları aştı. Dünyada dolar faizi yüzde 3 ile 7 arasında iken Türkiye sürekli dolar faizini yüzde 20 ile 30 arasında ödedi.’’

Ekonomide başarının yakalanması için bu konuda başarı gösteren Japonya, Çin, İrlanda ve İspanya gibi ülkelerin iyi incelenmesi gerektiğini anlatan Şahinoğlu, şunları kaydetti: ‘’Bu ülkelere baktığımızda bütün ekonomik başarılarını yatırım yaparak sağladığını görüyoruz. Yatırım yatırım yatırım. Bu işin başka yolu yok. Türkiye yatırım cennetine dönüşmediği sürece, bu ekonomik çıkmazdan kurtulması mümkün değil. Bunu da kazma kürekle kurulan sanayiler için söylüyorum. Sıcak parayla gelen yatırımlardan bahsetmiyorum.

Dışarıdan çok para bekliyoruz. Neden çünkü sermaye birikimimiz yok. Sermayemiz olmadığı gibi vergi sistemi de var olan sermayeyi zayıflatıyor. Vergi verenin sermaye biriktirmesine imkan yok. Ancak, Türkiye’nin müteşebbis gücü olduğu sürece büyümeye devam edecek. Çünkü Türkiye’nin müteşebbis gücü çok dinamiktir. Dünyaya örnek olan Türk müteşebbisi ülkemizin kalkınmasında büyük bir rol oynayacaktır.’’

/ KOCAELİ

15.10.2006


 

Japonlar, yatırımlarını arttıracak

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Japonlara ‘’gelin Türkiye’de yatırım yapın’’ çağrısında bulunurken, iki ülke arasında yatırım ve ticaret alanlarını belirlemek üzere bir istişari mekanizma kurulmasını önerdi.

Devlet Bakanı Tüzmen, Japon Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Akira Amari ile Maliye Bakanı Koji Omi’yi ayrı ayrı ziyaret etti. Japon Bakana ‘’Gelin Türkiye’de yatırım yapın’’ çağrısında bulunurken, meselâ yaş sebze, meyve ve ette Japon yatırımcıların kendilerinin Türkiye’de üretip, kontrolünü yapıp Japonya’ya getirebileceklerini anlatan Devlet Bakanı Tüzmen, ‘’İki ülke arasında yatırım ve ticaret alanlarını belirlemek üzere kamu ve özel sektörden oluşacak bir istişari mekanizma kuralım’’ dedi.

Japon Ekonomi Bakanı Amari de yeni Hükümet açısından iki ülke ilişkilerini geliştirmenin çok önemli olduğunu belirtirken, ‘’Sizde zaten yatırımlarımız var, bunları artırmak istiyoruz’’ diye cevap verdi.

/ TOKYO

15.10.2006


 

2.7 milyon çiftçiye, 1.65 milyar YTL

DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın soru önergesini cevaplayan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Doğrudan Gelir Desteği (DGD) 2005 uygulamaları kapsamında, 2.7 milyon çiftçiye toplam 1.65 milyar YTL tutarında ödeme yapılacağını belirtti.

Bakan Eker, ‘’Ziraat Bankası’na gerekli kaynak aktarılmış, ödemelere 14 Ağustos 2006 tarihinde başlanmıştır’’ dedi.

/ ANKARA

15.10.2006


 

Unakıtan: Faiz ve zamlar bütçeyi zorladı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, faizlerdeki yükselmesi, enerji fiyatları ve memur maaş zamlarının, 2007 bütçesindeki yükü artırdığını söyledi. Unakıtan, seçim olacak diye popülist politikalar uygulamayacaklarını ifade etti.

2007 bütçesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Unakıtan, Orta Vadeli Programda 2007 bütçesi için yaklaşık 190 milyar YTL’lik bir büyüklük öngörüldüğünü, ancak ondan sonraki süreçte ekonomide yaşanan bazı gelişmelerin, bu rakamların değiştirilmesini zorunlu kıldığını vurguladı. Unakıtan, şöyle devam etti: ‘’Bu süreçte faizler yükseldi. Bir defa faizlerin yükselmesi elde olmayan sebeplerden dolayı, önümüzdeki sene faiz yükümüzü arttırdı. Onun dışında enerji fiyatları bizi etkiledi. Memurlarımızla ilgili maaş zamları da bütçeyi etkiledi. Bir de, onlara (enflasyon farkını ödeyeceğiz) dedik. Bunların bir maliyeti var. Hepsi, bütçeyi olumsuz etkiledi ve bütçenin yükünü artırdı.’’

Unakıtan, bütçe ödeneklerindeki artışın, yüzde 6,5’lik faiz dışı fazla hedefinde bir sapmaya yol açıp, yol açmayacağı konusunda da, ‘’Olacağını tahmin etmiyorum. Çünkü mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Seçime gidiyoruz diye asla popülist politika yapmayacağız. Seçimler olacak diye hiçbir programımızı değiştirmeyeceğiz. Bütçe disiplinine de, özelleştirmeye de aynen devam’’ dedi.

YENİ VERGİ YOK

Unakıtan, harcama kalemlerindeki artış sonrasında, faiz dışı fazla hedefini tutturmak için bütçede yeni vergi ayarlamalarına gidilmeyeceğini de bildirdi.

‘’Üzerine basa basa söylüyorum, yeni vergi gelmeyecek, yeni vergi olmayacak’’ diyen Unakıtan, 2007’de genel bütçe kapsamında ne yeni vergi getireceklerini, ne de mevcut vergilerde artışa gideceklerini ifade etti.

Vergi İstihbarat Merkezinde bir düğmeye basıldığında kimin ne yaptığının anında ortaya çıktığını kaydeden Unakıtan, “8 ayda sadece Hesap Uzmanlarının incelemeleri sonrasında uzlaşma ile 230 trilyon lira kasamıza para girdi. Son numaramız da bu’’ diye konuştu.

/ ANKARA

15.10.2006


 

Yolsuzluk bitmedi, şekli değişti

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Mehmet Balduk, Türkiye’de yolsuzluğun bitmediğini, sadece yapılış şeklinin değiştiğini söyledi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk, 2007 yılının beklendiği gibi hareketli geçeceğin söyledi. “2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi ile genel seçimler var. Gerek siyasi gerekse de ekonomik yönden hareketli ve riskli geçmesi beklenen 2007 için iş dünyası da bir hayli temkinli davranmalıdır” diyen Balduk, genel seçimlerde 4 partinin barajın üstüne çıkacağını tahmin ettiğini dile getirirken, Türkiye Milletvekilliği uygulaması ile beşinci partinin dahi meclise girebileceğini söyledi.

Hükümetin şanslı bir dönemde iktidara geldiğini ama kendisinden bekleneni veremediğini dile getiren Balduk, “Dünyada faizler oldukça düşmüştü. Amerika’da faizler yüzde 1’de Japonya’da yüzde sıfırdaydı. Ancak Ak Parti bunları değerlendiremedi. İktidara gelmeden önce yoksulluğu ve yolsuzluğu bitireceğini vaat etmişti ancak bunları gerçekleştirmedi. İşsiz sayısı artarken, yolsuzluğun önüne geçemedi. Değişen sadece yolsuzluğu yapan kişilerin farklılaşması oldu.”

/ K.MARAŞ

15.10.2006


 

Demir çelik sektöründe anlaşmazlık

Metal iş kolundaki grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı. Sendikalar yetkili kurullarıyla yapacakları toplantıların ardından, yol haritalarını belirleyecek.

Alınan bilgiye göre, MESS’in daha önce Türk Metal ve Çelik-İş’e sunduğu teklifi Birleşik Metal-İş’e de sunmasından sonra taraflar arasında uyuşmazlık tutanağı tutuldu. MESS’in teklifini kabul etmeyen Türk Metal ve Çelik-İş de daha önce uyuşmazlık tutanağına imza atmıştı. Grup toplu iş sözleşmesi kapsamındaki 153 metal işyerinde çalışan yaklaşık 110 bin işçi, görüşmelerden çıkacak sonucu bekliyor.

/ ANKARA

15.10.2006


 

Bayram Alışveriş Günleri başladı

Bayram Alışveriş Günleri 2006, CNR EXPO’da açıldı. Yüzbinlerce kişinin ziyaret ederek bayram alışverişini yaptığı “Bayram Alışveriş Günleri”, kaliteyi ucuz fiyata arayanları, CNR EXPO’da ağırlıyor.

12 Ekim 2006 tarihinde açılan fuar, 22 Ekim 2006 tarihine kadar devam edecek.

Giriş ve otoparkın ücretsiz olduğu Bayram Alışveriş Günleri, ziyaretçilerine sadece bayram alışverişlerini değil, sezon sonunu beklemeden kış alışverişlerini de yapma fırsatı veriyor.

Çocuk ziyaretçiler için eğlencede var

Bayram Alışveriş Günleri sadece cazip alışveriş imkânlarıyla değil, sürpriz eğlenceleriyle de özellikle çocuk ziyaretçilerine farklı anlar yaşatıyor. Hazırlanan eğlence alanında; çeşitli animasyon, kukla ve palyaço gösterileri, geleneksel Ramazan eğlencesi Karagöz-Hacivat ve daha pek çok etkinlik çocukları bekliyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

15.10.2006


 

Pancar üreticilerine avans müjdesi

Pancar üreticilerine 51 milyon YTL tutarındaki 3. nakdi söküm avansı ödemelerine 18 Ekim 2006 tarihinde başlanacağı bildirildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakanlığın bağlı kuruluşu olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından 2006-2007 kampanya döneminde pancar üreticilerine bugüne kadar toplam 255 milyon YTL avans ödemesi yapıldığı hatırlatıldı.

Toplam 51 milyon YTL tutarındaki 3. nakdi söküm avansı ödemelerine de 18 Ekim’de başlanacağına işaret edilen açıklamada, söz konusu ödemelerden sonra üreticilere 2006 yılı ürün bedellerine karşılık ödenen avanslar toplamının 306 milyon YTL ulaşacağı kaydedildi.

/ ANKARA

15.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004