Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekmekte büyük israf

Türkiye’de her gün üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonunun israf edildiği vurgulanarak, bunun ekonomiye zararının günlük 2.6 milyon YTL olduğu kaydedildi. Yılda ise 44 yaklaşık 44 milyar ekmeğin 4 milyarı israf ediliyor.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de yılda üretilen yaklaşık 44 milyar ekmeğin 4 milyarının israf edildiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığından, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığınca ‘’Sağlıklı Beslenme ve Gıda İsrafı’’ konulu bir rapor hazırlandığı belirtildi.

Raporda, Türkiye’de her gün üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonunun israf edildiği vurgulanarak, bunun ekonomiye zararının günlük 2.6 milyon YTL olduğu kaydedildi. Vazgeçilmez besin maddelerinin başında yer alan ekmeğin raf ve saklama süresinin kısa olduğu hatırlatılan rapora göre, ülkede yılda üretilen yaklaşık 44 milyar ekmeğin yüzde 16’sı evlerde olmak üzere, yaklaşık 40 milyarı tüketiliyor, 4 milyarı da israf ediliyor. Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar öderken, israf edilen ekmek nedeniyle ekonomik kayıp yıllık 700 milyon doları buluyor. 3 büyük ildeki günlük ekmek israfı ise 750 bin YTL tutarında. İstanbul’da günde 2 milyon, Ankara ve İzmir’de ise 600 biner ekmek israf ediliyor. Ekmek israfı, tüketimin az olduğu gelir düzeyi yüksek kesimde daha fazla.

/ ANKARA

16.10.2006


 

Reklâm kurulu ceza yağdırdı

Reklam Kurulu, bu yılın 9 ayında, ‘’4077 sayılı’’ Tüketicinin Korunması hakkındaki kanuna aykırılığını tesbit ettiği reklamlar sebebiyle toplam 5 milyon 874 bin 923 YTL tutarında ceza kesti.

Bu cezanın 3 milyon 830 bin 27 YTL’si reklam veren firma sahiplerine, geriye kalan 2 milyon 44 bin 896 YTL’si de televizyon, gazete ve dergi gibi mecra kuruluşlarına verildi. Edinilen bilgiye göre, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Reklam Kuruluna, bu yılın Ocak-Eylül döneminde toplam 792 şikayet ulaştı. Kurul bu şikayetlerden 278’ini incelemeye alırken, geriye kalan 177’sini ise inceleme dışı bıraktı. Reklam Kurulu, aynı süre içerisinde geçmişten gelen dosyalarla birlikte toplam 282 şikayet dosyasını karar bağladı. Kurula yapılan şikayetlerin sıralamasına bakıldığında, tüketicilerden gelen şikayetler ilk sırada yer alırken, bunu rakip firmalar ve kurumlardan gelen şikayetler izledi.

/ ANKARA

16.10.2006


 

TİSK’ten gelir vergisi tavsiyeleri

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), vergi iadesi uygulamasının ne kadar eleştirilse de ‘’belge düzeninin sağlanması ve vergi toplanmasında önemli bir uygulama’’ olduğunu, bu nedenle kaldırılmasının, beklenen sonuçları sağlamada etkili olmayacağını bildirdi.

TİSK, Vergi Konseyi tarafından hazırlanan gelir vergisi sisteminin oluşturulması çalışmaları ara raporuna ilişkin görüş ve tekliflerini sundu.

TİSK, mevcut vergi sistemimizde sık sık yeni düzenlemeler yapıldığını ve sistemin adeta geçici maddelerle ile yürütüldüğünü savunarak, bu durumun belirsizlikleri artırdığına ve vergi mükelleflerinin sisteme yönelik güvenini azalttığına işaret etti. TİSK’in, hazırlanan taslak raporda var olan sorunları çözmeye yönelik tekliflere katıldığı belirtilirken, ancak taslak raporda yer alan bazı noktalara ilişkin farklılaşmalara gidilmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu.

/ ANKARA

16.10.2006


 

Dar gelirlinin bayramlığı ikinci el

Adana’da, ‘’bit pazarı’’ olarak bilinen bölgede yıllardır kurulan ‘’ikinci el giyim’’ pazarında, Ramazan Bayramı hareketliliği yaşanmaya başladı. Merkez Seyhan ilçesi Kocavezir mahallesi Kocavezir İş Merkezinin arkasında kurulan ‘’Bit Pazarı’’, yıllardır gelir düzeyi düşük olan aile bireylerinin giyim ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.

Mahalle aralarında naylon sele ve sepet karşılığında takas edilerek bit pazarı esnafına çok düşük fiyatla satılan giyim eşyaları, titiz bir tamirat, yıkama ve ütü işleminden sonra ikinci el giyim eşyası pazarındaki askılara yerleştirilerek satışa sunuluyor. Yaklaşık 50 yıldan bu yana ‘’Bit Pazarı’’nda esnaflık yaptığını belirten Ali İçöz, özellikle zengin ailelere mensup kişilerin kullanmadığı giyim eşyalarını alıp fakirlere sattıklarını söyledi.

/ ADANA

16.10.2006


 

Almanya ile ticaret yüz güldürüyor

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Kemal Şahin, Türkiye’nin Almanya ile ekonomik ilişkilerindeki potansiyelin her yıl yüzde 20-25 oranında artarak devam ettiğini söyledi.

Şahin, Avrupa’da 4 milyona yakın bir Türk varlığı olduğunu, bu nüfusun Avrupa’daki 8 devletin toplam nüfusundan fazla olduğunu belirtti.

Bu nüfusun Avrupa’ya ilk kırsal kesimden işçi olarak gittiğini ifade eden Şahin, ‘’Türkiye’ye 100 milyar dolarları bulacak para yollayarak, büyük katkılar sağladılar. ancak artık birinci jenerasyon yavaş yavaş piyasadan çekiliyor. Onların çocukları ortaya çıkıyor, iyi gelişmeler var’’ dedi.

/ KONYA

16.10.2006


 

Tarımın önemi arttı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, günümüz dünyasında, gıda maddelerinin üretildiği tarım sektörünün öneminin daha da arttığını bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’nün (FAO) 16 Ekim 1945 yılında ‘’insanların beslenme düzeylerini ve hayat standartlarını yükseltmek, tarımsal üretimi artırmak ve kırsal nüfusun şartlarını iyileştirmek’’ amacıyla kurulduğunu, FAO’nün kuruluşu günü olan 16 Ekim’in her yıl dünyada Gıda Günü olarak kutlandığını belirtti. Önümüzdeki 30 yıl içinde dünya nüfusunun 8 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini dikkat çeken Bayraktar, dünya nüfusundaki hızlı artışla birlikte gıda maddelerine duyulan ihtiyacın da yoğun bir şekilde ve giderek artacağını dile getirdi.

/ ANKARA

16.10.2006


 

Dersaneler vergi kaçırıyor

Sayıları her geçen gün artan ve yıllık ciroları 9-10 milyar dolarlarla ifade edilen dershane ve özel kurslarda, yoğun bir vergi kaçağı ve kayıt dışılık yaşanıyor.

Maliye Bakanlığı Denetim Koordinasyon Kurulu, resmi olmayan verilere göre sayıları 4 bine yaklaşan özel dershaneleri, vergi incelemesine tabi tutulacak ana sektörlerin arasına dahil etti.

Bu çerçevede, merkezi denetim elemanlarının bu yılki turnelerinde, gidilen yöredeki dershanelerin defterleri ve beyanları da gözlem altına alındı. Merkezi denetim elemanlarının turne raporlarının yazımı devam ederken, Vergi Dairesi Başkanlıkları da kendi bölgelerindeki dershane ve özel kurslara yönelik vergi incelemeleri başlattı.

/ ANKARA

16.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004