Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Evlâd-ı fatihanlar türkülerle hasret giderdi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Temaşa-i Ramazan faaliyetlerinde Rumeli türkülerinin usta sanatçıları Arif Şentürk ve Rüstem Avcı’nın konseri, Batı Trakyalıları hasret kaldıkları memleketlerine götürdü.

Osmanlı’nın mirası Rumeli’nin türküleri, Temaşa-i Ramazan faaliyetlerinde hayat buldu. Türk Halk Müziği’nin usta yorumcusu Arif Şentürk, Orhangazi Parkı’ndaki konserinde doğup büyüdüğü toprakların türkülerini seslendirirken, meydanı dolduran Batı Trakyalılara da unutamayacakları bir ‘memleket havası’ yaşattı. Rumeli türkülerinin en başarılı yorumcularından biri olan Arif Şentürk, ‘Ormancı’ ile başladığı konserinde ‘Kırcaliye’, ‘A benim mor çiçeğim’, ‘Alişimin kaşları kare’, ‘Versinler’, ‘Kızılcıklar’ ve ‘Dağlar dağlar viran dağlar’ı yanık sesiyle seslendirirken, vatandaşlar da parçalara tempo tuttu. Zaman zaman bastıran yağışa rağmen konseri izlemeye devam eden türkü dostları, Arif Şentürk’ün ‘Yağmurda ıslanıp hasta olmayın’ sözlerine rağmen ısrarla konserine devam etmesini istedi. Gördüğü ilgi karşısında sahneden inen Şentürk, Bursa’da oturan 8 yaşındaki torunu Yağmur ile oynarken, alanı dolduran vatandaşlara da göbek attırdı. Şentürk’ten sonra sahneye çıkan Rumeli göçmeni Bursalı türkücü Rüstem Avcı, konserine kendisinin derlediği ‘Yeşil çimen üzerinde’, ‘Osman Aga’ ve ‘Rodop dağları çiçek döşeli’ türkülerini söyleyerek başladı. ‘Balkan güzeli’ ve ‘Deryalar arda boyları’ türkülerinin yanı sıra vatandaşların istedikleri parçaları da yorumlayan Avcı’nın Osman Paşa’yı söylemesi, konser alanındaki coşkuyu artırdı. Rumeli’nin dışında değişik yörelere ait türküleri de seslendiren Avcı, ‘Bursa’nın ufak tefek taşları’nı vatandaşlarla birlikte okudu.

16.10.2006


 

Bursa, dünya kültür başşehri olma yolunda

Bursa Kent Müzesi Müdürü ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) Başkanı Ahmet Erdönmez, Bursa’nın Avrupa’nın kültür başşehri olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.

Erdönmez, Büyükşehir Belediyesi’nin Temaşa-i Ramazan faaliyetleri kapsamında Kent Müzesinde düzenlenen ‘’Bursa Söyleşisi’’nde, asırlardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bursa’nın köklü bir mirasa sahip olduğunu belirtti.

Bursa’nın geçmişten günümüze uzanan önemli tarihsel olaylarını anlatan Erdönmez, şöyle konuştu:

‘’Bu tarihî miras ancak kültüre, san’ata ve tarihe sahip çıkıldığı müddetçe güçlenir. Yerel yönetimler son dönemde kültür, san’at ve tarihe gösterdikleri ilgiyle bu kökü güçlendiriyorlar. Bunlardan biri de Kent Müzesi. Müzenin açılmasıyla Bursa’nın sahip olduğu değerler bir mekânda toplandı. Bursa, artan kültür ve san’at faaliyetleri ve yerel yönetimlerin tarihî mirası koruma konusunda gösterdikleri hassasiyetle Avrupa’nın kültür başşehri olma yolunda hızla ilerliyor.’’

Tarih yazarı Raif Kaplanoğlu da, Bursa gibi tarihi şehirlerinlerin “ruhu olduğunu’’, bunun yaşaması için toplumun şehirlilik bilincine sahip olması gerektiğini ifade etti.

İnsanların kendilerini yaşadıkları şehre ait hissetmelerinin çok önemli olduğunu dile getiren Kaplanoğlu, “Kendinizi şehre ait hissedip, onunla bütünleşmelisiniz. Bunu yapmadığınız takdirde şehir de sizi kendine ait kılmaz’’ dedi.

16.10.2006


 

Altınoluk’a zeytinyağı müzesi

Balıkesir’in Edremit İlçesi’ne bağlı Altınoluk Beldesi’nde bulunan tarihî bir zeytinyağı fabrikasının restore edilerek müze haline getirileceği bildirildi.

Çam Mahallesi Kuyudere mevkiinde bulunan İbrahim Erdim’e ait zeytinyağı fabrikasını belediyenin kısıtlı imkânları ile restore ederek tarihî zeytinyağı müzesi haline getireceğini açılayan Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aynur, “Altınoluk Belediyesi’nce 4 Mayıs 2006 tarihinde kamulaştırma kararı da alarak Kıymet Takdir Komisyonu oluşturulmuş olup, mal sahipleri ile uzlaşma sağlanmıştır” dedi.

16.10.2006


 

Tarihî Araban Kalesi ilgi bekliyor

Gaziantep’in Araban İlçesi’nde bulunan tarihi Araban Kalesi’nin turizme kazandırılması için girişimlerde bulunulması istendi.

Araban Umum Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Maho Aydın, Esnaf Sanatkarlar ve Kredi Kooperatifi Başkanı Mehmet Bazlama, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan ve Şoförler Odası Başkan Vekili Mehmet Dağdeviren, yüzyıllardır medeniyetlere ev sahipliği yapmış tarihî Araban Kalesi’nin restore edilerek turizme kazandırılması gerektiğini belirtti. Kültür Bakanlığı ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün konuyla ilgili bir çalışmada bulunmasını isteyen oda ve dernek temsilcileri, tarihî eserlere büyük önem veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in de tarihi Araban Kalesi’ne gelerek gezi ve incelemede bulunmasını istedi. Oda ve dernek temsilcileri, bakımsızlık ve ilgisizlik sebebiyle yok olmaya yüz tutmuş tarihi kalenin kurtarılmasını beklediklerini ifade ederek, şunları söyledi: ‘’Yüzyıllardır uygarlıklara ev sahipliği yapmış Araban Kalesi, gerekli restorasyon ve bakım çalışmaları yapılarak Nizip İlçesi’ndeki Antik Zeugma Kenti gibi turizme kazandırılmalı. Bakımsızlıktan ve ilgisizlikten yok olmaya yüz tutmuş tarihî Araban Kalesi’ni bir turizm merkezi haline getirebiliriz. Bu konuda bizler üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bu konuda çalışma yapacak yetkili kurum ve kişileri göreve dâvet ediyoruz”

16.10.2006


 

Amerikalıların kervansaray merakı

ABD’nin Philedelphia eyaletinde kök boya ve el dokuma işi yapan bir şirketin, Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunan 369 yıllık tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nı teşhir merkezi olarak kullanmak istediği bildirildi.

İnşa edildiği 1637 tarihinden bu yana ayakta kalmayı başaran, zaman zaman restorasyon çalışmaları yapılan kervansarayda, çeşitli kültür ve sanat faaliyetlerinden sonra şimdi de bir Amerikan şirketi tarafından farklı bir etkinlik gerçekleştirilmek isteniyor.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, şirket yetkililerinin geçen hafta ilçeye gelerek kervansarayı gezdiklerini ve hayran kaldıklarını söyledi. Şirket yetkililerinin, kervansarayı kök boya ve el dokuma ürünleri için teşhir alanı olarak kullanmak istediklerini ilettiklerini dile getiren Gürkan, dünyanın birçok ülkesinde üretim yerlerinin olduğunu ifade eden Philedelphialı heyetin, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda sadece Türkiye’ye değil Orta Doğu ülkelerine yönelik ticaret yapabileceklerini ifade ettiklerini belirtti.

16.10.2006


 

Orhan Pamuk Karslıları sevindirdi

Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Nobel Edebiyat Ödülü’nü, Orhan Pamuk’un almasına çok sevindiklerini söyledi.

Alibeyoğlu, Orhan Pamuk’un “Kar’’ romanının, Kars’ın tanıtımında büyük rol oynadığını belirterek, bu sebeple bu kitabın yazarının ödül almasının Kars için ayrı bir önemi bulunduğuna dikkati çekti.

“Kar’’ romanında anlatılanların Kars’ta yaşandığını belirten Alibeyoğlu, şunları kaydetti: “New York Times Book Review tarafından da 2004 yılının en iyi 10 kitabından biri seçilen Kar romanının yazarı Orhan Pamuk’un, Nobel Edebiyat Ödülü’nü almasına çok sevindik. Çünkü bu yazarın romanıyla Kars, adını dünyaya duyurmuştur.’’

16.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004