Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bush'a seçim darbesi

Amerika’da önceki gün yapılan seçim sonuçlarına göre, ABD Temsilciler Meclisinin kontrolü, ABD Başkanı George W. Bush’un Cumhuriyetçi Partisinden, rakip Demokrat Partinin eline geçti.

ABD’de Demokrat Parti, Amerikan Kongresi’nin Alt Meclisi olan Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü 12 yıldır ilk kez ele geçirdi. CNN ve NBC televizyonları, anketlerden ve ilk seçim sonuçlarından yola çıkarak Demokrat Partinin 243’e 201, ABD kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisinin kontrolünü ele geçirdiği projeksiyonunda bulundu. Bu değerlendirmenin, ABD Başkanı Bush’a da bildirildiği belirtilirken, Beyaz Saray yetkilisi Dan Bartlett, ‘’Başkan sonuçlardan hayal kırıklığına uğradı’’ dedi. Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesini Demokrat adayların kazandığını kabul ederken, temsilciler Meclisi’nin Başkanlığı’nı şimdiki Amerikan yönetiminin sıkı muhalifi kadın üye Nancy Pelosi yapacak. Ayrıca, Keith Ellison’un seçimi kazanması üzerine Temsilciler Meclisi’ne ilk kez bir Müslüman üye seçilmiş oldu. ABD Başkanı George W. Bush’un sözcüsü Tony Snow, yaptığı açıklamada, “Meclisi Demokratların kontrol edeceğine inanıyoruz. Artık gündemde olan meseleleri Demokrat liderlerle birlikte çalışıp çözeceğiz. Bu meseleler arasında Irak ve daha geniş küresel teröre karşı savaşın kazanılması, ekonomideki büyümenin muhafaza edilmesi de var” dedi.

Cumhuriyetçiler 1994’ten beri Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü ellerinde bulunduruyordu. Demokratların meclisteki kontrolü ele geçirmesi için Cumhuriyetçilerden en az 15 sandalye alması gerekiyordu fakat oy sayımı hala devam etmesine rağmen dün sabah Demokratların, Cumhuriyetçilerin en az 21 sandalyesini aldığı kesinleşti. Irak’tan Amerikan askerlerinin fasılalı olarak geri çekilmesini savunan ve Beyaz Saray’ın politikalarını değiştirmesini isteyen Pelosi, Kaliforniya seçim bölgesinden Temscilciler Meclisi’ne girdi.

Bayan Pelosi, yaptığı açıklamada, “Bugün Amerikan halkı değişim için oy kullandı. Demokratların ülkemizi yeni bir yöne götürmesi için oyunu verdi. Bizim de aslında yapmak istediğimiz budur. Amerikan halkı başka hiç bir yerde fikrini bu kadar açıkça ortaya koyamazdı. Irak’taki savaşta yeni bir yöne ihtiyacımız var. Halihazırdaki yola devam etmekle daha güvenli bir ülke olmayacağız. Bölge daha güvenli olmayacak. Bu felaket yola devam edemeyiz. Başkana şunu söylüyoruz: Sayın Başkan, Irak’ta yeni bir yöne ihtiyacımız var. Bir çözüm bulmak için birlikte çalışmamıza izin ver” dedi.

Minnesota’dan Kongre’ye giren ilk Müslüman üye olan 43 yaşındaki Keith Ellison, Cumhuriyetçi rakibi karşısında sıkı mücadele etti, dini görüşünün devamlı ön plana çıkarılmasına karşı çıkarken, Irak’tan Amerikan askerlerinin geri çekilmesini istedi.

Öte yandan, ABD’de yapılan seçimlerde Temsilciler Meclisinde çoğunluğu ele geçiren Demokrat Parti, valilik seçimlerinde de çoğunluğu sağladı. Cumhuriyetçilerin güçlü olduğu güney eyaletlerinde bile başarılı sonuçlar alan Demokratlar, 50 eyaletin 28’inde valilik seçimlerini kazanarak, 12 yıldır ilk kez valilik seçimlerinde çoğunluğu ele geçirmiş oldu. ABD’deki Kongre seçimlerinde, Cumhuriyetçi Arnold Schwarzenegger ikinci dönem California Valisi seçildi.

Demokratların 2000’deki başkanlık seçiminde aday gösterdiği Joseph Lieberman’ın yeniden senatörlüğe seçildiği bildirildi. Eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın senatör eşi Hillary Rotham Clinton’ın, kısmi seçimden galip çıkarak New York eyaletinden ABD Senatosuna girmeye hak kazandığı bildirildi.

/ WASHINGTON

09.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush'a seçim darbesi

  Kongre’de ilk Müslüman Demokrat

  İsrail uykuda katletti

  ABD ve Avrupa’da dindarlık güçleniyor

  Saddam yıl sonuna kadar idam edilir

  Pakistan’da orduya intihar saldırısı

  Başörtülü jüri üyesi azledildi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004